Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Köpguide: Vilken omega-3 / fiskolja är bäst i test 2019?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Du vet säkert redan att omega-3 är väldigt viktigt för att må bra och för att motverka framtida sjukdomar. Så nu är du ute efter ett riktigt bra omega-3-tillskott.

  Men vad ska du tänka på innan du väljer? Det går vi igenom i den här köpguiden…

  Om du inte orkar läsa hela köpguiden utan vill gå rakt på sak listar vi våra topprekommendationer nedan.

  De bästa alternativen av omega-3 och fiskolja är:

  1. Puori högkoncentrerad Omega-3
  2. Ecolomega ekologisk fiskolja
  3. Opti3 – Omega 3 för veganer

  Om du vill läsa mer om Omega-3 och de andra viktiga omegafettsyrorna kan du göra det i vår artikel Omega-3: Därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt!

  Men nu hoppar vi raskt in i köpguiden!

  Vilken omega-3/fiskolja ska jag välja?

  Det finns så otroligt många märken att välja på och det är faktiskt så att vissa, kanske medvetet, lurar dig!

  När du ska välja ett omega-3-tillskott är du specifikt ute efter fettsyrorna DHA och EPA, dessa två fettsyror är de som tillskrivs de goda hälsoegenskaperna av omega-3.

  Dock innehåller många koncentrerade omega-3-tillskott en hög andel ALA vilket är en fettsyra som kroppen i och för sig kan konvertera till DHA och EPA men konverteringen är väldigt låg.

  Mindre än 5%! [källa]

  Men hur blir jag lurad kanske du tänker nu? Låt mig ge dig ett exempel!

  Du läser på förpackningen att ett tillskott innehåller 1000 mg fiskolja. Men sedan ser du på innehållsförteckningen att det bara innehåller totalt 500 mg DHA och EPA (som i Life’s ”70% högkoncentrerade” fiskolja).

  Då är det alltså egentligen bara lite mer än 50% som du tillgodogör dig och inte 70% som förpackningen kan få dig att tro.

  Jag har satt ihop en enkel köpguide lite längre ner i detta inlägg med saker du bör tänka på innan du väljer ett omega-3-tillskott.

  Men vilket tillskott är då bäst och innehåller mycket DHA och EPA? Här får du några bra exempel!

  Omega-3 – Bäst i test


  1. Puori O3 Omega-3

  *Bäst

  – Hög andel DHA & EPA
  – Innehåller 74% Omega-3
  – Miljöcertifierat och hållbart fiske
  – Ingen fisklukt eller fisksmak
  – Omega-3 i trygliceridform för bästa upptag
  – Innehåller trokofelorer (e-vitamin) för att olja inte ska härskna
  – Finns också som flytande olja. Du hittar den här.

  Se aktuellt pris


  2. Omega 3 plus

  *Bra budgetalternativ

  – Bra andel DHA & EPA
  – Innehåller 60% Omega-3
  – Innehåller E-vitamin för att oljan inte ska härskna
  – Bra pris, 99 öre per kapsel.

  Se aktuellt pris

  Fiskolja – Bäst i test


  1. Ecolomega

  *Bäst

  – Världens första ekologiska fiskolja
  – Hög kvalite och mycket ren olja
  – Kort produktionsled för en färskare olja
  – Finns både i kapslar och flytande olja
  – Samma fettsyreprofil som fisk vilket ger bäst upptag
  – Komplett tillskott som naturligt innehåller vitaminer och mineraler
  – Ger ingen eftersmak

  Se aktuellt pris


  2. Arctic Med Omega 3

  *Bra alternativ

  – Hög kvalite och mycket ren olja
  – Unik blandning med olivolja för att motverka oxidation
  – God smak av citron men ger viss eftersmak av fisk
  – Hållbart fiske

  Se aktuellt pris


  Finns det en bra vegansk källa till omega-3?

  Ofta rekommenderas olika vegetabiliska oljor som en bra källa till omega-3 för veganer och personer som inte kan eller vill äta fisk. Dock innehåller vegetabiliska oljor främst omega-3-fettsyran ALA.

  Som nämnts tidigare i artikeln är det DHA och EPA du är ute efter, inte ALA. Kroppen är mycket dålig på att konvertera ALA till DHA och EPA, mindre än 5% blir konverterad. [källa].

  Om du är vegetarian, vegan eller fiskallergiker rekommenderas istället algolja. Detta är en mycket bättre källa.

  Algolja är den enda vegetabiliska källan till DHA och EPA vilket kroppen därmed inte behövera konvertera för att kunna tillgodogöra sig.

  Här hittar du en vegansk algolja innehållande både DHA och EPA

  Märket Opti3 innehåller algolja som odlas i kärl av rostfritt stål under kontrollerade förhållanden, på så vis innehåller den garanterat inga tungmetaller eller plastrester från havet. Detta tillskott är helt säkert för barn, gravida och ammande kvinnor.

  Per dagsdos (2 kapslar) innehåller Opti3 300 mg EPA och 500 mg DHA vilket därmed gör det till ett bra veganskt alternativ.

  Vad är skillnaden mellan fiskolja och ett omega-3-tillskott?

  Skillnaden mellan fiskolja och omega-3 är att fiskoljan är ett mer ”komplett” tillskott som även innehåller fler fettsyror och näringsämnen. Lite som att äta hela fisken. Medan ett omega-3-tillskott bara innehåller omega-3.

  Om du ska välja fiskolja eller omega-3 är upp till dig, det hänger i slutändan på hur mycket omega-3 du behöver.

  Du kommer lättare upp i en högre dos omega-3 med ett koncentrerat omega-3-tillskott medan du med fiskolja får i dig flera näringsämnen men i förhållande är det en mindre mängd DHA och EPA.

  Omega-3-fettsyror är bland de mest studerade näringsämnena på jorden och det är få saker som har så mycket stöd inom forskningen som deras många hälsofördelar.

  Om du inte äter fet fisk eller skaldjur regelbundet bör du verkligen överväga att ta ett koncentrerat omega-3-tillskott eller fiskolja.

  Köpguide: Det här ska du titta efter innan du köper ett omega-3-tillskott

  Innan du köper ett omega-3-tillskott, eller egentligen vilket tillskott som helst, bör du alltid läsa innehållsförteckningen noga.

  Det du vill titta närmare på när det gäller fiskolja och omega-3 är följande

  • Typ av omega-3 – Många omega-3-tillskott innehåller ofta väldigt lite av fettsyrorna EPA och DHA men dessa är viktigaste typerna av omega-3. Se till att det tillskott du väljer innehåller dessa!
  • Mängden omega-3 – Ett tillskott kan säga på förpackningen att det innehåller 1000 mg fiskolja per kapsel. Men på baksidan kan du sen läsa att det endast innehåller till exempel 320 mg EPA och DHA. Detta kan vara riktigt lurigt, så det du vill titta på är mängden EPA och DHA och strunta i den totala mängden omega-3. Du vill ha så mycket EPA och DHA som möjligt.
  • Formen av omega-3-fettsyrorna – Jag beskriver detta mer utförligt i sektionen nedan, men för att få så bra upptag av omega-3-tillskottet eller fiskoljan som möjligt ska du leta efter fria fettsyror eller triglycerider snarare än etylestrar. På tillskottet brukar tillverkaren skriva ut om det till exempel innehåller natruliga triglycerider.
  • Renhet och äkthet -Försök att köpa produkter som har blivit testade och är certifierade för renhet av en tredje part. Det visar att de är säkra och faktiskt innehåller vad de påstår samt att de inte innehåller för mycket miljögifter .
  • Färskhet – Detta är mycket viktigt eftersom Omega-3-fettsyror har väldigt lätt för att oxidera och bli dåliga. När oljan oxiderar, eller härsknar som det också heter, luktar den riktigt illa. Om så är fallet bör du inte använda den, det kan till och med vara direkt skadligt. Kontrollera alltid datumet och lukta på produkten. Tar du den i kapselform kan du dela på kapseln och lukta. Se också till att tillskottet innehåller någon form av antioxidant så som vitamin E för att förhindra att oljan blir härsken..
  • Hållbarhet – Försök att köpa fiskolja som är MSC-certifierad eller på annat sätt är gjord av fisk fångad på ett hållbart sätt. Det är i längden bättre både för dig och miljön.

  Skillnad på olika typer av omega-3

  Fiskolja och omega-3 finns i både naturliga och bearbetade former. Hur fiskoljan har bearbetats kan påverka fettsyrans form och detta är viktigt att tänka på eftersom vissa former absorberas lättare av kroppen än andra.

  • Fisk: I hel fisk finns omega-3 fettsyror närvarande som fria fettsyror, fosfolipider och triglycerider. Att äta fisk och skaldjur är utan tvekan det bästa alternativet för att få i dig omega-3 men även andra bra näringsämnen som fisken innehåller.
  • Fiskolja: I traditionell fiskolja är omega-3-fettsyrorna mestadels i form av triglycerider. Detta är vad kroppen är van att arbeta med och är samma fettsyror som finns i fisken naturligt.
  • Bearbetad fiskolja: När fiskoljor bearbetas, antingen för att rena eller koncentrera dem, blir de etylestrar. Denna form förekommer inte i naturen utan bara som ett resultat av bearbetning.

  Alla dessa former av omega-3 har hälsofördelar men studier har visat att upptagningsförmågan från etylestrar inte är lika bra som från andra former [källa]

  Som en tumregel är upptagningsförmågan av omega-3 i form av fria fettsyror 50% större än triglycerider och absorptionen av triglycerider är 50% större än etylestrar [källa].

  Den bästa formen av fettsyror i ett koncentrerat omega-3-tillskott är alltså triglycerider, men du har ännu bättre upptagningsförmåga om du äter fisk eller tar en okoncentrerad fiskolja som naturligt innehåller de fria fettsyrorna.


  Ecolomegas fiskolja har samma fettsyreprofil som fisken den gjorts av (öring) och har därför bäst upptagningsförmåga.

  Puori O3 är ett koncentrerat omega-3-tillskott som innehåller naturliga triglycerider. Detta är alltså det bästa alternativet av omega-3 kapslar.

  Omega-3 – Bäst i test


  1. Puori O3 Omega-3

  – Hög andel DHA & EPA
  – Hela 74% Omega-3
  – Miljöcertifierat och hållbart fiske
  – Ingen fisklukt eller fisksmak
  – Omega-3 i trygliceridform för bästa upptag
  – Innehåller trokofelorer (e-vitamin) för att olja inte ska härskna
  – Finns också som flytande olja. Du hittar den här.

  Puori är de bästa omega-3-kapslarna jag hittat på marknaden. De har en hög andel Omega-3 på hela 74%. Om du ska köpa ett koncentrerat omega-3-tillskott är du ute efter en så hög halt av fettsyrorna DHA och EPA som möjligt. Det får du i detta tillskott.

  Se aktuellt pris


  2. Omega 3 plus

  *Mest prisvärd

  – Bra andel DHA & EPA
  – Innehåller 60% Omega-3
  – Innehåller E-vitamin för att olja inte ska härskna
  – Bra pris, 99 öre per kapsel.

  Omega 3 plus är det tillskott vi rekommenderar om du vill ha ett billigt men ändå bra omega-3-tillskott. Tyvärr har de ingen information om vilken typ av omega-3 kapslarna innehåller men det har ett högt innehåll av DHA & EPA vilket är mycket bra med tanke på priset. 

  Se aktuellt pris

  Fiskolja – Bäst i test


  1. Ecolomega

  *Bäst

  – Världens första ekologiska fiskolja
  – Hög kvalite och mycket ren olja
  – Kort produktionsled för en färskare olja
  – Finns både i kapslar och flytande olja
  – Samma fettsyreprofil som fisk vilket ger bäst upptag
  – Komplett tillskott som naturligt innehåller vitaminer och mineraler
  – Ger ingen eftersmak

  Ecolomega är en komplett ekologisk fiskolja som inte bara tillhandahåller omega-3-fettsyror men även vitaminer och mineraler, naturligt bevarade från fisken. Detta är det första (och enda jag hittat) som är ekologiskt certifierat.

  Se aktuellt pris


  2. Arctic Med Omega 3

  *Bra alternativ

  – Hög kvalite och mycket ren olja
  – Unik blandning med olivolja för att motverka oxidation
  – God smak av citron men ger viss eftersmak av fisk

  Arctic med är ett märke som levererar en mycket bra fiskolja. De ställer höga krav på renhet och har en unik blandning med olivolja för att hålla fiskoljan färsk och motverka oxidation. Det enda negativa med denna olja är att den ger en viss eftersmak av fisk. Den har däremot en god smak av citron som döljer det mesta av fisksmaken.

  Se aktuellt pris

  Kosttillskott

  Relaterat innehåll

  2 kommentarer

  1. Sophia

   Hur är det med utbudet av algoljor med omega3 EPA och DHA? Fisk får sin omega3 från mikroalger, är det inte smartare att odla alger i en ren miljö som inte bidrar till utfiskning?

   • Vi har nu uppdaterat artikeln och lagt till ett avsnitt om vegansk omega-3/algolja som innehåller EPA och DHA.

  Lämna ett svar