Vad är prebiotika?
Många känner till ordet probiotika på grund av dess populära användning i reklam för bland annat yoghurt. Men det är inte lika många som känner till vad prebiotika är för något vilket är det som vi kommer gå igenom nedan.
Prebiotika uppmärksammades nyligen i media genom ett program på SVT där Michael Mosley visade på att prebiotika kan hjälpa vid sömnproblem. Så vad är då prebiotika?
Vad är prebiotika?
För dig som inte redan vet vad probiotika menas med ska jag förklara kort vad det är eftersom probiotika och prebiotika lite går hand i hand.
Probiotika är levande bakterier som har ett positivt samspel med kroppen, det är alltså goda bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret.
Prebiotika är enkelt uttryckt delar av mat, kostfibrer och resistent stärkelse, som det mänskliga matsmältningssystemet inte klarar av att bryta ner vilket istället stimulerar tillväxten av goda bakterier, probiotikan.
Köpa prebiotika – Vilket tillskott av prebiotika är bäst?
Prebiotika får du främst i dig via kosten men du kan också enkelt komplettera genom att köpa ett fibertillskott.
Det prebiotikatillskott som vi tycker är bäst är Prebiomax eftersom det innehåller prebiotika från flera olika källor. Utifrån de olika prebiotikatillskotten vi hittat på den svenska marknaden är Prebiomax det enda som är värt att nämna.
Preobimax innehåller prebiotika från
- Inulin från agave
- acaciafibrer
- cikoriafibrer
- guarkärnmjöl
- Grön banan
- Äppelpektin
Fördelen med att få i sig prebiotika från flera källor är att du stimulerar en balanserad tillväxt av ge goda tarmbakterierna.
Dosering:
Använd 1 rågad tesked som du antingen blandar ner i din yoghurt, smoothie eller strör över din mat. Du kan också blanda ner det i ett glas vatten. Börja med en liten dos och arbeta dig uppåt.
Prebiotika i matsmältningssystemet
De prebiotiska fibrerna tar sig igenom matsmältningssytemet hela vägen till tjocktarmen utan att ha blivit nedbrutet, men det gör ingenting för det är precis i tjocktarmen som prebiotikan blir till användning för bakterierna.
Enkelt uttryckt är prebiotika den mat som får vår tarmflora att hålla sig vid god vigör vilket i sin tur bidrar till vårt eget välmående.
Läs mer: 6 tips för att förbättra dålig matsmältning
Det finns olika typer av fibrer. De som varken det mänskliga matsmältningssystemet eller bakterier kan ta vara på, så kallade olösliga fibrer. Dessa fibrer fungerar istället som en sopkvast och hjälper till att hålla tarmen ren.
De fibrer som fungerar som mat åt vår tarmflora är vattenlösliga kostfibrer så som inulin och ogliofruktos tillsammans med fruktooligosackarider (FOS), galaktooligosackarider (GOS) och andra ogligosackarider.
Resistent stärkelse är också en typ av fibrer som fungerar som föda åt de goda bakterierna.
Var finns prebiotika?
Prebiotika finns i en rad olika livsmedel så som frukt och grönsaker och du får säkert redan i dig en del utan att tänka på det. Du hittar prebiotika bland annat i:
- Lök och vitlök men även i andra råvaror inom samma släkte.
- Sparris
- Bananer
- Jordärtskocka
- Senapskål, även känt som rocula.
Generellt är där mer prebiotika i rå och omogen frukt och grönsaker än vad där är i tillagad och mogen. En grön banan innehåller till exempel mer prebiotika i form av vattenlösliga fibrer än en fullt mogen banan.
Prebiotika är bra på det sättet att de hjälper till att hålla vår tarmflora vid god hälsa och att den kan växa sig stark. Det finns dock även en baksida till prebiotika som kan ge dig obehag.
Baksidan av prebiotika
Som du har läst tidigare i den här artikeln använder de goda bakterierna prebiotikan som mat. Det finns dock ett potentiellt problem för personer som lider av bakterieöverväxt att symtomen blir ännu värre vid konsumtion av prebiotika.
Vid bakterieöverväxt i tunntarmen, även känt som SIBO, kan intag av livsmedel innehållande vattenlösliga fibrer få en redan överväxt bakterieflora att växa ännu mer och på fel plats. Bakterier som egentligen ska finnas i tjocktarmen vandrar över i tunntarmen och ställer till med problem. Symtom på SIBO är väldigt lika de hos IBS det vill säga uppsvälld mage, förstoppning, diarré och gaser med mera.
Även personer som lider av IBS och problem med FODMAPS kan uppleva att symtomen blir värre vid konsumtion av prebiotika. Om du känner att du har problem med något av ovanstående bör du vara försiktig med livsmedel innehållande prebiotika.
Tänk på det här när du ska köpa probiotika!
Om du ska köpa probiotika i pillerform bör välja en som även innehåller någon form av prebiotika för att stötta tillväxten av fler goda bakterier. Alternativt att du kombinerar med ett prebiotikatillskott.
Ett bra tillskott av probiotika, som även innehåller prebiotika i form av inulin, är t.ex. märket Lactovitalis Pro.
Du kan läsa mer om Lactovitalis Pro här
Vi har skrivit mer om vad du ska tänka på innan du väljer ett probiotikatillskott här och ger fler förslag på bra märken.
Att tänka på
Om du vet att du inte äter livsmedel innehållande prebiotika regelbundet kan det vara ett bra tillskott i din vardagliga kost som kan hjälpa till att hålla både dig och din tarmflora i form. Om du däremot vet att du får problem med diverse symtom när du äter till exempel lök, omogna bananer eller andra livsmedel innehållande lösliga fibrer kan det vara bra att undvika dessa.
Om du inte vet om prebiotika är för dig eller inte och vill prova att öka på ditt intag gör det då långsamt för att undvika obehag. Starta till exempel med en liten bit omogen banan och jobba dig uppåt. Det går även att äta kokt potatis som fått stå och bli kall för att få i dig resistent stärkelse som också fungerar som prebiotika.
Om du har problem med IBS, SIBO eller FODMAPS och inte har testat att dra ner på mat innehållande prebiotika kan det vara någonting för dig att prova.