fbpx

Köpguide: Quercetin – recension av de 3 bästa tillskotten

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Quercetin är en flavonoid och kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler som kan vara skadliga för vår kropp. Ämnet finns i naturligt i bär, grönsaker och frukt och har en naturlig gul färg. 

I min köpguide nedan kan du jämföra tre bra kosttillskott innehållande quercetin där jag ger dig min recension av varje produkt. Nedan hittar du mer information om vad quercetin är, vad det är bra för, biverkningar och dosering. 

Så genomfördes testet 

I vår bäst i test-sammanställning granskade jag många olika kosttillskott innehållande quercetin. För att avgöra vilka som är de tre bästa har jag utgått från ett flertal olika faktorer, bland annat: 

 • Innehåll
 • Tillverkning
 • Certifiering 
 • Förpackning
 • Prisvärdhet 
 • Kvalitet (renhet)
 • Kundbetyg

Eftersom alla produkter jag rekommenderar kommer från pålitliga svenska återförsäljare kan du känna dig helt trygg i ditt val. 

Topp 3 bästa kosttillskotten med quercetin

Allt fler har fått upp ögonen för tillskott innehållande quercetin på grund av dess positiva egenskaper för människors hälsa. Nedan ger jag dig min recension av tre tillskott som är lite bättre än andra.

1. BioCare Quercetin Complex – Bäst i test

Quercetin Complex från BioCare är testets vinnare av flera anledningar. En kapsel tre gånger om dagen i samband med måltid där varje kapsel innehåller 300 milligram quercetin, vilket är relativt högt jämfört med många andra kosttillskott på marknaden. 

Ytterligare en fördel med detta kosttillskott är dess ingredienslista. Utöver quercetin innehåller tillskotten även c-vitamin, bromelain och nässelextrakt. Tillsammans syftar dessa till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress och nedbrytning. 

Detta quercetin-tillskott har fått många goda kundrecensioner. Kunder upplever att tillskottet fungerar bra för att stärka immunförsvaret, men också för att lindra symtom av allergier. Ytterligare en fördel är att tillskottet är vegetarian- och veganvänligt. 

BioCare® är ett brittiskt varumärke med över 30 års erfarenhet inom hälsokost. De utvecklar professionella och högkvalitativa näringstillskott av bästa möjliga ingredienser. Tillskottet säljs endast i en förpackningsstorlek. 

För 329 kronor får du en förpackning som innehåller 90 kapslar. 

+ Hög koncentration av quercetin

+ Innehåller även c-vitamin, bromelain och nässelextrakt

+ Passar även vegetarianer och veganer

– Endast en förpackningsstorlek

Jämförelsepris 3,65 kr/kapsel

Prisnivå $$

Se aktuellt pris

2. Närokällan Quercetin & Bromelain – Mest prisvärd 

quercetin-närokällan

Quercetin & Bromelain från Bättre Hälsa är ett prisvärt quercetin-tillskott som kombinerar de två näringsämnena quercetin och bromelain.

Bättre Hälsa är ett svenskt varumärke som startades år 1980 och har sedan dess blivit ett av de populäraste varumärkena för vitaminer och kosttillskott. Företagets vision är att skapa en värld utan psykisk och fysisk ohälsa till följd av näringsbrister. Med högkvalitativa produkter vill de att människor ska må bättre och orka mer. 

Kosttillskottet med quercetin och bromelain följer Bättre Hälsas vision. Precis som övriga produkter från varumärket är det här tillskottet vegancertifierat, högkvalitativt och har bra innehåll. Varje kapsel innehåller 500 milligram, vilket är mycket högt, och 100 milligram bromelain. 

Styckpriset för dessa kapslar ligger något högre än BioCare men å andra sidan innehåller dessa kapslar mycket mer quercetin per kapsel. Det innebär att du inte behöver ta lika många kapslar för att uppnå samma mängd vilket gör att denna förpackning räcker längre. 

+ Hög koncentration av quercetin

+ Endast en kapsel per dag

+ Innehåller både quercetin och bromelain

– Endast en förpackningsstorlek

Jämförelsepris 4,91 kr/kapsel

Prisnivå $$$

Se aktuellt pris

3. Healthwell Super Quercetin – Bästa budgetvarianten

Testets budgetvinnare är Super Quercetin från Healthwell. Den innehåller en blandning av quercetin, bromelain och c-vitamin för att ge bästa effekt. Bromelain främjar enzymaktiviteten, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp quercetin. 

En kapsel Super Quercetin innehåller 500 milligram quercetin, 417 milligram bromelain och 40 milligram c-vitamin. Innehållet är förpackat i en vegetabilisk kapsel av cellulosa som är skonsam för magen. 

Det rekommenderade intaget av tillskottet är 2 kapslar 2 – 3 gånger dagligen i samband med måltid. Det är en relativt hög dos jämfört med andra tillskott på marknaden och i ärlighetens namn vet jag inte varför Healthwell har valt en så hög rekommenderad dagsdos. 

2 kapslar av Super Quercetin är redan i den övre änden av vad som är rekommenderat att inta per dag. Även om det inte direkt finns några konstaterade risker med ett högre intag verkar det mest bara överflödigt. Det är dock bara en rekommendation och det går alldeles utmärkt att bara ta 1 kapsel per dag och då blir det ett väldigt billigt tillskott. 

+ Hög koncentration av quercetin och bromelain

+ Mycket billigt

+ Flera olika förpackningsstorlekar

– Den rekommenderade dagliga dosen är 4-6 kapslar

Jämförelsepris 2,49 kr/kapsel

Prisnivå $

Se aktuellt pris

Vad är quercetin?

Quercetin är en flavonoid som finns naturligt i många olika växter och livsmedel. Detta är faktiskt en av de mest kraftfulla naturliga antioxidanterna. Quercetin har många positiva hälsofördelar, bland annat hjälper det till att skydda kroppens celler mot skadliga fria radikaler.

Växter med flavonoidinnehåll har sedan urminnes tider använts inom folkhälsa och naturmedicin. Quercetin är ett gult färgämne som förekommer naturligt i många färgrika frukter, grönsaker, bär och spannmål. Särskilt höga halter finns i rödlök, äpplen, lingon och i fruktskal. Normalt får människor i sig upp till 650 milligram flavonoider genom maten varje dag. 

Flavonoider som quercetin är inte näringsämnen på samma sätt som vitaminer och mineraler. Däremot har de liknande hälsoeffekter som exempelvis c-vitamin när det gäller skydd mot oxidativ stress.

Visste du att…

Flavonoidhalten försvinner snabbt när frukt och bär skalas och skärs upp. Om du vill få i dig maximalt innehåll av quercetin ska du undvika att skala eller skära frukt, bär och grönsaker.

Vid lågt intag av quercetin via kosten kan det vara bra att komplettera med ett quercetin-kosttillskott. För bästa resultat tas det oftast tillsammans med c-vitamin och bromelain.

Vad är quercetin bra för?

Quercetin är har många viktiga hälsofördelar som kan vara bra att känna till. Nedan går jag igenom några av de viktigaste. 

1. Skyddar mot fri radikaler och oxidativ stress

Quercetin är en kraftfull potent antioxidant som hämmar skadliga effekter av fria radikaler som bland annat kommer från UV-strålning, skärmljus, alkohol, luftföroreningar och hård fysisk aktivitet. 

I kroppen bryts celler ned och byggs upp igen. Om nedbrytningen sker snabbare än uppbyggnaden kallas det för oxidativ stress, vilket skadar celler och vävnader. 

2. Stärker immunförsvaret och minskar allergibesvär

Antixoidanter som quercetin är nödvändiga för att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot virus och sjukdomar. För optimal verkan bör quercetin intas tillsammans med bromelain och c-vitamin.

Quercetin har antiinflammatoriska egenskaper och kan minska allergibesvär. Studier på djur visar att quercetin har antihistamineffekt och kan dämpa allergiska reaktioner (även om det krävs mer forskning för att säkerställa effekterna).

3. Kan minska blodtrycket

En studie från 2007 visar att deltagare med prehypertension som fick 365 milligram två gånger dagligen minskade blodtrycket med hjälp av tillskott med quercetin. 

Även en sammanställning av nio olika studier från 2016 visar att människor som dagligen tog kosttillskott med 500 milligram quercetin fick lägre blodtryck. 

Vem bör äta kosttillskott med quercetin?

Alla behöver få i sig quercetin, men framför allt personer som: 

 • Har en ensidig kost och inte får i sig tillräckligt med quercetin från maten. 
 • Vill stärka immunförsvaret. 
 • Är allergiker
 • Har högt blodtryck.
 • Tränar hårt, röker, dricker mycket alkohol eller utsätts för mycket solexponering. Dessa tillstånd ökar nämligen risken för skador från fria radikaler. 

Vem bör undvika tillskott med quercetin?

Det finns även visa grupper som bör undvika att ta tillskott av quercetin:

 • Gravida och ammande kvinnor. Det finns för få studier för att säga att det är helt säkert för gravida eller ammande kvinnor att ta tillskott med quercetin. 
 • Personer som tar receptbelagd medicin. Om du äter andra mediciner och är osäker på om du kan äta kosttillskott bör du alltid rådgöra med en läkare först. 

Dosering och biverkningar av quercetin

Det finns inga officiella rekommendationer för hur mycket quercetin som behövs för att uppnå hälsofördelarna. Olika studier visar dagliga doseringar av 250-1500 milligram för en vuxen människa. De flesta rekommendationer och studier anger 500-1000 milligram per dag. 

Quercetin anses vara ett ofarligt ämne med några få milda biverkningar vid överdosering av kosttillskottet. Några av de vanligaste biverkningarna är huvudvärk, magbesvär, yrsel och domningar.

Det finns dock inga studier som visar att tillskottet kan utgöra en hälsorisk. Är du i övrigt är frisk kan du kan ta tillskott med quercetin utan att rådfråga någon läkare.

Innan du köper quercetin-tillskott – Tänk på detta 

 • Förvaring. Förvara tillskottet i ett mörkt, torrt och rumstempererat utrymme utom räckhåll för små barn.
 • Dosering. Läs alltid instruktionerna på förpackningen och följ rekommendationerna för den specifika produkten. 
 • Koncentration av quercetin. När du köper quercetin-kosttillskott bör du alltid titta på den koncentration av quercetin som kapslarna innehåller. 
 • Om du är vegan. Quercetin intas vanligtvis i kapselform. Är du vegan, se till att kapslarna är tillverkade av ett vegetabiliskt material. 
 • I kombination med läkemedel. Rådgör alltid med din läkare om du är osäker på om du kan kombinera kosttillskott med andra läkemedel.
 • Kvalitet. De bästa quercetin-tillskotten innehåller inga tillsatser eller onödiga ingredienser som utfyllnad. 

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Yvonne Blückert

  Hej,
  Vi köpte Quercetin (Healthwell) för att boosta vårt immunförsvar men har nu hört att man inte ska ta det varje dag över en längre period. Vet du något om det och varför i så fall? Har ännu inte hittat någon info själv om det.

  Tacksam för dina tankar kring detta.
  Vänliga hälsningar
  Yvonne B

  Svara

  • Nej det vet jag tyvärr inte. Inget jag har hört.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*