fbpx

Kollagen – vad är det och vad är det bra för?

Kollagen är något som fått mycket uppmärksamhet på sistone och många lovordar tillskott med kollagen. Men vad är det egentligen och vad är det bra för? Behöver du verkligen ta tillskott eller är det slöseri med pengar?

Detta och mycket mer kommer jag att gå igenom i denna artikel.

Vill du veta vilket kollagenpulver och tillskott som är bäst? Läs vårt test och köpguide där vi jämför bland annat innehåll, smak, löslighet i vätska och mycket mer!

Vilket kollagen är bäst? Test av 14 olika tillskott

Vad är kollagen?

Kollagen är enkelt förklarat ett fiberprotein som utgör en tredjedel av din kropp – alltså har det flera viktiga funktioner. Kollagen kallas också kroppens lim, det bidrar till hudens elasticitet och stadgan i dina leder, muskler och ligament.

Huden består exempelvis till 75% av kollagen!

Utöver i huden hittar du kollagen i dina muskler, ben, blodkärl, ditt matsmältningssystem och senor. Ja som sagt, nästan överallt.

Din kropp skapar själv kollagen och när du är yngre behöver du vanligtvis inte fundera så mycket över det. Kollagenproduktionen är då hög och du har därmed inga eller få rynkor, fylligt hår och mjuka medgörliga leder.

Visste du att…

I takt med att du blir lite äldre (runt 29 år och uppåt) saktar kollagenproduktionen ner. Detta sker samtidigt som nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt. Med andra ord bryter du ner lika mycket kollagen på samma sätt som när du var yngre, men du producerar inte längre nytt i samma takt.

Detta är en av de stora anledningarna till att din hud blir slappare, du börjar få rynkor och kan få mer eller mindre besvär av värkande och stela leder när du blir äldre.

Om du dessutom är rökare, har en dålig kost eller solar extremt mycket så kommer du märka av dessa effekter ännu mer.

Olika typer av kollagen

Kollagen finns i olika typer i olika delar av kroppen och har olika funktion. De 4 huvudsakliga typerna är:

 • Kollagen typ I. Denna typ står för ca 90% av kroppens kollagen och utgörs av grovt buntade fibrer. Det ger struktur och styrka till hud, skelett, senor, fibröst brosk, tänder och bindväv.
 • Kollagen typ II. Denna typ utgörs av mer elastiska fibrer och förekommer huvudsakligen i hyalint brosk (vars funktion är att minska friktion vid ledyta) och elastiskt brosk (vars funktion är ge stabilitet).
 • Kollagen typ III. Denna typ stödjer strukturen i muskler, organ och artärer.
 • Kollagen typ IV. Denna typ hjälper till med filtrering och hittas i hudlagren.

I kosttillskott förekommer framförallt kollagen i typ 1 och till vis del typ 3.

Vad är kollagen bra för?

1. Fastare och friskare hud

I takt med att vi åldras så saktar kollagenproduktionen ner. Du kommer att märka av att huden blir slappare och mindre elastiskt vilket också resulterar i rynkor.

Genom att tillföra mer kollagen i din kost kan du märka av att huden blir fastare och får lättare för att förnya och reparera sig själv. Det i sig leder till mindre märkbara rynkor.

Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre. Arginin (en aminosyra i kollagen) är också fantastiskt för att läka sår.

2. Minskad värk och stelhet i leder

I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka.

Genom att få i dig mer kollagen kan du få mjukare leder som inte värker när du rör dig. Detta rekommenderas bland annat för personer med artrit. Så har du problem med värkande och stela leder, testa kollagen!

3. Hjälper dig läka skadad tarm och mage

Det finns många anledningar till varför läckande tarm eller andra mag-tarmproblem kan uppstå.

Det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar.

Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

Du kan läsa mer om läckande tarm här.

Gelatin i benbuljong och hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

Aminosyran glutamin som finns i kollagen och gelatin används också vid matsmältningen och kroppens näringsupptag. Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong och kollagenpulver ett bra tillskott.

kollagen bra för

4. Förbättrar ämnesomsättning och muskeltillväxt

Skynda på din ämnesomsättning genom att tillföra mer kollagen i din kost. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. Hälsa börjar i magen som man brukar säga!

Kollagen innehåller också aminosyran arginin som har visat sig förbättra kroppens förmåga att skapa protein från andra aminosyror. Detta är bland annat viktigt för att reparera muskelvävnad, läka sår, öka ämnesomsättningen m.m.

5. Starkare naglar, hår och tänder

Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Tillskott kan hjälpa dig hålla naglarna starka och ge längre tjockare hår.

6. Detox för en friskare lever

Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Gelatin och kollagen innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

Hydrolyserat kollagen – vanligt i tillskott

Kollagen är något som ofta nämns i samband med uttryck som anti-aging eftersom det länge har använts i bland annat hudkrämer som ska ha föryngrande effekt på huden.

På senare år har också kollagen i kosttillskott blivit alltmer populärt. Då talas det främst om kollagenpulver eller kapslar – detta är då hydrolyserat kollagen.

Genom att hydrolysera kollagenet kan man få fram ett helt smaklöst pulver som löser sig i all vätska. Det innebär att det blir väldigt enkelt att tillgodogöra sig extra kollagen i sitt kaffe, vatten, smoothie, gröt eller vad som helst nästan.

Är du intresserad av att testa kollagenpulver? Spana då in vår köpguide där vi jämför och testar de mest populära produkterna på marknaden!

Visste du att…

Kollagen innehåller hela 19 olika aminosyror – både essentiella och icke-essentiella aminosyror. Kollagen är på så vis ett väldigt bra sätt att få i sig mer aminosyror såsom arginin, glutamin, glycin och prolin. Dessutom får du enkelt i dig mer protein av hög kvalitet.

De två aminosyror som främst hittas i kollagen är prolin och glycin. Både prolin och glycin är två viktiga aminosyror som de flesta inte får i sig så mycket av genom att äta kött då merparten äter främst muskelkött.

En bättre proteinkälla som är rik på aminosyror är då organkött vilket vi historiskt sett har ätit betydligt mer av än i vår moderna kosthållning. Ett sätt att komplettera bristen på organkött är därför kollagen som tillskott.

Marint eller bovint kollagen – vilket är bäst?

Det finns flera olika källor till kollagen men när det kommer till hydrolyserat kollagen och kollagenpulver är det framförallt två olika sorter som är aktuella:

 • Bovint kollagen. Bovint kollagen kallas all kollagen som kommer från nötkreatur. Bovint kollagen innehåller framförallt typ 1 och typ 3 kollagen. Då köttproduktionen är väldigt stor innebär det att detta kollagen är lätt att tillgå och är billigt. Kort sagt används benrester, hud och andra biprodukter från slakt för att framställa bovint kollagen. Ursprunget kan vara från antingen konventionell djurhållning eller gräsbetade djur.
 • Marint kollagen. Marint kollagen kallas all kollagen som kommer från fisk och skaldjur. Marint kollagen innehåller framförallt typ 1 kollagen. Ursprunget är oftast vildfångad eller odlad fisk och kollagenet är en biprodukt från matfiske. Här används framförallt skinnet.

Bovint kollagen är utan tvekan det billigare alternativet och också det vanligaste bland kollagenpulver och kapslar. Det har medfört att det också är ett väldigt populärt val.

Marint kollagen anses däremot vara en bättre kollagenkälla då det ska vara lättare för kroppen att tillgodogöra sig och ha en bättre aminosyreprofil.

Hur mycket sanning ligger då i detta påstående?

Jo, marint kollagen har faktiskt något mindre peptidmolekyler än bovint kollagen.

Detta ger fiskkollagen något högre biotillgänglighet och är därmed lättare för kroppen att absorbera. Om du har allvarliga magbesvär kan därför marint kollagen vara ett bättre val.

Marint kollagen är också särskilt rikt på aminosyran prolin jämfört med bovint vilket är en väsentlig komponent i hud och bindväv.

Vilket kollagen är bäst för miljön då?

Utifrån ett miljöperspektiv har jag svårt att se någon direkt skillnad i om du väljer marint eller bovint kollagen då båda görs på såkallat slaktavfall eller biprodukter från annan produktion. Man fiskar inte för att göra marint kollagen och man slaktar inte kor för att göra bovint kollagen.

Skillnaden ligger snarare i om tillverkaren väljer att köpa in sitt kollagen från produktion som stödjer mer hållbar djurhållning eller fiske, exempelvis vildfångad fisk eller gräsbetade kor.

Här har du som konsument makt att visa vad som är viktigt för dig genom att välja ett tillskott från en producent som är transparent med var innehållet kommer ifrån. Det kostar i regel lite mer men det är ett val du kan göra.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag behöver mer kollagen?

Eftersom kroppen själv skapar de aminosyror som kollagen består av behöver inte unga friska personer tänka så mycket på att tillföra extra.

Är du däremot sjuk, under känslomässig eller fysisk stress eller på annat vis ohälsosam kan din kropp ha svårt för att producera tillräckligt mer aminosyror av sig själv. Då kan du behöva ett tillskott utifrån.

Som nämnts tidigare saktar kollagenproduktionen ner med ålder. Du som har problem med stela, ömma leder kan uppleva att tillskott av kollagen (eller gelatin) kan mjuka upp och lindra smärtan. Det kan också rekommenderas för personer med artrit.

Du som har problem med exempelvis matsmältning, läckande tarm och inflammationer i kroppen kan må bättre av att tillföra extra kollagen. Man kan säga att detta fungerar smörjande för tarmen och kan hjälpa till att spackla igen de hål som bildats i tarmen av diverse anledningar.

Eftersom kollagen också fungerar som ett anti-aging tillskott är det effektivt mot ålderstecken och kan ge dig slätare fylligare hud.

Hur får jag i mig mer kollagen?

 • Benbuljong – Att koka egen benbuljong är lite tidskrävande men är både billigt och gott. Vi rekommenderar benbuljong för i princip alla. Det är ett så näringsrikt sätt att få i sig alla dessa aminosyror som vi nämnt ovan.
 • Ät kollagenrik mat – Traditionellt har vi ätit mycket mer kollagenrik mat än vi gör idag, vi åt hela djuret och inte bara exempelvis rygg eller bröstfilén. Vi äter idag mycket mer kött än vi tidigare gjort men de flesta av oss äter de minst näringsrika delarna på djuret. Ät mer inälvsmat, leder, hud och ligament (eller koka buljong på dessa).
 • Ät mat som boostar kollagenproduktionen – Mat som är rik på C-vitamin såsom citrusfrukter, nypon, spenat, blåbär och liknande kan hjälpa kollagenproduktionen.
 • Hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) – Rekommenderad dos är ca 1 msk per dag men du kan ta mer vid behov.

Visste du att…

C-vitamin ökar upptaget av kollagen och det är bra att kombinera intaget av kollagenpulver med c-vitamin. Antingen genom att det är tillsatt i ditt pulver eller att du dricker det tillsammans med exempelvis lite pressad citron.

Finns det några kända biverkningar?

Nej. Möjligen att du med känslig mage kan känna av det, men vanligtvis klarar alla kollagentillskott.

Kan jag ta kollagen under graviditet eller amning?

Ja, kollagentillskott är säkert för både gravida och ammande att ta.

Kan barn ta kollagentillskott?

Ja, det är säkert för barn men det finns ingen anledning för barn att ta extra kollagentillskott.

Vilket kollagen är bäst för huden?

Kollagenpeptider i marin eller bovin form är det bästa valet för dig som tar kollagentillskott för att förbättra din hud, minska synliga rynkor eller liknande. Studier på just kollagenpeptider har visat sig ha effekt på rynkdjup, celluliter och ökat elasticiteten i huden (1, 2, 3).

Du hittar hela vårt test av kollagenpulver här (där vi även ger förslag på kollagenpeptider).

24 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Reporter kommer om att gelantin/kollagen påverkar serotonin i kroppen och orsakar sömnproblem. Har ni några uppgifter om detta?

  Svara

 2. gravatar Andrea

  Hej! Tack för ett superbra informativt inlägg. Jag har länge kört på Bulletproof collagen och älskar det. Från gräsbetande kossor och väldigt hög kvalitet. Lite dyrt dock (finns på succeeder.se) så jag ska spana in de andra alternativen ni tipsar om!
  /Andrea

  Svara

  • Hej Andrea,

   Tack för din kommentar!
   Vi har aldrig testat Bulletproof collagen så kan inte uttala oss om det, men Bulletproof ska ju ha bra produkter vad jag har hört. Prismässigt är det lite dyrare med fiskkollagenet vi rekommenderar från Nordic Superfood än Bulletproof collagen. Fiskkollagen är generellt sett dyrare än det från kor men anses också vara “det bästa”. Är du ute efter ett billigare kollagen från gräsbetande kor så kan du spana in alternativen hos iHerb :).
   Ha det fint!

   Svara

 3. gravatar Aino

  Ang sömnen har jag hört tvärtom nämligen att flera fått bättre sömn.

  Svara

  • Ja det är samma som vi har uppfattning om, men vi har faktiskt inte undersökt det närmare.

   Svara

 4. gravatar Kristina

  Hej! Jag har precis köpt Clean kollagen från Nyttoteket. Från gräsbetande djur, verkar prisvärt och användbart. Löser sig både i kall och varm vätska.

  Svara

 5. gravatar vsokolski

  Finns några rekommendation kring när i åldern man kan behöva tillskotten, tänker på min tonåring 13 och 15 år?

  Svara

  • Tack för din kommentar! Friska välmående tonåringar bör inte behöva tillskott av kollagen, generellt säger man att kroppens naturliga produktionen av kollagen minskar runt 30 års ålder. Däremot kan kollagen hjälpa även för tonåringar som har magbesvär och liknande.

   Svara

 6. gravatar Annie Myre'n

  Hej! Har bara provat Clean Collagen från Nyttoteket p har tyckt det här varit bra ?
  Nån mer som har erfarenhet av den?
  Kramen Annie Myre’n

  Svara

 7. gravatar Annika

  Hej,
  har ni något tips på produkt som innehåller både typ 1 och 2? Det kanske till och med finns någon produkt med typ 1, 2, MSM och C-vitamin?

  Överhuvudtaget tycker jag att de flesta återförsäljare slarvar med att berätta vilken typ av kollagen som produkten innehåller. De flesta skriver bara “hydrolyserat kollagen”.

  Svara

  • Hej Annika,

   Denna innehåller både kollagen, MSM och C-vitamin. Som vi skriver innehåller olika sorters kollagen framförallt en viss typ av kollagentyp. Men de kan alla innehålla en blandning därav, bara mer eller mindre av de olika typerna.

   Svara

 8. gravatar Mimmi

  I London har jag köpt collagen shots. Finns det inget flytande kollagen i Sverige?

  Svara

  • gravatar Helena

   Ja, titta in på be-holo.com. Flytande kollagenshot med bl.a c-vitamin.

   Svara

 9. gravatar Ayek

  Hej, så som jag har läst så innehåller det gelatin i era kollagen produkter, är gelatinet från gris eller nöt?
  Tack

  Svara

  • Hej,

   De kollagen vi rekommenderar kommer antingen från fisk eller nötdjur. Har aldrig stött på kollagen från gris.

   Svara

 10. gravatar Carmencita

  Hej
  Tänker köpa Healthwell kollagenpulver och även msm pulver. Kan jag fortsätta med min fiskolja?

  Svara

   • gravatar Shirin

    Hejsan!
    Jag vill köpa kollagen men vilken sv de är bäst för just mig som är 39och min man som är 45 år gammal?
    MVH Shirin

    Svara

    • Hej Shirin,

     Jag skulle testa Healthwells marina kollagenpulver som vi har på förstaplatsen – det passar för alla och håller hög kvalitet. Det löser sig bäst i varm vätska dock.

     Svara

    • gravatar Gudrun

     Helhetshälsa har en vegansk variant, Kollagenboost.

     Svara

 11. gravatar Anna

  Tack för informativ sida! Jag skulle nog behöva collagen men är vegan. Finns det inget veganskt alternativ som är lika effektivt?

  Svara

  • gravatar Gudrun

   Mitt svar hamnade först till fel person. Det skulle ju till Anna.
   Helhetshälsa har en vegansk variant: Kollagenboost

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*