fbpx

9 symtom på läckande tarm och 4 enkla steg till att läka det!

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Läckande tarm, eller ökad intestinal permeabilitet, kan orsaka flera olika hälsobesvär som inte bara visar sig i mage och tarm. Matallergier, låg energi, ledvärk, autoimmuna tillstånd och låg ämnesomsättning är några exempel på tillstånd som kan ha ett samband med läckande tarm.

I den här artikeln får du lära dig mer om vad läckande tarm är, vad som orsakar det och vad du kan göra för att hjälpa tarmen att läka.

läckande tarm
Sammanfattning

 • Läckande tarm, vars medicinska namn är intestinal permeabilitet, är ett tillstånd där tarmen kan börja släppa igenom små osmälta matpartiklar och bakterier in i blodet och sätta igång en inflammatorisk process.
 • Näringsfattig kost bestående av raffinerat socker, processad mat och alkohol är de stora bovarna till mag och tarmbesvär. Andra orsaker är kronisk stress, toxiner (gifter) och en obalanserad tarmflora.
 • Några symtom är uppsvälld mage, matintoleranser, sköldkörtelproblematik, trötthet, ledvärk, huvudvärk, hudbesvär såsom rosacea, akne och eksem, matsmältningsbesvär och viktuppgång.
 • Läckande tarm är ett tillstånd som påvisats i en rad olika autoimmuna tillstånd och tros antingen kunna vara en föreliggande orsak eller ett resultat av den inflammation som uppstår. Ökad intestinal permeabilitet kan hittas bland annat hos personer som lider av MS, Crohns och Artrit.
 • Det finns flera åtgärder du kan göra för att förbättra din tarmhälsa som kan öka ditt generella välmående. Se över din kost, minska stressen i din vardag, rör på dig regelbundet och att sova ordentligt (gärna 8-9 timmar per natt).
 • Konkret kan du följa fyra enkla principer: Uteslut mat som kan störa tarmen, tillför mat som hjälper tarmen att läka, reparera med kosttillskott, återställ tarmfloran
 • Rekommenderade kosttillskott som kan hjälpa dig reparera läckande tarm är:
 • Återställ tarmfloran med pre- och probiotika. Den bästa och billigaste källan till probiotika är fermenterad mat så som surkål. Alternativet till detta är ett bra tillskott av probiotika som även innehåller prebiotika.

9  symtom på läckande tarm

 • Uppsvälld mage
 • Matintoleranser
 • Sköldkörtelproblematik
 • Trötthet (alltså inte att du på kvällen är sömnig efter en arbetsdag utan trötthet som inte försvinner trots god sömn)
 • Ledvärk
 • Huvudvärk
 • Hudbesvär såsom rosacea och akne
 • Viktuppgång
 • Matsmältningsbesvär

Läckande tarm tros ha samband med bland annat:

 • Autoimmuna reaktioner och sjukdomar
 • IBS och ulcerös kolit
 • Autism
 • Matallergier och intoleranser
 • Astma
 • Eksem och psoriasis
 • Artrit
 • Kronisk trötthet
 • Förändringar i humör, vikt och aptit

Vad är läckande tarm?

Läckande tarm, vars medicinska namn är intestinal permeabilitet, är ett tillstånd där tarmen kan börja släppa igenom små osmälta matpartiklar och bakterier in i blodet och sätta igång en inflammatorisk process.

Tunntarmen är täckt av en massa celler med små hår på, som kallas villi, vars uppgift är att fånga in näringsämnen och låta dessa passera in i blodet för vidare transport. Mellan cellerna finns en liten passage (föreställ dig en gränskontroll) som endast ska tillåta specifika partiklar att passera.

Vid läckande tarm fungerar inte gränskontrollen och oönskade partiklar (bland annat protein såsom gluten, osmälta matpartiklar och oönskade bakterier) kan få tillstånd att passera igenom. De oönskade partiklarna får immunförsvaret att reagera vilket i sin tur sätter igång en inflammatorisk process.

Om tarmen fortsätter läcka under en längre tid kan den aktua inflammationen övergå till en kronisk inflammation. Kronisk inflammation tros ligga till grund för de flesta sjukdomar och därför är det viktigt att hantera problemet med läckande tarm i tid.

Vad kan orsaka läckande tarm?

1. Näringsfattig kost

Att kosten är en av huvudorsakerna till mag och tarmbesvär är nog de flesta av oss införstådda med. Om din kost till största del utgörs av processad mat (med olika tillsatser, färgämnen m.m.), raffinerat socker och alkohol så har dina goda tarmbakterier fullt upp med att försöka överleva.

Dessa är de riktigt stora bovarna som kan orsaka kaos i tarmen då exempelvis socker ökar tillväxten av dåliga bakterier och candida. Denna typ av mat är dessutom fattig på fibrer vilket också behövs för en god tarmhälsa.

Utöver detta kan spannmål (framförallt det moderna vetet som är näringsfattigt och starkt processat) och till viss del mjölkprodukter kan vara en bidragande orsak till obalans i tarmen vilket kan orsaka läckande tarm.

2. Kronisk stress

När kroppen utsätts för stress under lång tid (kronisk stress) försvagas immunförsvaret successivt. Detta försämrar kroppens förmåga att bekämpa dåliga bakterier och virus vilket ökar risken för inflammation i kroppen. Även om du äter en bra och hälsosam kost kan en stressig vardag skapa stor oreda i kroppen.

Försök få in mer sömn, praktisera vilodagar, gå ut på promenader och umgås med personer som gör dig glad för att minska stressen.

3. Toxiner (gifter)

Detta är en av de orsaker som kan upplevas lite svårare att hantera. Vi utsätts dagligen för flera olika kemikalier och toxiner som samlar sig i kroppen och kan störa kroppen på olika sätt. Konventionellt odlade grönsaker innehållande rester av besprutningsmedel, hudvårdsprodukter och smink med långa innehållsförteckningar m.m. är en återkommande del av många människors vardag.

Om du funderar över din dagliga rutin kan du säkert hitta flera olika ställen där du får i dig kemikalier och gifter. Den kan vara i mat, på kroppen eller i luften du andas in. Även läkemedel såsom antiinflammatoriska preparat (NSAID) och antibiotika kan störa bakteriebalansen i tarmen.

Försök göra medvetna val där du kan, exempelvis ekologiska grönsaker, svensk gräsbetat kött, naturliga rengöringsmedel m.m.

4. Obalanserad tarmflora

I tarmen finns både goda och onda bakterier. Så länge dessa är i balans med varandra orsakar de onda bakterierna inga besvär.

Som nämnts ovan finns det flera anledningar till varför de goda och onda bakterierna kan hamna i obalans. Felaktiga matvanor med mycket skräpmat, processade livsmedel, socker och så vidare gör att de skadliga bakterierna kan växa sig starka och nu öppnar sig vägen för en rad olika hälsoproblem.

Mag- och tarmproblem, IBS, candidaöverväxt, parasitinfektioner, eksem, allergier och mycket mer kan kopplas till en tarmflora som är ur balans.  Det är därför viktigt att ha koll på vad för typ av mat man stoppar i sig och vara medveten om vad den gör med dig.

Läckande tarm och autoimmuna tillstånd

Läckande tarm är ett tillstånd som påvisats i en rad olika autoimmuna tillstånd och tros antingen kunna vara en föreliggande orsak eller ett resultat av den inflammation som uppstår.

Ökad intestinal permeabilitet kan hittas bland annat hos personer som lider av MS, Crohns och Artrit.

Läckande tarm tros vara en orsak bakom vissa autoimmuna sjukdomar genom uppkomsten av födoämnesintoleranser som i sin tur kan leda till att immunförsvaret misstar en antigen för kroppens egen vävnad. Du kan läsa mer om läckande tarm och autoimmuna tillstånd i detta inlägg.

Diagnostisering?

Det finns ett par sätt att testa om du har läckande tarm. Det ena är att mäta förekomsten av laktulos och mannitol några timmar efter att du intagit dessa två sockerarter. Det andra är ett antigentest för lipopolysackarider, zonulin eller ockludin. Dessa tester genomförs med hjälp av ett urinprov. Sådana test utförs bland annat av Nordic Labs.

Eftersom nedanstående läkande steg inte medför några risker mer än förbättrad tarmhälsa så kan dessa följas utan att ha genomfört något test. Om du däremot misstänker autoimmun sjukdom eller annan sjukdom ska du självklart uppsöka läkarvård för utredning och diagnostisering.

Går det att läka läckande tarm?

Det finns flera åtgärder du kan göra för att förbättra din tarmhälsa som kan öka ditt generella välmående. Som nämnts ovan är det viktigt att se över din kost, minska stressen i din vardag, röra på dig regelbundet och att sova ordentligt (gärna 8-9 timmar per natt). Konkret kan du följa 4 enkla principer:

 1. Uteslut mat som kan störa tarmen
 2. Tillför mat som hjälper tarmen att läka
 3. Reparera med kosttillskott
 4. Återställ tarmfloran

1. Uteslut mat och andra faktorer som kan störa tarmen

Börja med att utesluta raffinerat socker, alkohol och processade råvaror (inkl. ej fermenterade mejerier, spannmål såsom vetemjöl och processat kött såsom charkuterier) i minst 30 dagar.

Fokusera på att få i dig en kost balanserad mellan bra proteiner, långsamma kolhydrater och bra fetter. Välj gräsbeteskött om kött är din huvudsakliga källa till protein, det är nämligen viktigt att skilja på att det finns bra kött och dåligt kött.

Konventionellt kött har högre halter av omega-6 vilket är inflammationshöjande, men kött från djur som ätit sådant som de är naturligt skapta för att äta är naturligt rikt på omega-3 vilket istället är inflammationsdämpande.

Uteslut även sådant som du är intolerant mot eller som du misstänker kan vara problematiska för just dig. Efter 30 dagar kan du testa att återinföra vissa råvaror igen och se hur du reagerar på det.

2. Tillför mat som läker tarmen

Benbuljong är ett fantastiskt sätt att tillföra mer näring i din kost och gelatinet i benbuljong fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

Fermenterade grönsaker såsom surkål är rikt på probiotika liksom fermenterade mejerier (kefir, yoghurt m.m.) eller yoghurt och kefir gjort på kokosmjölk för den som inte vill äta mejerier. Komplettera gärna alla dina måltider med något syrat såsom surkål och exempelvis groddar istället för bara vanlig grönsallad.

Vårt antiinflammatoriska kostprogram Läkande mat är särskilt utformat för personer med autoimmun sjukdom men kan också vara en hjälp för dig som har problem med läckande tarm.

3. Reparera med kosttillskott

Kosttillskott är precis vad det låter som, ett tillskott. Tillsammans med en bra kost kan kosttillskott vara ett fantastiskt komplement som kan reparera tarmen.

De kosttillskott vi rekommenderar här syftar alla till att hjälpa matsmältningen och att hjälpa tarmen att läka.

Kollagenpulver

Kollagen är väldigt bra på att läka tarmslemhinnan och du kan få i dig riktligt med kollagen om du kokar egen benbuljong.

Kollagenpulver är perfekt för dig som vill få i dig mer kollagen men som inte kan eller vill dricka benbuljong varje dag. Kollagenpulver är lätt för kroppen att tillgodogöra sig, är lösligt i all vätska och helt smaklöst. Du kan ta det antingen i kapslar eller som pulver.

Du hittar kollagen här

Matsmältningsenzym

Matsmältningsenzym, tas före varje måltid, hjälper till att smälta maten och minskar därmed risken för att små osmälta partiklar stör tarmen.

Vi rekommenderar bland annat Helhetshälsa Digest som är ett helt vegetabiliskt tillskott av saltsyra. Den innehåller inga onödiga och konstgjorda tillsatser.

Det här tillskottet bör tas om du har låg nivå av magsyra. När du tar kapslarna och du känna att det bränner lite lätt i halsen och bröstet. Då är det en indikation på att du redan har tillräckligt med magsyra och inte behöver något tillskott.

Matsmältningsenzym hittar du här

Ett annat bra matsmältningsenzym är Ergozyme, detta är ett bredare tillskott som hjälper dig bryta ner protein, fett och kolhydrater.

L-Glutamin

L-Glutamin en essentiell aminosyra som är antiinflammatorisk, hjälper till vid matsmältningen och är utmärkt för dig som vill läka tarmen. Vi rekommenderar Holstic Glutamin som är av hög kvalitet.

L-Glutamin

Parasitdetox

En parasit-detox kan även vara fördelaktigt i detta steg. Vi rekommenderar dessa två produkter, Holistic UltraBalans och Holistic UltraDetox, som bör tas i kombination med varandra.

Du kan också komplettera med oreganoolja i kapsel som är otroligt effektivt.

Läs mer: Oreganoolja – Därför hör det hemma i husapoteket

4. Återställ tarmfloran

Sist men absolut inte minst!

Första steget för att återställa och behålla en god tarmflora är att äta sådant som de goda bakterierna gillar och de ”onda” bakterierna inte gillar.

Genom att hålla sig till riktig mat och balansera sitt intag av fett, protein och kolhydrater efter sina behov är man en bra bit på vägen och har byggt grunden.

Nästa steg är att tillföra mer goda bakterier i form av fermenterad mat som innehåller levande bakterier.

Probiotika syftar till de levande bakterier vi får i oss via maten vi äter.

Det effektivaste och billigaste sättet att få i sig probiotika är genom att äta fermenterad (också kallat syrad) mat dagligen.

Surkål är ett lysande exempel på detta och det bästa är om du kan göra din egen. Om du vill köpa färdig surkål ska du välja opastöriserad där de levande bakterierna fortfarande finns kvar.

En analys av probiotikainnehållet i surkål visade att ca 1,5 dl surkål innehöll över 10 biljoner bakterier. 4 matskedar surkål motsvarar mer än en hel burk probiotika i kapsel.

Probiotika som tillskott

För den som inte tycker om fermenterad mat eller inte vill göra egen surkål rekommenderar vi probiotika i form av kosttillskott.

Välj gärna ett tillskott med så många olika bakteriestammar som möjligt och med ett högt antal bakterier. Den probiotika vi rekommenderar innehåller bakterier från 12 olika stammar och minst 6,5 miljarder bakterier per kapsel, bakterierna har 90% överlevnadsgrad vilket är väldigt högt för ett probiotikatillskott.

Du hittar probiotika här

När du väljer ett tillskott av probiotika är det viktigt att se till så att det även innehåller prebiotika. I korta drag kan prebiotika förklaras som mat åt probiotika. Prebiotika hittar du bland annat i lök, vitlök, bananer med mera.

12 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Ayad

  Ursäkta hur är lök och vitlök prebiotika mat till probiotika bakterier? Lök och vitlök har antibakteriell egenskaper som påverkar även probiotika nyttiga bakterier…?

  Svara

 2. Väldigt intressant! Undrar om man kan ”bota” mer eller mindre kroniska bihåleproblem? Verkar som om mycket i kroppen blir bättre med en bra tarmflora.

  Svara

  • Hej Carina, om man kan bota kroniska bihåleproblem är inte helt lätt att svara på. Men om du ser till att optimera din hälsa generellt och i synnerhet din tarmflora så gör du i alla fall kroppen mer motståndskraftig och ger den en bättre chans att läka sig själv.

   Svara

 3. Googla fodmaps för att ta reda på vad snäll mat för de allra flesta är. T ex vitkål tål man inte om man har ballongmage. Podden ”älska din mage” med S Antonsson ger goda råd också. Tack!

  Svara

  • Tack för din kommentar, FODMAPS är vi väl bekanta med. Vi nämner inte FODMAPS i detta inlägg om läckande tarm då det syftar till att lindra symtom av IBS genom att ta bort sådant som enligt FODMAPS kan irritera tarmen. Vad som irriterar tarmen är högst individuellt. Med detta inlägg vill vi också ge tips för att läka tarmen, inte enbart ta bort det som kan irritera.

   Svara

   • gravatar Ayad

    Vad är FODSMAP? SKa man äta bara den maten som magtarm gillar? Och hur vet man vilken mat är bäst för magtarm när det gäller IBS/läckande tarm?

    Svara

 4. gravatar Susanne

  Hej på er!
  Jag har skaffat kollagenet och l-glutaminet nu men jag undrar om jag kan ta dem samtidigt? Dvs i samma glas?
  Det skulle verkligen underlätta.

  Svara

 5. gravatar Johanna

  Hej
  Du skrev någonstans att du för att läka drack mängder av benbuljong. Hur mycket behöver man dricka för att det ska ge någon effekt?

  Svara

 6. gravatar Donald Nordim

  Va’ ska jag säga annat än tack för all kunskap omkring “läckande tarm”, å alla råd för att åtgärda problemet. Har konsumerat enorma mängder vitt socker, godis å kaffeböd. Ej alkohol. Förbränt det mesta, men ändå.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*