Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • 20 eteriska oljor – Guide till hur och varför du ska använda det!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Eteriska oljor har använts i tusentals år på grund av dess läkande egenskaper. Eteriska oljor kan verka hälsofrämjande på olika sätt beroende på vilken olja du använder och hur du använder den. Uppiggande, lugnande, smärtlindrande, stimulerande, muskelavslappnande, svampdödande, antiinflammatoriskt m.m. är bara några av dess effekter. I detta inlägg får du lära dig allt du behöver veta för att börja använda eteriska oljor samt en guide till 20 olika oljor!

  Vad är eteriska oljor?

  Eteriska oljor, eller essentiella oljor som det ibland kallas (då det på engelska kallas essential oils), är oljor som utvinns på olika sätt från växter. Det kan utvinnas ur blommor, blad, bark, rötter, skal på frukter m.m. Dessa oljor är det som ger blomman sin doft bland annat men har många fler egenskaper. De skyddar även mot skadeinsekter, bakterier, svamp och annat som kan skada växten.

  Det vanligaste sättet att utvinna eteriska oljor är genom destillering, vilket innebär att man separerar olja från vattnet i plantorna. På så vis koncentreras de mest hälsofrämjande egenskaperna från en växt i en olja.

  Eteriska oljor är därmed helt naturliga och väldigt potenta. Det krävs i regel bara ett par droppar för att uppnå effekt och som regel späds eterisk olja ut med vatten eller vegetabilisk olja.

  Aromaterapi

  Eteriska oljor har använts under alla tider både i medicinska och kosmetiska syften. Oljornas antiseptiska och bakteriedödande egenskaper har även av egyptierna använts vid balsamering. Antiseptika appliceras på huden för att förebygga infektioner.

  Egyptierna hade mycket kunskap om eteriska oljors olika egenskaper och de användes flitigt medicinskt och ceremoniellt. Eteriska oljor har även använts av forntida romare, greker, kineser och romare.

  Begreppet aromaterapi är däremot relativt modernt, det uppstod i början på 1900-talet då man började forska och analysera lavendeloljans läkande egenskaper.

  När man idag talar om aromaterapi syftar man i regel till en helkroppsmassage (eller annan terapeutisk behandling) där eteriska oljor används i olika kombinationer av en aromaterapeut för att skapa unika upplevelser. De eteriska oljorna syftar då till att stärka immunförsvaret och ge ökad livskraft.

  Inom begreppet aromaterapi ryms aromamassage (som nämnts ovan), aromabad, aromalampor och aromastenar.

  Oljorna kan användas för att lindra smärta, påskynda läkning, lindra huvudvärk, verka uppiggande eller avslappnande, underlätta matsmältning och så mycket mer. Olika oljor har olika egenskaper, läs vidare för att lära dig mer!

  Är eteriska oljor giftiga eller farliga?

  Eteriska oljor är mycket koncentrerade och bör alltid användas i enbart små doser. I stora mängder kan oljorna istället blir giftiga. Följ alltid bruksanvisningarna.

  Kvaliteten på eteriska oljor varierar och billiga oljor kan vara utspädda med kemikalier. Vi rekommenderar därför att du väljer en olja i hög kvalitet för att kunna dosera korrekt.

  Allergitest

  Innan du använder en eterisk olja för första gången bör du göra ett litet allergitest. Tänk på att om du är allergisk mot exempelvis apelsin är du troligen allergisk mot eterisk olja från apelsin.

  Ta en droppe eterisk olja och blanda ut med 1 tsk olja. Smörj lite av blandningen på underarmen och låt sitta kvar i några timmar. Kontrollera sedan om du har fått någon reaktion såsom rodnad eller klåda. Om du reagerar på den eteriska oljan bör du inte använda den på huden. Däremot kan du testa att använda den i en aromalampa.

  Så använder du eteriska oljor

  Eteriska oljor kan du kort sagt tillgodogöra dig på tre olika sätt. Genom huden, genom inandning och genom munnen (oralt utblandat med vatten eller i tabletter exempelvis).

  De vanligaste sättet att använda sig av eteriska oljor är genom huden och via lungorna.

  Genom huden

  Eteriska oljor är inte trögflytande såsom vegetabiliska oljor och lämnar inga fettfläckar efter sig. Detta gör att de enkelt kan tränga in i huden och ut i blodet.

  Eteriska oljor bör alltid spädas ut med en olja innan den appliceras på huden. Några bra oljor att späda ut med är:

  Genom att späda ut oljan minskar du dess koncentration och minskar risken för hudirritation. En generell fingervisning är:

  1 droppe eterisk olja till 1 tsk olja

  Detta kan naturligtvis variera till både lite mer och lite mindre men det är något att utgå från.

  För punktbehandling av exempelvis finnar med tee trea olja kan du testa att droppa lite på en bomullstuss och rengöra med. Om det blir för starkt kan du även droppa lite vatten på bomullstussen för att späda ut oljan. Fungerar fantastiskt bra för att hålla huden ren!

  Genom inandning

  Ett annat populärt sätt att använda eteriska oljor är att andas in oljorna direkt från flaskan eller med hjälp av en aromalampa eller i en luftfuktare. Även genom inandning av ångorna tas oljorna upp i blodet. Samtidigt ger en aromalampa en härlig doft i rummet du befinner dig i.

  Du kan också tappa upp ett varmt bad och droppa i lite eteriska oljor. Det känns både lyxigt och är välgörande.

  Vid förkylning kan du koka upp vatten och droppa i exempelvis eucalyptus andas in ångorna för att öppna upp luftvägarna. Fler tips för användning kan du läsa nedan.

  Genom munnen (oralt)

  Generellt sett ska du inte förtära eteriska oljor då de kan vara giftiga. Det finns däremot några eteriska oljor som kan intas i små mängder och under en begränsad tidsperiod.

  Ett exempel på detta är oreganoolja (finns både i droppar och i kapslar) som är mycket effektiva för att bekämpa exempelvis Candida eller som ett naturligt antibiotika. Hos oss tar vi oreganoolja i kapslar om vi börjar känna oss lite krassliga vilket faktiskt hjälper varenda gång.

  I bakning kan det passa med några droppar apelsin eller citronolja istället för rivet skal. Pepparmyntsolja är gott tillsammans med smält choklad exempelvis om du gör egna praliner. Citron och apelsinolja är också gott för att smaksätta vatten.

  Eteriska oljor är starka och det är viktigt att vara mycket försiktig med doseringen. Annars kommer smaken ta över.

  Vilken eterisk olja ska jag köpa?

  Vi rekommenderar som sagt att alltid köpa eteriska oljor som enbart innehåller 100% olja, inget annat. Vi rekommenderar två olika märken av eteriska oljor i detta inlägg.

  Det som avgör kvalitet på eteriska oljor är bland annat faktorer såsom klimat, framställning, hur de odlas och hur de skördas. Ångdestillation och kallpressning är de mest skonsamma metoderna för att framställa eterisk olja av hög kvalitet.

  Ekologisk eterisk olja från Lifeblossom – Högsta kvalitet och störst utbud!

  Lifeblossom har idag Sveriges största utbud av 100% ekologiskt certifierade eteriska oljor av hög terapeutisk kvalitet. Detta är alltså riktigt bra oljor och priset ligger därmed något högre än andra. Deras eteriska oljor framställs genom ångdestillering eller kallpressning. GC/MS kvalitetsanalyserad.

  Värt att tänka på är dock att eteriska oljor på grund av dessa höga koncentration varar rätt länge. Det kan därför vara värt att köpa en dyrare olja av hög kvalitet som du kan använda länge.

  Här hittar du Lifeblossoms eteriska oljor

  Ekologisk eterisk olja från Crearome – Prisvärt och populärt!

  Crearome är ett välkänt svensk märke som tillverkar både eteriska och vegetabiliska oljor. Eterisk olja från Crearome är ett prisvärt alternativ för den som vill börja testa använda oljor och kanske ska köpa flera stycken på en gång men med en begränsad budget.

  Här hittar du Crearomes eteriska oljor

  Aromalampa eller diffuser?

  Aromalampa

  I en aromalampa värms den eteriska oljan upp tillsammans med vatten. I regel är det uppdelat i en skål där du häller i vatten och ett par droppar olja och undertill ställer du ett värmeljus.

  Detta är både ett enkel, snygg och billigt sätt att använda eteriska oljor. Lampan är diskret och passar in i alla rum, den ser bara ut som en snygg ljushållare.

  Denna typ av aromalampa sprider inte ångorna lika effektivt som en diffuser gör utan är mer ”lokalverkande”.

  Här hittar du aromalampa

  Diffuser/luftfuktare

  I en diffuser, eller luftfuktare/doftspridare som det också kallas, får du två funktioner i ett. Den återfuktar luften samtidigt som den sprider aromerna från oljorna i rummet. En diffuser är betydligt mer effektivt för att återfukta och sprida dofterna i ett större rum.

  Detta är alltså effektivare för aromaterapi och det finns flera fördelar med att använda sig av en luftfuktare. Torr luft kan vara orsaken till att du upplever att du blir trött på kontoret, att din hud blir torr och spricker eller att dina ögon blir torra. I kontorsmiljöer och modernare täta hus tenderar luften bli torr.

  Med en luftfuktare lägger sig fukten som en kall dimma i rummet som verkar uppiggande och uppfriskande. För dig som lider av torr hud kan detta absolut vara till stor hjälp!

  Här hittar du kombinerad diffuser/luftfuktare

  Förvaring

  Förvara alltid dina eteriska oljor mörkt och svalt, gärna i kylskåpet.

  6 mångsidiga eteriska oljor för nybörjaren

  Vill du börja med eteriska oljor men vet inte riktigt vilka du ska köpa först?

  Nedan nämnda oljor är en bra början som du kan använda för det mesta i vardagen. När du testat dessa kan du alltid gå vidare till att testa fler.

  Några sätt du kan använda eteriska oljor på

  För avslappning, mot stress och huvudvärk

  Nedanstående eteriska oljor har lugnande och avslappnande egenskaper:

  Tillsätt 5-7 droppar lavendel, bergamott och/eller kamomill i badvattnet. Kombinera gärna med epsomsalt vilket är toppen för trötta och ömma muskler.

  Tillsätt ovan nämnda oljor i din aromalampa/diffuser och låt ett rum fyllas med dess avslappnande dofter. Passa gärna på att stretcha lite lätt eller göra ett kort yogapass.

  Kamomill har traditionellt använts för just huvudvärk och ångest. Det hjälper dig också att somna. Kan också drickas som kamomillte (dock inte gjort på oljan utan blommorna).

  Andra eteriska oljor som kan lindra huvudvärk:

  Vid förkylning och hosta

  Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt ett par droppar eukalyptusolja, tea tree eller rosmarin och luta dig med ansiktet över kastrullen eller häll över i en skål. Lägg en handduk över dig och andas in ångorna för att lugna hosta och lösa upp slem. Håll ögonen stängda. Sitt kvar och andas i 15-20 minuter.

  Eukalyptusolja kan också blandas ut med en basolja och smörjas på bröstet när du är täppt i näsan. Detta underlättar för andningen.

  Till städning, tvätt och annan rengöring

  Citronolja ger en härlig doft och är bakteriedödande. Kombinera med tea treeolja som är både bakterie och svampdödande för ett riktigt effektivt rengöringsspray.

  Tillsätt 10 droppar citron och 4 droppar tea tree per 100 ml vatten i en sprayflaska. Skaka flaskan innan användning, förvaras mörkt och svalt mellan användningstillfällen.

  Citron och tea tree kan du gärna också droppa i din aromalampa/diffuser för att rensa luften i ett rum. Ta det lugnt med mängden då doften kan bli för intensiv, ett par droppar av varje räcker väl.

  Vill du fräscha upp tvätten med naturliga dofter?

  Tillsätt 5 droppar av eukalyptusolja eller citronolja i tvättmedelsfacket eller på en tygtrasa som du lägger i torktumlaren. Tack vare de eteriska oljornas antibakteriella egenskaper är detta ett effektivt sätt att hålla kläderna fräscha. Detta kan vara särskilt lämpligt för illaluktande träningskläder och skor.

  Lindra solbränna, eksem eller finnar/akne

  Tillsätt 5 droppar cederträolja i badet för att lindra eksem, eller späd ut i en härlig olja enligt rekommendationen 1 droppe per 1 tsk olja och smörj in drabbade områden.

  Om du har bränt dig i solen kan du tillsätt några droppar lavendel eller kamomill (läkande/lugnande) och några droppar pepparmynta (kylande) i en vegetabiliskt olja såsom kokosolja eller arganolja. Smörj in huden med detta och låt verka.

  Om du har besvär med mjäll kan du blanda i ett par droppar cederträolja i ditt schampo eller balsam. Låt verka en stund innan du sköljer ur.

  För dig som lider av fet och oljig hy kan du droppa Röd cederträolja  i din hudolja, som i mitt fall är arganolja, för att balansera talgproduktionen. Denna oljan är också effektivt för dig med akne.

  Tea treeolja är fantastiskt mot finnar och akne. Jag använder sedan många år tillbaka alltid tea tree på finnar eller förebyggande genom att fukta en bomullspad med vatten och droppa tea treeolja på. Använd som en ansiktstvätt över hela ansiktet men undvik området runt ögonen.

  Munvård och

  Vid tandvärk, droppa kryddnejlikaolja på fingret och ta på den ömma tanden. Kryddnejlika fungerar som lokalbedövning och lindrar smärta effektivt.

  Vi rekommenderar sedan länge oilpulling för god munhälsa. Tillsätt gärna 1 droppe tea tree till kokosoljan och skölj runt i munnen, spotta ut efter 5-20 minuter. Det dödar bakterier och ger en fräsch doft. Oljan får inte sväljas.

  Mot insekter, mygg och för att lindra insektsbett

  Nedanstående eteriska oljor har egenskaper som framförallt myggor inte alls tycker om:

  Tillsätt en kombination av dessa oljor i en diffuser/aromalampa och ställ på bordet när du sitter ute för att hålla myggen borta. Eller tillsätt några droppar i kokosolja och smörj in huden med.

  Du kan också göra ditt eget insektsspray genom att blanda 0,5 dl kokt vatten med 0,5 dl vodka och låt svalna. Tillsätt 5 droppar vardera av 3 av ovanstående oljor. Skaka om och spraya på kroppen eller kläderna.

  För att lindra klåda från myggbett eller andra insektsbett kan du droppa antingen tea treeolja eller lavendelolja på bettet. Detta lugnar och lindrar klådan.

  Din guide till 20 eteriska oljor och hur de kan användas

  Eteriska oljor har så otroligt många användningsområden och som du förstår kan inte allt få plats i ett enda inlägg. Ovan har jag nämnt några sätt du kan använda några av de vanligaste oljorna vilket också är de jag rekommenderar för nybörjare.

  Nedan följer en guide till 20 eteriska oljor. Fler kan tillkomma framöver.


  Apelsin

  Positiva effekter

  • Vitaliserande och gör dig alert
  • Hjälper mot gasig mage och underlättar matsmältningen
  • Hjälper vid akne
  • Kan lindra illamående under graviditet

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering

  Här hittar du Apelsinolja


  Bergamott

  bergamott eterisk olja

  Positiva effekter

  • Reducerar stress
  • Detoxifierande
  • Tar bort dålig doft
  • Desinficerande
  • Underlättar matsmältning

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering

  Här hittar du Bergamottolja


  Cederträ

  cederträ eterisk olja

  Positiva effekter

  • Hjälper mot mjäll och läker hårbotten
  • Trevlig doft
  • Kan balansera menstruationscykel

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Använd ej under första trimester av graviditet

  Här hittar du Cederträolja


  Citron

  Positiva effekter

  • Stärker immunförsvaret
  • Utmärkt till rengöring av hemmet
  • Frisk och fräsch doft
  • Hjälper huden läka och ger lyster
  • Kan användas för att smaksätta vatten

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering
  • Använd ej direkt på huden på små barn

  Här hittar du Citronolja


  Citrongräs

  Positiva effekter

  • Lindrar huvudvärk
  • Lugnande
  • Hjälper att stärka immunförsvaret
  • Slappnar av muskler
  • Utmärkt att tillsätta i tvättmedelsfacket för fräsch doft

  Att tänka på

  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

  Här hittar du Citrongräsolja


  Cypress

  cypress eterisk olja

  Positiva effekter

  • Frisk doft
  • Hjälper huden att läka
  • Lugnande och avslappnande
  • Smärtlindrande

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader

  Här hittar du Cypressolja


  Eukalyptus

  eukalyptus eterisk olja

  Positiva effekter

  • Löser upp slem i hals och näsa
  • Lindrar hosta
  • Håller borta insekter
  • Antiinflammatorisk

  Att tänka på

  • Ska ej förtäras
  • Använd ej på barn under 10 år

  Här hittar du Eukalyptusolja


  Geranium

  geranium eterisk olja

  Positiva effekter

  • Hormonbalanserande
  • Lindrar vid PMS
  • Kan användas för att minska celluliter, hudbristningar och åderbråck
  • Bra för fet hud och hudbesvär såsom psoriasis och eksem
  • Antidepressiv och ångestdämpande
  • Bra mot mygg

  Att tänka på

  • Inget särskilt

  Här hittar du Geraniumolja


  Grapefrukt

  grapefrukt eterisk olja

  Positiva effekter

  • Aptitdämpande – droppa i ett stort glas vatten
  • Uppiggande och energigivande
  • Antibakteriell
  • Lindrar ömma muskler
  • Stödjer immunsystemet
  • Lindrar huvudvärk

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Gå ej ut i solen direkt efter applicering

  Här hittar du Grapefruktolja


  Kamomill

  kamomill eterisk olja

  Positiva effekter

  • Lugnar och dämpar ångest
  • Hjälper dig att somna
  • Lindrar illamående och åksjuka
  • Motverkar diarré och sura uppstötningar
  • Lindrar smärta och inflammation

  Att tänka på

  • Välj te från bladen för förtäring. Drick inte oljan

  Kanel

  kanel eterisk olja

  Positiva effekter

  • Finns både som kanelbark och kanelbladsolja
  • Främjar blodcirkulationen – späd med olja och smörj in dig
  • Antibakteriell
  • Förhöjer tankeförmåga
  • Motverkar förstoppning

  Att tänka på

  • Andas inte in direkt från flaskan
  • Använd ej på barn under 6 års ålder
  • Använd ej olja från kanelbark direkt på huden – använd hellre olja från kanelblad.

  Här hittar du kanelbarksolja


  Kryddnejlika

  kryddnejlika eterisk olja

  Positiva effekter

  • Smärtlindrande och lokalbedövande – perfekt vid tandvärk
  • Håller skadedjur borta
  • Antiinflammatorisk
  • Afrodisiakum
  • Härlig doft framförallt under jultider

  Att tänka på

  • Bör ej förtäras, kan orsaka magont
  • Ska ej appliceras på huden utan att spädas ut
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

  Här hittar du kryddnejlikaolja


  Lavendel

  lavendel eterisk olja

  Positiva effekter

  • Lugnande och avslappnande – späd ut med vatten och spraya på kudden för god sömn
  • Muskelavslappnande
  • Lindrar vid hudirritation
  • Lindrar mot huvudvärk
  • Ångestdämpande

  Att tänka på

  • Ge ej oralt till bebisar
  • Använd ej på barn under 3 månader – men är effektivt för oroliga barn eller barn med kolik.

  Här hittar du Lavendelolja


  Lime

  lime eterisk olja

  Positiva effekter

  • Lugnar magen och ökar aptiten
  • Blodstillande
  • Antibakteriell och antiviral
  • Underlättar andning
  • Väldoftande, lämplig för rengöring

  Att tänka på

  • Gå ej ut i solen inom 24 timmar efter applicering
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

  Här hittar du Limeolja


  Myrra

  myrra eterisk olja

  Positiva effekter

  • Bra för munhälsan
  • Avslappnande
  • Bra för att skapa känsla av anknytning och tillit
  • Bra mot flagig hud

  Att tänka på

  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej om du har diabetes eller problem med blodsockret
  • Använd ej på barn under 2 år

  Här hittar du Myrraolja


  Oregano

  oregano eterisk olja

  Positiva effekter

  • Underlättar hudens läkning och minskar synlighet av ärr
  • Balanserar menstruationscykel
  • Främjar immunförsvaret
  • Kraftfullt antimikrobisk, bakteriedödande, virushämmande och motverkar infektioner
  • Ultimata oljan mot bakterier, virus, svamp och parasiter. Rekommenderas vid Candida

  Att tänka på

  • Använd ej under graviditet eller amning
  • Använd ej i mer än 3 veckor i rad vid oralt intag.
  • Använd ej på sprucken hud
  • Använd ej på barn under 6 år

  För oralt intag rekommenderar vi Oreganoolja i kapsel


  Pepparmynta

  Positiva effekter

  • Bra vid IBS och stödjer matsmältningen
  • Lindrar huvudvärk
  • Stimulerar blodcirkulation
  • Främjar hårtillväxt

  Att tänka på

  • Använd ej om du har epilepsi
  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 6 år

  Här hittar du Pepparmyntsolja


  Rosmarin

  rosmarin eterisk olja

  Positiva effekter

  • Främjar mental klarhet
  • Antioxidant
  • Främjar hårtillväxt
  • Inflammationsdämpande

  Att tänka på

  • Använd ej om du har högt blodtryck eller lider av blodtrycksanfall
  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 10 år

  Här hittar du Rosmarinolja


  Sandelträ

  Positiva effekter

  • Antibakteriell, antiviral, antiinflammatorisk
  • Ger djupare och lugnare sömn
  • Återfuktar huden
  • Exklusiv olja

  Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Ska ej förtäras

  Här hittar du Australisk Sandelträolja


  Tea tree

  tea tree eterisk olja

  Positiva effekter

  • Effektivt mot akne – väl känt och använt medel!
  • Antibakteriell och svampdödande
  • Tar bort illaluktande dofter
  • Effektivt för att lindra klåda efter insektsbett

  Att tänka på

  • Ska ej förtäras
  • Använd ej på barn under 6 månader

  Här hittar du Tea Treeolja

  Probiotika – allt du behöver veta om magens bästa vän

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Det finns omkring 10 gånger så många bakterier i kroppen än vad det finns mänskliga celler. De flesta av dessa bakterier är så kallade “goda bakterier” och finns primärt i mag- och tarmkanalen vilket brukar omnämnas som tarmfloran. De goda bakterierna har flera viktiga funktioner, allt från att hjälpa till med matsmältning och tillverkning av vitaminer till att stärka immunförsvaret och förhindra tillväxt av oönskade “dåliga” bakterier.

  Probiotika är levande mikroorganismer som kommer från mat eller tillskott vars uppgift är att koloniserar mag- och tarmkanalen för att stödja kroppens välmående.

  Att ha en balanserad tarmflora är väldigt viktigt ur hälsosynpunkt för att motverka inflammation och bibehålla ett starkt immunförsvar.

  Sammanfattning

  • Probiotika är goda bakterier i tarmen som stödjer immunförsvaret och hjälper till att minska kronisk inflammation.
  • Eftersom 80% av immunförsvaret finns i magen är det otroligt viktigt med en god tarmhälsa för välmåendet
  • Obalans i tarmen är kopplat till kronisk inflammation vilket kan medföra flera olika sjukdomstillstånd såsom autoimmuna sjukdomar och depression.
  • Några saker som dödar probiotika är antibiotika, socker, alkohol och kronisk stress.
  • Några saker som däremot innehåller probiotika är fermenterad mat såsom surkål, kimchi och yoghurt. Även syrade drycker som kombucha, kvass och äppelcidervinäger är bra.

  Välj rätt probiotikatillskott 

  Längst ner i artikeln kan du läsa mer om vilken probiotika som är bäst för vardagligt bruk, bästa probiotikan för barn och bästa premiumprobiotika att ta efter exempelvis en antibiotikakur.

  Vad är probiotika?

  Den officiella definitionen av benämningen probiotika är “levande mikroorganismer som, när de administreras i tillräckliga mängder, ger en hälsovinst åt värden” [1]

  Förenklat uttryckt kan man säga att probiotika är bakterier (men även vissa jästsvampar) som har positiva effekter på värden, det vill säga oss människor. Probiotika kan du få i dig bland annat genom probiotikatillskott men även genom mat som fått gå igenom en jäsningsprocess, så kallad fermentering.

  Det kan vara lätt att missta pro-biotika med pre-biotika men det är två skilda saker trots deras mycket snarlika namn. Prebiotika är kostfibrer som agerar som mat åt de goda bakterierna som redan finns i tarmen.

  Läs mer: Vad är prebiotika?

  Det finns ett dussintal olika probiotiska bakterier som har visat sig ha diverse hälsofördelar, de mest kända grupperna inkluderar Lactobacillus och Bifidobakterier.

  Då finns det många olika arter inom varje grupp, och varje art har många olika stammar av bakterier. Intressant är att olika typer av probiotika fungera för olika hälsotillstånd. Därför är det viktigt att välja rätt typ (eller typer) av probiotika för det specifika ändamålet.

  Många probiotikatillskott kombinerar olika stammar i samma tillskott för att skapa ett brett spektrum av bakterier för att få så många hälsofördelar som möjligt.

  Probiotika är ett relativt nytt och mycket populärt forskningsområde där det regelbundet kommer nya upptäckter. Det är därför för tidigt att dra några definitiva slutsatser kring probiotikans påverkan på diverse sjukdomstillstånd även om det ser ljust ut.

  Tarmflorans många uppgifter i kroppen

  Det komplexa samhället av mikroorganismer i mag- och tarmkanalen brukar benämnas som tarmflora.

  Tarmfloran inkluderar olika typer av bakterier, jästsvampar och virus. Den största delen består dock av bakterier som primärt finns i den nästsista delen av tarmkanalen, det vill säga tjocktarmen.

  Bakterierna i tarmkanalen utför en rad olika uppgifter vilket kan liknas vid de uppgifter som vissa organ har. Av den anledningen kallas tarmfloran ibland för kroppens “bortglömda organ” [2]

  Bland annat står tarmfloran för produktion av specifika vitaminer så som K- och B-vitaminer, den har också som uppgift att omvandla fibrer till fettsyror. [3,4,5]

  En stor del av immunförsvaret utgår från tarmfloran vilket också ser till att tarmväggen inte släpper igenom oönskade substanser, läckande tarm, som i sin tur kan orsaka aktivering av immunförsvaret med inflammation som följd [6,7,8,9].

  Läs mer: Läckande tarm – vad är det och går det att läka?

  För att tarmfloran ska kunna utföra sina uppgifter på ett bra sätt är det viktigt att där är en balans mellan “goda” och “onda” bakterier. De mikroorganismer som lever i mag- och tarmkanalen är mycket känsliga och påverkas av allt från kosthållning, stress och speciellt av användning av antibiotika.

  Studier har visat på att en obalanserad tarmflora är kopplat till en rad olika sjukdomstillstånd. Övervikt, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, olika typer av cancer, Alzheimers, depression med flera. [10, 11, 12, 13]

  Listan kan göras lång…

  Probiotika, från mat eller som tillskott, och se till att få i sig tillräckligt med prebiotika för att underhålla den redan befintliga tarmfloran kan hjälpa till att balansera de “goda” och “onda” bakterierna och på så sätt motverka uppkomsten av diverse sjukdomar. [14]

  8 sätt du kan sabotera din tarmflora

  Bakterierna i mag- och tarmkanalen påverkas till stor del av din livsstil. Tarmfloran är mycket känslig och det finns en mängd olika saker som kan påverka den negativt även om du regelbundet tar probiotikatillskott av god kvalité.

  Genom att leva en livsstil som främjar god mag- och tarmhälsa kan du hålla tarmfloran balanserad och främja dess mångfald.

  Nedan listar vi några saker som kan påverka tarmfloran negativt:

  1. Antibiotika – det har revolutionerat sjukvården och hjälpt massvis med människor att bota infektioner. Dock är antibiotika dödligt för probiotika och din tarmflora precis som dess namn berättar. Ordet antibiotika har delvis sitt ursprung från grekiskans “bios” (liv), antibiotika betyder med andra ord anti-liv. [15]
  2. Överkonsumtion av socker – kan leda till en obalanserad tarmflora, läckande tarm och ökad nivå av inflammation i kroppen. [16]
  3. Stress – ohanterad och utdragen stress har visat sig påverka tarmfloran negativt och kan påverka signaleringen mellan hjärnan och tarmarna, “gut-brain-axis”.  [17]
  4. Alkohol [18]
  5. Brist på fysisk aktivitet [19]
  6. Rökning [20]
  7. Sömnbrist och rubbad dygnsrytm [21]
  8. Överdriven renlighet – immunförsvaret behöver utmanas och lära sig hantera inkommande hot, detta görs genom att utsätta sig för bakterier som naturligt finns i omgivningen. [22]

  7 fördelar med probiotika

  Förbättrad mag och tarmhälsa

  Mat rikt på goda bakterier eller att äta probiotika som kosttillskott kan lindra både IBD (Inflammatory bowel diseases), såsom ulcerös kolit och Crohn’s, och IBS (Irritabel bowel syndrome). Probiotika har visat sig effektivt för att förebygga och lindra diarré.

  Probiotika rekommenderas också inför utlandsresor för att slippa resmage i form av både diarré och förstoppning.

  Minskad risk för antibiotikaresistens

  Antibiotikaresistens är enligt WHO ett utav de största hoten mot den globala hälsan idag. Bakterier har med tiden blivit resistenta mot antibiotika dels på grund av att antibiotika har skrivits ut av läkare för tillstånd som inte nödvändigtvis har krävt det. Men också på grund av antibiotika i kött där djuren har behandlats förebyggande med antibiotika för att undvika sjukdomar som uppkommer när djur hålls i en dålig miljö.

  Genom att äta probiotika kan man återuppbygga tarmbakterierna efter en antibiotikakur och hjälpa bakterierna i kroppen från att bli resistenta.

  Förbättrad mental hälsa

  Tarmen har under senare år även börjat kallas för “den andra hjärnan” sedan forskare upptäckt att sambandet mellan tarmhälsa och mental hälsa är mycket viktigare än de tidigare trott. Forskare har sett ett samband mellan inflammation i tarmen och exempelvis autismspektrumstörning, uppmärksamhetsstörning och depression. Även övervikt har kunnat kopplas till obalans i tarmen.

  Inte bara förbättrar goda bakterier matsmältningen och tarmhälsan, utan detta kan i sin tur även öka uppmärksamhetsförmåga och mentalt välmående.

  Minskad inflammation och förbättrat immunförsvar

  Läckande tarm och kronisk inflammation har kopplats till flera autoimmuna tillstånd såsom multipel skleros, Hashimotos m.m. Då 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen är det inte svårt att förstå vikten av god tarmhälsa för ett starkt immunförsvar. Förbättrad tarmhälsa medför ett starkare immunförsvar som i sin tur minskar risken för inflammation i kroppen.

  Friskare hud

  Probiotika i kosttillskott har visat sig effektivt vid hudbesvär såsom eksem och akne. Detta tros också bero på minskad inflammation i tarmen.

  Förebygga och undvika matallergier

  Barn med obalanserad tarmflora har visat sig ha större risk för att utveckla olika allergier. Som nämnts tidigare kan probiotika minska kronisk inflammation hos både barn och vuxna vilket kan förebygga och förbättra framförallt matallergier.

  Sänker blodtrycket och minskar insulinresistens

  Probiotika har visat sig hjälpa till att sänka blodtrycket, minska insulinresistens och aktivera antioxidanter. Ett högre intag av probiotika och prebiotika har också visat sig kunna minska risken för att utveckla diabetes genom att förbättra insulinkänsligheten.

  Probiotika i mat

  Det absolut bästa sättet att få i dig probiotika är genom att äta mer av mat som är rikt på goda bakterier och mindre av sådant som förstör de goda tarmbakterierna.

  Äppelcidervinäger innehåller exempelvis både probiotika men även hälsosamma syror som stödjer de goda bakteriernas funktion i tarmen. Exempelvis kan du börja dagen med att dricka ett stort glas vatten med en liten skvätt, ca 1 msk, äppelcidervinäger i glaset. Eller hälla lite äppelcidervinäger över salladen till maten.

  Läs mer: Äppelcidervinäger – för hälsan, huden, håret och mycket mer

  Andra drycker som är rika på probiotika är kvass, kombucha och kefir. Kvass är en dryck gjord på rödbetor, kombucha är fermenterat te och kefir är en sorts syrad mjölk/kokosmjölk.

  Nedan följer fler exempel på mat rik på probiotika:

  • Kefir
  • Surkål
  • Kimchi
  • Kokoskefir
  • Yoghurt
  • Kvass
  • Kombucha
  • Miso
  • Opastöriserad mjölk

  Fermenterade, eller mjölksyrade, grönsaker är otroligt rikt på goda bakterier. Vår favorit bland dessa är surkål som är både enkelt och billigt att göra själv. Surkål är väldigt potent och är mycket mer effektivt än probiotika i kosttillskott.

  Läs mer: Surkål – hemmagjord probiotika för en gladare mage

  Vi rekommenderar att du försöker tillföra något syrat till varje måltid men börja försiktigt med bara 1 msk surkål en gång per dag för att se hur du reagerar på det.

  Tänk exempelvis kefir eller yoghurt till frukost, ett glas kombucha till lunch och surkål tillsammans med middagen. Det finns flera sätt att variera sig för att få i sig en massa goda bakterier.

  Kombinera med fiberrik mat

  Mata dina goda bakterier med fiberrik mat! Probiotika är levande organismer som behöver mat, precis som du själv behöver. För att de ska kunna överleva behöver de näring och den bästa sortens näring är fibrer.

  Se till att få in bra fiberrika livsmedel i din kost dagligen för att hålla probiotikan vid liv. Några exempel är chiafrön och linfrön som du kan röra ner i din yoghurt eller kefir. Andra exempel är ekologisk frukt, grönsaker och sötpotatis.

  Läs mer: Vad är prebiotika

  Probiotika som kosttillskott – så väljer du den bästa

  Probiotika som kosttillskott finns i många olika varianter i väldigt olika prisklasser. Det kan vara lätt att tro att det inte spelar så stor roll vilken sort du väljer, men det finns faktiskt flera saker att tänka på när du väljer probiotika som kosttillskott.

  Probiotika är goda bakterier, men dessa goda bakterier finns i miljontals olika former och i flera olika stammar. Ett bra kosttillskott kombinerar flera olika stammar för bästa upptag.

  Olika probiotika kan också ha olika effekt och därför kan det variera vilken typ som bäst matchar för olika användningsområden.

  Tänk på detta när du väljer probiotika som tillskott:

  • Välj ett pålitligt märke som står för hög kvalitet
  • Välj en probiotika med ett högt antal goda bakterier, ju fler bakterier desto bättre.
  • Välj en probiotika som innehåller flera olika bakteriestammar, mellan 10-30 st.
  • Välj en probiotika som har hög överlevnadsgrad i tarmen.
  • Välj en probiotika som innehåller inulin eller fruktoligosackarider, alltså prebiotika, som agerar som mat åt probiotika.

  Probiotika ska inte innehålla någon form av socker eller vara värmebehandlade/pastöriserade. Detta dödar nämligen alla goda bakterier.

  Håll utkik efter följande bakteriestammar:

  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium infantis
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus brevis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Bacillus subtilis
  • Bacillus coagulans
  • Saccharomyces boulardii

  Vi rekommenderar

  I första hand rekommenderar vi probiotika från mat såsom surkål eller fermenterade drycker. Detta är både effektivare och billigare. Däremot kan det finnas anledning att komplettera din kost med kosttillskott om du upplever att du har besvär eller vet att du inte äter tillräckligt med probiotisk mat.

  För att underlätta har vi valt ut 3 produkter som vi rekommenderar.

  För daglig användning – vuxen

  Prisvinnaren LactoVitalis Pro innehåller bakterier från 12 olika stammar och minst 6,5 miljarder bakterier per kapsel. Bakterierna har 90% överlevnadsgrad vilket är väldigt högt för ett probiotikatillskott.

  Den innehåller även C-vitamin och vitamin B2, samt är vegansk.

  Hitta LactoVitalis Pro här

  För daglig användning – barn

  LactoVitalis KIDS är en mildare variant av ovanstående kapsel. Den innehåller minst 3 miljarder mjölksyrabakterier från 6 olika bakteriestammar. Liksom PRO har tabletterna ca 90% överlevnadsgrad.

  Hitta LactoVitalis KIDS här

  Premium – Efter antibiotikakuren

  Renew Life Pure Biotic Premium är ett probiotikatillskott med inte mindre än 50 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel, från 10 olika stammar. Detta är med andra ord ett riktigt bra kosttillskott som lämpar sig för personer som behöver återställa tarmbalansen efter exempelvis en antibiotikakur.

  Hitta Renew Life Pure Biotic Premium här

  Probiotika och biverkningar

  Probiotika i för höga doser för snabbt kan orsaka diarré. Börja med en liten mängd och öka successivt för att vänja in dig. Vissa som får diarré av exempelvis surkål tror att de därmed inte tål surkål. Så är inte nödvändigtvis fallet utan det gäller att testa sig fram till rätt mängd.

  Gällande probiotika i kapslar gäller detsamma där. Tänk också på att probiotika finns i flera olika former och du kan testa dig fram till vilken form av probiotika som passar dig bäst.

  Vill du lära dig fermentera drycker?

  Du hittar recept på flera fermenterade drycker i vår e-bok Fermentera Mera – drycker för en gladare mage

  Hål i tänderna, går det att läka naturligt?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Går det att läka hål i tänderna naturligt? Om du tror att svaret är nej så fundera en gång till. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att läka hål i tänderna på naturlig väg.

  Sammanfattning

  • Det går att förebygga och stärka tänderna med hjälp av en näringsrik kost
  • Undvik processad mat och raffinerat socker.
  • Har du redan hål i tänderna – undvik spannmål och fokusera på näringsrik mat
  • Komplettera din kost med fettlösliga vitaminer, mer specifikt D-vitamin, A-vitamin och Vitamin-K2 för att stärka tänderna.
  • Testa oil pulling för att motverka karies.

  Varför får man hål i tänderna?

  Enligt Vårdguiden uppstår hål i tänderna, eller karies som det heter, när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. För att undvika hål i tänderna rekommenderar Vårdguiden följande:

  • Undvika att småäta mellan måltiderna, särskilt sådant som innehåller socker.
  • Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm morgon och kväll.
  • Ta extra fluortillskott om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att det behövs.

  Alltså, ät eller drick inte socker, småät inte och använd mer flour. Detta är de råd de flesta av oss har fått höra sedan barnsben.

  Men om du nu följer rekommendationerna och ändå får hål i tänderna, kan det då finnas någon ytterligare bakomliggande orsak till att karies uppstår än bara socker och dålig munhygien?

  Går det att läka hål i tänderna?

  När du väl har fått hål i tänderna är den vanligaste behandlingen att ta bort den skadade delen av tanden och sedan fylla hålet med tandfyllnadsmedel med t.ex. plastkomposit.

  En alternativ behandling som det inte pratas särskilt mycket om är hur en kostomställning kan hjälpa till att motverka, men även i vissa fall läka, hål i tänderna.

  I en studie gjord på 62 barn (1) med hål i tänderna visade resultatet att det faktiskt går att läka hål i tänderna på helt naturlig väg genom en näringsrik kosthållning och komplettera med specifika kosttillskott som stärker tänderna.

  Barnen delades in i 3 olika grupper där de ena gruppen åt en traditionell västerländsk kost inklusive havregrynsgröt. (Mer om varför just havregrynsgröt är av intresse för studien kommer lite senare…) Den andra gruppen åt också en traditionell västerländsk kost men kompletterade med tillskott av D-vitamin. Den tredje gruppen åt en kost fri från spannmål men rik på grönsaker, frukt, kött och mjölk som samtidigt kompletterades med D-vitamin.

  Resultatet visade att den första gruppen inte hade några förbättringar utan snarare fått betydligt fler hål i tänderna. I grupp 2 gick det att se tydliga förbättringar, både vad gäller minskad uppkomst men även vad gäller läkning av hål i tänderna. Den absolut största skillnaden fanns i grupp 3 där nästan alla befintliga hål i tänderna hade läkt.

  En näringsrik kost som kompletteras med D-vitamin kan alltså hjälpa till att motverka och läka hål i tänderna.

  Men hur var det nu med den där havregrynsgröten?

  Anledningen varför just havregrynsgröt är av intresse i studien går att koppla till ämnet fytinsyra. Fytinsyra är ett ämne som naturligt finns i spannmål, nötter och frön som hindrar kroppens absorption av specifika mineraler såsom kalcium, magnesium, zink och järn.

  Fytinsyra tros kunna vara en anledning till varför hål i tänderna uppstår genom att mineralerna i kosten helt enkelt inte är tillgängliga och kan användas för att reparera tänderna.

  Motverka karies med näringsrik mat och tillskott

  Weston Price var en tandläkare som tillsammans med sin fru reste runt i världen under 1930-talet. De gav sig ut för att undersöka kopplingen mellan västerländsk kost och hål i tänderna. Price besökte flera olika primitiva befolkningar som ännu inte blivit introducerade till varken socker eller annan processad mat.

  Det han upptäckte var att det inte fanns några problem med hål i tänderna hos de primitiva befolkningarna. Det rörde sig endast om små eller inga tecken alls på nedbrytning av tänderna hos de befolkningar han undersökte.

  Slutsatsen Weston Price drog från sina undersökningar var att näring i kosten var högst betydelsefull för god tandhälsa. Kosten som de primitiva befolkningarna konsumerade hade ett betydligt högre näringsvärde än den västerländska kosten.

  Sammanfattningsvis kunde han se att det fanns 4 avgörande faktorer gällande varför karies uppstår:

  1. Brist på mineraler i kosten (framförallt kalcium, magnesium och fosfor)
  2. Brist på fettlösliga vitaminer (framförallt D-vitamin men även A,E och K-vitamin)
  3. Hög konsumtion av mat rik på fytinsyra
  4. Hög konsumtion av raffinerat socker

  Inte bara kunde han konstatera att kosten är avgörande för om karies uppstår eller ej, utan han bevisade även senare att tillräckligt med näring även kan läka hål som redan uppkommit.

  Tips för att läka hål i tänderna naturligt

  Läkning av hål i tänderna sker inte över en natt men det är absolut möjligt. Grunden är att se till att få i dig ordentligt med fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), mineraler och undvika skräpmat. Här samlar vi våra bästa tips:

  Ät näringsrik mat

  Vill du läka hål i tänderna naturligt gäller det först och främst att hålla sig till att äta näringsrik mat. Kroppen är alltid ute efter att läka sig själv, hel och halvfabrikat fungerar bra som energi men det förser inte kroppen med den näring, eller byggstenar, som krävs för att kunna läka sig själv.

  Få i dig mer:

  • Benbuljong (eller kollagenpulver)
  • Opastöriserade mjölkprodukter såsom ost, kefir, ghee och smör som är rikt på kalcium, magnesium, fosfor, vitamin K2, D3 samt andra fettlösliga vitaminer.
  • Grönsaker, framförallt bladgrönsaker
  • D-vitamin från sol, mat eller kosttillskott
  • Hälsosamma fetter såsom kokosolja, avokado, oliver och fiskleverolja.
  • Fermenterade spannmål såsom syrad havregrynsgröt eller riktigt surdegsbröd.
  • Aktiverade (alltså blötlagda) nötter och frön.

  Uteslut socker

  Oprocessad mat innehåller inte raffinerat socker vilket är en stor bov i dramat när det gäller hål i tänderna, just raffinerat socker bör undvikas helt. Men även naturlig sötning såsom frukt, honung och dylikt bör intas i begränsad mängd.

  När du äter sötsaker reagerar bakterierna i munnen med att bilda skadliga syror som fräter på tanden. Detta pågår i ungefär 30 minuter efter du ätit. Saliven har till funktion att reparera skadan på emaljen efter syraangreppet men småätande eller söta drycker stör denna process.

  Undvik mat rik på fytinsyra

  Som nämnts ovan tros fytinsyra kunna vara en anledning till varför karies uppstår. Detta beror på att du helt enkelt inte tillgodogör dig mineralerna i maten. Fytinsyra finns främst i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Det finns däremot sätt att minska mängden fytinsyra i mat genom fermentering, groddning och blötläggning.

  Få i dig tillräckligt med vitaminerna D, A och K2

  D-vitamin

  Se till att vistas mycket utomhus under de soliga månaderna (april-september/oktober). Ät mat rik på D-vitamin såsom ägg från frigående höns utomhus och fet fisk.

  Under övrig tid på året rekommenderar vi ett bra högkvalitativt tillskott av D-vitamin, antingen i form av torskleverolja eller D-vitamin i kapsel. Om du väljer kapsel så kombinera det gärna med Omega-3 tillskott.

  Vi rekommenderar

  A-vitamin och K2

  Dessa vitaminer finns i torskleverolja men även i getost, ägg, smör och ghee (smörolja/klarifierat smör) och främst i lever från t.ex. nöt eller kyckling. Torskleverolja tillsammans med ghee har visat sig vara extra effektivt enligt Weston A. Price.

  Framförallt ghee är mycket rikt på vitamin K2. Du kan enkelt själv göra ghee hemma, följ bara instruktionerna här → Gör din egen ghee

  K2 kan du även ta som kosttillskott om du tycker det blir enklare, vi rekommenderar då detta → K2-vitamin hittar du här

  Öka ditt intag av mineraler såsom kalcium och fosfor

  Den mat som nämnts ovan (alltså ägg, organkött, mjölkprodukter) är också rikt på kalcium och fosfor. För dig som önskar extra tillskott av kalcium rekommenderar vi den här.

  Testa oilpulling

  Oil pulling hjälper till att döda bakterier i munnen. Det sägs också hjälpa kroppen att detoxifiera sig genom att dra ut gifter ur munhålan vilka sedan spottas ut tillsammans med oljan. Oil pulling motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och motverkar inflammation.

  Läs mer: Oil pulling – Vitare tänder och bättre munhälsa

  Flour – bra eller dåligt?

  Vi har sedan flera år tillbaka slutat använda flour helt men anledningarna bakom detta kräver nog sin egen artikel. Vi använder en flourfri tandkräm och upplever ingen försämrad tandhälsa, snarare tvärtom.

  Att säga att god tandhälsa bär eller brister på grund av flour är alldeles för ensidigt. Som vi har nämnt ovan beror god tandhälsa på flera faktorer där näringsrik mat utan socker enligt oss är den absolut viktigaste faktorn.

  Denna flourfria tandkräm använder vi