fbpx

Köpguide: Vilket Bromelain är Bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Bromelain är ett enzym från ananas som har en rad olika hälsofrämjande egenskaper. Bland annat är ämnet antiinflammatoriskt samtidigt som det hjälper till att bryta ner proteiner. 

I vår köpguide har jag testat och jämfört tillskott innehållande bromelain för att hjälpa dig hitta en passande produkt. Nedan kan du läsa min recension av varje produkt och lära dig mer om vad det är bra för. 


Så genomfördes testet 

För att välja ut de tre produkter jag rekommenderar i denna köpguide har jag utgått ifrån följande faktorer: 

 • Innehåll
 • Effektivitet
 • Prisvärdhet
 • Omdömen

Viktigt! Kosttillskottets styrka mäts med enheten GDU (Gelatin Digestion Unit), vilket är ett mått som mäter hur väl 1 gram bromelain kan smälta ner proteinet gelatin. Styrkan kan också mätas med MCU (Milk Clotting Units), är ett mått som mäter hur enzymet smälter mjölkprotein.


Vilket tillskott med Bromelain är bäst i test?

Bromelain har många positiva hälsoegenskaper och är en populär ingrediens i moderna kosttillskott. Det säljs framför allt i form av kapslar, men finns även som pulver. 

Nedan kan du läsa mer om de tre kosttillskott med bromelain som är bland de bästa just nu.

1. Närokällan Bromelain – Bäst i test

Närokällan Bromelain
Storlek:60 kapslar
Pris per kapsel:4,15 kr

Närokällan Bromelain från varumärket Bättre Hälsa är vinnaren i min jämförelse och får av mig utmärkelsen bäst i test. Kapslarna innehåller bara naturliga ingredienser och är dessutom skonsamma för matsmältningssystemet.

Just denna produkt ingår i den populära serien Green Line där alla mineraler och vitaminer håller högsta möjliga kvalitet. Alla onödiga bindningsmedel och stearater har uteslutits, vilket ger ett rent och effektivt kosttillskott. 

Varje kapsel innehåller 250 milligram bromelain, utvunnet direkt ur ananasstammen. En kapsel på 250 mg ger 600 GDU (Gelatin Digestion Unit), vilket också motsvarar 900 MCU (Milk Clotting Units). 

Bromelain Green Line säljs i en förpackningsstorlek med 60 kapslar och är ett något dyrare alternativ. Med tanke på den höga andelen bromelain och att kapslarna endast innehåller naturliga ingredienser är de dock värda sitt pris.

 • Endast naturliga ingredienser, inga onödiga bindningsmedel
 • Skonsam mot magen
 • Hög andel bromelain
 • Dyrast i sammanställningen

2. Healthwell Bromelain 500 – Billigast

Healthwell Bromelain
Storlek:90 kapslar
Pris per kapsel:2,21 kr

Healthwell Bromelain 500 är en av de mest prisvärda produkterna på marknaden, enligt mig. Dessa extra starka enzymkapslar innehåller en hög andel bromelain – 500 GDU respektive 750 MCU – vilket är högre jämfört med många andra liknande produkter men lägre än testvinnaren.

Kapslarna, som är tillverkade av vegetabilisk cellulosa, gör det enkelt för kroppen att ta upp innehållet samtidigt som de är skonsamma för magen. I och med att de är vegetabiliska kan även du som är vegetarian eller vegan använda detta tillskott. 

En stor fördel med Healthwell Bromelain 500 är att du kan köpa tillskottet i flera förpackningsstorlekar. Detta är en kapsel som är ett billigt alternativ men vars innehåll inte är riktigt lika bra som andra alternativ.

 • Mycket prisvärd
 • Hög andel bromelain
 • Vegetabilisk kapsel
 • Lägre GDU och MCU

3. Helhetshälsa Bromelain – Bästa budgetvarianten

Storlek:100 kapslar
Pris per kapsel:2,75 kr

Helheltshälsa Bromelain är jämförelsens budgetvinnare. Detta kosttillskott är tillverkat helt utan onödiga tillsatser, så som sötningsmedel eller färgmedel.

Precis som övriga produkter från varumärket Helhetshälsa är detta tillskott veganskt med kapslar tillverkade av ett vegetabiliskt material. Tillskottet är registrerat av Vegan Society och Helhetshälsa är certifierad av LRQA enligt kriterierna för ”System för säkra kosttillskott till konsument”. 

Varje kapsel innehåller 105 gram bromelain med en enzymaktivitet på 250 GDU per kapsel. Detta kan verka lite jämfört med andra tillskott på marknaden. Helhetshälsas Bromelain har dock en enzymaktivitet på hela 3600 MCU per gram, vilket är mycket högt. Detta gör att du inte behöver ta lika stor mängd tillskott för att uppnå önskad effekt.

 • Mycket prisvärt tillskott
 • Certifierat av Vegan Society och LRQA
 • Naturliga ingredienser utan onödiga tillsatser
 • Högst MCU


Vad är bromelain?

Bromelain är ett enzym som kommer från ananas. Det är ett proteinspjälkande enzym, vilket innebär att det bryter ned proteiner från kosten och gör det lättare för kroppen att ta upp näringen.

Bromelain är den generella beteckningen för en familj av sulfhydrylinnehållande proteolytiska enzymer från ananas. Annans tillhör familjen Bromeliaceae (därav namnet bromelain) och enzymet kallas ibland även för bromelin.

Visste du att…

Bromelain har en bred pH-aktivitet och kan därför vara verksam både i magens sura och basiska del. Eftersom enzymet underlättar matsmältningen i den sura magsäcken och upptagningen av näringsämnen i den basiska tunntarmen används det ofta i mag- och tarmprodukter.


Vad är bromelain bra för?

Bromelain är en ingrediens som blir allt vanligare i kosttillskott tack vare dess många hälsofördelar. Nedan listar jag några av de främsta. 

1.  Underlättar matsmältningen 

Bromelain underlättar matsmältningen genom att hjälpa kroppen att bryta ned protein. Eftersom protein är komplexa kan det vara svårt för magen att bryta ned dem och ta upp näringen från kosten. 

Enzymet bryter ner den mat vi äter till mindre beståndsdelar, vilket gör det enklare för kroppen att smälta den och ta vara på alla näringsämnen. 

2.  Inflammationshämmande

Då bromelain är antiinflammatoriskt kan det motverka smärta, svullnad och inflammation i vävnader. Det kan även minska stelhet och smärta i leder i samband med artros. 

Studier gjorda på djur visar dessutom att bromelain kan minska inflammationer orsakade av inflammatoriska tarmsjukdomar. 

3. Kan motverka cancer

Det finns några studier som antyder att bromelain kan ha tillväxthämmande effekter på cancerceller.  

Studier som har tittat på bromelains effekt på cancerceller utanför kroppen har visat att enzymet kan aktivera processen apoptos. Apoptos är ett begrepp för programmerad celldöd. 

Inga studier har dock gjorts på människor och effekten på djur är ännu inte klarlagts.

4. Kan motverka allergibesvär och astma

Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper kan enzymet även vara till nytta för personer med astma eller någon form av allergiska luftvägsbesvär. 

En forskningsstudie på djur visar positiva resultat bland annat för pollenallergi. Det krävs dock mer omfattande studier för att kunna säkerställa sambandet med bromelain. 

5. Kan sänka blodtrycket och behandla hjärt- och kärlsjukdomar

En studie visar att bromelain kan motverka högt blodtryck och vara effektivt för att behandla vissa hjärt- och kärlsjukdomar. 

Tack vare bromelains förmåga att hämma blodplättarnas aggregering, det vill säga deras förmåga att klumpa ihop sig, anses enzymet vara bra för att motverka kardiovaskulär sjukdomar så som stroke och hjärtinfarkt. 


Vem bör ta kosttillskott med bromelain?

Kosttillskott med bromelain passar personer som: 

 • Upplever långvariga mag- och tarmbesvär.
 • Äter en proteinrik kost, till exempel i samband med hård träning.
 • Har artros.
 • Har astma eller allergiska luftvägsbesvär.
 • Har högt blodtryck. 


Vem bör undvika kosttillskott med bromelain?

Några grupper som bör undvika bromelain, alternativt rådfråga läkare först, är: 

 • Personer som tar blodförtunnande läkemedel
 • Personer som är allergiska mot ananas. 


Dosering och biverkningar av bromelain

Det finns inget officiellt rekommenderat dagsintag gällande bromelain. Studier visar att enzymet kan vara effektivt även i små doser på cirka 150 milligram per dag, men för bästa effekt rekommenderas 500-600 milligram. Du kan inta tillskottet både i samband med måltid eller mellan måltider. 

Eftersom enzymaktiviteten kan variera mellan olika kosttillskott är det viktigt att du följer den dosering som finns angiven på förpackningen. Om du tar blodförtunnande läkemedel bör du alltid rådgöra med din läkare innan du väljer att börja med bromelain-tillskott. 

Bromelain anses vara ofarligt, men precis som andra tillskott kan det finnas en del biverkningar. Några av dessa kan vara illamående, diarré och ökad blödning vid menstruation. 


Innan du köper produkter med bromelain – Tänk på detta 

 • Förvaring. Kosttillskott med bromelain ska förvaras i ett mörkt, torrt och svalt utrymme. Det ska dessutom vara oåtkomligt för barn. 
 • Enzymstyrka. Kosttillskottets styrka mäts med enheten GDU (Gelatin Digestion Unit), vilket är ett mått som mäter hur väl 1 gram bromelain kan smälta ner proteinet gelatin. Styrkan kan också mätas med MCU (Milk Clotting Units), är ett mått som mäter hur enzymet smälter mjölkprotein.
 • I kombination med läkemedel. Det går att kombinera bromelain med de flesta mediciner, med undantag för blodförtunnande läkemedel. Är du osäker rekommenderar jag att du alltid rådfrågar din läkare. 

1 kommentar
Delta i diskussionen
 1. gravatar Irene

  Hej!
  Hur många månader tar de innan de märks nån förbättring gällande intag av bromelain och artros?

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*