fbpx

6 bästa matsmältningsenzymer 2023

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Brist på matsmältningsenzymer eller magsyra kan ge magbesvär i form av uppblåst mage, gaser och magknip. När du har brist på enzymer i magen fungerar inte matsmältningsprocessen som den ska vilket kan ge upphov till gaser.

Längre ned i artikeln kan du läsa mer om vad matsmältningsenzymer är för något och dess fördelar.

Ett tillskott av matsmältningsenzymer kan motverka ovanstående magbesvär. För att hjälpa dig att hitta det bästa tillskottet har jag valt ut de matsmältningsenzymer som är bäst i test.


Så genomfördes testet

I min jämförelse har jag valt ut sju produkter som är bäst för olika behov baserat på användarnas egna omdömen. Jag har framför allt tagit hänsyn till följande faktorer:  

 • Innehåll
 • Upplevd effektivitet
 • Prisvärdhet
 • Omdömen

Kort om prisjämförelsen

För att göra det lättare för dig att hitta ett tillskott med matsmältningsenzymer som passar din budget har jag jämfört produkter i tre olika prisnivåer. Produkterna i min jämförelse kostar mellan 207 – 389 kronor, men priserna kan förstås variera beroende på var du handlar.

För att ange en nivå utgår jag i detta fall utifrån pris per kapsel då det ger dig ett mer rättvist jämförelsepris. I vanliga fall utgår jag helst utifrån en bestämd dos, men då det inte finns någon sådan generell rekommendation för matsmältningsenzymer blir det pris per kapsel.

Nivå $1,49 – 2,99 krBudget
Nivå $$3 – 4,49 krMellan
Nivå $$$4,50 – 6,48 krPremium

Tips! Titta alltid på priset per daglig dos samt hur många doser det är i förpackningen om du vill bilda dig en bättre uppfattning om huruvida produkten faktiskt är prisvärd eller inte.

De flesta tillskotten med matsmätningsenzymer ska intas fler än en gång per dag och därför kan det vara missvisande att titta på pris per kapsel eller priset för hela förpackningen.

Vilka matsmältningsenzymer är bäst?

Det finns många olika tillskott med matsmältningsenzymer. Vilket som passar dig bäst varierar beroende på dina preferenser, men också på om du är känslig mot någon specifik mat, exempelvis livsmedel som innehåller gluten eller laktos.

För att göra det enklare för dig att hitta det tillskott som passar just dig har jag valt ut de bästa matsmältningsenzymerna i sex olika kategorier. 

1. Holistic Cellenzym – Bäst i test

Holistic Cellenzym
Prisnivå:$
Storlek:90 kapslar
Pris Per Kapsel:2,54 kr

Holistic Cellenzym innehåller en kombination av flera matsmältningsenzymer, inklusive den kända enzymen laktas, som effektivt bryter ner maten och förbättrar upptagningsförmågan.  

Kapslarna är dessutom helt veganska och fria från mjölk, gluten, sötningsmedel, soja och GMO.

Detta är ett tillskott som har fått mycket höga betyg av användare som testat det. Bland annat beskriver användare hur de både blivit av med magbesvär efter flera år och fått mer energi tack vare att magen kan tillgodose näringen bättre.

Dessa kapslar har flertalet omdömen från personer med IBS som slipper ballongmage och upplever mindre svullnad. 

Faktiskt är det så att det finns knappt några negativa recensioner alls! 

Det talar för en mycket bra produkt och Holistic är känt för att hålla hög kvalitet på sina kosttillskott. 

De positiva omdömena i kombination med ett rimligt pris gör att jag utnämner denna produkt till bäst i test. 

 • Vegetabilisk kapsel
 • Effektiv nedbrytning
 • Mycket positiva användaromdömen
 • Prisvärd

2. Pureness Matsmältningsenzym

Pureness matsmältningsenzym
Prisnivå:$$$
Storlek:60 kapslar
Pris Per Kapsel:6,48 kr

Det här kombinerade tillskottet från det finska varumärket Pureness innehåller hela 12 olika enzymer. Det är ett högt doserat tillskott och därför räcker det med en kapsel före måltid.

Du kan ta upp till 4 kapslar per dag och de vegetabiliska kapslarna är dessutom fria från onödiga utfyllnadsmedel.

Det finns relativt få användaromdömen om Pureness Matsmältningsenzym eftersom det är en relativt ny produkt på den svenska marknaden. Pureness är däremot ett populärt finskt varumärke som funnits sedan 2008. De få svenska recensioner som som finns är dock mycket positiva. Användarna menar att tillskottet fungerar redan efter första användningen och att kapslarna är lätta att svälja, vilket jag själv kan skriva under på.

Anledningen till att vi inte utnämner detta till Bäst i test är dels avsaknaden av omdömen, men också det avsevärt högre priset jämfört med sina konkurrenter. 

Det höga priset är i min mening inte helt omotiverat då Pureness bland annat tredjepartstestar alla sina produkter för att garantera innehållet samt använder en teknik som ser till att enzymer bibehåller sin funktion i den sura miljön som är i magen. 

Detta är alltså en premiumprodukt som lämpar sig för dig som är ute efter ett tillskott med störst kombination av olika enzymer. 

Fördelar:

 • 12 olika enzymer
 • Högdoserad
 • Tredjepartstestad

Nackdelar:

 • Dyrast
 • Saknas omdömen


3. Healthwell Enzym Vital

Healthwell Enzym Vital
Prisnivå:$
Storlek:90 kapslar
Pris per Kapsel:2,48 kr

Enzym Vital från det populära varumärket Healthwell är ett prisvärt enzymkomplex som innehåller av de fem huvudsakliga matsmältningsenzymerna. Det är dessutom ett högdoserat tillskott innehållande 50 mg enzymer per kapsel.

Bland omdömena är det många som upplever detta tillskott som livsförändrande. Mindre uppblåsthet, lugnare och mer balanserad mage med minskad smärta är bara några av de effekter som användare har märkt av.

Merparten har lämnat höga omdömen och upplever sig ha blivit hjälpta av dessa enzymer. Några få har dock upplevt motsatt effekt med magont, illamående eller ingen effekt alls. Detta kommer framförallt från personer med IBS. 

Självklart kommer effekten vara individuell och då detta tillskott har övervägande mycket positiva recensioner anser jag att detta är det bästa budgetalternativet. 

Fördelar:

 • Innehåller de 5 huvdusakliga enzymerna
 • 50 mg enzymer per kapsel
 • Många goda omdömem

4. Great Earth Ergozyme

Great Earth Ergozyme
Prisnivå:$
Storlek:90 kapslar
Pris Per Kapsel:2,87 kr

Ergozyme från Great Earth är ett kosttillskott som innehåller enzymerna pankreatin, amylas och pepsin. Utöver enzymerna innehåller det här tillskottet även aloe vera, mjölksyrabakterier och olika örter som alla syftar till att stödja matsmältningen. 

Till skillnad från övriga produkter i detta test är detta alltså inte ett rent matsmältningsenzym. 

Kapslarna innehåller en hög dos och den dagliga dosen utgörs av endast två tabletter.

De fina användarrecensionerna beskriver bland annat hur effektivt tillskottet är mot uppblåst mage och oroliga tarmar. Många intygar att Ergozyme även är bra mot IBS.

Fördelar:

 • Innehåller även probiotika, örter och aloe vera
 • Starka enzymer

Nackdelar:

 • Stora tabletter som kan vara svåra att svälja

5. Helhetshälsa Glutenzym

Helhetshälsa Glutenzym
Prisnivå:$$
Storlek:60 kapslar
Pris Per Kapsel3,45 kr

Glutenzym från Helhetshälsa är ett tillskott som innehåller enzymer som effektivt bryter ned gluten. Det är ett lämpligt tillskott för dig som reagerar på gluten. Tillskottet är dock inte avsett för dig med celiaki.

Glutenzym innehåller fjorton olika enzymer och fem sorters proteaser. Enzymblandningen bryter även effektivt ner proteiner i mejeriprodukter.

Tillskottet har hyllats av användare och många lyfter fram hur bra kapslarna fungerar på resan. Det kan vara svårare att undvika gluten och laktos när du är på resande fot och då kan det vara bra att ta Glutenzym i samband med måltid.

Fördelar:

 • 14 enzymer
 • Hjälper vid känslighet mot både gluten och laktos
 • Perfekt på resan

6. Healthwell Laktas Vital

Healthwell Laktas Vital
Prisnivå:$
Storlek:100 kapslar
Pris Per Kapsel:1,49 kr

Laktas Vital från Healthwell är ett matsmältningsenzym som är särskilt bra för dig har svårt att bryta ner laktos. Tillskottet innehåller nämligen laktas som är ett enzym som förbättrar laktosnedbrytningen.

Med andra ord kan även du som är laktoskänslig äta måltider med laktos om du tar kapseln i samband med måltid. Kapseln innehåller 5000 FCC laktas per tablett, vilket kan spjälka 15 gram laktos.

Omdömena från användare är mycket positiva och många skriver att tillskottet gör stor skillnad i vardagen. Många gillar dessutom att det är tabletter istället för kapslar eftersom det gör dem lättare att svälja.

Fördelar:

Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är proteiner som hjälper till att bryta ned kolhydrater, fett och protein som finns i maten.

Enzymerna gör det möjligt för kroppen att tillgodogöra olika näringsämnena genom att bryta ned maten till mindre beståndsdelar. Näringsämnena måste nämligen vara tillräckligt små för att kunna absorberas från tunntarmens vägg in i blodet och sedan ut till alla cellerna.

Vem riskerar brist på matsmältningsenzymer?

Brist på matsmältningsenzymer kan bero på flera faktorer, bland annat IBS och livsstilsfaktorer som stress och kost. Även ålder, ärftlighet och magvirus kan påverka kroppens förmåga att tillverka matsmältningsenzymer.

Dålig kost är en annan mycket vanlig anledning till brist på matsmältningsenzymer. Raffinerad mat, snabbmat och mycket socker är dåligt för matsmältningen och ökar därför behovet av tillskott med matsmältningsenzymer.

Även genetiska faktorer kan göra att din kropp inte producerar tillräckligt av ett eller flera enzym, vilket kan leda till känslighet mot exempelvis gluten eller laktos.

Det finns många tecken som tyder på att du har dålig matsmältning, bland annat:

 • Uppblåst mage
 • Ont i magen efter måltid
 • Gaser i magen
 • Illamående
 • Diarré
 • Förstoppning 

Fördelen med matsmältningsenzymer är att det kan hjälpa dig att balansera magen vilket innebär att det kan hjälpa både dig som har besvär med diarré och förstoppning.

Hur väljer jag rätt matsmältningsenzymer för mina behov?

Idag finns det många olika enzymer att välja bland och olika enzymer bryter ner olika sorters näringsämnen. Matsmältningsenzymerna delas in i tre olika typer som bryter ned protein, fett respektive kolhydrater.

Om du vet vad dina besvär främst beror på kan du välja ett tillskott som innehåller enzymer utifrån nedanstående förslag:

Enzymer som bryter ner protein

 • Proteas 
 • Papain
 • Bromelain
 • Pepsin

Enzymer som bryter ner fett

 • Lipas 

Enzymer som bryter ner kolhydrater

 • Amylas
 • Cellulas
 • Laktas

Välj ett kombinerat tillskott för bäst effekt

Det finns många tillskott som innehåller en kombination av flera olika enzymer. Den här typen av tillskott kallas för fullspektrum, bredspektrum eller helhetstillskott.

Fördelen med den här typen av tillskott är att du får i dig många olika enzym som bryter ned olika sorters näringsämnen. Det innebär att tillskottet hjälper dig att bryta ner de flesta livsmedel.

Helhetstillskott är särskilt bra för dig som inte vet din magproblem beror främst på nedbrytning av fett, kolhydrater eller protein.  

Matsmältningsenzymer vid IBS

Matsmältningsenzymer kan hjälpa till att lindra symtom vid IBS, exempelvis diarré eller ballongmage. En mindre studie visar att tillskott med bland annat matsmältningsenzym hjälpte mot bland annat uppblåst mage och gaser.

Det är dock viktigt att komma ihåg att IBS-symtomen skiljer sig från person till person. I dagsläget finns det för lite forskning som styrker att matsmältningsenzymer generellt hjälper vid IBS, men de mindre studier som gjorts visar positivt resultat.

Vilka enzymer som passar bäst för dig med IBS beror bland annat på vilka livsmedel du reagerar på. Ett tillskott med flera olika enzym kan vara det bästa valet, men du kan behöva testa olika tillskott innan du hittar rätt för just dig.

Ett tillskott som även innehåller probiotika kan också vara ett bra alternativ för dig som lider av IBS, men du kan även komplettera dina matsmältningsenzymer med ett annat probiotikatillskott. 

Vem ska inte ta matsmältningsenzymer? 

Precis som andra tillskott kan matsmältningsenzymer ge vissa biverkningar, vilket oftast är helt normalt när du testar något nytt.

De vanligaste biverkningarna är:

 • Illamående
 • Magkramp
 • Diarré

Om du har allergier, är gravid eller ammar kan det vara bra att rådgöra med läkare innan du tar tillskott med matsmältningsenzym. 

Personligen har jag haft som störst behov av matsmältningsenzymer just under graviditet. Detta just för att lindra uppblåsthet, gaser och hjälpa magen hålla igång när hormonerna förändras och bebisen tar upp mer plats. 

Du bör också vara extra försiktig och börja med den lägsta dosen om du har eller har haft en kraftig inflammation i magen eller en skadad tarm. Det kan också vara klokt att då inte välja ett högdoserat tillskott. 

Sammanfattning 

Brist på matsmältningsenzymer kan ge olika former av magbesvär, exempelvis ballongmage, gaser och kramp. Matsmältningsprocessen kan störas om du inte har tillräckligt med matsmältningsenzym eftersom maten inte kan brytas ned ordentligt.

Ett tillskott med ett eller flera olika enzym kan hjälpa dig att återställa balansen. Det kan även hjälpa mot IBS.

4 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Maria

  Hej! Tog du matsmältningsenzym
  Som gravid?
  / mvh Maria

  Svara

 2. gravatar Maria

  Hej!
  Vad anser ni om att äta Betaine HCL till maten för att hjälpa/öka magsyran? Jag har behövt göra det i några år nu. Kan det vara skadligt tror ni?

  Svara

  • Jag återkommer med svar på detta i ett inlägg inom kort :).

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*