fbpx

Vilket GABA är bäst? Jämförelse av 5 olika tillskott

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

GABA är en förkortning för gamma-aminosmörsyra och fungerar som en hämmande signalsubstans i kroppen. GABA hjälper till att lugna aktivitetsnivån i hjärnan, vilket kan bidra till en lugnare och djupare sömn. Längre ned i artikeln kan du läsa mer om vad GABA är och dess fördelar.

Så genomfördes testet

I min jämförelse har jag valt ut fem produkter som är bäst baserat på användarnas egna omdömen. Jag har framför allt tagit hänsyn till följande faktorer:  

 • Innehåll
 • Effektivitet
 • Prisvärdhet
 • Omdömen

Kort om prisjämförelsen

För att göra det enklare för dig att hitta ett bra tillskott med GABA som passar din budget har jag jämfört produkter i tre olika prisnivåer. Produkterna i min jämförelse kostar mellan 139 – 689 kronor, men tänk på att priserna kan variera beroende på vart du handlar.

Då produkterna innehåller olika doser har jag baserat prisjämförelsen på en dagsdos på 250 mg. Detta är för att rättvist kunna jämföra pris jämfört med innehåll. 

Jämförelsen fokuserar främst på GABA-tillskott och inte kombinerade tillskott innehållande GABA.

Nivå $< 4,99 krBudget
Nivå $$5 – 9,99 krMellan
Nivå $$$> 10 kr/dagPremium

Tips! Titta alltid på priset per daglig dos samt antalet doser i förpackningen om du vill bilda dig en bättre uppfattning om huruvida produkten är prisvärd eller inte.

Vilket tillskott av GABA är bäst?

Jag har jämfört och recenserat fem olika tillskott med GABA. För att göra en mer rättvis bedömning av tillskotten på den svenska marknaden har jag utsett produkter i fem olika kategorier.

Förhoppningsvis hjälper det dig att hitta det GABA-tillskott som passar dig.

1. Solgar gaba 500 mg – Bäst i test

Prisnivå:$
Storlek:50 kapslar (räcker 25–50 dagar)
Pris per daglig dos:2,28 kr

Gaba 500 mg från Solgar är ett tillskott som är helt fritt från socker, salt och stärkelse och som även passar veganer. De lättsvalda kapslarna innehåller 500 mg GABA, vilket gör det till ett av de mest högdoserade tillskotten i min jämförelse.

Gaba 500 mg har fått många fina omdömen från användare. Utöver den huvudsakliga uppgiften att förbättra sömnen är det många som beskriver att de även känner mindre oro och minskad stress.

Vissa intygar även att tillskottet hjälper mot huvudvärk och psykisk ohälsa. Även på internationella sajter har det här tillskottet fått mycket höga betyg och med tanke på den höga koncentrationen av GABA är det också ett mycket prisvärt alternativ.

Fördelar:

 • 500 mg GABA per kapsel
 • Passar veganer
 • Höga användarbetyg
 • Rimligt pris utifrån innehåll

2. Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin – Bästa flytande GABA

Prisnivå:$$$
Storlek:50 ml (räcker 25 dagar)
Pris per daglig dos:15,16 kr

Liposomal GABA + L-teanin från Quicksilver Scientific är ett flytande GABA-tillskott som även innehåller teanin.

Liposomalt innebär att tillskottet är flytande och intas i form av droppar direkt på tungan. Det ger ett bra upptag av ämnet eftersom kroppen inte behöver bryta ned det i magen på samma sätt som tabletter och kapslar.

L-teanin samverkar med GABA och hjälper till att effektivisera upptaget. Den praktiska pumpflaskan gör det dessutom enkelt och hygieniskt att dosera tillskottet.

Detta är ett tillskott i den högre prisklassen, men samtidigt menar användare att det är mycket effektivt. De menar också att det är skonsamt mot magen.

Fördelar:

 • Effektiva droppar
 • Lätt att dosera
 • 250 mg GABA per dos

Nackdelar:

 • Dyrt

3. Healthwell GABA 500 – Bästa budget GABA

Prisnivå:$
Storlek:100 kapslar (räcker 50–100 dagar)
Pris per daglig dos:0,7 kr

GABA 500 är ett högdoserat kosttillskott med GABA som är mycket prisvärt. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller 500 mg GABA. Tillskottet är dessutom förstärkt med vitamin B6 som kan reducera trötthet.

Det här tillskottet har fått mycket fina användarrecensioner. Användare som testat det beskriver att de känner sig lugnare, mer harmoniska och avslappnade efter intaget. De vittnar också om bättre sömn och mindre oro, men som vanligt kan effekten variera från person till person.

Tillskottet kommer i form av kapslar som enligt användarna är lätta att svälja och som dessutom är helt vegetabiliska. GABA 500 passar med andra ord även bra för dig som är vegan.

Fördelar:

 • Innehåller en kombination av GABA och vitamin B6
 • 500 mg GABA per kapsel
 • Vegetabiliska och lättsvalda kapslar
 • Billig

4. Thorne Research Inc. PharmaGABA-250 – Bästa biologiska GABA

Prisnivå:$$$
Storlek:60 kapslar (räcker 20-60 dagar)
Pris per daglig dos:11,48 kr

PharmaGABA från Thorne Research Inc. innehåller 60 vegetabiliska kapslar där varje kapsel innehåller 250 mg GABA. Det är ett av de dyraste tillskotten i jämförelsen, men det är det enda som innehåller PharmaGABA.

PharmaGABA är den enda biologiska källan till av GABA. Det är en biologisk form av aminosyran som tillverkas via en jäsningsprocess som använder samma bakterier som för koreansk kimchi (Lactobacillus hilgardii).

Det finns relativt få recensioner från svenska användare, men tillskottet har fått positiva omdömen på internationella sajter.

Många beskriver det som ett effektivt tillskott som både förbättrar sömn och stillar oro. Användare menar också att tillskottet är skonsamt mot magen och att det är lätt att svälja kapslarna.

Fördelar:

 • Biologisk form av GABA
 • Skonsamt för magen
 • 250 mg GABA per kapsel

5. Healthwell QURE Night – Bästa GABA komplex

Prisnivå:$
Storlek:60 kapslar (räcker 30 dagar)
Pris per daglig dos:2,9 kr

QURE är en serie från Healthwell som består av högkvalitativa och högdoserade produkter.

QURE Night är ett avancerat och högdoserat komplex innehållande GABA samt flera andra ämnen som förbättrar nattsömnen.

Tillskottet innehåller bara naturliga ingredienser och består av GABA, L-teanin och traditionella örter som chlorella. Det är dessutom förstärkt med vitamin B6. Tack vare det naturliga innehållet uppstår ingen dåsighet dagen efter.

Det finns relativt få användaromdömen om det här tillskottet, men de som finns är alla mycket positiva. Många skriver att det är ett högkvalitativt tillskott som fungerar bra, ger en god natts sömn och en bra känsla i kroppen.

Fördelar:

 • Komplex med flera ämnen för maximal effekt
 • 500 mg per GABA kapsel

Vad är GABA?

GABA är en förkortning för gammaaminosmörsyra som på engelska heter Gamma Amino Butyric Acid.

GABA är ett naturligt ämne som finns i kroppen och som spelar en viktig roll i det centrala nervsystemets funktion. GABA fungerar nämligen som en hämmande signalsubstans, även kallad neurotransmittor, i det centrala nervsystemet.

En hämmande signalsubstans som GABA hjälper till att minska aktivitetsnivån i hjärnan, vilket ger en lugnande effekt. Det har en hämmande funktion på de impulser som skickas mellan nervcellerna och liknas ibland vid en broms som säger åt hjärnan att ta det lugnt.

GABA ingår i nervsystemet som skickar ut signaler om sömn och lugn till kroppen. Eftersom det har en hämmande funktion hjälper det till att komma till ro på kvällen genom att minska aktivitetsnivån i hjärnan.

Vad använder man GABA till och fungerar det verkligen?

GABA har en lugnande effekt och används framför allt för att ge bättre och djupare sömn, men även för att lindra stress.

Stress och sömnsvårigheter går ofta hand i hand och därför kan GABA hjälpa till och lindra båda besvären. En studie visar att ett intag av GABA före sänggåendet faktiskt kan göra det lättare att somna.

Du kan också testa 4-7-8 metoden för att somna snabbare.

Personer med brist på GABA löper större risk att drabbas avdepression, ångest, hyperaktivitet, rastlöshet och humörsvängningar. Ett tillskott med GABA kan hjälpa att förbättra den mental hälsa och minska oro och ångest.

GABA har även positiva effekter som inte är relaterade till nervsystemet. Aminosyran har anti-inflammatoriska egenskaper och kan även motverka olika sjukdomstillstånd, exempelvis diabetes och högt blodtryck.

Det ärfortfarande oklart om tillskott med GABA kan påverka olika sjukdomstillstånd och den allmänna hälsan.

Studier som har genomförts har visat positiv påverkan jämfört med placebo, men det är viktigt att komma ihåg att de flesta studierna har relativt få deltagare.

Finns det kända biverkningar av GABA?

Precis som andra tillskott bör du inte överskrida den rekommenderade doseringen. Om du överdoserar GABA finns det nämligen viss risk för biverkningar.

De vanligaste biverkningarna av GABA är:

 • Orolig mage
 • Huvudvärk
 • Trötthet på morgonen
 • Muskelvärk och svaghetskänsla i kroppen

Om du tar vissa mediciner eller om du är gravid eller ammar bör du rådgöra med en läkare innan du tar tillskott med GABA. Tar du mediciner mot depression eller trötthet bör du undvika tillskott med GABA innan du har konsulterat med en läkare.

När och hur ska jag ta GABA?

Tillskott med GABA intas på kvällen, ofta 30–60 minuter innan sänggående, så att hjärnan kommer till ro innan det är dags att sova. Doseringen kan dock variera beroende på produkt och därför bör du alltid läsa instruktionerna noggrant.

Om du inte använder GABA för just sömnbesvär kan du istället sprida ut intaget under dagen.

Det kan vara en god idé att börja med låg dos och successivt öka doseringen när du vet hur din kropp reagerar. Vilken dos som passar dig är individuellt men se till att inte överstiga den övre rekommenderade dosen för den produkt du väljer.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*