Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.


 • Några anledningar varför benbuljong är bra för dig

  För er som följer oss på facebook eller instagram har kunnat se att vi har kokat en massa benbuljong här hemma i vår crockpot under helgen. Om du bara tänker på de där buljongtärningarna man köper i affären när du tänker på buljong så har du verkligen missat något. Hemmagjord buljong är väldigt gott och är för oss ett absolut måste när vi kokar soppa eller andra liknande maträtter här hemma.

  Har du läst ingredienslistan på de där vanliga buljongtärningarna? Det är oftast ingen rolig läsning, speciellt inte när man vet hur gott och enkelt det är att göra egen med bra ingredienser. Men i detta inlägget har jag inte tänkt berätta om hur du gör buljong utan om några anledningar till varför det är bra att få i sig benbuljong regelbundet. Hur du gör din egen benbuljong kommer i ett eget inlägg.

  Om du inte vill eller orkar koka din egen benbuljong kan du  istället använda kollagenpulver som har samma goda egenskaper som benbuljong.

  Häng med så börjar vi med att gå igenom första anledningen till varför benbuljong är bra för dig

  1. Benbuljong är bra för hälsosamma leder

  Hälsan hos dina leder beror till stor del på hälsan hos det kollagen som finns i dina ligament och senor. Kollagen är en familj av biomolekyler som bland annat innehåller glukosaminoglykaner som hjälper till att hålla våra leder friska.

  Benbuljong är fullt med glukosaminoglykaner (förkortas GAG). Du kanske känner igen namnet från hälsokostaffären, där kallas det glukosamin men glukosamin är bara en del av alla glukosaminoglykaner som finns i benbuljong. Du får även i dig  bland annat kondroitinsulfat och hyaluronsyra. Hyaluronsyra har en stötdämpande funktion vilket gör den till en viktig komponent i broskväv.

  Lider du av problem med artros kan det hjälpa att konsumera benbuljong just på grund av de olika glukosaminoglykanerna som finns i benbuljong.

  2. Benbuljong är bra för hår, hud och naglar

  När du kokar egen benbuljong vill du helst använda benrester där någon form av led är kvar. Anledningen är att du då får ut mer kollagen ur din benbuljong. Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Så istället för att enbart lägga dyra pengar på olika krämer och oljor kan det vara värt att testa benbuljong för att bygga glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar från insidan.

  3. Benbuljong hjälper dig läka skadad mage och tarm

  I dagens samhälle är det väldigt vanligt med diverse mag- och tarmproblem. Det finns många anledningar till varför det kan uppstå, det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar. Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

  Ett av de viktigaste näringsämnena för att läka en läkande tarm är gelatin. Ja du läste rätt, det är samma ingrediens som används i matlagning och bakning för att få en geleig konsistens. När du kokar din egen buljong får du ut rikligt med gelatin förutsatt att du använder ben med brosk och leder eftersom det är där gelatinet kommer från. Klicka här så får du se ett kort filmklipp på hur riktig buljong ser ut när den är kyld, som en stor geleklump.

  Gelatinet i benbuljong fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker. Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong ett bra tillskott.

  4. Benbuljong fungerar som detox 

  Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Men här kan hemmagjord benbuljong ännu en gång vara till hjälp. Benbuljong innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

  Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler. Istället för att köpa antioxidanter på burk och dyra detoxpaket kan du göra din egen benbuljong för en bråkdel av kostnaden. Inte bara blir benbuljong bättre för din plånbok utan du får även en massa goda näringsämnen på köpet i form av riktig mat. Personligen tycker jag det alltid är bättre att välja riktig mat före piller och pulver och det brukar bli billigare.

  Avslutande ord

  Som du kunnat läsa i detta inlägg finns det flera olika anledningar till varför det är bra att konsumera hemmagjord benbuljong. Jag har bara skrapat på ytan om ämnet benbuljong men det finns betydligt mer fördelar än de jag tagit upp i detta inlägget. Är du mer intresserad har jag lagt till två resurser längst ner i inlägget som jag tycker är bra.

  Jag vet att många kommer fråga om det går att köpa bra benbuljong men tyvärr har jag inte hittat någon tillverkare som gör benbuljong utan tillsatser och med mycket gelatin i för det är just gelatinet vi så gärna vill åt. Men bara för att det inte går att köpa är det igen ursäkt till att inte konsumera benbuljong för det är väldigt enkelt att göra själv vilket jag kommer ta upp ett nytt inlägg så håll utkik efter det.

  Här hittar du mitt recept på benbuljong.


   

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Resurser

  http://paleoleap.com/eat-this-bone-broth/

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.  Kostrelaterat

  Relaterat innehåll

  10 kommentarer (Visa )

  1. Bra information som jag kommer att dela med mina vänner.
   Jag brukar köpa en hel ekologisk frigående kyckling som jag rostar och sedan gör benbuljong av. Det blir mycket gelatin om man slänger ner allt skinn och alla delar som man inte äter i grytan.

   • Tack Katarina, uppskattar väldigt mycket att du delar det vi skriver.
    Vi göra det samma när vi köper hel kyckling fast vi brukar göra den direkt i vår crockpot och då får vi ut mycket gelatin direkt. Sen gör vi ofta sås på gelatinet eller som du, kokar buljong på resterna. Det är bra att kunna ta vara på alla resterna och få ut någonting som är båda gott och nyttigt på samma gång :).

    /Johan

  2. Monica

   Hej! Hittar inte receptet på benbuljongen. Vilken långsamkokare rekommenderar ni?

   • Hej Monica,
    Jag har inte skrivit inlägget med receptet till benbuljongen än men det kommer denna veckan så håll utkik. Vi använder en långsamkokare av märket crockpot och är väldigt nöjda, det är den största storleken 5,7 liter. Den kostar lite mer än många andra jag tittat på men den är utan tvekan värd pengarna.
    /Johan

  3. Cecilia

   Hej! Scandinavian Organics säljer en färsk ekologisk oxfond som inte innehåller några tillsatser. Den är verkligen en stor geleklump! Tillverkaren har intygat via mejl till mig att de inte har tillsatt någon stärkelse i processen. Jag har hittat den på större Hemköp och ICA-butiker, den Heter ”Ulrika Brydlings färska ekologiska oxfond”. Bra när man har ont om tid!

   • Hej Cecilia,
    Det är jättebra att det finns att köpa i butik. Jag har inte sett någon när vi varit och handlat men ska hålla utkik efter den du nämnde. Jag gillar att göra egen buljong men kan vara värt att prova när man inte hunnit göra egen.
    Tack :).
    /Johan

  4. Pingback: Benbuljong | Systemisk Skleros

  5. Pingback: Så här få du in mer benbuljong i din kost - Hälsa som livsstil

  6. Pingback: Idag firar vi benbuljongens dag! - Hälsa som livsstil

  7. Birgitta

   Scandinavian Organics säljer även kycklingbuljong. Kan finnas hos Coop och Ica.

  Kommentera