fbpx

Grönkålsoppa med frikadeller (Paleo, AIP)

Grönkålsoppa med frikadeller (Paleo, AIP)

Grönkålssoppa med frikadeller (Paleo, AIP)

Grönkålssoppa är en utav mina favoritsoppor. Detta recept är anpassat för att vara helt mjölkfritt, paleo och för att kunna ingå i en autoimmun kost (AIP). Det innehåller därför ingen grädde eller creme fraiche, men det är faktiskt precis lika gott ändå.

Det som däremot skiljer från en vanlig grönkålssoppa är färgen. Jag ska inte ljuga och påstå att det är en särskilt vacker soppa. Det är det inte.

Grönkålssoppa ska enligt konstens alla regler serveras med frikadeller och kokta ägghalvor, det är gott med både kyckling- höns, lamm eller nötfärsfrikadeller. Gör den varianten som du gillar.

Grönkål är fyllt med nyttigheter och är rik på både järn, C-vitamin och A-vitamin.

Soppan blir lika god om du använder färsk eller fryst grönkål. Det är absolut enklare att köpa färdighackad, fryst grönkål om du inte har egen grönkål växandes i trädgården.

Grönkålsoppa med frikadeller (Paleo, AIP)

Portioner: 4 | Tid: 30 min

Ingredienser

Gör så här

  1. Hacka grönkålen om du inte köpt en fryst färdighackad variant.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull (som rymmer 5 liter) och tillsätt grönkålen. Om du använder färsk så låt puttra under lock i 10 minuter. Använder du fryst räcker det med 5 minuter.
    *Tänk på att fryst grönkål innehåller vatten i sig. Börja med en mindre mängd vatten och öka vid behov. Färsk kål kräver mer vatten.
  3. Krydda med salt och peppar*.
  4. Mixa med stavmixer och tillsätt buljongen när du mixat soppan slät. Låt koka upp på medel-låg värme. 
  5. Krydda köttfärsen och forma till frikadeller (köttbullar). Det ska bli ca 17 st, mer eller mindre.
  6. Lägg i frikadellerna i soppan och låt koka i ytterligare 10 minuter. Vänd runt frikadellerna efter halva tiden om de inte täcks helt av soppan.
  7. Smaka av och krydda mer vid behov. Servera sedan!

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*