Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Så här få du in mer benbuljong i din kost

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Benbuljong är en riktig hälsobomb som vi använder oss flitigt av i allt från matlagning till bara att dricka en varm kopp. Vi tycker om det så mycket att det fått sin alldeles egna dag, den 18 november firar vi benbuljongens dag, du kan läsa mer om det här.

  Men varför tycker vi om benbuljong så mycket? Den primära anledningen är att det smakar gott men utöver smaken är benbuljong fullt med bra näringsämnen som hjälper till att hålla leder, hår, hud och naglar starka och välmående. Vi har skrivit mer om benbuljong och varför det är bra att få i sig regelbundet här: Några anledningar varför benbuljong är bra för dig.

  Du hittar färdig ekologisk benbuljong här om du inte vill koka egen.

  När vi berättar att vi tycker om att dricka en varm kopp benbuljong får vi ibland funderande blickar tillbaka. Men man är inte tvungen att dricka buljong om man inte vill för att ändå dra nytta av buljongens goda egenskaper. Här kommer några tips på hur du kan få i dig mer benbuljong i din kost.

  1. Använd benbuljong som bas till soppor

  Ett enkelt sätt att få i sig mer benbuljong är att använda det till soppor. I många recept ska det användas någon form av buljong och då är det ett perfekt tillfälle att använda din hemmagjorda benbuljong. Tänk bara på att vara försiktig när du kokar upp soppan eftersom benbuljongen är känslig för värme och bör ej bli varmare än att den sjuder.

  Här är recept där på soppor där vi använder benbuljong:

  2. Använd köttbitar där en bit av benet fortfarande är kvar

  Benbuljong är gjort på benrester som har fått koka under en längre tid men det går att ta genvägar. Tillaga köttbitar där en bit av benet fortfarande är kvar t.ex. fläsklägg. Hel kyckling är också ett perfekt exempel, om du tillagar hel kyckling får du läkande benbuljong i botten av formen. Den är perfekt att göra sås på så släng den inte och spara skrovet och så kan du koka mer buljong på det. Recept på hur du gör kycklingbuljong kan du hitta här.

  Om du gör köttfärssås kan du tillsätta redan färdig buljong eller låta ett par märgben koka med, desto längre märgbenen får koka med desto bättre.

  DSC_0913

  Recept på helstekt kyckling med krispigt skinn hittar du här.

  3. Drick en kopp eller tillsätt benbuljong i din smoothie.

  DSC01611

  Vissa personer gillar inte tanken på att dricka benbuljong, ett knep att komma runt det är att tillsätta en skvätt benbuljong i din smoothie.

  Förutom de vitaminer och mineraler som finns i benbuljong är det främst kollagenet (gelatin) som vi är ute efter, du kan läsa mer om det här. Om du inte kan, vill eller orkar koka din egen benbuljong finns det alternativ att köpa till exempel finns “benbuljong” i pulverform som du kan använda dig av istället. Läs mer om det här.

  Det var allt för idag!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Kostrelaterat

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar