Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Portioner
  -
  Förberedelse
  10 min
  Tillagning
  8 h

  För många är yoghurt en återkommande produkt på frukostbordet. Precis som med mycket annat man köper i affären finns yoghurt i en mängd olika varianter, ofta med en massa tillsatt socker.

  Tillsatserna är en av anledningarna till varför jag personligen sällan äter yoghurt. En annan anledning är att jag kommit fram till att jag mår som bäst när jag undviker mjölkprodukter. Men visst saknar jag yoghurt ibland. Som tur är har jag kommit på hur jag kan göra min egen kokosyoghurt!

  Det är väldigt enkelt och du behöver inte någon utrustning mer än en glasburk och en varm plats att ställa burken. Du behöver givetvis kokosmjölk också så klart annars blir det ingen kokosyoghurt.

  Traditionell yoghurt görs genom att tillsätta bakteriekultur i mjölk och låta den stå i värmen så att bakterierna växer till sig och fermenterar mjölken.  När det är dags att göra kokosyoghurten går vi tillväga på precis samma sätt.

  En burk med kokosmjölk med en tillsatt startkultur får stå varmt i ett antal timmar. Efter 8 – 24 timmar, beroende på hur syrlig du vill ha din yoghurt så är kokosyoghurten klar.

  Kokosyoghurt – (AIP, Paleo, Vegan)

  Ingredienser

  Du behöver

  1. Kokosmjölk. Jag använder Santa Maria Extra Creamy Coconut eller kokosmjölk/kokosgrädde av märket Garant.  De ger en bra konsistens och jag gillar den friska smaken. Det är också några av de få märken som inte har några tillsatser i sin kokosmjölk.
  2. Startkultur. Jag använder några kapslar probiotika, du kan se vilka genom att klicka här.

  Gör så här

  1. Häll kokosmjölken i en burk som du har diskat noga. När jag diskar burkar häller jag kokande vatten och diskmedel i burken och skakar om, sedan låter jag den stå några minuter innan jag diskar ur den så att bakterierna dör.
  2. Dela en probiotikakapsel och rör ner innehållet i kokosmjölken med en sked. På med locket och ställ burken på ett ställe som är ca 40 grader varmt. Du kan till exempel ställa burken i ugnen och endast tända ugnslampan, den kommer då värma upp luften i ugnen så att yoghurten kan stå och fermentera. Det är viktigt att yoghurten inte står för varmt för då dör de bakterier som ska fermentera kokosmjölken. 
  3. När du är färdig med de tidigare stegen är det bara att vänta. Låt yoghurten stå och fermentera i minst 8 timmar men gärna längre. Jag låter yoghurten stå i upp mot 24 timmar. När fermenteringen är klar ställer du in burken i kylen så att yoghurten blir kall. Sen är det bara att njuta av din alldeles egen hemmagjorda kokosyoghurt. Så gott och så otroligt enkelt!
  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.

  Johan Drott

  Dela med dina vänner


  Relaterat innehåll

  4 kommentarer

  1. Är det en eller två probiotikakapslar som du använder till en förpackning kokosmjölk?

   • Jag brukar använda minst två, desto fler du använder desto syrligare kommer yoghurten att bli.

  2. Louise

   Hej! Ca hur länge håller yoghurten sedan i kylen? Tänkte om man kan göra en stoooor sats på en gång?

   • Hej, omkring en vecka brukar vi räkna att den håller.

  Kommentera