fbpx

Vilket kollagentillskott är bäst? – (Köpguide)

Denna artikel kan innehålla annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna kan vi erhålla en liten provision. Läs mer om vår process

Kollagen, är ett mycket viktigt protein i kroppen. Speciellt vad gäller leder, huden, håret och naglarna.

Har du problem med magen, ledvärk, eller att huden börjar se trött ut? Då kan det vara en idé att testa vad som händer om du tillföra extra kollagen i din kost.

I den här artikeln sammanfattar vi allt du behöver veta om kollagen, hur du får i dig det genom kosten och vilket kollagenpulver som är bäst.

Det vi tittat närmare på när vi gjort topplistan är innehåll, pris, vad andra användare har sagt och egna erfarenheter av produkterna.

Vi börjar med att sammanfatta topplistan.

Vilket kollagen är bäst i test?

 • Healthwell Collagen PulverBäst i test (199 kr / 40 doser)Billig och bra smaklöst marint kollagen. Innehåller C-vitamin som förbättrar upptaget.
 • Vitaprana Pure CollagenUtmanare(399 kr / 60 doser)marint kollagen från vildfångad torsk. Blandar sig bra i vätska och har ingen smak eller lukt av fisk.
 • Healthwell Collagen Plus i kapselBästa kapsel(269 kr / 90 doser)marint kollagenpulver i kapsel, är annars samma som Healthwell Collagen pulver. Innehåller C-vitamin som förbättrar upptaget.
 • Clean Collagen från NyttoteketMest prisvärt(249 kr / 70 doser) produkt från gräsbetande kor men det innehåller inget C-vitamin. Blandar sig bra i vätska.
 • Genacol collagen – Premium(329 kr / 90 doser)Är lite dyrare än Healthwell men har fått många goda kundrecensioner från personer som märkt positiva resultat av användningen. Innehåller C-vitamin som förbättrar upptaget.
 • Healthwell Collagen PeptanBudgetalternativ(149kr / 20 doser) Detta är den enda produkt vi inte själva har testat, den har positiva kundreaktioner överlag men saknar tillsatt C-vitamin. Kan tycka att Clean Collagen som vi nämner ovan är ett bättre alternativ då du får mer fast till ett betydligt lägre pris.
 • Sunwarrior Beauty Greens CollagenBästa veganska kollagenet (419 kr / 25 doser)Detta tillskott innehåller ingredienser som stödjer kroppens egen produktion av kollagen. Då detta är ett veganskt alternativ till kollagen innehåller det inget faktiskt kollagen. Läs vår jämförelse av veganskt kollagen här.

Om du precis ska börja med kollagen rekommenderar vi att du börjar med ett marint kollagen då det sägs vara enklare för kroppen att absorbera.

Välj gärna ett tillskott som innehåller C-vitamin eller tillsätt några droppar citron i drycken för att förbättra upptaget av kollagenpulvret.

Om du väljer pulver eller i kapsel spelar egentligen ingen roll utan det handlar mer om vad du föredrar.

Det är däremot enklare att använda pulver om du vill tillsätta kollagen i mat eller dryck.

En nackdel med de produkter som säljs i kapselform är att de är betydligt dyrare i förhållande till mängden kollagen du får i produkten.

En sak att tänka på är att det kan vara bra att kombinera kollagentillskott tillsammans med MSM. MSM är organiskt svavel som hjälper kroppen att producera mer och bibehålla befintligt kollagen.

Sammanfattning av inlägg:

 • Kollagen utgör en tredjedel av allt protein i din kropp och finns framförallt i stödjevävnad (ben, hud, senor) och i huden. Det finns också i brosk, naglar och hår, och är det som gör huden elastisk och fyllig. Kroppen skapar det själv men produktionen avtar med ålder vilket gör huden slappare, rynkig och kan ge stela och ömma leder.
 • Mer kollagen i din kost kan ge mjukare leder, starkare naglar och hår (växer även snabbare), motverkar rynkor och håller huden ung. Det är också utmärkt för personer med läckande tarm, artrit, inflammationer i kroppen m.m.
 • Det enklaste sättet att få i sig rent kollagen, vilket också är lättare för kroppen att tillgodogöra sig, är genom kollagen som pulver, eller hydrolyserat kollagen. Pulvret är lösligt i all vätska och är smaklöst.
 • Det billigaste sättet att få i sig mer kollagen (eller snarare gelatin) är genom att koka och dricka benbuljong. Då får du även i dig en massa mineraler. Du hittar recept på kycklingbuljong här.
 • Gelatin är enkelt förklarat tillagat kollagen. Gelatin innehåller samma aminosyror som kollagen, däremot tar gelatin lite längre tid för kroppen att tillgodogöra sig än kollagenpulver.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett fiberprotein som finns bland annat i brosk, naglar och hår. Det är bland annat det som gör huden elastisk och du kanske känner igen ordet från reklam för olika “anti-age” krämer bland annat.

Kollagen innehåller 19 olika aminosyror, både essentiella och icke-essentiella aminosyror. Det är ett väldigt bra sätt att få i sig mer av aminosryror såsom arginin, glutamin, glycin och prolin. Det är uppbyggt av 3 peptidkedjor snurrade runt varandra, i en så kallad trippelhelixform. Denna formation ger den både styrka och formbarhet.

De två aminosyror som främst hittas i kollagen är prolin och glycin. Både prolin och glycin är två viktiga aminosyror som du inte får i dig så mycket av genom att äta kött. Eftersom kött är den vanligaste källan till protein innebär det att många saknar dessa aminosyror naturligt i sin diet. En bättre proteinkälla skulle då vara organkött istället.

Kollagen har en otroligt viktig funktion i din kropp och det utgör en tredjedel av din kropp men 75% av din hud består av det. Du hittar det förutom i huden även i dina muskler, ben, blodkärl, ditt matsmältningssystem och senor. Det ger stadga, motståndskraft och kallas även, förenklat, kroppens lim.

Din kropp skapar själv kollagen och när du är yngre behöver du inte nödvändigtvis tänka så mycket på det. I takt med att du blir äldre (runt 29 år och uppåt) saktar dock kollagenproduktionen ner, samtidigt som nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt. Det är därför huden blir slappare (mindre spänstig), du får rynkor och kan få problem med värkande och stela leder.

Yttre faktorer såsom rökning, sjukdom, dålig kost och överdriven solning medför också en långsammare kollagenproduktion.

Olika typer

 • Kollagen I förekommer huvudsakligen i ben
 • Kollagen II förekommer huvudsakligen i hyalint och elastiskt brosk
 • Kollagen III förekommer huvudsakligen i retikulär vävnad såsom lymfnoder och mjälte.
 • Kollagen IV återfinns i basalmembran

Var kommer kollagen ifrån?

Det finns flera olika källor till kollagen och de innehåller också olika typer:

 • Nötkreatur: Framförallt typ 1 och typ 3 kollagen. God källa till glycine och prolin, därmed också bra för kreatinproduktionen i kroppen. Bra för att bygga muskler.
 • Kyckling: Framförallt typ 2 kollagen. Bäst för att bygga brosk och extra bra för lederna. Också bra anti-aging effekter.
 • Fisk: Framförallt typ 1 kollagen. Anses vara den källa till kollagen som är lättast för kroppen att absorbera och lämpar sig därför för personer som har svåra problem med matsmältning. Kollagen från fisk anses enligt många vara den bästa källan och är också lite dyrare.

Den vanligaste källan till kollagenpulver är från nöt eller fisk. Kyckling har jag faktiskt aldrig sett.

Vad är hydrolyserat kollagen?

För att kunna tillföra rent kollagen i kosten måste detta först gå igenom en process som kallas hydrolys.

Hydrolys är en kemisk process där en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har adderats. Detta ger ett smaklöst kollagenpulver som kan blandas i all sorts vätska, både varm och kall.

Kollagenpulver, eller hydrolyserat kollagen, kan blandas i all vätska, smoothies, glass, yoghurt, soppa m.m och ger ingen smak alls. Det löser sig väldigt lätt och kan passa dig som inte gillar att dricka benbuljong eller som inte mår bra av benbuljong. Exempelvis kan du enkel göra en kollagenkaffe.

kollagen-kaffe

Du som tycker det är besvärligt och tar för lång tid med benbuljong, testa kollagenpulver istället. Det är också lämpligt för dig som inte gillar benbuljong (ehh ja, det finns de som inte gillar det), har svårt att få tag i bra delar att koka buljong på eller som tycker det är rent av äckligt att hantera.

Hydrolyserat kollagen är dessutom lättare för kroppen att ta upp än gelatin, men saknar å andra sidan de mineraler som du också får i dig i benbuljong.

6 snabba fördelar med mer kollagen i din kost

1. Fastare och friskare hud

I takt med att vi åldras så saktar kollagenproduktionen ner. Du kommer att märka av att huden blir slappare och mindre elastiskt vilket också resulterar i rynkor.

Genom att tillföra mer kollagen i din kost kan du märka av att huden blir fastare och får lättare för att förnya och reparera sig själv. Det i sig leder till mindre märkbara rynkor.

Kollagen kan också minska synbara celluliter och bristningar eftersom elasticiteten i huden blir bättre. Arginin (en aminosyra i kollagen) är också fantastiskt för att läka sår.

2. Minskad värk och stelhet i leder

I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka.

Genom att få i dig mer kollagen kan du få mjukare leder som inte värker när du rör dig. Detta rekommenderas bland annat för personer med artrit. Så har du problem med värkande och stela leder, testa kollagen!

3. Hjälper dig läka skadad tarm och mage

Det finns många anledningar till varför läckande tarm eller andra mag-tarmproblem kan uppstå.

Det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar.

Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

Du kan läsa mer om läckande tarm här.

Gelatin i benbuljong och hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

Aminosyran glutamin som finns i kollagen och gelatin används också vid matsmältningen och kroppens näringsupptag. Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong och kollagenpulver ett bra tillskott.

4. Förbättrar ämnesomsättning och muskeltillväxt

Skynda på din ämnesomsättning genom att tillföra mer kollagen i din kost. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. Hälsa börjar i magen som man brukar säga!

Kollagen innehåller också aminosyran arginin som har visat sig förbättra kroppens förmåga att skapa protein från andra aminosyror. Detta är bland annat viktigt för att reparera muskelvävnad, läka sår, öka ämnesomsättningen m.m.

5. Starkare naglar, hår och tänder

Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Tillskott kan hjälpa dig hålla naglarna starka och ge längre tjockare hår.

6. Detox för en friskare lever

Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Gelatin och kollagen innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

Hur vet jag om jag behöver mer kollagen?

Eftersom kroppen själv skapar de aminosyror som kollagen består av behöver inte unga friska personer tänka så mycket på att tillföra extra.

Är du däremot sjuk, under känslomässig eller fysisk stress eller på annat vis ohälsosam kan din kropp ha svårt för att producera tillräckligt mer aminosyror av sig själv. Då kan du behöva ett tillskott utifrån.

Som nämnts ovan saktar kollagenproduktionen ner med ålder. Du som har problem med stela, ömma leder kan uppleva att tillskott av kollagen (eller gelatin) kan mjuka upp och lindra smärtan. Det kan också rekommenderas för personer med artrit.

Apropå att kollagenproduktionen saktar ner med ålder är kollagen och gelatin faktiskt ett fantastiskt “anti-aging medel”. Det gör huden fylligare, mer elastisk och kan därmed minska synliga rynkor.

Du som har problem med exempelvis matsmältning, läckande tarm och inflammationer i kroppen kan må bättre av att tillföra extra. Man kan säga att detta fungerar smörjande för tarmen och, enkelt uttryckt, spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

Kollagen och gelatin innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan. 

Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

Det finns mer än ett sätt att tillföra mer kollagen och gelatin i din kost. Innan vi går in närmare på det ska jag dock först förklara skillnaden mellan dessa två. Det vi framförallt alltid rekommenderar är genom benbuljong.

Kollagen eller gelatin – vad är skillnaden?

Kollagen finns som sagt i bland annat leder och hud på dig och andra däggdjur.

När du kokar buljong på exempelvis en hel kyckling eller grisfötter omvandlas detta kollagen till gelatin.

Det sker när det kokar på låg värme under lång tid. Alltså kan man säga att gelatin är tillagat kollagen.

Det är alltså gelatin du får i dig genom att dricka benbuljong. Eftersom gelatin härleder från kollagen innehåller det samma aminosyror. Gelatin är därmed också lika nyttigt!

Däremot kan hydrolyserat kollagen (förklarar det alldeles strax) vara lättare för kroppen att tillgodogöra sig.

Gelatin kan ta lite längre tid. Detta kan spela roll om du har stora problem med matsmältningen.

Kollagen är till skillnad från gelatin vattenlösligt och det stelnar inte. Gelatin är anledningen till att buljongen stelnar vid nedkylning.

Hur fast eller geléig din buljong sedan blir beror oftast på mängd vatten i relation till mängd gelatin.

Läs mer om varför benbuljong är så bra här.

Hur får jag i mig mer kollagen?

Det finns flera olika sätt att få i sig mer kollagen (och gelatin). Här kommer några tips!

 • Benbuljong – Att koka egen benbuljong är lite tidskrävande men är både billigt och gott. Det du får ut är som du nu lärt dig gelatin, men det ger samma effekt. Vi rekommenderar benbuljong för i princip alla. Det är ett så näringsrikt sätt att få i sig alla dessa aminosyror som vi nämnt ovan.
 • Ät kollagenrik mat – Traditionellt har vi ätit mycket mer kollagenrik mat än vi gör idag, vi åt hela djuret och inte bara exempelvis rygg eller bröstfilén.Vi äter idag mycket mer kött än vi tidigare gjort men de flesta av oss äter de minst näringsrika delarna på djuret. Ät mer inälvsmat, leder, hud och ligament (eller koka buljong på dessa).
 • Ät mat som ökar kollagenproduktionen – Mat som är rik på C-vitamin såsom citrusfrukter, nypon, spenat, blåbär och liknande kan hjälpa kollagenproduktionen.
 • Hydrolyserat kollagen (kollagenpulver) – är kollagen i ren form, ett smaklöst pulver som kan tillföras i dryck, yoghurt, gröt m.m. Börja med 1/2-1 msk per dag och öka efterhand. Olika kollagenpulver rekommenderar olika mängd så följ anvisningarna på förpackningen.

PS. Du får gärna använda bilden på din egen hemsida men glöm inte bort att länka till vår artikel! 

Kommentera gärna om du har testat kollagenpulver och vad du tycker om det. Skriv gärna också vilket kollagenpulver som är din favorit.

23 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Reporter kommer om att gelantin/kollagen påverkar serotonin i kroppen och orsakar sömnproblem. Har ni några uppgifter om detta?

  Svara

 2. gravatar Andrea

  Hej! Tack för ett superbra informativt inlägg. Jag har länge kört på Bulletproof collagen och älskar det. Från gräsbetande kossor och väldigt hög kvalitet. Lite dyrt dock (finns på succeeder.se) så jag ska spana in de andra alternativen ni tipsar om!
  /Andrea

  Svara

  • Hej Andrea,

   Tack för din kommentar!
   Vi har aldrig testat Bulletproof collagen så kan inte uttala oss om det, men Bulletproof ska ju ha bra produkter vad jag har hört. Prismässigt är det lite dyrare med fiskkollagenet vi rekommenderar från Nordic Superfood än Bulletproof collagen. Fiskkollagen är generellt sett dyrare än det från kor men anses också vara “det bästa”. Är du ute efter ett billigare kollagen från gräsbetande kor så kan du spana in alternativen hos iHerb :).
   Ha det fint!

   Svara

 3. gravatar Aino

  Ang sömnen har jag hört tvärtom nämligen att flera fått bättre sömn.

  Svara

  • Ja det är samma som vi har uppfattning om, men vi har faktiskt inte undersökt det närmare.

   Svara

 4. gravatar Kristina

  Hej! Jag har precis köpt Clean kollagen från Nyttoteket. Från gräsbetande djur, verkar prisvärt och användbart. Löser sig både i kall och varm vätska.

  Svara

 5. gravatar vsokolski

  Finns några rekommendation kring när i åldern man kan behöva tillskotten, tänker på min tonåring 13 och 15 år?

  Svara

  • Tack för din kommentar! Friska välmående tonåringar bör inte behöva tillskott av kollagen, generellt säger man att kroppens naturliga produktionen av kollagen minskar runt 30 års ålder. Däremot kan kollagen hjälpa även för tonåringar som har magbesvär och liknande.

   Svara

 6. gravatar Annie Myre'n

  Hej! Har bara provat Clean Collagen från Nyttoteket p har tyckt det här varit bra ?
  Nån mer som har erfarenhet av den?
  Kramen Annie Myre’n

  Svara

 7. gravatar Annika

  Hej,
  har ni något tips på produkt som innehåller både typ 1 och 2? Det kanske till och med finns någon produkt med typ 1, 2, MSM och C-vitamin?

  Överhuvudtaget tycker jag att de flesta återförsäljare slarvar med att berätta vilken typ av kollagen som produkten innehåller. De flesta skriver bara “hydrolyserat kollagen”.

  Svara

  • Hej Annika,

   Denna innehåller både kollagen, MSM och C-vitamin. Som vi skriver innehåller olika sorters kollagen framförallt en viss typ av kollagentyp. Men de kan alla innehålla en blandning därav, bara mer eller mindre av de olika typerna.

   Svara

 8. gravatar Mimmi

  I London har jag köpt collagen shots. Finns det inget flytande kollagen i Sverige?

  Svara

 9. gravatar Ayek

  Hej, så som jag har läst så innehåller det gelatin i era kollagen produkter, är gelatinet från gris eller nöt?
  Tack

  Svara

  • Hej,

   De kollagen vi rekommenderar kommer antingen från fisk eller nötdjur. Har aldrig stött på kollagen från gris.

   Svara

 10. gravatar Carmencita

  Hej
  Tänker köpa Healthwell kollagenpulver och även msm pulver. Kan jag fortsätta med min fiskolja?

  Svara

   • gravatar Shirin

    Hejsan!
    Jag vill köpa kollagen men vilken sv de är bäst för just mig som är 39och min man som är 45 år gammal?
    MVH Shirin

    Svara

    • Hej Shirin,

     Jag skulle testa Healthwells marina kollagenpulver som vi har på förstaplatsen – det passar för alla och håller hög kvalitet. Det löser sig bäst i varm vätska dock.

     Svara

    • gravatar Gudrun

     Helhetshälsa har en vegansk variant, Kollagenboost.

     Svara

 11. gravatar Anna

  Tack för informativ sida! Jag skulle nog behöva collagen men är vegan. Finns det inget veganskt alternativ som är lika effektivt?

  Svara

  • gravatar Gudrun

   Mitt svar hamnade först till fel person. Det skulle ju till Anna.
   Helhetshälsa har en vegansk variant: Kollagenboost

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*