Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Vandra och prata företagande i Store Mosse Nationalpark

  Vi lyckades förra veckan att pricka in de första sommardagarna för att träffa våra vänner och även ”kollegor” Magnus & Jenny från bloggen Under vårt tak. Vi bestämde träff i Store Mosse Nationalpark och ägnade tiden åt att vandra, äta gott och prata företagande i det fina vädret.

  Att samverka med andra egenföretagare/entreprenörer

  Min arbetsbakgrund är inom både statligt och kommunalt myndighetsarbete, därför är jag van vid begrepp såsom att samverka och nätverka. Det är ofta mycket möten både internt och externt.

  Numera är det däremot bara jag och Johan som träffas dagligen. Vi försöker hålla lite mer strukturerade möten för att planera in arbete och arbeta utifrån en målsättning. Men det är fortfarande bara vi två. Och i ärlighetens namn blir vi ibland både lite hemmablinda och förlorar inspiration.

  Därför älskar vi när vi får tillfälle att träffa ”kollegor” såsom Magnus och Jenny som också är egenföretagare och entreprenörer. Magnus och Jenny är i första hand våra vänner numera, men när vi träffas får vi tillfälle att diskutera sådant vi inte kan prata om med andra vänner. De är i en liknande situation och har liknande målsättning med livet.

  Eftersom vi valt en annorlunda livsstil jämfört med våra vänner och familj är det ibland svårt att prata om sitt arbete då andra inte riktigt förstår vad vårt arbete numera faktiskt är. Vissa tror att vi sitter och ugglar ensamma i vårt hus utan intryck från omvärlden och att vi lever på drömmar och kärlek.

  Det är till viss del sant att vi lever på drömmar och kärlek, men det i sig betalar inte våra räkningar. Vi har skapat oss en arbetsmodell där vi ska kunna tjäna pengar för att betala våra räkningar men på ett sätt där vi får mer tid till att göra sådant vi tycker är roligt. Framförallt på ett sätt där vi kan styra över vår egen tid vilket är otroligt viktigt för oss.

  Just sådana ämnen kan vi diskutera med Magnus och Jenny. De förstår vad vi pratar om, vilka svårigheter det innebär och vilka hinder vi stöter på. Dessutom får vi tillfälle att prata om olika sätt vi kan samarbeta och samverka för att gynna oss båda.

  Exempelvis jobbar jag och Johan på ett projekt som vi vill lansera. Eftersom vi som sagt mestadels bara jobbar och diskuterar med varandra så fastnar vi ibland i frågor där vi behöver input från någon annan eller helt enkelt att energin eller inspirationen dippar.

  Vi passade på att göra en presentation av vår idé/projekt för Magnus och Jenny för att se om det är något vi kan arbeta på tillsammans på något sätt. Så himla roligt!

  Store Mosse Nationalpark

  Store Mosse Nationalpark ligger ganska exakt mittemellan oss och Magnus och Jenny. Det ligger i Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun. Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Magnus och Jenny bor ut mot västkusten och vi mot östkusten, det tar ca 4,5 timme att köra hela vägen hem till dom. Därför är det smidigt att mötas halvvägs!

  Vi träffades vid Naturum där vi tog en titt på kartan för att se var vi kunde slå läger för natten och vilken led vi skulle gå första dagen.

  Vi bestämde oss för rastplats S Svänö och körde dit. Där slog vi upp vårt tält och Magnus och Jenny parkerade deras fina campingbil. Vi inledde med en god lunch i solen som Jenny lagat.

  Vi lyckades stämma träff just när de första sommardagarna kom och vi hade det riktigt varmt under båda dagar.

  Kävsjön runt

  Efter lunch fyllde vi på våra vattenflaskor från Klean Kanteen, slängde ner dom i ryggsäcken tillsammans med lite fika och begav oss ut på leden Kävsjön runt.

  Kävsjön runt är 14 km lång och går som namnet säger runt Kävsjön. Vi utgick från S Svänö och kom ganska snart till första utsiktstornet med utsikt över Kävsjön.

  Här blåste det rätt bra men det var bara skönt i värmen. Snacka om att inte hinna acklimatisera sig i detta svenska vårväder. Ena dagen är det 10-15 grader och nästa 25 grader.

  Leden var väldigt lätt att gå och väldigt vacker.

  Jag har ju en teori om att de flesta problem kan lösas med en långpromenad. Egentligen borde alla möten hållas under promenader istället för sittandes i ett instängt rum i flera timmar. Energin hålls uppe och den friska luften och mäktiga naturen gör att alla ens problem verkar så mycket mindre.

  Jag minns inte hur lång tid det tog för oss att vandra leden runt. Vi stannade till på Naturum för att dricka lite kaffe, vatten och fika med rawbars.

  Charlie är inte så bra på att vara i värmen så han tog sig en välbehövlig paus i skuggan.

  Vi kom tillbaka till rastplatsen vid kl. 18.30 och startade direkt upp grillen för att fixa kvällsmat. Det är något särskilt att samlas runt en eldplats en varm sommarkväll när kroppen är härligt trött.

  Vi grillade hemgjorda kalkonfärsbiffar, korv, sötpotatis och grönsaksspett. Till det serverades majonnäs och sallad. Vi hade också tagit med oss god ekologisk äppelcider som smakar så gott i värmen!

  På kvällen gjorde vi oss hemmastadda i Magnus och Jennys campingbil där vi satt uppe till sent och pratade företagande och livet.

  Frukost i morgonsolen och mera vandring

  Morgonen efter vaknade jag och Johan upp i ett varmt tält och gick direkt till vattenpumpen för att tvätta oss i det iskalla vattnet.

  När vi kom tillbaka hade även Magnus och Jenny vaknat. Frukosten bjöds återigen på filtar på gräset. Nykokt kaffe, kokt ägg, Paleomüsli och kokosmjölk smakade riktigt gott.

  Lilla Lövö runt

  Efter en lång frukost i morgonsolen packade vi ihop vårt tält och slängde ett öga på kartan. Vi bestämde oss för att köra till Kittlakull och promenera Lilla Lövö runt därifrån. Lilla Lövö runt är ca 6,2 km lång.

  Det var otroligt varmt denna dag och merparten av leden gick på spångar på mossen. Det är en otroligt mäktig syn att se den enorma mossen och öppna vidderna.

  Att gå på spångar medför däremot tyvärr att vi dels inte kunde undkomma solen, och att vi mestadels hade blicken nedåt för att inte trampa utanför spångarna.

  Jag hade Charlie i koppel bakom mig hela tiden och ibland tyckte han det blev lite varmt. Då tog han ett steg utanför spången för att svalka sig och sjönk snabbt ner i mossen. Mindre bra idé eftersom det på flera ställen är betydligt djupare än vad man kan ana.

  God mat och gott sällskap

  Efter en mycket varm spångpromenad kom vi tillbaka till parkeringen där vi åt lunch, denna gången var det jag som bjöd. Vi åt äggwraps med köttfärs och sallad. Därefter kokade Jenny kaffe och vi fikade på dadelbollar innan vi skildes åt igen.

  Så fort jag satte mig i bilen somnade jag och Johan körde hem. Värmen tog helt slut på mig! Jag är rätt dålig på att hantera värme och har inte riktigt hunnit vänja mig.

  När vi väl kom hem konstaterade vi återigen hur mycket vi uppskattar att träffas på det sättet. Nu har vi massor med ny energi och inspiration för fortsättningen!

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.  Därför ska du plocka nyttiga nässlor – tips till mat, dryck, hud och trädgård

  Tänker du, liksom jag länge gjort, bara på nässlor som ett obehaglig och irriterande ogräs? Tänk om! Det finns flera anledningar till varför du ska glädjas åt nässlorna i trädgården. Utrusta dig med handskar och sax och spring genast ut för att plocka nässlor.

  Den fruktade brännässlan

  Jag och nässlor har en ganska otrevlig histora i ärlighetens namn. Vi har absolut inte varit goda vänner och ett av mina starkaste barndomsminnen involverar just nässlor.

  Jag var kanske 5 år gammal (referensram är före mina föräldrars skilsmässa, minns inte exakt ålder). Jag skulle följa med min storebror och en annan äldre granne på cykeltur.

  Det hela började bra och jag cyklade glatt efter.

  Plötsligt.

  En brant nedförsbacke (jag har kollat denna backe som vuxen, den var egentligen inte så brant) med ett abrupt slut där man kan svänga antingen vänster eller höger. Storebror och granne cyklar glatt nedför och väjer snyggt åt ett håll. Och cyklar ifrån mig.

  Jag cyklar nedför men lyckas inte väja åt något håll. Istället cyklar jag rakt fram i full fart och rätt in i ett buskage med bara nässlor.

  Jag minns så väl att jag ensam och gråtandes gick hemåt med min cykel alldeles röd på hela kroppen av brännässlor. Den brände och kliade överallt. Ja, ni hör ju. Ärrad för livet. När vi sedan flyttade hit till huset så tog jag min revansch och drog upp varenda brännässla jag kunde hitta vilket var väldigt många. Och jag njöt av det!

  Ett nytt perspektiv

  Med denna tragiska bakgrund har det tyvärr dröjt länge innan jag upptäckte det fantastiska med nässlor. Jag har tidigare varken använt nässelpulver eller ätit nässelsoppa och har inte velat förstå hur nyttig nässlan faktiskt är.

  Nu när jag har nästan 25 års distans till denna fruktansvärda barndomshändelse har jag däremot fått ett nytt perspektiv till nässlan.

  Nu är jag tacksam över detta lilla ogräs som dyker upp överallt. I år blev jag till och med glad när nässlorna började dyka upp lite här och var eftersom jag äntligen visste vad jag skulle göra med alla nässlor.

  Därför vill jag också dela med mig av detta till dig och hoppas på att du, liksom jag, kan upptäcka nya sätt att få glädje av ditt ogräs.

  Vad är brännässla?

  Brännässla, eller urtica dioica, är en perenn ört som har använts för medicinalbruk under lång tid. Du hittar den växande nästan överallt och gärna där du egentligen inte vill ha den. Brännässlor kan växa sig närmare 1,5 meter höga (talar av erfarenhet…) eller bara breda ut sig som ett täcke på marken.

  De flesta som tänker på brännässla förknippar det med så kallade nässelutslag. När huden kommer i kontakt med brännhåren på nässlan uppstår en brännande och kliande smärta. Denna är ofarlig men obehaglig. Anledningen till att det bränner är på grund av att nässlan innehåller myrsyra, histamin och acetylkolin.

  Vanligast är att man använder sig av bladen och stammen, men även roten har farmaceutiska egenskaper. Brännässlan sägs ha anti-inflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att läka flera olika hälsoproblem. Ovanjordsdelen är blodbildningsökande, urindrivande och svagt blodsockersänkande. Den används också gärna till att lindra allergiska besvär och ledvärk.

  När ska nässlan plockas och hur?

  Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter och därför ska du gärna plocka dessa under våren eller på hösten efter slåtter.

  Om du ska torka nässlorna till nässelpulver kan du däremot gärna även använda lite grövre nässelblad. Till matlagning är de unga skotten att föredra, exempelvis till stuvning eller soppa.

  Tänk på att använda handskar när du ska plocka och undvik att plocka nässlor utmed med vägkanten eller nära besprutade fält m.m.

  Använd med fördel en sax och klipp av bladen.

   
  5 nyttiga egenskaper hos nässlor
  1. Rik på C-vitamin
  2. Rik på järn
  3. Blodbildande och blodrenande
  4. Anti-inflammatorisk
  5. Rik på histamin vilket kan verka som anti-histamin vid allergiska reaktioner.

  10 åkommor som kan lindras med hjälp av nässlan

  1. Urinvägsbesvär genom att agera urindrivande.
  2. Sägs kunna lindra symptom vid godartad prostataförstoring
  3. Artrit och ledvärk genom att agera anti-inflammatoriskt
  4. Allergiska besvär, reaktiooner och hösnuva genom att agera anti-inflammatoriskt och som anti-histamin
  5. Eksem och hudåkommor både genom invärtes och utvärtes behandling
  6. Lindra huvudvärk
  7. Lever- och gallåkommor
  8. Magkramp
  9. Magsår
  10. Minska slembildning i luftrören
   
  Gör din egen nässeldetox

  Ett sätt att kicka igång våren är genom en nässeldetox. Det går helt enkelt ut på att dricka en kopp nässelte varje morgon minst 30 minuter innan frukost, sedan gärna 1-2 koppar till under dagen.

  Brygg bara ca 2 tsk torkade nässlor med 2,5 dl kokt vatten och låt dra i ca 5 minuter eller brygg i kaffebryggaren

  Du kan med fördel dricka 1 kopp nässelte varje dag under året i förebyggande syfte och som extra läkekraft vid sjukdom.

  10 användningsområden för nässlor

  1. Det absolut enklaste sättet att förvara nässlor är genom att göra nässelpulver av torkade nässlor. Du hittar instruktioner för detta här.
  2. Brygg nässelte genom instruktionerna för nässeldetox ovan.
  3. Gör din morgonsmoothie extra näringsrik genom att tillsätta 1 msk nässelpulver.
  4. Tillsätt nässelpulver i dadelbollar eller Rawbollar för ett näringsrikt mellanmål och snacks. Recept på Gröna energibollar med nässelpulver hittar du här. 
  5. Testa att göra nässelsoppa istället för grönkålssoppa eller spenatsoppa. Ersätt bara grönkålen med nässlor.
  6. Använd nässelvatten som naturligt bekämpningsmedel för skadedjur och gödsel i trädgården. Samla bara in en massa nässlor och lägg i en spann. Häll över vatten så det täcker helt och låt stå några dagar. Använd sedan detta vatten för att vattna i trädgården. För att påskynda processen kan du klippa sönder nässlorna först. Du kan även använda dig av torkade nässlor eller nässelpulver för att göra nässelvatten.
  7. Gör en ansiktsmask med nässlor genom att blanda samman 1 dl honung, 1/2 avokado och 1 tsk nässelpulver. Smeta ut i ansiktet och låt torka, ca 15 minuter. Skölj sedan av.
  8. Gör nässelolja genom att låta färska nässlor få stå och dra i olja (förslagsvis olivolja, rapsolja eller kokosolja). Tänk dig ungefär 2 dl nässlor i 2-2,5 dl olja. Låt stå i 3 veckor veckor och rör om dagligen så att bladen täcks väl av oljan. Om du använder kokosolja måste det stå lite varmt eftersom den annars stelnar. Sila bort nässlorna efter 3 veckor. Effektivt mot eksem, hudutslag, torr hy eller som hårinpackning.
  9. Tillsätt nässelpulver i bröd nästa gång du bakar för en god smak och extra näring.
  10. Gör nässelpesto istället för vanlig pesto, tillsätt färska nässlor i sallad (tänk på att ha gnuggat dom först så de slutar brännas), tillsätt i pajer eller omelett. Tänk på det ungefär som spenat så kan du nog hitta flera sätt att använda dom. 
  Om du inte känner för att gå ut och plocka nässlor eller inte har möjlighet kan jag rekommendera dig att köpa detta nässelpulver istället.

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.  Naturlig hudvård – billigt och enkelt!

  Det här med naturlig hudvård har åtminstone jag upplevt som ganska komplicerat under åren. Att hitta naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter till ett rimligt pris kan vara en utmaning. I detta inlägg delar jag med mig av min naturliga hudvårdsrutin och tipsar dig om mina favoriter för att hålla huden ren och fin till en relativt låg kostnad.

  Komplett naturlig hudvård i korthet

  I grunden vill jag ha något som tvättar ansiktet rent från smink (de få dagar numera som jag använder smink), som återfuktar huden, som inte innehåller kemikalier och som inte är skadligt för miljön eller för mig. Detta är extra viktigt med hänsyn till att vi har egen brunn (alltså inte kommunalt vatten) och absolut inte vill spola ner miljöskadliga kemikalier som sedan lagras.

  Av denna anledning rekommenderar jag följande produkter:

  1. Pure-Castile Soap Tea Tree från Dr Bronner's
  2. Ekologisk arganolja med pump från Loelle

  I min mening är dessa två produkter allt du behöver för en komplett naturlig hudvård. Fortsätt läsa för information om varför just dessa två är mina favoriter, hur jag använder produkterna och även alternativ till dessa för att du ska kunna hitta det som passar dig.

  Vad innebär naturlig hudvård?

  Även produkter som säger sig vara naturliga kan innehålla miljöskadliga ämnen och är inte per automatik bra för dig eller miljön. Många produkter utger sig för att vara naturliga men uppfyller inte kriterier för någon certifiering. Därför kan det vara svårt att lita på att innehållet är 100% naturligt.

  Av just den anledningen har jag styrt ifrån att använda hudvårdsprodukter till att endast använda naturlig vegetabilisk tvål och vegetabiliska oljor.

  För det svåra är egentligen inte att hitta produkter på marknaden, det finns en uppsjö av olika mer eller mindre så kallade naturliga och ekologiska produkter där ute. Problemet jag har haft är att jag upplever produkterna som onödigt dyra och avancerade.

  I detta inlägg delar jag med mig av min egen enkla och relativt billiga naturliga hudvårdsrutin. Jag skulle beskriva min hud som blandhy med tendens åt fet i T-zonen (alltså pannan, näsan, hakan och huden runt munnen).

  Naturlig hudvårdsrutin

  Ett litet ”guilty pleasure” som jag har är att titta på videos på Youtube som har titlar i stil med ”My morning routine, My skincare routine, Get ready with me” m.m. I kort är det videos med (oftast) tjejer som visar upp sin hudvårds och/eller sminkrutin.

  Fråga mig inte varför jag tittar på det. Kanske njuter jag av min egen enkla rutin när jag tittar på hur avancerade deras rutiner är. Det är antagligen samma tillfredställelse som jag får när jag tittar på dokumentärer om t.ex. vapen i USA och det argumenteras för att mer vapen är lösningen på skolskjutningar. Mer rengöringsprodukter innehållande kemikalier är lösningen till problemet med finnar och dålig hy. Udda liknelse? Döm mig inte, det är så min hjärna fungerar.

  När jag väljer produkter att använda på huden så brukar jag tänka:

  ”Skulle jag kunna tänka mig att äta detta?”

  Låter det konstigt? Allt du smörjer på din kropp absorberas naturligtvis av huden. Alltså om du smörjer in dig med kemikalier så kommer kemikalierna in i din kropp. Så, om du är noga med att maten du äter är naturlig och fri från tillsatser, då borde du vara lika noga med vilka produkter som ingår i din hudvårdsrutin.

  Ansiktsrengöring

  Oavsett om jag har smink på mig eller inte tvättar jag alltid ansiktet på kvällen. Jag ägnar mycket tid utomhus och blir ofta både smutsig och svettig, så det är rätt skönt att skölja rent ansiktet innan läggdags.

  Det gör jag numera helst med en Pure-Castile Soap med Tea Tre olja från Dr Bronner's  eller med denna Aleppotvål. Detta är två helt naturliga och vegetabiliska produkter som varar för evigt och är mycket effektiva för att tvätta bort smink.

  Den som är observant kan läsa att Pure-Castile Soap innehåller Citric Acid (alltså citronsyra). Jag kollade upp detta och citronsyran i denna tvål kommer från Tapioka. Det finns teorier kring att citronsyra kan orsaka allergiska besvär, men det finns inte direkt stöd för det. Om du har upplevt problem så rekommenderar jag att du istället väljer Aleppotvålen som är fri från citronsyra.

  Ett anledning till att jag föredrar Pure-Castile Soap framför Aleppotvålen är att den är lätt att dosera och mycket dryg. Jag fördrar flytande tvål framför fast tvål då jag tycker det blir rätt kladdigt. Det räcker med ca 3 droppar för att rengöra ansiktet. Fukta händerna och droppa lite tvål i handen. Gnugga in tvålen i huden med cirkulära rörelser och skölj av. Tvålen kan användas för att tvätta bort mascara också men tänk på att håll ögonen stängda, annars svider det rejält! Läs vidare för andra tips på ögonsminkborttagning om du inte vill riskera tvål i ögonen.

  Bild lånad från svenskhalsokost.se.

  Båda tvålar är helt oskadliga för miljön och kan användas till mycket mer än som tvål till ansikte och kropp. En anledningen till att jag föredrar Pure-Castile Soap framför Aleppotvål är att jag har flera användningsområden för tvålen. Den funkar utmärkt som rengöringsmedel, diskmedel, tvättmedel och även som schampo.

  I vårt hem har vi några olika sorter för olika bruk. Mandeldoft för rengöring, Tea Tree för ansiktet och Pepparmint för håret. Det är inte nödvändigt med olika,men det är roligt med variaton. Det finns även en doftfri varian som heter Baby-Mild för den som är känslig. Du kan säkert hitta en som passar för dig!

  Du hittar alla Pure-Castile Soap här. 

  Du hittar alla Aleppotvålar här.

  Naturlig ansiktstvätt/toner med äppelcidervinäger (Bonus)

  Om du gillar att använda en ansiktstoner efter du tvättat bort sminket kan du enkelt göra en egen med äppelcidervinäger.

  Äppelcidervinäger kan hjälpa till att återställa pH-balansen i huden vilket hjälper både torr och oljig hud. Ättiksyra verkar bakterie- och svampdödande vilket hjälper till att hålla huden ren. Om du har problem med akne eller finnar kan detta absolut vara något att testa!

  Jag blandar lika delar äppelcidervinäger och vatten (50/50) i en liten flaska (reseförpackning). Denna har jag alltid stående i badrummet och använder varje morgon och kväll. Toppen!

  Du hittar fler användningsområden för äppelcidervinäger i detta inlägg. 

  Jag rekommenderar att använda en opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger där alla goda egenskaper finns kvar. Exempelvis denna från Bragg.

  Bild lånad från svenskhalsokost.se

  Även Kung Markatta har en bra opastöriserad äppelcidervinäger som du kan hitta här.

  Ögonsminksborttagning/rengöring

  Som jag nämnt ovan kan du använda Pure-Castile Soap även för att ta bort smink runt ögonen såsom mascara. Men det gäller att vara försiktig och hålla ögonen helt stängda annars svider tvålen rejält i ögonen.

  Eftersom jag inte litar på att jag ska kunna hålla ögonen stängda använder jag hellre en olja för att tvätta bort smink runt ögonen.

  Den olja som jag har fastnat för är Ricinolja från Crearome. Den är lite trögflytande och mycket fet, vilket gör att den är väldigt skön att använda runt ögonen och den tar effektivt bort sminket. Eftersom Ricinolja är väldigt billigt och trögflytande så blir det en väldigt billig sminkborttagning. Den är dessutom luktfri.

  Jag klickar bara ut lite i handen och använder fingrarna för att gnugga runt lite försiktigt så att mascaran löser upp sig. Sen sköljer jag bara med vatten några gånger tills sminket är borta.

  Här hittar du bra och billig Ricinolja. 

  Återfuktning

  Många tycker att kokosolja är toppen både för ansiktsrengöring och återfuktning. Detta är inget jag kan rekommendera då kokosolja har höga komedogena egenskaper, alltså en hög tendens att täppa igen porerna i huden. Detta är självklart högst individuellt men personligen ger det mig finnar, vilket jag annars inte har tendens till.

  Om du har testat kokosolja och tycker det funkar så kör på!

  Vill du läsa mer om huruvida kokosolja är bra för din hud och om olika oljors komedogena egenskaper hittar du det här. 

  Ricinolja som jag nämnt ovan är inte alls lämplig att smörja in ansiktet med. Den är mycket fet och oljig, dvs den sugs inte upp av huden. Det är just den egenskapen som gör att den fungerar väl till sminkborttagning och massage, men inte för återfuktning.

  Nedan tipsar jag om mina 3 favoritoljor för att ansiktet som alla har ingen eller låg tendens att täppa igen porerna. Naturliga oljor är fantastiska för att läka och återfukta huden. Under sommaren använder jag ofta bara olja under natten, men på vintern använder jag det både på morgon och kväll.

  Arganolja

  Arganolja har inte några komedogena egenskaper alls, återfuktar huden jättebra, kladdar inte och är jätteskön i ansiktet, på kroppen och även i hårtopparna om du har torrt hår. Denna smörjer jag i hela ansiktet och även runt ögonen. Som regel räcker det med ett par droppar vilket innebär att den är dryg och därmed ändå billig om du blir avskräckt av priset.

  Här hittar du en ekologisk Arganolja med smidig pump.

  Avokadoolja 

  Avokadoolja har låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan absorberas lätt av huden utan att upplevas som fet och kladdig. Avokadoolja passar bra till torr och irriterad hud där den har en lindrande effekt. Dess rika innehåll på antioxidanten vitamin E gör den dessutom utmärkt för den solkyssta huden.

  Här hittar du en ekologisk Avokadoolja med pipett som gör det lätt att dosera. 

  För en billigare Avokadoolja kan du välja denna istället.

  Jojobaolja

  Jojobaolja har också låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan är bra för både torr och fet hy. Oljan hjälper till att normalisera talgutsöndringen vilket gör att den passar bra även vid fet hy. Den kan också ha goda effekter vid akne, eksem eller psoriasis.

  Här hittar du en ekologisk Jojobaolja med smidig pump. 

  För en lite billigare Jojobaolja utan pump kan du välja denna. 

  Allt-i-ett, olja för både ansiktsrengöring och återfuktning?

  Självklart funkar alla dessa oljor även som sminkborttagning för både ansikte och smink runt ögonen. Personligen tycker jag inte att olja är lika effektivt för att tvätta bort exempelvis foundation, rouge och dylikt som ovanstående nämnda tvålar. Tvålen löser upp sminket bättre och jag upplever en renare känsla.

  Gällande mascara och eyeliner föredrar jag att använda Ricinolja framför ovanstående oljor på grund av priset. Ricinolja är betydligt billigare och jag tycker det är onödigt att kladda dyr Arganolja runt ögonen. Det sparar jag hellre till återfuktning.

  Vill du bara använda en produkt till både sminkborttagning och återfuktning så satsa på en utav 3 ovanstående oljor, alltså Arganolja, Avokadoolja eller Jojobaolja.

  Tänk på detta när du ska övergå till naturlig hudvård

  Under övergången kan du uppleva ökade problem med både finnar och torr hud när huden rensar ut gammalt skit. Ge det gärna 1-2 månader innan du avfärdar en rutin och byter igen.

  Värt att tänka på är att huden är ett reningsorgan och brukar reflektera hur kroppen mår på insidan. Det är viktigt med en balanserad naturlig kost och att dricka ordentligt med vatten för att hålla huden ren och fin.

  Eftersom jag inte har eller har haft problem med akne så kan jag inte bedöma hur denna rutin funkar för just aknebesvär.

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.