fbpx

Vilka är de 5 bästa kollagentillskotten 2022?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

I den här köpguiden har jag jämfört 14 olika kollagentillskott för att komma fram till vilket som är bäst just nu. I testet har jag bland annat jämfört smak, löslighet i vätska, pris med mera.

De kollagenpulver som är bäst i test är Healthwell Collagen Powder (marint) och Pureness Kollagen Natural (bovint).

Vi börjar med topplistan över de 5 bästa kollagentillskotten, längre ner i artikeln kan du läsa en mer utförlig recension av varje produkt.

Så utfördes testet

Antalet kosttillskott med kollagen har verkligen exploderat på marknaden. För att göra det enklare för dig att hitta rätt produkt har jag gått igenom de vanligaste och populäraste produkterna och testat och recenserat dom.

Totalt gick jag igenom 14 olika kollagenpulver och gjorde en första enklare jämförelse för att avgränsa testet till 7 produkter att jämföra med detaljerat. Dessa valdes ut för att ge en god översikt utifrån popularitet, innehåll och pris.

För att göra ett så ärligt test som möjligt har jag satt upp ett antal kriterier. De punkter som jag tittat närmare på är:

 • Smak
 • Doft
 • Löslighet i varm och kall vätska
 • Pris
 • Ursprung och hållbarhet
 • Omdömen

Jag har även kontaktat en del av tillverkarna för att få så utförlig information som möjligt om produkterna. Data jag fick ta del av var bland annat ursprungsland, hållbarhetsinformation men även kvalitet- och analysrapporter där det fanns tillgängligt.

collagen bäst i test

Frågor jag ställde var

 • Vad är ursprunget på kollagenet?
 • Hur kvalitetssäkrar ni innehållet och tillverkningsprocessen?
 • Specifika produktfrågor där det saknades källor till påståenden som gjordes i produktbeskrivningen.

I testet har jag valt att endast inkludera naturella kollagenpulver, alltså inte kollagenpulver i kombination med andra tillskott eller smakbärare. Detta är för att göra en rättvis bedömning av rena kollagenpulver.

Jag gjorde ett litet undantag för ett pulver som även innehåller C-vitamin och ett som innehåller lösliga fibrer, detta är dock inte något jag vägt in i bedömningen.

Alla produkter i detta test har jag själva beställt och jag tar inte emot någon ersättning för att inkludera någon produkt i testet.

Alla produkter går att hitta hos de vanligaste återförsäljarna av kosttillskott online och jag har medvetet exkluderat eventuella prenumerationstjänster och liknande ur testet.

Kort om prisjämförelsen

För att göra det lättare för dig att hitta ett tillskott som passar din budget har jag jämfört produkter i tre olika prisnivåer.

I den här köpguiden kostar tillskotten mellan 0,49 kr – 1,48 kronor per gram i skrivande stund, men tänk på att priserna kan skilja sig mellan olika butiker.

Nivå $< 0,5 kr / gBudget
Nivå $$0,5 – 1 kr / gMellan
Nivå $$$> 1 kr / gPremium

Vilket kollagen är bäst i test?

Efter att ha testat och jämfört de utvalda kollagentillskotten kom jag fram till att Healthwell Collagen Powder är det bästa marina kollagenet och Pureness Kollagen Natural är det bästa bovina kollagenet. Detta är baserat på prisvärdhet, smak, doft och innehåll.

Fortsätt läsa för en mer noggrann recension av samtliga produkter i testet.

Healthwell Collagen Powder

Healthwell Collagen Powder
Prisnivå$$
Typ av kollagenTyp 1
KällaMarint
Jämförelsepris0,97 kr/gram

Healthwell Collagen Powder är ett marint kollagenpulver som även innehåller C-vitamin för att förbättra upptaget av kollagen i kroppen.

Healthwell Collagen Powder har varit en favorit i vårt hushåll under ett par år och jag har rankat detta högt länge. Efter denna nya jämförelse har inte min uppfattning förändrats.

Detta kollagenpulver håller fortsatt hög kvalitet, är helt smak och doftneutralt samt har god löslighet i varm eller kall vätska. Du behöver alltså inte oroa dig över någon som helst fisksmak eller doft i ditt kaffe.

Prismässigt ligger även detta kollagen i mellanklassen och är bra prissatt utifrån att marina kollagenpulver överlag är dyrare än bovina.

Kollagenet kommer från fisk men jag saknar information om huruvida det är från vildfångad fisk eller ej. Då det inte är uttalat utgår jag från att det kommer från konventionellt fiske, vilket drar ner betyget något.

De (väldigt) många kundomdömena är överlag positiva och många kunder upplever effekt av detta kollagen. Det finns ett fåtal negativa omdömen som främst avser smak, men utifrån mitt eget smak och dofttest så kan jag med övertygelse säga att Healthwells kollagenpulver är det mest neutrala fiskkollagenet. Healthwell har också uppdaterat innehållet för bättre smak och bättre löslighet, så kommentarerna är troligen inte längre aktuella.

På det stora hela är detta ett bra marint kollagenpulver där den neutrala smaken gör att vi utnämner det till Bäst i test för dig som söker ett marint kollagenpulver.

Fördelar

  Nackdelar

   Pureness Kollagen Natural

   Pureness Kollagen Natural
   Prisnivå$$
   Typ av kollagenTyp 1
   KällaBovint
   Jämförelsepris 0,86 kr/gram

   Pureness Kollagen Natural är ett av flera olika kollagenpulver från det finska märket Pureness som är relativt nytt på den svenska marknaden.

   Jag har testat flera produkter från Pureness och har väldigt positiva upplevelser, deras kollagenpulver är inget undantag.

   De faktorer jag har vägt tyngst i testet är smak, doft och löslighet i kall eller varm vätska. Detta kollagenpulver är helt neutralt i smak och doft, dessutom löser det sig bra i all vätska.

   Just Pureness kollagen kallas för BODYBALANCE och är i peptidform. Kollagenpeptider har något högre biotillgänglighet och lämpar sig särskilt väl för den som tar kollagen för att få bättre hudkvalitet.

   Kollagenet i sig kommer från gräsbetande nötkreatur från Brasilien och är alltså bovint. Det jag uppskattar är att Pureness på förfrågan snabbt kan tillhandahålla en hållbarhetsrapport från deras leverantör och har en hög transparens i sin produktkedja.

   Utöver detta laboratorietestar Pureness alla sina produkter och presenterar rapporterna på sin hemsida. Där hittar du mikrobiologisk analys och analys för tungmetaller.

   Pureness kollagenpulver innehåller även vad dom kallar Sunfiber vilket är hydrolyserat guarkärnmjöl. Det är helt enkelt lösliga fibrer som syftar till att förbättra matsmältningen och bidra till en jämnare blodsockernivå. Detta är inget vi väger in i bedömningen, men det kan vara bra för dig att veta.

   En nackdel som jag ser det är att förpackningsstorleken endast är 150 gram. Utifrån en dosering på 5 gram per dag räcker detta kollagenpulver bara i 30 dagar. Det hade varit önskvärt att kunna välja en större förpackning. Det saknas tyvärr omdömen från andra kunder då det är en ny produkt på den svenska marknaden.

   Pureness har också 3 andra sorters kollagenpulver med olika funktioner och smaker. Kollagen Sport, Keto Kollagen + MCT och Kollagen Beauty. Dessa har jag inte inkluderat i testet, men privat har jag testat alla och tycker dom är bra.

   Prismässigt ligger detta kollagenpulver i mellanklassen och helheten gör att vi utnämner detta till Bäst i test för dig som vill ha ett bovint kollagen.

   Fördelar

    Nackdelar

     Re-Fresh Maricol Collagen Pure Premium

     Re-Fresh Maricol Collagen Pure Premium
     Prisnivå$$
     Typ av kollagenTyp 1
     KällaMarint
     Jämförelsepris0,99 kr/gram

     Re-fresh Maricol Collagen Pure Premium är ett marint kollagen som har funnits på marknaden länge nu.

     Maricol Collagen är ett 100% rent marint kollagen som håller mycket hög kvalitet. Det patenterade kollagenet görs av konsumtionsfisk i ett miljövänligt tillvaratagande av biprodukter.

     Även Maricol Collagen Premium testas av tredjepart för att garantera innehållet och kvaliteten. Detta kollagen har även medverkat i studier (1, 2, 3) där dess utlovade effekt har kunnat påvisas hos testpersonerna. Dessa visade både på mindre ojämnheter i huden och smidigare leder med mindre värk.

     Det är alltså ingen tvivel om att detta är ett riktigt bra kollagen som dessutom håller ett rätt bra pris.

     Det som drar ner betyget något är att den känsliga kan uppleva en viss doft och smak av detta kollagen. Det är inget som jag personligen anser är störande.

     Detta är ett riktigt bra kollagen som dessutom kan bevisa effekt, alltså är det inte enbart tomma ord som det ofta kan vara när det kommer till kosttillskott.

     Fördelar

      Nackdelar

       Puori Collagen Peptides

       Puori Collagen Peptides
       Prisnivå$$
       Typ av kollagenTyp 1 & 3
       KällaBovint
       Jämförelsepris1,11 kr/gram

       Puori Collagen Peptides CP1 är ett hydrolyserat bovint kollagentillskott i peptidform från den danska tillverkaren Puori. Puori är en tillverkare som är noga med sitt innehåll och tredjepartstestar alla sina produkter för att garantera innehållet.

       På deras hemsida hittar du alltså testresultat från Clean Label vilket medför transparens och att du kan känner tillit till produkterna.

       Kollagenet är gjort av icke-ekologisk nötkreatur men det framgår inte om det är gräsbetade djur eller ursprungsland.

       Smaken och doften är helt neutral i både kallt och varmt vatten. I kallt vatten klumpar det sig något och jag fick röra extra för att de skulle lösa sig helt. Det är inget jag anser var ett problem däremot.

       Till skillnad från övriga produkter i testet kommer Puori CP1 i en plastförpackning med lock istället för i en påse. Personligen tycker jag att denna förpackning är smidigare och enklare att återförsluta.

       Helhetsintrycket är ett helt neutralt kollagenpulver av kontrollerad kvalitet och smidig förpackning som är ett riktigt starkt alternativ till Pureness.

       Fördelar

        Nackdelar

         Nyttoteket Clean Collagen

         Nyttoteket Clean Collagen
         Prisnivå$
         Typ av kollagenTyp 1 & 3
         KällaBovint
         Jämförelsepris0,5 kr/gram

         Nyttotekets Clean Collagen är ett bovint kollagenpulver i budgetklassen som har blivit populärt hos många.

         Jag har själv använt detta periodvis under åren och tycker att det är ett bra alternativ för dig som är ute efter ett bra kollagen till ett riktigt bra pris.

         Kollagenet kommer från gräsbetande argentinska kor som inte genomgår någon antibiotika eller hormonbehandling. Detta tycker jag är väldigt bra, men jag skulle önska lite mer transparens i produktkedjan även här. Det framgår inte hur kvaliteten eller innehållet faktiskt kontrolleras, såsom exempelvis Pureness kan presentera.

         Smaken är relativt neutral, men har enligt mig en något unken doft och smak när det blandas ut i enbart vatten. Lösligheten är däremot väldigt bra, men jag kan inte påstå att den är helt neutral. För den som är känslig kan det vara en störande doft/smak.

         Clean Collagen har däremot många positiva omdömen och merparten av kunderna anmärker inte på varken doft eller smak när det blandas ut i exempelvis smoothie, kaffe eller te.

         En fördel och nackdel är förpackningsstorleken som är på hela 500 gram. Denna storlek är toppen när du vet att du gillar produkten och vill använda den mycket. Om det visar sig att du inte gillade den är det mycket som går till spillo, men det är inte något som i min mening drar ner bedömningen på det stora hela.

         Nyttoteket Clean Collagen är ett bra kollagen till ett väldigt lågt pris och rekommenderas till dig som är ute efter ett budgetalternativ.

         Fördelar

          Nackdelar

           Nordic Superfood Collagen Premium +

           Nordic Superfood Collagen Premium +
           Prisnivå$$$
           Typ av kollagenTyp 1
           KällaMarint
           Jämförelsepris1,48 kr/gram

           Nordic Superfood Collagen Premium+ är ett marint kollagen av norsk vildfångad fisk som har funnits på marknaden i flera år. Detta var faktiskt det enda kollagen vi på Hälsa som livsstil kunde rekommendera till våra läsare när vi skrev om kollagen för första gången för några år sedan.

           Sedan dess har utbudet blivit väldigt mycket större och detta kollagen har fått bra konkurrens.

           Detta kollagen är i premiumklassen prismässigt och kostar en hel del mer än dess motsvarande konkurrenter. Det faktum att det kommer från vildfångad fisk bidrar såklart till det högre priset, med all rätt.

           Dock upplever jag i smaktestet att detta kollagen inte är neutralt utan luktar något unket. Det höga priset i kombination med den unkna doften och smaken medför att helhetsintrycket dras ner.

           Av kundomdömen är det fler som anmärker på smaken, men löser det genom att blanda det i exempelvis gröt eller något annat där smaken kan döljas. Det är också många som inte anmärker på det alls, så det är såklart individuellt.

           Fördelar

            Nackdelar

             Core Collagen Powder

             Prisnivå$
             Typ av kollagenTyp 1
             KällaBovint
             Jämförelsepris0,49 kr/gram

             Core Collagen Powder är ett bovint kollagen i budgetkategorin. I teorin skulle detta kunna vara ett bra alternativ för den som vill välja ett billigt kollagen, men tyvärr är detta inget vi kan rekommendera.

             Detta kollagenpulver luktar illa, smakar illa och är inget jag skulle vilja inta på daglig basis. Framförallt inte i mitt te, kaffe eller annan god dryck.

             Core Collagen Powder luktar och smakar rent av unket och jag har egentligen inget positivt att skriva om det – köp inte.

             Fördelar

              Nackdelar

               Köpguide: Det här ska du titta efter innan du väljer ett kollagentillskott

               Innan du väljer ett kollagentillskott är det främst två frågor du bör ställa dig själv.

               1. Varför vill jag använda kollagen? – Svaret på frågan kan avgöra vilken typ av kollagen du ska välja.
               2. Spelar det roll vilken källa kollagenet kommer från? – Om du är vegan eller vegetarian är svaret säkert ja. De vanligaste källorna är bovint (nötkreatur) och marint (fisk) kollagen.

               Vilken typ av kollagen ska jag välja?

               Det finns flera olika källor till kollagen men när det kommer till hydrolyserat kollagen och kollagenpulver är det framförallt två olika sorter som är aktuella

               Bovint kollagen

               Bovint kollagen kallas all kollagen som kommer från nötkreatur. Bovint kollagen innehåller framförallt typ 1 och typ 3 kollagen. Ursprunget kan vara från antingen konventionell djurhållning eller gräsbetade nötkreatur där man kan använda exempelvis hud och benrester.

               Bovint kollagen är utan tvekan det billigare alternativet och det vanligaste bland kollagenpulver och kapslar.

               Passar dig som:

               • Vill ha ett smakneutralt kollagenpulver till ett bra pris.
               • Bovint kollagen är bra för dig som tar kollagen för bättre matsmältning och smidigare leder.
               • Välj ett kollagen i peptidform om du vill ha bästa kollagen för hud och hår.

               Marint kollagen 

               Marint kollagen kallas all kollagen som kommer från fisk och skaldjur. Marint kollagen innehåller framförallt typ 1 kollagen. Ursprunget är oftast vildfångad eller odlad fisk och kollagenet är en biprodukt från matfiske där främst skinnet används.

               Passar dig som:

               • Har känslig mage och vill ha ett kollagen som generellt är snällare mot matsmältningen och har bättre upptag i kroppen, särskilt i peptidform. Kollagen är något som de allra flesta tål utan problem, men det kan vara värt att ha i åtanke.
               • Vill ha ett alternativ till kollagen från nötkreatur.
               • Vill ha den bästa källan till kollagen.

               Sammanfattning

               Om du väljer något av de kollagenpulver som vi har i topplistan kommer du få en bra produkt oavsett om du väljer marint eller bovint.

               Om du är ute efter det bästa kollagenet för mindre rynkor, starkare hår och mindre celluliter ska du välja ett kollagen i peptid/peptanform.

               Kollagen är en animalisk produkt men det finns veganska alternativ som stimulerar kroppens egen produktion av kollagen. Du kan läsa mer om “veganskt kollagen” här.

               Alla 14 kollagenpulver som jämfördes var

               Nyttoteket Clean Collagen
               Re-Fresh Maricol Collagen Pure Premium
               Nordic Superfood Collagen Premium +
               Puori Collagen Peptides
               Pureness Kollagen Natural
               Core Collagen Powder
               Healthwell Collagen Powder
               Vitaprana Pure Collagen
               Kleen Daily Collagen Protein
               Elexir Kollagen
               Rawpowder Collagen
               Bättre Hälsa Collagen Protein-peptider
               Healthwell Collagen Powder
               Upgrit Rent kollagenprotein

               Topplista: Bästa kollagentillskotten

               1. Healthwell Collagen Powder
               2. Pureness Kollagen Natural
               3. Puori Collagen Peptides
               4. Re-Fresh Maricol Collagen Pure Premium
               5. Nyttoteket Clean Collagen
               4 kommentarer
               Delta i diskussionen
               1. gravatar Jenny

                Doserna kostar ju betydligt mer, puori nästan 10:-/dos. Tio ggr mer än du anger. Har jag missat något ang strl/återförsäljare med bra pris måntro?

                Svara

                • Du har helt rätt, bra att du påpekade vårt misstag. Vi hade helt enkelt skrivit fel enhet, vi hade räknat ut jämförelsepriset per gram men råkat skriva pris per dos. Men jag har rättat till det nu så alla jämförelsepriser är rätt med aktuella siffror.

                 Svara

               2. gravatar Lena

                Hej på er, detta var intressant, men jag kontaktar er för jag har en konkret fråga.

                Då jag just kokat min första sats benbuljong och knäckte spisens hålli-gång-längd med råge 🙂
                Den blev mkt god men otroligt fet! Så det blev väl bra då. Men jag hade mkt svårt att få i mig 3dl varmt rent fett på morgonen på tom mage, tog hela fm att få i mig hälften.
                Kanske det skulle vara bättre att gå o lägga sig med en fettstinn & kollagenfylld mage!? Kanske t.o.m. lägga i lite gurkmeja & ingefära för ytterligare balsam (antiimflammatoriska aka Guldmjölk) för uttröttade o värkande leder samt bättre smak, whatthehell kanske t.o.m. lägga i lite cacao? Vem sover inte gött på lite varm choklad.

                Men nu till min fråga:
                =>>Ingen ingen ingenstans hittar jag hur mycket en msk kollagenpulver motsvarar i hemkokt benbuljong!?! Är det 1msk kollagenpulver = 3dl benbuljong, rakt av?

                Kan tillägga att de finaste märgbenen (märg), de bästa köttknolorna (de med brosket=nacke, svans m.m), lade på några rejäla revben också och det till bästa priset – det hittade jag på djuraffären, i deras frysdisk!!!

                Japp 😀
                Hundmat!
                Voff Voff – Fido fick inga ben den kvällen, ha ha ha!

                Men betänk nu att djuren oftast får sååå mkt bättre, renare och mer kontrollerad svenskodlad mat än vi männsker nånsin får – människomat där det fuskas med tyskimporterat kasserat fläsk, danskimporterade sjuka kycklingar och importerad nötkött med allehanda antibiotikastammar och hormonfyllda filéer – än allt annat fint svenskt uppfött kött vi kan hitta – det får hundarna 😉
                Hon i butiken blev alldeles nostalgisk och berättade att sån där buljong kokte minsann morfar av slaktresterna på hemma på går’n, förritiden…
                Hon skulle också börja med benbuljong <3

                Mkt tacksam för svar på mängden pulver vs hembuljong
                Vänligen Lena

                Svara

               3. gravatar Lisa

                Hej! Vilka är alla 14 produkter som du har testat? Det vore intressant att se vad topplistan jämförs med.

                Svara

               Lämna ett svar

               Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*