fbpx

Tvättnötter – tvätta miljövänligt och giftfritt

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Tvättnötter har blivit en populär metod för att tvätta kläder. De anses framför allt vara ett miljö- och allergivänligare alternativ till vanliga tvättmedel. Samtidigt finns det kritiker som menar att tvättnötterna är en bluff som inte ger önskad effekt. 

I denna artikel har jag därför valt att utförligt beskriva vad tvättnötter är och vad de är bra för. Jag kommer även att förklara hur de används och vad du bör tänka på innan du köper dem. 

Du hittar tvättnötter här

Vad är tvättnötter?

Tvättnötter, även kallade såpanötter, är torkade frukter från växtsläktet Sapindus mukorossi. De innehåller saponiner, ett tvålliknande ämne med löddrande egenskaper, som bland annat används i hårschampo. Många använder tvättnötter som ett naturligt och giftfritt alternativ till traditionellt tvättmedel. 

Tvättnötterna ser ut som bruna, små bollar som är cirka 2 – 2,5 centimeter i diameter. Färgen varierar från gyllene till mörkbrun och de har ingen karaktäristisk doft. 

De marknadsförs främst som ett tvättmedel som är skonsamt mot både hud och kläder. Tvättnötterna kan därför vara ett lämpligt alternativ för personer som är allergiska eller känsliga mot vanligt tvättmedel.

Det finns samtidigt många fördomar och förutfattade meningar om att använda tvättnötter istället för tvättmedel. Vissa menar att det är en bluff och att tvätten inte blir ren. Andra säger att tvätten blir grådaskig. Det finns dock många produkter där kunder vittnar om positiva resultat. 

Visste du att…

Tvättnötterna främst växer i Indien och Nepal där de kallas för Ritha eller Reetha. I stora delar av Asien har tvättnötter använts som tvättmedel och rengöringsmedel i tusentals år. Växtsläktet Sapindus mukorossi spelar också en viktig roll inom den indisk läkekonsten Ayurveda. De växer även i Kina, Indonesien och Pakistan.

Vad är tvättnötter bra för?

Tvättnötter har många fördelar som bidragit till dess popularitet under de senaste åren. Nedan kan du läsa mer om några av dessa. 

1. Miljövänligt och giftfritt

Såpanötter är 100 procent naturliga och innehåller inga skadliga kemikalier. De marknadsförs ofta som ett miljövänligt och giftfritt alternativ till traditionella tvättmedel. Tvättnötterna är dessutom helt nedbrytbara och kan komposteras efter att du använt dem.

2.  Skonsamt för allergiker och personer med känslig hud

Traditionella tvättmedel är inte giftiga eller fulla av kemikalier, men däremot är vissa människor allergiska eller känsliga mot dem. Om du har känslig hud eller drabbas av allergiska reaktioner av tvättmedel kan det med andra ord vara en god idé att testa tvättnötter. 

Tvättnötter är kända för att vara bra för känslig hud. Inom den indiska läkekonsten Ayurveda används de till exempel för att behandla olika hudbesvär, bland annat eksem och psoriasis. Dessutom har såpanötter även antiinflammatoriska egenskaper. 

Eftersom tvättnötter egentligen är frukter och inte nötter kan även du som är nötallergiker använda dem.

tvättnötter

3. Tvättnötter är billiga 

På sikt kan det bli billigare att använda tvättnötter istället för vanligt tvättmedel, framför allt eftersom du kan återanvända dem. Du behöver dessutom inte använda sköljmedel, vilket också sparar in pengar. 

Till en vanlig tvätt behövs cirka 4-6 tvättnötter och de kan återanvändas för fem tvättar. En påse med 400 gram räcker för att tvätta 2-3 gånger i veckan – i nästan sex månader!

4. Saknar lukt

Tvättnötterna har ingen specifik doft, vilket lämnar tvätten ren och luktfri. Om du ogillar starka lukter från vanliga tvättmedel och sköljmedel är detta med andra ord ett bra alternativ. 

Det går även bra att använda tvättnötter tillsammans med eterisk olja om du föredrar en specifik doft.

5. Skonsamt mot kläderna

Tvättnötter är inte bara skonsamt mot huden – de kan även vara bra för kläderna. Detta eftersom de lämnar tvätten mjuk och fräsch, helt utan sköljmedel. I vanliga fall kan sköljmedel faktiskt orsaka extra slitage på tyget. 

Såpanötter kan även användas vid tvätt av känsliga textilier.

Hur använder man tvättnötter?

Det är enkelt att att använda tvättnötter för att tvätta kläderna. Nedan listar jag hur gör du gör, steg för steg.

 1. Lägg 4-6 tvättnötter i en särskilt avsedd tvättpåse. Även mindre skaldelar kan läggas i påsen. 
 2. Om du vill kan du tillsätta några droppar eterisk olja i påsen för att ge tvätten en särskild doft.
 3. Lägg in påsen i tvättmaskinen tillsammans med din tvätt.
 4. Tvätta din tvätt som vanligt. Många väljer att tvätta på 40 grader eftersom det är bättre för miljön än att tvätta på högre temperaturer. 
 5. När tvätten är klar tar du ut tvättnötterna ut påsen och lägger dem på en plats där de kan lufttorka. 
 6. Tvättnötterna kan återanvändas cirka 3-5 gånger. När de tappat sin glans och ser torra ut kan du lägga dem i komposten. 

Vem bör tvätta med tvättnötter?

Tvättnötter kan vara extra gynnsamma för personer som: 

 • Är allergiska mot tvättmedel. Tvättnötter är 100 procent naturliga och innehåller därför inga medel eller kemikalier som kan orsaka hudirritation. 
 • Har känslig hud. 
 • Vill tvätta miljövänligt och luktfritt.
 • Inte vill använda sköljmedel. 

Du hittar tvättnötter här

Vad säger kritikerna om tvättnötter?

Det finns kritiker som menar att tvättnötter är en bluff. Mest kritiserad är tvättnötternas förmåga att ta bort fläckar. Vissa tycker inte att de rengör kläderna tillräckligt väl och att en del fläckar inte försvinner. Å andra sidan kan vanliga tvättmedel också ha problem med att få bort envisa fläckar. 

Kritiker säger också att det inte är helt rätt att marknadsföra tvättnötter som ett mer miljövänligt alternativ. Detta eftersom vanliga tvättmedel följer EU:s regelverk och inte skadar miljön allvarligt. 

Bland annat är ämnet fosfat förbjudet i tvättmedel på grund av miljöskäl. Ersättaren till fosfat – zeoliter – är dock ett ämne som kan ge allergiska reaktioner hos känsliga personer. 

Därför menar kritiker att det är mer rättvist att kalla tvättnötter ett alternativ för allergiker snarare än att framhäva miljöaspekten. Vissa riktar dessutom kritik mot att tvättnötterna måste fraktas hela vägen från Asien till Sverige – vilket inte är särskilt miljövänligt.

I dagsläget finns det tyvärr inga studier som visar vilket tvättmedelsalternativ som är bäst för miljön. 

Finns det biverkningar av tvättnötter?

Det finns ingen forskning som tyder på tvättnötter skulle ge några biverkningar eller hudirritationer. Tvättnötterna är dock avsedda för att tvätta kläder och ska inte ätas eller användas på något annat sätt än vad som finns beskrivet på förpackningen. 

Innan du köper tvättnötter – Tänk på detta 

 • Förvaring. Tvättnötterna bör förvaras torrt, svalt och mörkt i en försluten förpackning eller påse. Undvik direkt solljus eftersom det kan torka ut dem. Efter användning bör de dock torka ordentligt innan de läggs tillbaka i sin förpackning. 
 • Användning. För bästa resultat bör flera tvättnötter användas för en tvätt. Du kan dock använda dem 3-5 gånger innan du komposterar dem. 
 • Dosering. Läs alltid instruktionerna på förpackningen av de tvättnötter du köper och följ alltid rekommendationerna. 
 • Välj en väletablerad återförsäljare. För att garantera äktheten och kvaliteten på tvättnötterna rekommenderar jag att du väljer produkter från en väletablerad återförsäljare i Sverige. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*