fbpx

Kollagenkaffe

Kollagenkaffe

Kollagenkaffe är en krämig, mättande och energigivande dryck som stillar hunger och hjälper dig att fokusera på vilken uppgift du än har framför dig.

Vi har sedan tidigare ett recept på äggkaffe som går utmärkt att dricka till frukost eller som mellanmål. När du mixar kaffe med fett och ägg blir det som en riktigt krämig latte som kan smaksättas på olika sätt.

Perfekt för den som inte vill dricka vanlig mjölk!

Detta recept exkluderar ägget men inkluderar istället kollagenpulver och blir lika krämig! Det går däremot utmärkt att även tillsätta ett rått ägg för en ännu mer mättande dryck.

Kollagenpulver kan göra underverk för bland annat huden, håret och naglarna. Dessutom smakar kollagenpulver ingenting och kan därför blandas ut i både varm och kall dryck utan att ge smak.

Kollagenpulver är ett bra alternativ för den som inte tycker om att dricka benbuljong eller inte alltid har benbuljong drickfärdigt hemma men ändå vill få i sig kollagen. Och i ärlighetens namn, inte ens vi har benbuljong ständigt redo och vi myntade Benbuljongens dag.

Kollagenpulver finns i lite olika varianter och kommer oftast från ben från nöt, fläsk eller fisk.

Vi har gjort en jämförelse av de vanligaste kollagensorterna på marknaden för att hitta den som vi tycker är bäst. Läs mer om jämförelsen här i vår kollagen köpguide.

Jag kan passa på att slänga in ett litet boktips också. Om du, precis som jag och Johan, är intresserad av fermentering kan vi verkligen rekommendera boken du ser i bilden ovan, The Art Of Fermentation. En toppenbok – nästan ett måste för alla som gillar att fermentera!

5 fördelar med kollagenkaffe är:

 1. Kollagen stärker hud, hår, leder och naglar. Hår och naglar växer fortare, huden läker snabbare och får förbättrad elasticitet samt det ger dig starkare hälsosamma leder.
 2. Kollagen är ett protein som är mycket lätt för kroppen att ta upp och dessutom hjälper kollagen dig att läka eventuell läckande tarm
 3. Kombinationen av kollagen och fett i kaffet ger dig en mättande, proteinrik frukost eller mellanmål som är lätt att ta med sig.
 4. Genom att blanda i bra fett i morgonkaffet hjälper du kroppen att komma igång med fettförbränningen och kan faktiskt hjälpa dig gå ner i vikt. Dessutom lindrar det hungerskänslor och sötsug.
 5. Fett i kaffet gör att koffeinet i kaffet frigörs långsammare och under längre tid. Det ger ökad energi under en längre tid och du slipper obehaglig koffeinkick med efterföljande crash. Som plus i kanten blir kaffet i kombination med fett mindre surt för magen.

Nyttigt koffeinfritt kaffe?

För dig som vill undvika koffein av olika anledningar men inte vill kompromissa med smaken av en god kopp kaffe kan vi varmt rekommendera ett ekologisk koffeinfritt kaffe från Kafferosteriet koppar. De använder sig av en helt naturlig process med vatten för att göra kaffet 99,9% koffeinfritt.

Koffeinfritt kaffe har vi annars undvikit då det ofta används starka kemikalier för att framställa det, men sedan vi hittade detta alternativ är vi supernöjda.

Förr drack vi knappt kaffe mer än i sociala sammanhand, sen kom en period med rätt mycket kaffe och nu är vi åter tillbaka till att dricka kaffe ibland men då utan koffein. Sanningen är den att Johan är superkänslig för koffein (ångest, hjärtklappning m.m.) och jag känner inget behov av koffein.

Om jag kan dricka en god kopp kaffe men slippa koffeinet så är det enligt mig det bästa!

Om jag inte dricker kaffe då?

Vi unviker kaffe på daglig basis, oavsett om det är koffeinfritt, och byter gärna ut det mot te då och då. Prova då gärna med ett kryddigt te i stil med chai, det tycker jag personligen är godast. Ett helt vanligt svart te är också gott. Brygg det lite starkare än vanligt dock för mer smak.

Ett annat alternativ till kaffe är Teeccino eller Bambu Instant. Det smakar ganska likt kaffe men är helt fritt från koffein och syra vilket därför gör det lämpligt för känsliga magar. Det kan dessutom drickas på kvällen utan att störa sömnen.

Teeccino görs bland annat på carob, cikoria och korn. Enligt tillverkaren är det helt glutenfritt om det kokas med filter såsom i en kaffekokare. Teeccino har jag än så länge bara hittat hos iHerb. Eftersom iHerb är ett amerikanskt företag tillkommer det moms utöver frakt vid import, så du tänker på det.

Bambu Instant görs på ekologiskt odlat korn, vete, cikoria, fikon och ekollon. Personligen tycker jag det är väldigt gott men det är inte glutenfritt, för den som är känslig för det. Det finns att beställa hos Bodystore.

Maskrosrot ska också i smak påminna om kaffe, jag har inte själv provat. Men Renée Voltaire har ett maskroskaffe som är gjort på 100% maskrosrot. Du hittar det här hos Bodystore.

Vilket fett ska jag välja?

Du kan använda dig av MCT-olja, kokosolja, ghee och/eller smör. Välj själv det alternativ som passar dig.

Vi använder MCT-olja som är en ren energikälla för hjärnan och lagras i väldigt liten mängd som fett i kroppen.

MCT-olja består av mellanlånga fettsyror (Medium Chain Triglycerids). Denna fettsyra förbränns snabbt och används direkt som energi. Det innebär att MCT inte lagras som kroppsfett, som många andra fetter, utan ger energi inför till exempel träning eller i andra fall när det behövs extra energi.

Av denna anledning föredrar vi MCT-olja men kombinerar gärna med ghee som i detta recept för godare smak.

Läs mer om MCT-olja i vår guide där vi och nämner vilken vi tycker är bäst.

Kollagenkaffe

Ingredienser

Förslag på smaksättningar

Gör så här

 1. Tillsätt samtliga ingredienser i en hög mixerskål och mixa med stavmixer. Alternativt tillsätt samtliga ingredienser i en blender.
 • Välj gärna en av förslagen på smaksättning för att variera din kaffe.
5 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Anna Mann

  Jag testade att göra detta kollagenkaffe idag. Det blev verkligen gott! Tack för detta tips och recept!

  Svara

 2. gravatar Sara

  Testade att göra te men gillade det inte så jättemycket… kanske gjorde nåt fel 🙂 ska testa kaffe sen när/om jag kan dricka det!

  Svara

  • Tror inte du gjorde något fel, men du kan nog prova dig fram med olika sorters te eller prova kokosolja istället för ghee m.m. Jag tycker personligen att det är godare med kaffe, men jag vill inte dricka kaffe varje dag så då är det bra att byta ut mot te. Jag föredrar lite kryddiga téer, exempelvis chai (chailatte är gott) eller liknande te med kanel, kardemumma och sånt just i detta syftet. Prova dig fram tills du hittar den smak som passar dig!

   Svara

 3. gravatar Martin

  Gevalia har ett koffeinfritt bryggkaffe. Inte det godaste bryggkaffet, men betydligt godare och bättre producerat än snabbvarianterna. Och billigare än Kafferosteriets koffeinfria kaffe, som dock säkert är godare.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*