fbpx

Antioxidanter – vad är det bra för?

Antioxidanter är viktiga för vårt immunförsvar och skyddar dessutom våra celler mot fri radikaler, som bland annat kan få oss att åldras i förtid. Med andra ord är de otroligt viktiga för vår kropp. 

Nedan går jag igenom vad antioxidanter är, hur de fungerar och vad de är bra för. Jag kommer även att gå igenom dosering, biverkningar och olika produkter som är rika på antioxidanter. 

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är en grupp naturliga ämnen som främst är kända för att skydda kroppen mot fria radikaler och oxidativ stress. 

Många vitaminer ingår i gruppen antioxidanter, bland annat:

Det finns även enzymer med liknande funktioner som antioxidanter, till exempel zink, mangan och koppar. 

Syre är livsviktigt, men när det omsätts i kroppen bildas det samtidigt fria radikaler som är reaktiva. De reaktiva ämnena är viktiga i låga halter eftersom de bland annat används av vita blodkroppar för att döda bakterier

Vid för höga halter klarar dock immunförsvaret och antioxidanterna inte av att ta hand om de fria radikalerna i cellerna och vävnaderna. Då uppstår det som kallas för oxidativ stress. 

Oxidativ stress kan kopplas till flera allvarliga sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar (även om det krävs mer forskning på området för att få fram säkra bevis). 

Det finns många faktorer som påverkar mängden fria radikaler i kroppen. Bland de vanligaste finner vi stress, sjukdom, rökning och hårt arbete. 

Visste du att…

Många livsmedel innehåller antioxidanter och även mat med så kallade bioaktiva ämnen kan fungera som antioxidanter. De finns bland annat i bär, grönt te, apelsiner, nötter, lök, vindruvor och rött vin.

Vad är antioxidanter bra för?

Antioxidanter är viktiga för att vår kropp ska må bra. Nedan går jag igenom några av deras positiva effekter. 

1. Skyddar mot fri radikaler och oxidativ stress

Den absolut främsta egenskapen med antioxidanter är att de skyddar oss mot fria radikaler och oxidativ stress. Skyddet vi får stärker dessutom immunförsvaret och förhöjer vår motståndskraft mot infektioner. 

Fri radikaler är instabila molekyler som uppstår när du äter, motionerar eller utsätter kroppen för stor påfrestning. Man kan säga att det är en slags biprodukt från kroppens energiförbränning och en naturlig process som är nödvändig för att kroppen ska fungera

I vissa fall kan dock halterna bli för höga, vilket leder till skador på kroppens celler och vävnader. Faktorer som stress, rökning, hård påfrestning, solning och strålning bidrar alla till att fler fri radikaler uppkommer, vilket på sikt kan öka risken för olika sjukdomar. 

2.  Kan minska risken för allvarliga sjukdomar 

Antioxidanter kan minska risken att drabbas av sjukdomar kopplade till oxidativ stress, bland annat cancer, hjärt-kärlsjukdom och inflammatoriska sjukdomar. 

Eftersom detta är en mycket komplicerad process krävs det dock fortfarande mer forskning på området för att bevisa den exakta kopplingen mellan antioxidanter och minskad risk för vissa sjukdomstillstånd. 

3. Motverkar tidigt åldrande

Flera studier visar att antioxidanter spelar en viktig roll för kroppens och hudens åldrande

Eftersom fria radikaler påskyndar nedbrytningen av cellerna har de även en direkt påverkan på hudens åldrande. De kan bland annat försämra hudens elasticitet och orsaka torr och rynkig hud.

Det blir allt mer populärt att använda antioxidanter som en ingrediens i hudvårdsprodukter. Du kan till exempel hitta serum och krämer innehållande C-vitamin och E-vitamin, två antioxidanter som är extra vanliga inom just hudvård. 

Även om antioxidanter kan förbättra hudkvaliteten bör du komma ihåg att de inte kan förhindra det naturliga åldrandet. 

antioxidanter infografik

Hur får jag i mig mer antioxidanter?

Antioxidanter är samlingsnamn för ett flertal olika ämnen som finns naturligt i många livsmedel. De finns även som tillskott om du inte skulle få i dig rätt mängd via kosten samt i en rad olika hudvårdsprodukter. 

Nedan tipsar jag om tre olika källor till antioxidanter.  

Antioxidanter i maten

Antioxidanter förekommer naturligt i många olika livsmedel, bland annat frukt, bär och grönsaker. Här kommer en lista med de råvaror som innehåller högre koncentration än andra. 

 • Grönsaker: grönkål, rödkål, paprika och broccoli. 
 • Rotfrukter: rödbeta och blå potatis. 
 • Frukt och bär: blåbär, svarta vinbär, körsbär och nypon. 
 • Torkad frukt: aprikos och plommon.
 • Nötter: valnötter och solrosfrön.

Även kött, fisk, olivolja, rött vin, kaffe och många andra livsmedel innehåller antioxidanter. Det bästa sättet att få i sig tillräckligt är att äta en hälsosam och varierad kost. 

Kosttillskott med antioxidanter

Om du inte får i dig tillräckligt med antioxidanter via din vanliga kost kan du alltid komplettera med tillskott, till exempel i tablett-, kapsel- eller pulverform.  

Kom ihåg att antioxidanter är ett samlingsbegrepp för ett stort antal mineraler och vitaminer med olika funktioner. Många kosttillskott säljs med en eller flera olika sorters antioxidanter. Det finns alltså inget specifikt “antioxidanttillskott”, men multivitamintabletter innehåller oftast flera olika antioxidanter. 

Antioxidanter i hudvård

Eftersom antioxidanter är en populär ingrediens inom hudvård är det enkelt att hitta bra produkter, till exempel krämer och djupverkande serum. Här är några exempel antioxidantrika ingredienser som är extra vanliga inom hudvård: 

 • C-vitamin: Kallas även för askorbinsyra och används vid en rad olika hudåkommor, bland annat för att minska pigmenteringar, öka kollagen och ge extra lyster. 
 • E-vitamin: Skyddar bland annat mot solskador och förser huden med fukt.
 • Grönt te: Innehåller polyfenoler som bland annat skyddar mot solskador och har en anti-inflammatorisk effekt. 

Vem bör äta kosttillskott med antioxidanter?

Alla människor behöver antioxidanter, men framför allt följande personer som: 

 • Inte äter en varierad kost. En hälsosam och varierad kost med 500 gram frukt och grönt är rekommenderat av Livsmedelsverket för att få i sig tillräckligt med antioxidanter och vitaminer. Personer som inte får i sig det dagliga behovet kan behöva komplettera med tillskott.  
 • Röker eller är passiva rökare. Rökning ökar halten av fria radikaler i kroppen. Därför är det extra viktigt för rökare att få i sig tillräckligt med antioxidanter. 
 • Utsätter kroppen för stor påfrestning i form av stress, hårt arbete belastning, fysisk aktivitet, dåliga kostvanor eller solning.
 • Vill sakta ner hudens åldrande. Det finns många hudvårdsprodukter, bland annat C-vitaminserum, som innehåller antioxidanter för att motverka tidiga ålderstecken.

Vem bör undvika tillskott med antioxidanter?

Alla behöver få i sig tillräckligt med antioxidanter, men vissa grupper bör rådgöra med läkare innan de börjar med tillskott. 

Antioxidanter är en grupp som innehåller många olika vitaminer och mineraler. Vissa av dessa kan reagera tillsammans med vissa läkemedel eller hälsotillstånd. Om du äter vissa receptbelagda läkemedel eller om du är gravid eller ammar rekommenderar jag att du alltid rådgör med läkare först.

Dosering och biverkningar av antioxidanter

Det finns inget som tyder på allvarliga skador eller biverkningar om du får i dig en stor mängd antioxidanter från kosten. Däremot finns det många studier som visar att en överdosering av kosttillskott med antioxidanter kan vara skadligt och i värsta fall dödligt.  

Kom ihåg att ett kosttillskott aldrig ska ersätta en varierad kost och överskrid aldrig den rekommenderade doseringen. Läs alltid instruktionerna på förpackningen och följ rekommendationerna för den specifika produkten.

Innan du köper produkter med antioxidanter – Tänk på detta 

 • Tillagning: Vissa antioxidanter är värmekänsliga och om du värmer, exempelvis steker eller kokar, vissa livsmedel finns det risk att halterna minskar. 
 • Koncentration av antioxidanter. Antioxidanter är en grupp som innefattar många vitaminer och mineraler. Olika kosttillskott kan innehålla en eller flera av dessa. Kontrollera därför alltid innehållsförteckningen när du köper tillskott och hudvårdsprodukter (där koncentration av av ingredienser oftast anges i procent). 
 • Antioxidanter i innehållsförteckningen. Kom ihåg att vissa antioxidanter kan anges på olika sätt i innehållsförteckningen. C-vitamin kallas till exempel även för askorbinsyra och nämns ofta som E300 i livsmedel. A-vitamin brukar benämnas som retinol. 
 • I kombination med läkemedel. Kosttillskott med antioxidanter kan oftast kombineras med andra kosttillskott och läkemedel, men är du osäker ska du alltid rådgöra med din läkare.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*