Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Vilket smink ska jag välja? Naturligt, hållbart och ekologiskt

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Smink är något som många använder dagligen, men tänker du på vad ditt smink innehåller? Kosmetika innehåller ofta flera olika kemikalier och kan vara rent av skadligt för dig. I detta inlägg hjälper jag dig att välja smink som är naturligt, ekologiskt och hållbart. Du lär dig också vilka ingredienser du ska undvika och får tips på pålitliga varumärken.

  Sammanfattning

  • Undvik produkter som innehåller parabener, silikon, syntetiska konserveringsmedel och parfymer, ftalater, minerolja, aluminium, SLS/SLES, propylenglykol m.m.
  • Välj produkter med naturliga ingredienser framför syntetiska. Lita inte blint på produkter som marknadsför sig som naturliga utan kolla upp märket och vad de faktiskt står för.
  • Välj produkter från ett varumärke som du känner att du kan lita på. Att kolla innehållsförteckning varje gång du ska köpa nytt smink är svårt, det är lättare att bli trygg med ett eller flera märken.
  • Det är mer än innehållet som räknas. Välj produkter med förpackningar i förnyelsebara material framför förpackningar i plast. Om du väljer plast, ta ditt ansvar och återvinn alltid dina förpackningar.
  • Välj bort produkter innehållande mikroplaster som sköljs ut i vattendrag och havet.
  • Jag rekommenderar i slutet av detta inlägg bland annat 3 olika varumärken som jag känner mig trygg med att använda:
   1. Zao Organic Makeup
   2. 100% Pure
   3. Maria Åkerberg

  Naturlig hudvård

  I inlägget Naturlig hudvård – billigt och enkelt! beskriver jag hur min dagliga hudvårdsrutin ser ut. I det inlägget får du flera tips på olika naturliga oljor som fungerar utmärkt både till sminkborttagning och för återfuktning.

  Att använda sig av naturliga oljor som sminkborttagning och återfuktning är inte bara smart för plånboken. Det är också bättre för miljön då det inte sköljs ut några farliga ämnen i vattnet. Läs gärna det inlägget också för lite tips.

  Min relation till smink

  Förutom naturlig hudvård är naturligt smink något jag intresserat mig mer för under de senaste par åren.

  Jag har alltid tyckt jättemycket om smink. I mellanstadiet var jag nog den enda som sprang runt i skolan med smink. Det kan vara svårt att tro med tanke på att jag idag knappt längre använder smink.

  Smink för mig har aldrig handlat om att jag behövt det för att känna mig ”snygg” eller för att jag känt mig osäker i mitt utseende. Jag tycker helt enkelt att smink är roligt! Med smink har jag haft möjlighet att uttrycka min stil på olika (mer eller mindre lyckade) sätt.

  Från ca 15-20 års ålder färgade jag håret svart, använde vitt puder och sminkade mig med mycket svart och spännande färger runt ögonen. Jag bjuder på ett foto från 2007 då jag var 19 år och på väg ut ur denna fas. Jag minns att jag just denna dag var så nöjd med min ”light” sminkning. Som tur är (eller jag menar tyvärr ;)) har jag inte så många digitala bilder från min mest sminkade tid. Tro mig, jag har testat det mesta i sminkväg.

  Kuriosa: Jag har än idag på mitt körkort svart hår med lugg och väger ca 20 kg mer än idag. Det brukar virra till det lite på Systembolaget. Nästa år det dags för byte däremot!

  Uppenbarligen har jag gått vidare från den stilen. Jag slutade färga håret för flera år sedan och i takt med det har även mängden smink minskat. En sak jag inte tänkte på alls under alla dessa år är vad smink faktiskt innehåller.

  Jag har dagligen smetat in ansiktet med kemikalier som jag idag känner absolut inte hör hemma på min hud.

  Sedan 2-3 år tillbaka har jag slutat köpa ”vanligt” smink och övergått till naturligt smink utan kemikalier. Att lära mig vad jag ska leta efter, titta på innehållsförteckningar och förstå vad saker och ting innehåller har inte varit lätt.

  I detta inlägg vill jag därför ge lite tips och rekommendationer till dig som vill övergå till smink utan kemikalier.

  Undvik dessa ämnen

  Det finns flera ämnen som bör undvikas i kosmetika men jag har valt ut de som är mest relevanta för just detta inlägg.

  • Parabener
   Konserveringsmedel som används i det mesta inom både hud och hårvård. Det finns flera naturliga konserveringsmedel som kan användas i kosmetika istället. RMS Beauty rekommenderar också att om man använder sminket sällan så ska det hellre förvaras kylt än i ett varm fuktigt badrum.
  • EDTA
   Konserveringsmedel som finns i smink, hud och hårvård.
  • Ftalater
   Mjukgörare i bland annat nagellack, parfym, hårspray, plast, deodoranter m.m
  • Aluminium
   Används i antiperspiranta deodoranter.
  • Propylenglykol
   Konserveringsmedel som används i bland annat schampo, balsam och smink.
  • Syntetisk parfymering
   Kan innehålla flera olika alkoholer som inte behöver specificeras.
  • Sodium lauryl sulfat (SLS) och Sodium laureth sulfate (SLES)
   Är det ämnen som gör att schampot och tvålen löddrar.
  • Silikoner
   Är bland annat det som gör att balsam gör att ditt hår känns superlent. Gör också produkter vattenfasta.
  • Polyetylenglykol (PEG)
   Mjukgörare i bland annat hudkräm och smink.

  Mineraloljor – bra eller dåligt?

  Mineralolja är en luktfri och genomskinlig olja som framställs ur petroleum (råolja). Mineraolja är ett vanligt förekommande basämne i smink eftersom det är allergivänlig och inte täpper till porerna. Det anses också vara en effektiv återfuktare, även om det finns skilda meningar om detta.

  Anledningen till att det kan användas i ekologiska och naturliga produkter är då råolja är en helt naturlig råvara som kommer ur jorden. Mineralolja som används i smink har dock ingen likhet med råolja eftersom det är mycket renat och anses därmed av den stora massan vara helt säkert att använda.

  De märken jag rekommenderar i detta inlägg använder sig inte av minerolja utan använder sig istället av andra vegetabiliska och förnyelsebara växtoljor. Detta är också lättare för naturen att bryta ner.

  Andra namn för mineralolja i smink
  Ozokerit, Polyisobutene, Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905 etc.

  Vad är ekologiskt och naturligt smink?

  Att en produkt anges som ”naturlig” eller har en eko-märkning är i teorin en bra början. Dock är det värt att komma ihåg att det idag finns flertalet eko-märkningar och att kriterierna för dessa certifieringar kan variera stort.

  Att en produkt är ekologisk garanterar inte att innehållet är naturligt utan den kan fortfarande innehålla syntetiska färgämnen och parfymer. I vissa länder är även GMO till viss del tillåtet i produkter som får ekocertifiering.

  De märken som jag rekommenderar i detta inlägg är GMO-fria.

  Att skriva att en produkt är ”naturlig” är också ett effektivt marknadsföringsknep och säger egentligen ingenting om hur naturligt innehållet faktiskt är.

  Certifieringar är egentligen en sorts minimistandard som ska uppfyllas. Där finns alltså mängder med produkter på marknaden som går från minimistandard till högkvalitativa produkter där man tar miljöansvar i hela produktionslinjen och i företaget generellt. Och som självklart gör riktigt bra smink!

  För mig är det viktigare att titta på det faktiska innehållet än på certifieringen, även om den också är en viktig vägledare. Välj produkter med ingredienser som kommer från växtriket istället för syntetiskt framställda.

  Eftersom det är otroligt svårt att varje gång titta på innehållsförteckningar för varje produkt är mitt tips att istället läsa på om tillverkaren.

  Hitta ett eller flera märken som du känner förtroende för och välj produkter från deras utbud.

  Mer än bara innehållet som räknas

  Tänk på att det är mer än innehållet som påverkar miljön. Hur det produceras och packeteras är lika viktigt som själva innehållet.

  Välj förpackningar i hållbara material

  Försök välja förpackningar i andra material än plast såsom glas, bambu eller sockerrör såsom de märken jag rekommenderar i detta inlägg. Alternativet därefter är återvunnen plast.

  ZAO Organics är ett av de märken som jag rekommenderar nedan. De har valt att använda sig av bland annat glas och bambu till sina förpackningar istället. Förutom att vara klimatsmart är det riktigt snygga förpackningar. Dessutom har de refiller till flera produkter.

  Se över din konsumtion

  Se över din konsumtion rent generellt och köp inte på dig mer än vad du faktiskt använder. Vi är nog många som behövt slänga mycket smink eller nagellack när det blivit för gammalt.

  Håll dig till några basprodukter och köp inte nytt förrän det andra tar slut.

  Återvinn dina förpackningar

  Se också till att ta ditt ansvar och lämna dina förpackningar till återvinning. På så vis kommer de till användning igen och det krävs inte ny olja för att producera ny plast.

  Plast bryts aldrig ner och om det hamnar i naturen eller havet stannar det där för evigt. När plast nöts mot stenar i havet frigörs mikroplast vilket påverkar allt som lever däri. Självklart är det också som så att om fiskarna får i sig mikroplast så får du i dig mikroplast om du äter fisken.

  Mikroplaster

  Enligt Naturvårdsverket är mikroplast ”ett samlingsnamn för små, små plastfragment (1 nm till 5 mm). De mikroplaster som hittats i världshaven, men även i sötvattensystem, har olika ursprung. Mikroplast kan bildas oavsiktligt när plastföremål slits och plastpartiklar frigörs, eller när vi inte återanvänder, återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt utan plasten blir skräp som succesivt bryts ned till mindre och mindre bitar i naturen. Det finns också plast som från början tillverkas som små pellets eller korn.”

  Mikroplast i hav och vattendrag är ett stort problem och vanlig kosmetika är en del av problemet. Mikroplast används bland annat som slipmedel i tandkrämer och är de små plastkulorna i peeling-produkter.

  Istället för mikroplaster kan man använda exempelvis kisllera och kaolin i tandkräm, krossade kärnor i peeling eller vax samt oljor och olika mineral i kosmetika.

  De varumärken som rekommenderas här använder inte mikroplast i sina produkter.

  Tips för en smidig övergång

  Byt inte ut allt på en gång!

  Att ta allt ditt smink och slänga ut för att köpa allt nytt är inte realistiskt. Efterhand som det du har tar slut kan du byta ut till en ny produkt med ett naturligt innehåll.

  När mascaran håller på att ta slut byter du mot den mot en med naturligt innehåll (gärna från någon av de märken jag rekommenderar). Samma gör du med foundation, puder osv. Så småningom kommer du ha bytt ut allt.

  Fundera också på vad som är viktigast för dig i sminkväskan. Fundera på vad dina basprodukter är (alltså de du använder mest) och prioritera att dessa har naturliga giftfria ingredienser. Exempelvis är mina basprodukter rouge, mascara och en färgad hudkräm/foundation eller mineralpuder.

  Rekommenderade märken

  Här har jag valt ut några märken som jag testar och som jag vill rekommendera till dig som också vill testa ekologiskt och/eller naturligt smink.

  Zao Organic Makeup

  Bild lånad från Zao Organics.

  Zao Organic Makeup är ett ekologiskt, etiskt och hållbart märke med fantastiskt fina förpackningar i bambu och glas. De har ett stort utbud av kosmetika av hög kvalitet.

  En superbra sak med Zao Organics är de även säljer refiller till flera av sina produkter. Produktionen sker i Italien och deras produkter är 80% veganska. Läs gärna mer om Zao på deras hemsida.

  Du kan köpa Zao Organic här

  100% Pure

  Bild lånad från 100% Pure

  100% Pure är ett amerikanskt märke med ett stort utbud av smink och hud-/kroppsvård. Deras produkter innehåller ekologiska kallpressade ingredienser och är helt fritt från syntetiska och giftiga ingredienser. Deras produkter innehåller inte heller fyllnadsmedel eller vatten.

  På deras hemsida finns det väldigt bra information om företaget och de har tagit ett miljöansvar genom hela produktionslinjen. Läs gärna mer här.

  De har även flera hudvårdskollektioner för olika hudtyper och behov, exempelvis för de med akne och för barn.

  Du kan köpa 100% Pure här

  Maria Åkerberg

  Bild lånad från Maria Åkerberg

  Ett svenskt märke med produktion i Sverige. Ett företag med hög transparens vilket gör det lätt att hitta information om samtliga ingredienser, miljöpolicy m.m.

  Produkterna är fria från mineraloljor och syntetiska oljor och innehåller endast vegetabiliska oljor och ekologiskt odlade ingredienser. Läs gärna mer på deras hemsida.

  Du kan köpa Maria Åkerberg här

  Hitta det märke som passar dig

  Ovan rekommenderar jag 3 olika märken som jag känner mig helt trygg med att använda på min hud. Vilket märke som passar bäst för dig får du prova dig fram till. Vi har alla olika behov och olika märken passar för olika hudtyper, hudtoner och andra önskemål.

  Förhoppningsvis blir det lite lättare för dig att sålla bland alla produkter som finns. Väljer du ett av ovanstående märken kan du iaf känna dig trygg med att det inte är skadligt varken för dig eller för miljön.

  lakande-mat

  Testa på anti-inflammatorisk kost enligt AIP med vår e-kurs Läkande mat.

  E-kursen innehåller:
  • Färdiga menyer för 4 veckor så du slipper planera
  • Kompletta inköpslistor att ta med dig till mataffären
  • Information om antiinflammatorisk kost och helhetshälsa
  • Mailsupport & privat stödgrupp på Facebook

  Utmattningssyndrom: Stress och binjureutmattning

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Stress är någonting vi alla utsätts för i olika grad. Vissa är mer stresståliga än andra och återhämtningstiden skiljer sig också åt. Om du känner att du har mycket stress i ditt liv och har problem med kronisk trötthet, depression eller minnesförlust kan du lida av utmattningssyndrom och någonting som kallas för binjureutmattning.

  binjureutmattning

  Sammanfattning

  • Utmattningssyndrom är en samling symtom som uppstår efter långvarig ohanterad stress och kan vara ett resultat av binjureutmattning eller resultat därav.
  • Kortisol ska vara högst på morgonen (och göra dig pigg) för att sedan successivt sjunka och vara lägst på kvällen när du ska somna. En felaktig dygnsrytm är en bidragande faktor till utmattningssyndrom och vice versa.
  • Stress finns i ett antal olika former och är någon form av stimuli som kräver att kroppen måste kämpa för att vara i homeostas. Stimuli kan vara smärta, träning, koffein, kyla, sorg, brist på vila m.m.
  • Stress från dåliga matvanor, stora svängningar i blodsockernivåerna, är en bidragande orsak till utbrändhet men även stress från diverse intoleranser, miljögifter och infektioner kommer lägga ytterligare stress på kroppen.
  • Sömn är kroppens mest återhämtande och läkande tillstånd. Sömn är kritiskt för att återhämta sig från problem med utbrändhet. Läs vidare för 8 tips på hur du återhämtar dig.
  • Kosttillskott är ett bra komplement för att påskynda återhämtningen. Vi rekommenderar följande tillskott:
  • Zink – bidrar till produktionen av flera vitala hormoner, däribland sköldkörtelhormon och används för att lugna binjurarna..
  • Magnesium – innehåller 375 mg magnesium per tablett. Magnesium hjälper till med energiomsättning, brist på detta kan orsaka utmattning och nedstämdhet. Börja med 1 kapsel/dag.
  • B-vitaminkomplex – högdoserat tillskott av B-vitaminer som innehåller bl.a. B5, B6, B12 som hjälper till att motverka trötthet och ingår i celldelningsprocessen.
  • C-vitamin – tillskott som innehåller C-vitamin tillsammans med bioflavonoider. Kraftfull antioxidant som bl.a. är direkt involverad i produktionen av kortisol. Börja med 1000 mg/dag.
  • Holistic StressBalans – Innehåller adaptogena örter som kan hjälpa vid stress.

  Vad är utmattningssyndrom?

  Utmattningssyndrom är en samling symtom som uppstår efter långvarig ohanterad stress och kan vara ett resultat av binjureutmattning eller tvärtom. Varför binjurarna är involverade kan du läsa om lite längre ner i artikeln.

  Symtomen kan innefatta både fysiska och psykiska symtom som inte upplevs bli bättre av vila.

  Utmattningssyndrom är ett globalt problem som rotar sig i det stressiga samhälle vi människor lever i idag. Utbrändhet, kronsik trötthet och depression blir bara vanligare och vanligare och går allt längre ner i åldrarna.

  Diagnostiska kriterier för utmattningssyndrom

  Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att diagnosen ska kunna ställas.

  1. Fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst två veckor. Symtomen har utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer vilka har förelegat under minst sex månader.
  2. Påtaglig brist på psykisk energi dominerar bilden,vilket visar sig i minskad företagsamhet, minskad uthållighet eller förlängd återhämtningstid i samband med psykisk belastning.
  3. Minst fyra av följande symtom har förelegat i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:
   1. Koncentrationssvårigheter eller minnesstörning
   2. Påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress
   3. Känslomässig labilitet eller irritabilitet
   4. Sömnstörning
   5. Påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet
   6. Fysiska symtom såsom värk, bröstsmärtor, hjärtklappning, magtarmbesvär, yrsel eller ljudkänslighet.
  4. Symtomen orsakar ett kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
  5. Om kriterierna för egentlig depression, dystymi eller generaliserat ångest- syndrom samtidigt är uppfyllda anges utmattningssyndrom enbart som tilläggsspecifikation till den aktuella diagnosen.

  Källa: Socialstyrelsen.

  När det kommer till utmattningssyndrom är där ett par körtlar som spelar en viktig roll, nämligen binjurarna.

  Vad gör binjurarna?

  Binjurarna är små körtlar som sitter precis ovanför njurarna och är en del av kroppens hormonsystem, kallat det endokrina systemet. Binjurarna har som uppgift att skapa och utsöndra ett antal viktiga hormon. Ett exempel är stresshormonet kortisol och står för en del av utsöndringen av könshormon, testosteron och östrogen.

  Men i fallet utbrändhet och utmattade binjurar så är det främst kortisol som är det primära hormonet som diskuteras. När du blir utbränd hamnar dina hormon ur balans vilket kan märkas på allt från humör, energi till matsmältning.

  Men innan det är dags att gå närmare in på symtom av utmattningssyndrom och utmattade binjurar är det viktigt att förstå vad som händer inne i kroppen och hur olika organ kommunicerar med varandra.

  HPA-axeln

  Binjurarna är en del av HPA-axeln, även kallat stressaxeln. Bilden nedan beskriver hur HPA-axeln fungerar.

  När kroppen svara på en stressfull situation genom flykt- eller kampresponsen kommunicerar hypotalamus med hypofysen genom att utsöndra CRF (kortikotropinfrisättande hormon). Hypofysen pratar i sin tur med binjurarna genom ACTH (adrenokortikotropiskt hormon) som sedan säger till binjurarna att utsöndra kortisol.

  Det intressanta att ta med sig från detta är förståelsen att utmattade binjurar inte enbart är isolerat till binjurarna. Alla organ inkluderade i stressaxeln kan vara påverkade.

  Problem med binjureutmattning betyder inte nödvändigtvis att det är något fel på binjurarna. Det kan t.ex. bero på att signalerna aldrig kommer fram till binjurarna.

  HPA-axeln och dygnsrytm

  HPA-axeln är en del i kroppens svar på dygnsrytm. Utsöndringen av kortisol ska vara som högst på morgonen för att sedan sjunka under dagen och vara som lägst på kvällen vilket gör oss redo för sömn. En felaktig dygnsrymt, vara uppe sent på nätterna, kommer påverka de organ inblandade i HPA-axeln och är en bidragande faktor till utmattade binjurar.

  Men för att inte bli allt för djupgående och långdragen så släpper vi HPA-axeln för denna gången och börjar istället kika på vad stress är för någonting.

  Stress i olika skepnader

  Stress finns i ett antal olika former men det tolkas av kroppen på precis samma sätt, nämligen genom att skapa ett flykt- eller kamprespons vilket kommer sätta igång den process som beskrevs i HPA-axeln.

  Stress är någon form av stimuli som kräver att kroppen måste kämpa för att vara i homeostas. Exempel på stimuli kan vara smärta, träning, koffein, kyla, sorg, brist på vila/sömn och så vidare.

  Olika typer av stress

  1. Fysisk
  2. Kemisk
  3. Psykisk
  4. Elektromagnetisk
  5. Termisk (värme)
  6. Näring

  Stress komma i många olika skepnader men de påverkar ändå kroppen på samma sätt. Den totala stress kroppen är under är alla de sex olika stresstyperna summerade tillsammans.

  När man tänker på stress som den summerade massan av alla de olika stresstyperna är det lättare att förstå att stressnivån snabbt kan växa sig stor om man inte lever ett välbalanserat liv.

  Stress från dåliga matvanor är något som många lider av. Stora svängningar i blodsockernivåerna är en bidragande orsak till utbrändhet men även stress från diverse intoleranser, miljögifter och infektioner kommer lägga ytterligare stress på kroppen.

  Utmattningssyndrom: symtom på binjureutmattning

  Det finns en mängd olika orsaker till varför problem med utmattningssyndrom och utmattade binjurar uppstår.

  I många fall går det att se tillbaka och finna en specifik händelse eller period i livet som fick stressnivån att bli överväldigande och som var den utlösande faktorn.

  Många lever med kronisk stress. När det sker en väldigt stressfull situation, till exempel när en närstående går bort, man råkar ut för någon typ av olycka eller svår sjukdom så kan det lägga så stor stress på kroppen att utbrända binjurar blir ett faktum.

  På Dr. Wilson’s, författaren av boken Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome, hemsida går det att svara på ett frågeformulär för att avgöra om man lider av utmattade binjurar och vilken grad av utbrändhet man lider av. Utmattade binjurar delas in i 3 olika nivåer som sträcker sig från mild till svår binjureutmattning.

  Du kan göra testet för utmattade binjurar här: https://adrenalfatigue.org/burnout-questionnaire/. Testet är på engelska, än har jag inte hittat något bra test på svenska.

  Återhämta dig från utmattningssyndrom

  Först och främst gäller det att försöka varva ner och ge kroppen tid att återhämta sig. Att försöka hålla samma tempo som innan kommer bara göra återhämtningsprocessen längre.

  Sömn är kritiskt för att återhämta sig från problem med utbrändhet

  Sömn är kroppens mest återhämtande och läkande tillstånd. Under tiden vi sover utförs både fysisk reparation av muskler och organ men även psykisk reparation så som placering av minnen.

  Längre perioder av stress är någonting som kroppen inte är anpassad för vilket är anledningen till varför så många tillslut når gränsen och blir utbrända.

  Köp oraffinerat havssalt här

  Här kan du läsa mer om skillnaden på bordssalt och oraffinerat havssalt.

  Hitta balansen

  För att inte bli utbränd och lida av utmattningssyndrom är det viktigt att balansera sitt liv och tänka på att det inte hela tiden går att göra av med energi utan att stanna upp en stund, låta kroppen återhämta sig och samla på energi. Nu pratar jag inte bara om energi från mat utan även om din livskraft, din inre glöd.

  Tillräckligt med energi från mat får de flesta för att kunna driva kroppens muskler och interna system men att låta huvudet och sinnena samla energi är någonting som ofta glöms bort. Våra sinnen är ständigt stimulerade eftersom vi är omgivna av tv, datorer och telefoner hela dagarna vilket gör att vår hjärna inte får chansen att vila.

  Ett bra steg i att låta våra sinnen slappna av är att koppla ner från elektroniska apparater och istället göra något så enkelt som att läsa en bok, meditera eller ta en promenad.

  Rekommenderade kosttillskott vid utmattningssyndrom

  • Zink – Zink bidrar till produktionen av flera vitala hormoner, däribland sköldkörtelhormon och används för att lugna binjurarna.
  • Magnesium – innehåller 375 mg magnesium per tablett. Magnesium hjälper till med energiomsättning, brist på detta kan orsaka utmattning och nedstämdhet. Börja med 1 kapsel/dag.
  • B-vitaminkomplex – högdoserat tillskott av B-vitaminer som innehåller bl.a. B5, B6, B12 som hjälper till att motverka trötthet och ingår i celldelningsprocessen.
  • C-vitamin – tillskott som innehåller C-vitamin tillsammans med bioflavonoider. Kraftfull antioxidant som bl.a. är direkt involverad i produktionen av kortisol. Börja med 1000 mg/dag.
  • Holistic StressBalans -Innehåller adaptogena örter som kan hjälpa vid stress.

  Min historia med utmattningssyndrom

  Här kan du läsa mer om hur jag använder mig av stresshantering för att inte hamna tillbaka i utbrändhet där jag en gång redan varit trots att jag inte är särskilt gammal, född -89.

  För mycket jobb, hård träning, ohanterad känslomässig stress, för lite återhämtning och tid till att slappna av är en säker väg till utbrändhet och då spelar ålder ingen roll. Vi kan alla bli utbrända om vi inte tar hand om oss själva och det är inget roligt ställe att vara på.

  De punkter som visade sig vara mest till hjälp för min egen återhämtning var att få mer sömn och komma bort från de saker som stressade mig. Att ta itu med den känslomässiga stressen var det absolut jobbigaste men samtidigt också det som gjorde störst positiv skillnad.

  Vid den tidpunkten led jag av svåra sömnproblem vilket inte gjorde det så lätt att få in tillräckligt med sömn. Att släcka ner lampor, stänga av dator och tv, inte träna efter kl 15 och ägna tid åt meditation hjälpte mig att varva ner. Sakta men säkert blev det bättre. Det tog flera månader innan det började bli bra och jag kände att energin började återvända igen men man blir aldrig riktigt densamma igen. Jag är mycket känsligare för sena kvällar och känner att jag behöver ha tid till lugn och ro regelbundet.

  Det jag lärt mig från denna händelse är att inte ta på mig mer än att jag kan balansera jobb och privatliv. Jag ser nu även till att planera in tid för återhämtning och ägnar mig åt någon form av nedvarvningsövning varje kväll. Stretching har visat sig vara något som fungerar väldigt bra som nedvarvning för mig. Men det viktigaste av allt för min del är att ta tag i den känslomässiga stressen och våga visa känslor och inte försöka hålla allt inom mig.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.


  Resurser

  1. Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome – James L. Wilson
  2. Utmattninssyndrom-intervju – Dr. Dan Kalish
  3. Balanced bites #15 – Diane Sanfilippo
  4. Adrenal gland hormon secreation – University of Maryland Medical Center
  5. Konsten att äta, träna och må bra! – Paul Chek
  lakande-mat

  Testa på anti-inflammatorisk kost enligt AIP med vår e-kurs Läkande mat.

  E-kursen innehåller:
  • Färdiga menyer för 4 veckor så du slipper planera
  • Kompletta inköpslistor att ta med dig till mataffären
  • Information om antiinflammatorisk kost och helhetshälsa
  • Mailsupport & privat stödgrupp på Facebook

  Stress

  Kollagen och gelatin – allt du behöver veta!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Kollagen, det ordet har du nog hört förut? Men vad är det för något, varför är det så viktigt och borde du äta mer av det? Dessa frågor svarar vi på i detta inlägg och vi reder även ut skillnaden mellan kollagen och gelatin.

  kollagen

  Sammanfattning av inlägg:

  • Kollagen utgör en tredjedel av allt protein i din kropp och finns framförallt i stödjevävnad (ben, hud, senor) och i huden. Det finns också i brosk, naglar och hår, och är det som gör huden elastisk och fyllig. Kroppen skapar det själv men produktionen avtar med ålder vilket gör huden slappare, rynkig och kan ge stela och ömma leder.
  • Mer kollagen i din kost kan ge mjukare leder, starkare naglar och hår (växer även snabbare) och fylligare hud. Det är också utmärkt för personer med läckande tarm, artrit, inflammationer i kroppen m.m.
  • Gelatin är enkelt förklarat tillagat kollagen. Gelatin innehåller samma aminosyror som kollagen, däremot tar gelatin lite längre tid för kroppen att tillgodogöra sig än kollagenpulver.
  • Det billigaste sättet att få i sig mer kollagen (eller snarare gelatin) är genom att koka och dricka benbuljong. Då får du även i dig en massa mineraler. Du hittar recept på kycklingbuljong här.
  • Det enklaste sättet att få i sig rent kollagen, vilket också är lättare för kroppen att tillgodogöra sig, är genom kollagenpulver, eller hydrolyserat kollagen. Detta pulver är lösligt i all vätska och smaklöst. Vi rekommenderar Collagen Premium+ från Nordic Superfood by Myrberg som framställs av norsk vildfångad fisk och är av hög kvalitet. Ett alternativ till kollagen i pulverform är att ta kollagen i kapsel. Du hittar kollagen i kapsel här.

  Köp Collagen Premium+ här

  Vad är kollagen?

  Kollagen är ett fiberprotein som finns bland annat i brosk, naglar och hår. Det är bland annat det som gör huden elastisk och du kanske känner igen ordet från reklam för olika ”anti-age” krämer bland annat.

  Kollagen innehåller 19 olika aminosyror, både essentiella och icke-essentiella aminosyror. Det är ett väldigt bra sätt att få i sig mer av aminosryror såsom arginin, glutamin, glycin och prolin. Det är uppbyggt av 3 peptidkedjor snurrade runt varandra, i en så kallad trippelhelixform. Denna formation ger den både styrka och formbarhet.

  De två aminosyror som främst hittas i kollagen är prolin och glycin. Både prolin och glycin är två viktiga aminosyror som du inte får i dig så mycket av genom att äta kött. Eftersom kött är den vanligaste källan till protein innebär det att många saknar dessa aminosyror naturligt i sin diet. En bättre proteinkälla skulle då vara organkött istället.

  Kollagen har en otroligt viktig funktion i din kropp och det utgör en tredjedel av din kropp men 75% av din hud består av det. Du hittar det förutom i huden även i dina muskler, ben, blodkärl, ditt matsmältningssystem och senor. Det ger stadga, motståndskraft och kallas även, förenklat, kroppens lim.

  Din kropp skapar själv kollagen och när du är yngre behöver du inte nödvändigtvis tänka så mycket på det. I takt med att du blir äldre (runt 29 år och uppåt) saktar dock kollagenproduktionen ner, samtidigt som nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt. Det är därför huden blir slappare (mindre spänstig), du får rynkor och kan få problem med värkande och stela leder.

  Yttre faktorer såsom rökning, sjukdom, dålig kost och överdriven solning medför också en långsammare kollagenproduktion.

  Olika typer

  • Kollagen I förekommer huvudsakligen i ben
  • Kollagen II förekommer huvudsakligen i hyalint och elastiskt brosk
  • Kollagen III förekommer huvudsakligen i retikulär vävnad såsom lymfnoder och mjälte.
  • Kollagen IV återfinns i basalmembran

  (Hämtat från Wikipedia)

  6 snabba fördelar med mer kollagen i din kost

  1. Fastare och friskare hud

  I takt med att vi åldras så saktar kollagenproduktionen ner. Du kommer att märka av att huden blir slappare och mindre elastiskt vilket också resulterar i rynkor.

  Genom att tillföra mer kollagen i din kost kan du märka av att huden blir fastare och får lättare för att förnya och reparera sig själv. Det i sig leder till mindre märkbara rynkor.

  Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre. Arginin (en aminosyra i kollagen) är också fantastiskt för att läka sår.

  2. Minskad värk och stelhet i leder

  I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka.

  Genom att få i dig mer kollagen kan du få mjukare leder som inte värker när du rör dig. Detta rekommenderas bland annat för personer med artrit. Så har du problem med värkande och stela leder, testa kollagen!

  3. Hjälper dig läka skadad tarm och mage

  Det finns många anledningar till varför läckande tarm eller andra mag-tarmproblem kan uppstå.

  Det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar.

  Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

  Du kan läsa mer om läckande tarm här.

  Gelatin i benbuljong och hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

  Aminosyran glutamin som finns i kollagen och gelatin används också vid matsmältningen och kroppens näringsupptag. Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong och kollagenpulver ett bra tillskott.

  4. Förbättrar ämnesomsättning och muskeltillväxt

  Skynda på din ämnesomsättning genom att tillföra mer kollagen i din kost. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. Hälsa börjar i magen som man brukar säga!

  Kollagen innehåller också aminosyran arginin som har visat sig förbättra kroppens förmåga att skapa protein från andra aminosyror. Detta är bland annat viktigt för att reparera muskelvävnad, läka sår, öka ämnesomsättningen m.m.

  5. Starkare naglar, hår och tänder

  Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Tillskott kan hjälpa dig hålla naglarna starka och ge längre tjockare hår.

  6. Detox för en friskare lever

  Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Gelatin och kollagen innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

  Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

  Varför inte testa en benbuljongfasta där du förutom gelatin får i dig mängder med andra näringsämnen? Läs mer om benbuljong här.

  Längre ned i detta inlägg går vi igenom lite olika kollagentillskott som vi rekommendera och vad du bör tänka på när du ska välja.

  Här under hittar du en länk till det vi tycker är absolut bäst på den svenska marknaden just nu.

  Collagen Premium+ Nordic Superfood by Myrberg

  Hur vet jag om jag behöver mer kollagen?

  Eftersom kroppen själv skapar de aminosyror som kollagen består av behöver inte unga friska personer tänka så mycket på att tillföra extra.

  Är du däremot sjuk, under känslomässig eller fysisk stress eller på annat vis ohälsosam kan din kropp ha svårt för att producera tillräckligt mer aminosyror av sig själv. Då kan du behöva ett tillskott utifrån.

  Som nämnts ovan saktar kollagenproduktionen ner med ålder. Du som har problem med stela, ömma leder kan uppleva att tillskott av kollagen (eller gelatin) kan mjuka upp och lindra smärtan. Det kan också rekommenderas för personer med artrit.

  Apropå att kollagenproduktionen saktar ner med ålder är kollagen och gelatin faktiskt ett fantastiskt ”anti-aging medel”. Det gör huden fylligare, mer elastisk och kan därmed minska synliga rynkor.

  Du som har problem med exempelvis matsmältning, läckande tarm och inflammationer i kroppen kan må bättre av att tillföra extra. Man kan säga att detta fungerar smörjande för tarmen och, enkelt uttryckt, spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

  Kollagen och gelatin innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan. Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

  Det finns mer än ett sätt att tillföra mer kollagen och gelatin i din kost. Innan vi går in närmare på det ska jag dock först förklara skillnaden mellan dessa två. Det vi framförallt alltid rekommenderar är genom benbuljong.

  Kollagen eller gelatin – vad är skillnaden?

  Kollagen finns som sagt i bland annat leder och hud på dig och andra däggdjur. När du kokar buljong på exempelvis en hel kyckling eller grisfötter omvandlas detta kollagen till gelatin. Det sker när det kokar på låg värme under lång tid. Alltså kan man säga att gelatin är tillagat kollagen.

  Det är alltså gelatin du får i dig genom att dricka benbuljong. Eftersom gelatin härleder från kollagen innehåller det samma aminosyror. Gelatin är därmed också lika nyttigt!

  Däremot kan hydrolyserat kollagen (förklarar det alldeles strax) vara lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Gelatin kan ta lite längre tid. Detta kan spela roll om du har stora problem med matsmältningen.

  Kollagen är till skillnad från gelatin vattenlösligt och det stelnar inte. Gelatin är anledningen till att buljongen stelnar vid nedkylning. Hur fast eller geléig din buljong sedan blir beror oftast på mängd vatten i relation till mängd gelatin.

  Läs mer om varför benbuljong är så bra här.

  Hur får jag i mig mer kollagen?

  Det finns flera olika sätt att få i sig mer kollagen (och gelatin). Här kommer några tips!

  • Benbuljong – Att koka egen benbuljong är lite tidskrävande men är både billigt och gott. Det du får ut är som du nu lärt dig gelatin, men det ger samma effekt. Vi rekommenderar benbuljong för i princip alla. Det är ett så näringsrikt sätt att få i sig alla dessa aminosyror som vi nämnt ovan. Vi har recept på flera olika typer av buljong så som kycklingbuljongfläskbuljongnötbuljong och skaldjursbuljong

  • Ät kollagenrik mat – Traditionellt har vi ätit mycket mer kollagenrik mat än vi gör idag, vi åt hela djuret och inte bara exempelvis rygg eller bröstfilén.Vi äter idag mycket mer kött än vi tidigare gjort men de flesta av oss äter de minst näringsrika delarna på djuret. Ät mer inälvsmat, leder, hud och ligament (eller koka buljong på dessa).
  • Ät mat som ökar kollagenproduktionen – Mat som är rik på C-vitamin såsom citrusfrukter, nypon, spenat, blåbär och liknande kan hjälpa kollagenproduktionen.
  • Hydrolyserat kollagen, även kallat kollagenpulver – Kollagen i ren form, ett smaklöst pulver som kan tillföras i dryck, yoghurt, gröt m.m. Börja med 1/2-1 msk kollagenpulver per dag och öka efterhand. Olika kollagenpulver rekommenderar olika mängd så följ anvisningarna på förpackningen.

  Vad är hydrolyserat kollagen?

  För att kunna tillföra rent kollagen i kosten måste detta först gå igenom en process som kallas hydrolys.

  Hydrolys är en kemisk process där en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har adderats. Detta ger ett smaklöst kollagenpulver som kan blandas i all sorts vätska, både varm och kall.

  Kollagenpulver, eller hydrolyserat kollagen, kan blandas i all vätska, smoothies, glass, yoghurt, soppa m.m och ger ingen smak alls. Det löser sig väldigt lätt och kan passa dig som inte gillar att dricka benbuljong eller som inte mår bra av benbuljong. Exempelvis kan du enkel göra en kollagenkaffe.

  kollagen-kaffe

  Du som tycker det är besvärligt och tar för lång tid med benbuljong, testa kollagenpulver istället. Det är också lämpligt för dig som inte gillar benbuljong (ehh ja, det finns de som inte gillar det), har svårt att få tag i bra delar att koka buljong på eller som tycker det är rent av äckligt att hantera.

  Hydrolyserat kollagen är dessutom lättare för kroppen att ta upp än gelatin, men saknar å andra sidan de mineraler som du också får i dig i benbuljong.

  Olika källor

  Det finns flera olika källor till kollagen och de innehåller också olika typer:

  • Nötkreatur: Framförallt typ I och typ III kollagen. God källa till glycine och prolin, därmed också bra för kreatinproduktionen i kroppen. Bra för att bygga muskler.
  • Kyckling: Framförallt typ II kollagen. Bäst för att bygga brosk och extra bra för lederna. Också bra anti-aging effekter.
  • Fisk: Framförallt typ I kollagen. Anses vara den källa till kollagen som är lättast för kroppen att absorbera och lämpar sig därför för personer som har svåra problem med matsmältning. Kollagen från fisk anses enligt många vara den bästa källan och är också lite dyrare.

  Den vanligaste källan till kollagenpulver är från nöt eller fisk. Kyckling har jag faktiskt aldrig sett.

  Vilket kollagen är bäst? – Rekommenderade kosttillskott

  Vi rekommenderar endast kollagenpulver från vildfångad fisk eller gräsbetade nötkreatur. De som följer oss vet att vår filosofi är att du inte kan vara friskare än djuret du äter (om du nu äter djur). Detsamma gäller för kollagen eller gelatin.

  Kollagenpulver är fortfarande inte så stort på den svenska marknaden och utbudet är därför litet.

  Det kollagenpulver som vi anser håller högst kvalitet och som finns lättillgängligt att köpa i Sverige är Collagen Premium+ från Nordic Superfoods by Myrberg. Detta är gjort på norsk vildfångad fisk.

  Kollagen

  Bild från Bodystore.com

  Köp Collagen Premium+ här

  Nordic Superfoods by Myrberg skriver följande om sitt Collagen Premium+

  ”Stimulerar produktionen av tillväxthormonet HGH som hjälper kroppen att omvandla fett till energi, samt att återuppbygga cellerna. Bioaktivt kollagen kan användas i mixade proteindrinkar, smoothies, gröt, yoghurt. Man kan också skaka det microfina proteinpulvret i en shaker med vatten eller annan dryck. Normal dagsdos är 1 slät msk.”

  Det är ett något dyrare pulver men den rekommenderade doseringsmängden är också mindre än andra märken vi testat. Det vill säga att det räcker längre.

  Alternativ till pulver

  Alternativet är kollagenpulver men i kapselform och det som finns på svenska marknaden är märket Genacol. Genacol innehåller 100% kollagen (troligen från nötkreatur). Personligen föredrar vi dock pulver då det är lättare att dosera efter eget behov. Det framgår inte heller om Genacol framställs av gräsbetade djur, vilket vi alltid rekommenderar.

  Du kan kolla in Genacol här

  Tips för större utbud av kollagenpulver

  iHerb är en amerikansk webbshop som har ett stort utbud av olika kollagenpulver och ”bone-broth powders”.

  Nackdelen att handla från iHerb är att det tillkommer moms, tullavgift och ibland även importavgift. Och ibland bestämmer sig svenska tullen för att bara behålla paketet hos sig i 1-2 veckor innan dom skickar det vidare.

  Även om det alltså kan verka billigare att handla från iHerb än att köpa exempelvis Collagen Premium+ från Bodystore är det inte nödvändigtvis så. Förutom att det tillkommer kostnader och tar lite längre tid så är iHerb en pålitlig webbutik för den som vill ha ett större utbud.

  Tips, håll dig under 1500 kr för att (förhoppningsvis) slippa tullavgift, däremot tillkommer det alltid moms.

  Om du vill handla från iHerb rekommenderar vi följande produkter:

  Great Lakes har vi använt i omgångar i några år eftersom det tidigare inte fanns något annat kollagenpulver som var lika bra.

  Great Lakes är de som var först på marknaden med kollagenpulver gjort på gräsbetade djur. Numera finns det flera, såsom Vital Protein och Nordic Superfood by Myrberg.

  Great Lakes är det billigaste alternativet vi har hittat. Däremot är den rekommenderade dagsdosen 4 msk. Detta till skillnad från Nordic Superfoods Collagen Premium+ som rekommenderar 1 msk av sitt. Alltså räcker det ena längre än det andra.

  kollagen-great-lakes

  Bild lånad från iHerb.com

  Vital Proteins är nu ett väldigt populärt märke och har nog gått om Great Lakes i popularitet (nej, jag har inget direkt stöd för det mer än observation på olika bloggar). Vital Proteins har flera olika produkter i sitt sortiment som innehåller kollagen, såsom proteinpulver i olika smaker.

  Låt dig inte luras av att Vital Proteins döpt sitt kollagen till Collagen Peptides, allt kollagen är peptider. Oklart vad som skulle göra Vital Proteins bättre än Great Lakes och därmed också dyrare. Kanske har de bara haft en mer effektiv marknadsföringsstrategi.

  kollagen-vital-protines

  Bild lånad från iHerb.com

  Kommentera gärna om du har testat kollagenpulver och vad du tycker om det. Skriv gärna också vilket kollagenpulver som är din favorit.

  lakande-mat

  Testa på anti-inflammatorisk kost enligt AIP med vår e-kurs Läkande mat.

  E-kursen innehåller:
  • Färdiga menyer för 4 veckor så du slipper planera
  • Kompletta inköpslistor att ta med dig till mataffären
  • Information om antiinflammatorisk kost och helhetshälsa
  • Mailsupport & privat stödgrupp på Facebook