fbpx

Oreganoolja: Vad är det bra för och vilken ska jag välja?

Oreganoolja är ett måste i ditt husapotek, speciellt om du tycker om att använda naturliga läkemedel. Oreganolja, är precis som det låter, framställt ur växten oregano. Ja – den man har på pizzan.

Oljan är mycket effektiv mot bakterie och svampinfektioner men har också visat sig effektiv mot t.ex. kräksjuka.

Vi brukar använda oreganoolja när vi känner att en förkylning är på gång eller de gånger vi dragit på oss influensan.

Men när du ska välja oreganolja ska du inte ta vilken som helst!

För att få den mest effektiva oljan ska du välja en gjord av vild oregano. Nedan har vi satt samman en lista över de oljorna vi tycker är bäst.

Om du vill veta mer om fördelarna med oreganoolja och hur man använder det är det bara att fortsätta läsa.

Vilken oreganolja är bäst i test?

Oreganoolja i kapsel är enklast att använda både utifrån dosering men även förtäring. Oreganolja är mycket starkt så om du väljer den flytande varianten ska du alltid blanda ut den i annan olja eller vatten, du kan också själv droppa den i en kapsel för att få den dos du vill.

Oreganoolja – vad är det? 

Oreganoolja är en eterisk olja som utvinns ur blommor och blad från oreganoväxten. Nu för tiden sker utvinningen genom ångdestillering, men de gamla grekerna pressade växten för att komma åt den hälsofrämjande oljan. 

Du känner säkert igen oregano som en viktig ingrediens i tomatsåser och på pizza. Eftersom växten (tillhörande släktet Origanum) främst växer längs bergväggarna i Medelhavsområdet är det inte konstigt att den blivit förknippad med det italienska köket. Namnet oregano kan faktiskt översättas till ”bergens glädje”. Idag växer oregano emellertid i hela världen.

Oreganooljan innehåller ett flertal komponenter: 

 • Thymol, en olja med antiseptiska egenskaper som ofta används i munvatten för att hämma tillväxten av bakterier och virus.
 • Karvakrol, ett kemiskt ämne som också har sjukdomsbekämpande egenskaper. Bland annat sägs det attämnet kan vara extra effektivt mot kräksjuka. 
 • Beta-karyofyllen, ett ämne känt för att vara antiinflammatoriskt. 
 • Naringin, ett ämne som stimulerar antioxidanterna i oljan för att bekämpa virus ännu mer effektivt. 
 • Rosmarinsyra, som fungerar som ett naturligt antihistamin och eliminerar symptom vid allergier. Syran är dessutom en stark antioxidant. 

Om du vill ha en oreganoolja innehållande allt detta är det viktigt att du väljer en olja gjord av vild oregano (Origanum vulgare). Det finns trots allt många olika arter av oregano, så se till att läsa innehållsförteckningen noggrant innan du köper. 

Vad är oreganoolja bra för?

1. Bekämpar bakterier och influensa 

Oreganoolja har antibakteriella, antiinflammatoriska och antivirala egenskaper, mycket tack vare oljans höga koncentration av karvakrol. Därmed kan den effektivt hjälpa kroppen att bekämpa bakterier och virus. 

I en studie gjord på möss applicerades koncentrerade mängder av karvakrol på svullna öron och tassar. Svullnaden på tassarna minskade med upp till 61 procent medan öronsvullnaden minskade med upp till 43 procent.  

2. Kan lindra kräksjuka 

Oregano är känd som en riktig huskur mot kräksjuka. Även detta har att göra med innehållet av karvakrol. 

Studier visar nämligen att ämnet angriper de proteiner vars uppgift är att skydda noroviruset (som orsakar kräksjuka). Genom att göra detta kan andra mediciner attackera viruset och eliminera det. 

3. Förbättrar matsmältningen 

Oreganoolja kan stimulera flödet av galla, vilket i sin tur kan förbättra matsmältningen. Matsmältning kräver nämligen magsyra, enzymer och galla för att fungera optimalt. Gallans uppgift är att bryta ner fett och fungerar inte denna process som den ska kan du få magproblem, framför allt i samband med fettrika måltider.

Samtidigt som oljan kan stimulera matsmältningen kan den även bekämpa skadliga parasiter i magsäcken effektivt. I en studie gjord på en grupp människor med parasitrelaterade magbesvär visade det sig att oreganoolja lindrade besvären effektivt. 

4. Dödar candida och andra svampinfektioner

Svampinfektioner, både invärtes och utvärtes, kan skapa en hel del besvärliga symptom. En av de vanligaste svampinfektionerna idag, Candida, är ett resultat av en obalanserad tarmflora. 

Candida kan ha en rad besvärliga symptom, bland annat menstruationsrubbningar, ökat sötsug, koncentrationssvårigheter, yrsel, akne, trötthet och magbesvär. 

Som tur är verkar oreganoolja ha positiva effekter på denna form av svampinfektioner. Provrörsstudier på personer med svampinfektioner i mun och underliv visar faktiskt att oreganoolja är mer effektiv än någon annan eterisk olja. 

5. Verkar slemlösande 

Vid förkylningar och influensor samlas ofta slem kring luftvägar och bihålor. Oreganoolja kan verka slemlösande vid dessa tillfällen samtidigt som oljan kan lugna inflammationer i lungor och hals. 

6. Kraftfull antioxidant 

Fria radikaler och oxidativ stress i samband med avgaser och andra luftföroreningar kan påskynda åldrandet och sägs spela en betydande roll i utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Antioxidanter är kända för att skydda kroppen mot just dessa påfrestningar.

Oregano har visat sig innehålla den högsta koncentrationen av antioxidanter av alla andra örter. Faktum är att den innehåller mellan 3 och 30 gånger mer antioxidanter än mejram och timjan och 43 gånger mer än äpplen. Forskare tror att detta har att göra med innehållet av rosmarinsyra. 

oreganoolja bra för

Biverkningar av oreganoolja

Oreganooljan har många fördelaktiga egenskaper, men trots det kan den i vissa fall ge vissa biverkningar. Låt oss titta närmare på några av dessa. 

 • Orolig mage. När du börjar använda oreganoolja för invärtes bruk är det inte helt omöjligt att din mage blir lite orolig. Börja därför med låga doser och öka dem med allt eftersom.  
 • Utslag vid känslig hy. Oreganooljan är väldigt koncentrerad och stark. Har du känslig hy bör du därför späda ut den i vatten eller i någon annan mildare olja innan du använder den på huden. Testa även att smörja den på ett litet område för att se hur huden reagerar. 
 • Vid allergi. Om du är allergisk mot andra örter av samma släkte, till exempel mynta och timjan, är risken stor att du även är allergisk mot oregano. Du bör då helt undvika oljan för att slippa allergiska besvär. 

Hur använder jag oreganoolja? 

Oreganoolja kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. Nedan ska vi gå igenom några olika användningsområden. 

Utvärtes bruk 

Oreganooljan kan hjälpa dig att lindra munsår, nagelsvamp, muskelvärk och till och med mjäll.  

Oljan kan användas på huden, men eftersom den är mycket stark bör du alltid späda ut den först. Detta gäller alla, men särskilt den som har känslig hy. Detta eftersom oljan kan skapa kliande utslag eller sveda.

Vid utspädning kan du antingen använda vanligt vatten eller en mild vegetabilisk olja. Du kan till exempel blanda några droppar oreganoolja med exempelvis olivolja, mandelolja eller kokosolja

Värt att nämna är att du inte bör använda oreganooljan på öppna sår, även om den är utspädd. 

Invärtes bruk 

Oreganoolja kan som tidigare nämnt ha goda effekter på kroppens insida, dock bör du aldrig använda den mer än två veckor i sträck. Därför bör du enbart använda den när du upplever faktiska besvär.  

Vid förtäring bör oljan blandas ut med vatten eller någon form av juice. Den bör även förtäras i samband med måltid. Tänk på att börja med en lägre dos för att undvika irritation på slemhinnor. 

TÄNK PÅ! Oreganoolja har en riktigt skarp och brännande smak, så försök att svälja ner oljan när du precis rört runt i vattnet eller med exempelvis olivolja. Det kan bränna till rätt bra på läpparna om de kommer i kontakt med oljan.

Det går även att göra ett vattenbad med några droppar oreganoolja och andas in ångorna. På så sätt kan oljans välgörande ämnen tränga in på djupet samtidigt som ångorna löper upp slem vid förkylning. 

OBS! Följande personer bör inte förtära oreganoolja över huvud taget: 

 • Gravida och ammande kvinnor. Detta eftersom oljan kan påverka kroppens upptagning av järn. 
 • Personer som går på cellgifter, äter blodförtunnande mediciner eller har blödningar i magen. Oljan kan nämligen öka risken för blödningar. 

Bortsett från detta bör personer med diabetes bör vara extra.Oreganoolja kan nämligen minska kroppens sockernivå och leda till hypoglykemi vid hög dosering. 

Vilken oreganoolja ska jag välja?

Det finns många olika typer av oreganotillskott att välja mellan. Nedan ska vi titta närmare på tre av våra favoriter. 

1. Vild Oregano Olja från Bättre Hälsa

Denna olja från Bättre Hälsa är gjord på vild oregano från Turkiet och kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. Oljan innehåller två delar olivolja och en del oreganoolja (80 procent karvakrol). 

Rekommenderad daglig dos är mellan 2 – 5 droppar. Vid invärtes bruk bör oljan inte användas längre än 7 – 14 dagar. Läs instruktionerna noggrant innan du använder produkten. 

Flaskan innehåller 30 ml olja och har en smart pipett för enkel dosering. Oljan extremt koncentrerad, vilket betyder att den kommer att räcka länge. 

Köp produkten här

2. Wild Oregano oil från Solgar

Solgars oreganoolja kommer i kapselform, vilket betyder att de främst är ämnade för invärtes bruk. Även denna variant är utspädd med olivolja för att göras mildare. Värt att nämna är att kapslarna är tillverkade av gelatin, vilket betyder att denna olja inte är passande för veganer. 

Rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag i samband med måltid. 

Köp produkten här

oreganoolja

Vi har testat oreganoolja både i kapslar och i flytande form. Flytande form är lättare att dosera medan kapslar är lätta att svälja och smakar inget. Det går också att köpa tomma kapslar där du själv doserar mängden.

3. Vild Oreganoolja EKO från Healthwell

Denna olja är främst avsedd för utvärtes bruk, alternativt som aromaterapi.

Flaskan är gjord av glas och har en klassisk skruvkork. Nackdelen med denna är att det inte medföljer en pipett för dosering, det är alltså lättare att råka för mycket olja med denna förpackning.

Detta är en mycket koncentrerad olja som ska spädas ut vilket gör att den kommer räcka länge. 

Tänk på att du bör späda ut oljan med vatten eller annan valfri vegetabilisk olja innan du använder den direkt på huden.  

Köp produkten här

Sammanfattning

Oreganoolja har många förmånliga egenskaper, både på kroppens insida och utsida.

Vissa menar att den till och med kan ersätta antibiotika, men några vetenskapliga belägg för detta finns ännu inte. Dock finns det en hel del studier som påvisar oljans många andra hälsofrämjande effekter. 

Om du vill börja använda denna olja – se till att läsa igenom hur du använder den och håll dig till den rekommenderade doseringen.

Du bör även hålla oljan utom räckhåll för barn. Använder du oreganoolja fel kan den tyvärr göra mer skada än nytta.

12 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Maria Niklasson

  Hej!
  Tack för en informativ artikel om oregano olja. Det jag saknar, är förhållandet Omega 3 – Omega 6. Det är ju alltid intressant att ha med.
  Mvh Maria Niklasson

  Svara

 2. gravatar Celine

  Åh vilken intressant sida. Läste många av era artiklar, så bra!! Tack

  Svara

 3. Mycket intressant ämne
  Tack för informationen

  Svara

 4. gravatar Eva

  Underbar information om Oreganooljan….Tack så hemskt mycket!

  Svara

 5. gravatar Ingela Pettersson

  Hej
  Underbart jag har avänt det i flera pr och
  har oxå lärt mig att oreganoolja hjälper till vid urinvägsbesvär.
  Då är det dock viktigt att inte ta det med mat så min tumregel är för allt förutom urinvägar-ät med mat. För urinvägar mellan måltid, är dettanågot ni stött på under era studier av Oregano olja?

  Svara

 6. gravatar Maria

  Hej och tack för intressant info om oreganoolja!
  Jag har tagit en kapsel Wild Oregano oil från Solgar varje dag under hela våren och sommaren. Började med detta efter att ha läst om effekterna kring virus bland annat. Jag kan inte hitta info någonstans om hur länge man kan ta denna kapsel. Oreganoolja i flytande form ska man ta under mycket kort period. Vad gäller för dessa kapslar?

  Svara

  • Hej Maria, kapslarna är inte lika starka som den flytande oreganooljan men även kapslarna bör bara tas i kortare perioder. Tänk oreganoolja lite som att gå på en antibiotikakur. Ta det vid behov men det finns ingen anledning att ta det varje dag.

   Svara

 7. gravatar Charlotte Rosenberg

  Kan man bli av med spår av gamla latenta bakterier som finns kvar i kroppen efter en infektion? Med oregano olja?

  Svara

 8. gravatar Kjell

  Hej!
  Väldigt intressant info. Kan man ta oregano olja om man har skleroserande kolangit, dvs. infektion i gallgångarna i levern?

  Svara

  • Hej Kjell,
   Jag ser ingen anledning till varför du inte skulle kunna göra det, men detta är egentligen en fråga du bör ta med din läkare.

   Svara

 9. gravatar Daniel

  Hur påverkar oregano olja tarmfloran? om den funkar som antibiotika?

  Kan man använda det som munskölj?

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*