Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Köpguide: Anledningar varför du ska äta kollagen varje dag!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Kollagen, är ett mycket viktigt protein i kroppen. Speciellt vad gäller leder, huden, håret och naglarna.

  Har du problem med magen, ledvärk, eller att huden börjar se trött ut? Då kan det vara en bra idé att tillföra extra kollagen i din kost.

  I den här artikeln sammanfattar vi allt du behöver veta om kollagen, hur du får i dig det genom kosten och vilket kollagentillskott som är bäst, vi gillar det här.

  Sammanfattning av inlägg:

  • Kollagen utgör en tredjedel av allt protein i din kropp och finns framförallt i stödjevävnad (ben, hud, senor) och i huden. Det finns också i brosk, naglar och hår, och är det som gör huden elastisk och fyllig. Kroppen skapar det själv men produktionen avtar med ålder vilket gör huden slappare, rynkig och kan ge stela och ömma leder.
  • Mer kollagen i din kost kan ge mjukare leder, starkare naglar och hår (växer även snabbare), motverkar rynkor och håller huden ung. Det är också utmärkt för personer med läckande tarm, artrit, inflammationer i kroppen m.m.
  • Det enklaste sättet att få i sig rent kollagen, vilket också är lättare för kroppen att tillgodogöra sig, är genom kollagenpulver, eller hydrolyserat kollagen. Detta pulver är lösligt i all vätska och smaklöst.
  • Det billigaste sättet att få i sig mer kollagen (eller snarare gelatin) är genom att koka och dricka benbuljong. Då får du även i dig en massa mineraler. Du hittar recept på kycklingbuljong här.
  • Gelatin är enkelt förklarat tillagat kollagen. Gelatin innehåller samma aminosyror som kollagen, däremot tar gelatin lite längre tid för kroppen att tillgodogöra sig än kollagenpulver.

  Vi rekommenderar Collagen Premium+ från Nordic Superfood by Myrberg som framställs av norsk vildfångad fisk och är av hög kvalitet eller Collagen Plus som är kollagenpulver i kapsel som också framställs av vildfångad fisk.

  6 snabba fördelar med mer kollagen i din kost

  1. Fastare och friskare hud

  I takt med att vi åldras så saktar kollagenproduktionen ner. Du kommer att märka av att huden blir slappare och mindre elastiskt vilket också resulterar i rynkor.

  Genom att tillföra mer kollagen i din kost kan du märka av att huden blir fastare och får lättare för att förnya och reparera sig själv. Det i sig leder till mindre märkbara rynkor.

  Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre. Arginin (en aminosyra i kollagen) är också fantastiskt för att läka sår.

  2. Minskad värk och stelhet i leder

  I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka.

  Genom att få i dig mer kollagen kan du få mjukare leder som inte värker när du rör dig. Detta rekommenderas bland annat för personer med artrit. Så har du problem med värkande och stela leder, testa kollagen!

  3. Hjälper dig läka skadad tarm och mage

  Det finns många anledningar till varför läckande tarm eller andra mag-tarmproblem kan uppstå.

  Det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar.

  Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

  Du kan läsa mer om läckande tarm här.

  Gelatin i benbuljong och hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

  Aminosyran glutamin som finns i kollagen och gelatin används också vid matsmältningen och kroppens näringsupptag. Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong och kollagenpulver ett bra tillskott.

  4. Förbättrar ämnesomsättning och muskeltillväxt

  Skynda på din ämnesomsättning genom att tillföra mer kollagen i din kost. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. Hälsa börjar i magen som man brukar säga!

  Kollagen innehåller också aminosyran arginin som har visat sig förbättra kroppens förmåga att skapa protein från andra aminosyror. Detta är bland annat viktigt för att reparera muskelvävnad, läka sår, öka ämnesomsättningen m.m.

  5. Starkare naglar, hår och tänder

  Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Tillskott kan hjälpa dig hålla naglarna starka och ge längre tjockare hår.

  6. Detox för en friskare lever

  Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Gelatin och kollagen innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

  Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

  Vilket kollagentillskott är bäst i test?

  Vi rekommenderar endast kollagenpulver från vildfångad fisk eller gräsbetade nötkreatur. De som följer oss vet att vår filosofi är att du inte kan vara friskare än djuret du äter (om du nu äter djur). Detsamma gäller för kollagen eller gelatin.

  De bästa och renaste tillskotten vi hittat på marknaden just nu är:

  1. Collagen Premium + (pulver)
  2. Collagen Plus (kapsel)
  3. Genacol collagen (kapsel)

  En sak att tänka på är att det kan vara bra att kombinera kollagen tillsammans med tillskott av MSM. MSM är organiskt svavel som hjälper kroppen att producera mer och bibehålla befintligt kollagen.


  Kollagenpulver är fortfarande inte så stort på den svenska marknaden och utbudet är därför litet.

  Det kollagenpulver som vi anser är bäst, håller högst kvalitet och som finns lättillgängligt att köpa i Sverige är Collagen Premium + från Nordic Superfoods by Myrberg. Detta är gjort på norsk vildfångad fisk.

  Kollagen

  Bild från Bodystore.com

  Du hittar Collagen Premium+ här

  Nordic Superfoods by Myrberg skriver följande om sitt Collagen Premium+

  ”Stimulerar produktionen av tillväxthormonet HGH som hjälper kroppen att omvandla fett till energi, samt att återuppbygga cellerna. Bioaktivt kollagen kan användas i mixade proteindrinkar, smoothies, gröt, yoghurt. Man kan också skaka det microfina proteinpulvret i en shaker med vatten eller annan dryck. Normal dagsdos är 1 slät msk.”

  Det är ett något dyrare pulver men den rekommenderade doseringsmängden är också mindre än andra märken vi testat. Det vill säga att det räcker längre.

  Alternativ till pulver

  Alternativet är kollagenpulver men i kapselform och det som finns på svenska marknaden är märket Genacol och Collagen plus. Genacol och Collagen plus är också bra tillskott och innehåller endast kollagen och C-vitamin .

  Personligen föredrar vi  pulver då det är lättare att dosera efter eget behov men vi vet att där å andra sidan är många som hellre gillar kapslar.

  Du kan kolla in Genacol här och Collagen Plus här.

  Vad är kollagen?

  Kollagen är ett fiberprotein som finns bland annat i brosk, naglar och hår. Det är bland annat det som gör huden elastisk och du kanske känner igen ordet från reklam för olika ”anti-age” krämer bland annat.

  Kollagen innehåller 19 olika aminosyror, både essentiella och icke-essentiella aminosyror. Det är ett väldigt bra sätt att få i sig mer av aminosryror såsom arginin, glutamin, glycin och prolin. Det är uppbyggt av 3 peptidkedjor snurrade runt varandra, i en så kallad trippelhelixform. Denna formation ger den både styrka och formbarhet.

  De två aminosyror som främst hittas i kollagen är prolin och glycin. Både prolin och glycin är två viktiga aminosyror som du inte får i dig så mycket av genom att äta kött. Eftersom kött är den vanligaste källan till protein innebär det att många saknar dessa aminosyror naturligt i sin diet. En bättre proteinkälla skulle då vara organkött istället.

  Kollagen har en otroligt viktig funktion i din kropp och det utgör en tredjedel av din kropp men 75% av din hud består av det. Du hittar det förutom i huden även i dina muskler, ben, blodkärl, ditt matsmältningssystem och senor. Det ger stadga, motståndskraft och kallas även, förenklat, kroppens lim.

  Din kropp skapar själv kollagen och när du är yngre behöver du inte nödvändigtvis tänka så mycket på det. I takt med att du blir äldre (runt 29 år och uppåt) saktar dock kollagenproduktionen ner, samtidigt som nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt. Det är därför huden blir slappare (mindre spänstig), du får rynkor och kan få problem med värkande och stela leder.

  Yttre faktorer såsom rökning, sjukdom, dålig kost och överdriven solning medför också en långsammare kollagenproduktion.

  Olika typer

  • Kollagen I förekommer huvudsakligen i ben
  • Kollagen II förekommer huvudsakligen i hyalint och elastiskt brosk
  • Kollagen III förekommer huvudsakligen i retikulär vävnad såsom lymfnoder och mjälte.
  • Kollagen IV återfinns i basalmembran

  (Hämtat från Wikipedia)

  Hur vet jag om jag behöver mer kollagen?

  Eftersom kroppen själv skapar de aminosyror som kollagen består av behöver inte unga friska personer tänka så mycket på att tillföra extra.

  Är du däremot sjuk, under känslomässig eller fysisk stress eller på annat vis ohälsosam kan din kropp ha svårt för att producera tillräckligt mer aminosyror av sig själv. Då kan du behöva ett tillskott utifrån.

  Som nämnts ovan saktar kollagenproduktionen ner med ålder. Du som har problem med stela, ömma leder kan uppleva att tillskott av kollagen (eller gelatin) kan mjuka upp och lindra smärtan. Det kan också rekommenderas för personer med artrit.

  Apropå att kollagenproduktionen saktar ner med ålder är kollagen och gelatin faktiskt ett fantastiskt ”anti-aging medel”. Det gör huden fylligare, mer elastisk och kan därmed minska synliga rynkor.

  Du som har problem med exempelvis matsmältning, läckande tarm och inflammationer i kroppen kan må bättre av att tillföra extra. Man kan säga att detta fungerar smörjande för tarmen och, enkelt uttryckt, spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

  Kollagen och gelatin innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan. Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

  Det finns mer än ett sätt att tillföra mer kollagen och gelatin i din kost. Innan vi går in närmare på det ska jag dock först förklara skillnaden mellan dessa två. Det vi framförallt alltid rekommenderar är genom benbuljong.

  Kollagen eller gelatin – vad är skillnaden?

  Kollagen finns som sagt i bland annat leder och hud på dig och andra däggdjur. När du kokar buljong på exempelvis en hel kyckling eller grisfötter omvandlas detta kollagen till gelatin. Det sker när det kokar på låg värme under lång tid. Alltså kan man säga att gelatin är tillagat kollagen.

  Det är alltså gelatin du får i dig genom att dricka benbuljong. Eftersom gelatin härleder från kollagen innehåller det samma aminosyror. Gelatin är därmed också lika nyttigt!

  Däremot kan hydrolyserat kollagen (förklarar det alldeles strax) vara lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Gelatin kan ta lite längre tid. Detta kan spela roll om du har stora problem med matsmältningen.

  Kollagen är till skillnad från gelatin vattenlösligt och det stelnar inte. Gelatin är anledningen till att buljongen stelnar vid nedkylning. Hur fast eller geléig din buljong sedan blir beror oftast på mängd vatten i relation till mängd gelatin.

  Läs mer om varför benbuljong är så bra här.

  Hur får jag i mig mer kollagen?

  Det finns flera olika sätt att få i sig mer kollagen (och gelatin). Här kommer några tips!

  • Benbuljong – Att koka egen benbuljong är lite tidskrävande men är både billigt och gott. Det du får ut är som du nu lärt dig gelatin, men det ger samma effekt. Vi rekommenderar benbuljong för i princip alla. Det är ett så näringsrikt sätt att få i sig alla dessa aminosyror som vi nämnt ovan. Vi har recept på flera olika typer av buljong så som kycklingbuljongfläskbuljongnötbuljong och skaldjursbuljong

  • Ät kollagenrik mat – Traditionellt har vi ätit mycket mer kollagenrik mat än vi gör idag, vi åt hela djuret och inte bara exempelvis rygg eller bröstfilén.Vi äter idag mycket mer kött än vi tidigare gjort men de flesta av oss äter de minst näringsrika delarna på djuret. Ät mer inälvsmat, leder, hud och ligament (eller koka buljong på dessa).
  • Ät mat som ökar kollagenproduktionen – Mat som är rik på C-vitamin såsom citrusfrukter, nypon, spenat, blåbär och liknande kan hjälpa kollagenproduktionen.
  • Hydrolyserat kollagen, även kallat kollagenpulver – är kollagen i ren form, ett smaklöst pulver som kan tillföras i dryck, yoghurt, gröt m.m. Börja med 1/2-1 msk kollagenpulver per dag och öka efterhand. Olika kollagenpulver rekommenderar olika mängd så följ anvisningarna på förpackningen.

  Vi rekommenderar följande kollagentillskott

  1. Collagen Premium + (pulver)
  2. Collagen Plus (kapsel)
  3. Genacol collagen (kapsel)

  Vad är hydrolyserat kollagen?

  För att kunna tillföra rent kollagen i kosten måste detta först gå igenom en process som kallas hydrolys.

  Hydrolys är en kemisk process där en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har adderats. Detta ger ett smaklöst kollagenpulver som kan blandas i all sorts vätska, både varm och kall.

  Kollagenpulver, eller hydrolyserat kollagen, kan blandas i all vätska, smoothies, glass, yoghurt, soppa m.m och ger ingen smak alls. Det löser sig väldigt lätt och kan passa dig som inte gillar att dricka benbuljong eller som inte mår bra av benbuljong. Exempelvis kan du enkel göra en kollagenkaffe.

  kollagen-kaffe

  Du som tycker det är besvärligt och tar för lång tid med benbuljong, testa kollagenpulver istället. Det är också lämpligt för dig som inte gillar benbuljong (ehh ja, det finns de som inte gillar det), har svårt att få tag i bra delar att koka buljong på eller som tycker det är rent av äckligt att hantera.

  Hydrolyserat kollagen är dessutom lättare för kroppen att ta upp än gelatin, men saknar å andra sidan de mineraler som du också får i dig i benbuljong.

  Olika källor

  Det finns flera olika källor till kollagen och de innehåller också olika typer:

  • Nötkreatur: Framförallt typ I och typ III kollagen. God källa till glycine och prolin, därmed också bra för kreatinproduktionen i kroppen. Bra för att bygga muskler.
  • Kyckling: Framförallt typ II kollagen. Bäst för att bygga brosk och extra bra för lederna. Också bra anti-aging effekter.
  • Fisk: Framförallt typ I kollagen. Anses vara den källa till kollagen som är lättast för kroppen att absorbera och lämpar sig därför för personer som har svåra problem med matsmältning. Kollagen från fisk anses enligt många vara den bästa källan och är också lite dyrare.

  Den vanligaste källan till kollagenpulver är från nöt eller fisk. Kyckling har jag faktiskt aldrig sett.

  Tips för större utbud av kollagenpulver

  iHerb är en amerikansk webbshop som har ett stort utbud av olika kollagenpulver och ”bone-broth powders”.

  Nackdelen att handla från iHerb är att det tillkommer moms, tullavgift och ibland även importavgift. Och ibland bestämmer sig svenska tullen för att bara behålla paketet hos sig i 1-2 veckor innan dom skickar det vidare.

  Även om det alltså kan verka billigare att handla från iHerb än att köpa exempelvis Collagen Premium+ från Bodystore är det inte nödvändigtvis så. Förutom att det tillkommer kostnader och tar lite längre tid så är iHerb en pålitlig webbutik för den som vill ha ett större utbud.

  Tips, håll dig under 1500 kr för att (förhoppningsvis) slippa tullavgift, däremot tillkommer det alltid moms.

  Om du vill handla från iHerb rekommenderar vi följande produkter:

  Great Lakes har vi använt i omgångar i några år eftersom det tidigare inte fanns något annat kollagenpulver som var lika bra. Great Lakes är de som var först på marknaden med kollagenpulver gjort på gräsbetade djur. Numera finns det flera, såsom Vital Protein och Nordic Superfood by Myrberg.

  Great Lakes är det billigaste alternativet vi har hittat. Däremot är den rekommenderade dagsdosen 4 msk. Detta till skillnad från Nordic Superfoods Collagen Premium+ som rekommenderar 1 msk av sitt. Alltså räcker det ena längre än det andra.

  Vital Proteins är nu ett väldigt populärt märke och har nog gått om Great Lakes i popularitet (nej, jag har inget direkt stöd för det mer än observation på olika bloggar). Vital Proteins har flera olika produkter i sitt sortiment som innehåller kollagen, såsom proteinpulver i olika smaker.

  Låt dig inte luras av att Vital Proteins döpt sin produkt till Collagen Peptides, allt kollagen är peptider. Oklart vad som skulle göra Vital Proteins bättre än Great Lakes och därmed också dyrare.

  Kommentera gärna om du har testat kollagenpulver och vad du tycker om det. Skriv gärna också vilket kollagenpulver som är din favorit.

  PS. Du får gärna använda bilden på din egen hemsida men glöm inte bort att länka till vår artikel! 

  Jag brinner verkligen för helhetshälsa och en hållbar naturlig livsstil. För mig är det viktig att göra det jag kan för att ta hand om vår planet och inspirera andra. Jag skriver gärna och mycket om giftfri hud- och hårvård och hur du kan giftminimera din vardag. När jag inte skriver artiklar hittar du mig på långa skogspromenader tillsammans med hunden Charlie.

  Relaterat innehåll

  10 kommentarer (Visa )

  1. Reporter kommer om att gelantin/kollagen påverkar serotonin i kroppen och orsakar sömnproblem. Har ni några uppgifter om detta?

  2. Andrea

   Hej! Tack för ett superbra informativt inlägg. Jag har länge kört på Bulletproof collagen och älskar det. Från gräsbetande kossor och väldigt hög kvalitet. Lite dyrt dock (finns på succeeder.se) så jag ska spana in de andra alternativen ni tipsar om!
   /Andrea

   • Hej Andrea,

    Tack för din kommentar!
    Vi har aldrig testat Bulletproof collagen så kan inte uttala oss om det, men Bulletproof ska ju ha bra produkter vad jag har hört. Prismässigt är det lite dyrare med fiskkollagenet vi rekommenderar från Nordic Superfood än Bulletproof collagen. Fiskkollagen är generellt sett dyrare än det från kor men anses också vara ”det bästa”. Är du ute efter ett billigare kollagen från gräsbetande kor så kan du spana in alternativen hos iHerb :).
    Ha det fint!

  3. Aino

   Ang sömnen har jag hört tvärtom nämligen att flera fått bättre sömn.

   • Ja det är samma som vi har uppfattning om, men vi har faktiskt inte undersökt det närmare.

  4. Kristina

   Hej! Jag har precis köpt Clean kollagen från Nyttoteket. Från gräsbetande djur, verkar prisvärt och användbart. Löser sig både i kall och varm vätska.

  5. vsokolski

   Finns några rekommendation kring när i åldern man kan behöva tillskotten, tänker på min tonåring 13 och 15 år?

   • Tack för din kommentar! Friska välmående tonåringar bör inte behöva tillskott av kollagen, generellt säger man att kroppens naturliga produktionen av kollagen minskar runt 30 års ålder. Däremot kan kollagen hjälpa även för tonåringar som har magbesvär och liknande.

  6. Annie Myre'n

   Hej! Har bara provat Clean Collagen från Nyttoteket p har tyckt det här varit bra 😊
   Nån mer som har erfarenhet av den?
   Kramen Annie Myre’n

  Kommentera