fbpx

Tejpa munnen på natten – få bättre sömn!

Att tejpa munnen på natten främjar att du andas med näsan istället för munnen, vilket gör att du kan sova djupare och vakna upp mer utvilad. Om du vaknar ofta på natten, snarkar eller lider av torr mun kan detta vara något att testa. 

Här berättar jag mer om varför det kan vara en god idé att tejpa munnen när du sover och hur du går tillväga.

Om du enbart vill ha tips på vilken tejp du kan använda så rekommenderar jag:

  • Medveten Andning Sleep Tape 1M är en sömntejp som är utformad för just för detta syfte. Den är allergivänlig, lätt att använda, fäster väldigt bra och sitter på plats under hela natten. Samtidigt är den lätt att ta av och lämnar inte rester på läpparna.
  • 3M mikroporös tejp är en hudvänlig papperstejp som är en populär tejp att börja med då den är billig och kan användas till annat. Jag använder denna men den är svårare att ta av och lämnar ofta limrester runt munnen vilket kan irritera känslig hud.

Varför ska jag tejpa munnen?

Att tejpa munnen låter kanske som ännu en hälsobluff, men det många inte vet är att andningen faktiskt är avgörande för vår sömnkvalitet.

En god natts sömn är viktigt för hälsan och det allmänna välbefinnandet. Sover du dåligt kommer det att påverka din energinivå dagen efter.  

Läs fler tips för bättre sömn här.

Hur vi andas när vi sover påverkar vår sömn eftersom det är då kroppen återhämtar sig. Att andas genom munnen är inte optimalt utan kan medföra hyperventilering, vilket leder till syrebrist och gör att vi sover mer oroligt.

Det är förstås svårt, om inte omöjligt, att hålla koll på hur du andas när du sover. Det är därför sömntejpen uppfanns. Genom att tejpa munnen ser du till att andningen endast sker genom näsan under natten.

Att tejpa munnen på natten är ett relativt enkelt knep som har många fördelar. Här är några av de främsta:

  • Mindre risk för hyperventilering och syrebrist.
  • Du vaknar upp mer utvilad eftersom näsandningen gör det lättare för kroppen att slappna av och återhämta sig.
  • Ger djupare sömn eftersom kroppen är mer avslappnad.
  • Kan minska snarkningar.
  • Mindre torr mun och bättre munhälsa.

Det är viktigt att poängtera att det finns begränsad forskning om sömntejp och dess effekt. Samtidigt finns det många som provat att tejpa munnen under natten och som vittnar om att de sover bättre och att munnen är mindre torr.

Det bästa är att testa själv och se om sömntejpen hjälper. Jag har själv testat två olika produkter som du kan läsa om längre ner i den här artikeln.

Varför är det dåligt att andas genom munnen?

Att andas genom munnen när du sover är vanligt, men det kan ge upphov till en rad olika besvär.

Munandning skapar nämligen en obalans mellan koldioxid och syre i kroppen, vilket kan orsaka hyperventilering som i sin tur kan leda till syrebrist och sömnsvårigheter.

Djupsömnen är mycket viktigt för att hjärnan ska kunna bearbeta händelser och få möjlighet att återhämta sig. Om sömnen störs på grund av syrebrist orsakad av munandning kan du känna dig betydligt tröttare och mindre utvilad under dagen.

Munandning ger också torr mun vilket många upplever som obehagligt eller obekvämt. Torr mun kan dessutom öka tillväxten av bakterier, vilket ökar risken för karies och hål i tänderna.

Är det säkert att tejpa munnen på natten?

Det finns inget som tyder på att det är farligt att tejpa munnen på natten, men vissa kan tycka att det känns lite obehagligt i början.

Om du tycker att tanken på tejpad mun känns stressande kan du börja med att testa tejpen på dagen i 15–30 minuter. På så sätt kan du vänja dig vid sömntejpen och du kommer dessutom att inse att det går bra att andas med näsan.

Skulle du uppleva att du inte får luft på natten har vi människor en stark reflex som gör att vi drar bort tejpen. I början är det till och med vanligt att man drar bort tejpen ett par gånger innan kroppen har vant sig att ha den där.

Vem ska inte tejpa munnen vid sömn?

Barn över 5 år såväl som vuxna kan använda sömntejp, men det finns vissa som bör vara försiktiga, bland annat personer som:

  • Har svåra allergier eller täppt näsa på grund av någon sjukdom.
  • Har mycket känslig hud på läpparna eller runt munnen.
  • Känner mycket starkt obehag eller panikkänslor när du tejpar munnen.

Är du orolig eller får besvär efter användandet av sömntejpen kan det vara bra att prata med en läkare.

Hur gör jag?

Att tejpa munnen när du sover är lika lätt som det låter, däremot kan det kräva lite tålamod. Skaffa dig en bra tejp och testa om det fungerar för dig.

1. Börja tejpa munnen dagtid.

Börja använda tejpen dagtid för att vänja dig vid tanken att ha något som blockerar munnen. Dessutom kommer du märka hur sömntejpen förändrar andningsmönstret vilket gör att du kommer att känna dig mer bekväm att använda den på natten. Testa gärna 15–30 minuter på kvällen några dagar i rad innan du sover med tejpen.

2. Tejpa på längden eller tvären – testa dig fram.

Vilket håll du tejpar på är en smaksak och det är något du måste testa dig fram till själv. Vissa som använder sömntejp för första gången upplever att det känns mindre obehagligt att tejpa från näsan ned mot hakan eftersom det går enkelt att dra bort tejpen om det skulle behövas. Dessutom är munnen inte helt igentejpad vilket kan kännas bättre.

3. Ha tålamod och ge inte upp för tidigt.

Ha tålamod och fortsätt tejpa munnen varje natt. I början är det vanligt att vakna upp och upptäcka att tejpen inte sitter kvar. Detta eftersom kroppen reagerar instinktivt med att dra bort tejpen under natten. Var uthållig och fortsätt att tejpa munnen under 2–4 veckors tid innan du utvärderar om det fungerar för dig.

Personligen har jag aldrig haft problem med att jag drar av tejpen utan den sitter bra hela natten. Detta beror troligen på att jag redan primärt andas genom näsan under natten. Om du är van vid att andas genom munnen kommer du troligen ha en period av orolig sömn i början tills du vänjer dig vid näsandning. Numera kan jag knappt sova utan att tejpa munnen, blir täppt i näsan direkt!

tejpa munnen på natten

Vilken sömntejp ska jag använda?

Om du vill testa att tejpa munnen när du sover behöver du en bra tejp. Du bör inte använda vilken tejp som helst eftersom det måste vara en som är avsedd för att tejpas på och runt munnen, alltså som är skonsam mot huden.

Jag har testat två produkter som jag själv tycker fungerar bra. Den ena är en särskild sömntejp och den andra är en vanlig kirurgtejp.

Sömntejp – speciellt utformad för att tejpa munnen

  • Medveten Andning Sleep Tape 1M är en sömntejp som är utformad för just för detta syfte. Den är allergivänlig, lätt att använda, fäster väldigt bra och sitter på plats under hela natten.

Denna har många positiva recensioner och är väldigt omtyckt. Den rekommenderas för vuxna och barn över fem år. Fördelen med denna tejp är att den inte orsakar ömhet eller irritation på huden såsom annan tejp kan göra.

Annan tejp du kan testa

  • Siltape medicinsk silikontejp är en mjuk och skonsam kirurgtejp som egentligen inte är avsedd för att tejpa munnen på natten. Det är dock ett bra budgetalternativ och framför allt bra för dig som vill prova på hur det känns att sova med tejpad mun.
  • 3M mikroporös tejp är en hudvänlig, allsidig papperstejp som är skonsam vid känslig och skör hud. Detta är en populär tejp att börja med då den är billig och kan användas till annat också. Denna tejp finns i flera olika bredder. Den jag testat och därmed länkar till är den smalaste på 1,25 cm som lämpar sig för att tejpa munnen på längden (från näsan ner). Välj en bredare sort för att tejpa på längden.

Min rekommendation

Nackdelen med att använda exempelvis mikroporös tejp eller annan tejp som inte är ämnad för detta syfte är att den sitter rätt hårt när du väl vaknar. Jag brukar fukta tejpen med tungan för att komma loss, och det lämnar ofta lite lim på läpparna men eftersom jag inte har känslig hud funkar det bra.

Det behöver inte bli ett problem, men det är bra att tänka på att huden med längre tids användning kan bli irriterad och eventuellt öm. Smörj gärna in läpparna innan du sätter på tejpen för att undvika att den fastnar i läpparna.

För långsiktigt användande rekommenderar jag en riktig sömntejp då det generellt är skonsammare, men testa dig gärna fram till vilken sorts tejp du gillar bäst. 

Sammanfattning

Att tejpa munnen på natten kan göra att du sover bättre och djupare. När du endast andas via näsan minskar nämligen risken för hyperventilering och syrebrist. En bra sömntejp gör att du andas via näsan istället för munnen när du sover. 

Det finns dock inga vetenskapliga bevis som styrker sömntejpens påstådda hälsofördelar. Samtidigt är många som testat att tejpa munnen under natten positiva och tycker att deras sömnkvalitet har förbättrats.

Eftersom det är relativt billigt och lätt att testa kan det vara värt att ge det ett försök.

6 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Annika Melchersson

    Gick på en kurs genom HÄLSOFRÄMJANDET i Falköping för 1 år sedan.Har använt
    Sleeptejpen sedan dess.
    Sover mycket bättre.

    Svara

    • Tack för att du delar med dig, det är många som blir hjälpta om man bara vågar testa 🙂

      Svara

      • gravatar Patricia Landmer

        Hej ! Har testat tejp o känner mig mkt piggare o ” renare” i halsen när jag vaknar , men är det lämpligt vid måttlig apné ?

        Svara

        • Det kan jag inte svara på, tipset avser främst för personer som inte lider av exempelvis apné eller andningsuppehåll. Jag tejpar fortfarande varje natt och märker stor skillnad på sömnen när jag glömmer.

          Svara

  2. gravatar Bm

    Jag har testat under en veckas tid och ser redan en väsentlig skillnad. Jag vaknar upp tidigare OCH är piggare. Jag upplever också att jag sover djupare, vaknar upp mer sällan under natten och ligger mer stilla.
    Allt detta efter bara en vecka. Det ska bli spännande att se hur det påverkar mig positivt på längre sikt 🙂
    /Bm

    Svara

    • Vad roligt att du sover bättre redan, jag upplever samma som du. Framförallt att jag ligger stilla mer vilket gör att jag sover djupare, annars snurrar jag många varv per natt i vanliga fall.

      Kör på!

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*