Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Köpguide: MCT-olja – vad är det och vilken är bäst 2020?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  MCT står för medellånga triglycerider (fettsyror) vilket är ett allt mer känt begrepp i takt med att kokosolja ökar i populäritet som “det bästa fettet”.

  Kokosolja har många hälsofördelar som bekräftats i studier och det är en bra källa till just MCT, de medellånga fettsyrorna. Det är också MCT som tillskrivs många av kokosoljans goda hälsoegenskaper.

  Av den anledningen går det nu att hitta ren MCT-olja på marknaden.

  Men varför har MCT-oljan blivit så omåttligt populär?

  Det har bland annat att göra med att den sägs kunna bidra till viktminskning och fettförbränning, är en bra energikälla för hjärnan och kan förbättra prestationen vid träning.

  Fortsätt läsa så går jag igenom allt du behöver veta om MCT-olja, vad det är bra för, vilken dosering som är rekommenderad och vilket märke av MCT-olja som är bäst!

  Topplista: Bästa MCT oljan 2020

  1. Brain Octain Oil *Bäst
  2. Zooki C8 MCT
  3. Nyttoteket MCT *Mest prisvärd
  4. Olimp MCT *Billigast

  Läs mer om jämförelsen i vår köpguide längre ner i artikeln.

  Vad är MCT-olja

  MCT är en förkortning för engelskans Medium Chain Triglycerides vilket på svenska betyder medellånga triglycerider (fettsyror). Det förekommer naturligt i olika livsmedel men kokosolja är nog den mest kända (och bästa) källan förutom ren MCT-olja såklart.

  MCT-olja utvinns primärt från kokosolja men vissa tillverkare använder även palmolja.

  Triglycerid är den tekniska termen för fett. Triglycerider har i huvudsak två funktioner – de används som energi av kroppens celler eller sparas som kroppsfett vilket är det samma som lagrad energi.

  MCT är uppkallat efter deras kemiska struktur, mer specifikt längden på fettsyrekedjorna. Alla triglycerider består av en glycerolmolekyl och 3 fettsyror.

  Den största andelen fett i din kost består av långkedjiga fettsyror som innehåller 13-21 kolatomer. Kortkedjiga fettsyror har färre än 6 kolatomer.

  Det som kemiskt kännetecknar medelånga fettsyror är att det innehåller mellan 6 och 12 kolatomer.

  De huvudsakliga medellånga fettsyrorna är:

  • Kapronsyra (C6) – 6 kolatomer
  • Kaprylsyra (C8) – 8 kolatomer
  • Kaprinsyra (C10) – 10 kolatomer
  • Laurinsyra (C12) – 12 kolatomer

  Laurinsyra borde egentligen inte borde klassas som en medellång fettsyra eftersom den bryts ner på samma sätt som långa fettsyror

  I en MCT-olja av hög kvalité förekommer dock endast kaprylsyra och kaprinsyra, vilka är de mest energieffektiva medellånga fettsyrorna, och mycket små mängder kapron- och laurinsyra. 

  4 fördelar med MCT-olja

  Precis som med kokosolja har MCT-olja flera bekräftade hälsofördelar. Inte så konstigt kanske eftersom de delar flera egenskaper. Här är några anledningar varför MCT-olja är bra för dig!

  1. Enkelt för kroppen att bryta ner och använda som energi

  Det som särskiljer medellånga fettsyror från långa fettsyror förutom den kemiska strukturen är att de förbränns på ett annorlunda sätt.

  På grund av det färre antalet kolatomer hos MCT absorberas det direkt i tunntarmen och ut i blodet utan behov av galla till skillnad från långa fettsyror.

  Efter att fettsyrorna har börjat brytas ner transporteras det vidare till levern där det antingen konverteras till energi eller lagras som kroppsfett. Om du äter en lågkolhydratkost kan MCT-olja konverteras till ketoner i lever. Ketoner är ett mycket effektivt bränsle bland annat för hjärnan.

  Upptaget och omvandling till energi är alltså mycket mer effektivt för medellånga fettsyror skillnad från långa fettsyror där nedbrytningen är något mer komplicerad.

  2. MCT-olja kan hjälpa dig med viktnedgång

  Att fett kan hjälpa dig gå ner i vikt kanske känns kontroversiellt. Men att äta mer fett är faktiskt ett bra sätt att stimulera mättnad.

  Studier har visat att MCT-olja kan hjälpa dig att gå ner i vikt och minska bukomfånget. Vissa forskare går till och med så långt och rapporterar att det kan hjälpa till att motverka fetma. [källa]

  MCT-olja kan hjälpa dig gå ner i vikt genom att stimulera produktionen av vissa specifika hormon.

  I en stuide gjord på överviktiga män visade det sig att MCT-olja ökade frisättningen av mättnadshormonen leptin och peptid YY vilket helt enkelt göra att du äter mindre. [källa]

  3. Förbättrad uthållighet och fysisk prestation

  MCT-olja har blivit populärt hos personer som håller på med idrott eftersom det kan hjälpa till att förbättra uthålligheten.

  Det fungerar på så vis att MCT-olja kan minska uppbyggnaden av mjölksyra i blodet vilket förbättrar den fysiska prestationen. [källa]

  En studie visade även på att personer som tar MCT-olja i samband med träning använder fett som energikälla istället för kolhydrater. Detta kan poteniellt bidra till snabbare fettförbränning och en stabilare energinivå genom träningspasset eftersom fett är en bättre långvarig energikälla.

  Denna studien visade dock inte på någon förbättring av den fysiska prestationen så resultaten på detta området är lite varierande.

  4. Hjälper immunförsvaret att bekämpa bakterier och jästsvampar

  MCT har flera bevisade antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att motverka svampinfektioner.

  Det livsmedel som innehåller den största mängden MCT är kokosolja. Kokosolja har bland annat visat sig vara väldigt effektivt mot svampinfektioner så som Candida albicans, en jästsvamp som kan ge en rad olika symptom som sträcker sig från eksem till hjärndimma.

  Kokosoljans goda immunstärkande egenskaper tros bero på innehållet av de medellånga fettsyrorna. Ren MCT-olja har också visat sig ha dessa goda egenskaper men om du primärt är ute efter att behandla en infektion är kokosolja ett bättre alternativ.

  Vad är skillnaden mellan kokosolja och MCT-olja?

  Den huvudsakliga skillnaden mellan kokosolja och MCT-olja är sammansättningen och koncentrationen av de medellånga fettsyrorna.

  Kokosolja innehåller cirka 55% MCT medan ren MCT-olja består av 100% MCT. Kokosolja innehåller också alla de fyra medellånga fettsyrorna medan en bra MCT-olja endast använder de 2 mest effektiva fettsyrorna, kapryl- och kaprinsyra.

  Du kan se det lite som att MCT-olja är kokosoljans energigivande egenskaper koncentrerade i en ren olja.

  Använd inte MCT-olja vid stekning!

  En viktigt skillnad är också att MCT-olja inte lämpar sig för användning vid höga temperaturer (max 160 grader). Du bör alltså inte använda MCT-olja vid stekning.

  Kokosolja däremot kan du utan problem använda vid höga temperaturer eftersom den högre andelen mättat fett gör kokosoljan mer motståndskraftig mot oxidation. Vid stekning rekommenderar vi en smaklös kokosolja så inte all mat smakar kokos.

  Här kan du se en sammanställning över skillnaderna vad gäller MCT-innehållet i kokosolja och ren MCT-olja

  PS. Använd gärna bilden på din egen hemsida men glöm inte bort att länka till vår artikel

  Vilken MCT-olja är bäst? – Tänk på det här innan du väljer!

  När du ska välja en MCT-olja är där egentligen tre frågor du behöver ställa dig.

  1. Bryr jag mig om oljans renhet? – Om du är ute efter den mest effektiva MCT-oljan vill du ha en olja som bara innehåller C8 (Kaprylsyra) vilket är den mest effektiva fettsyran. Annars kommer du även få med mindre mängder av de övriga medellånga fettsyrorna.
  2. Hur mycket får oljan lov att kosta? – Du får var du betalar för, en renare olja som bara innehåller kapryl- eller både kapryl- och kaprinsyra kostar mer.
  3. Får MCT-oljan lov att vara framställd av palmolja? – Det finns MCT-olja som är framställd av palmolja. Vi rekommenderar inte denna av miljöskäl men valet är så klart upp till dig.

  1. Brain Octane Oil – *Renaste olja

  Detta är den renaste oljan på marknaden. Den innehåller endast den effektivaste fettsyran kaprylsyra (C8).

  • Innehåller endast 100% kaprylsyra
  • Innehåller 946 ml
  • Räcker till 64 portioner
  • Utvinns från kokosolja
  • Kostar ca 0,58 kr/ml

  Du hittar Brain Octane Oil här


  2. Zooki C8 MCT

  Zooki C8 MCT-olja innehåller liksom ovan enbart 100% kaprylsyra utvunnen från kokos. Skiljer sig prismässigt inte från Brain Octane Oil

  • Innehåller endast 100% kaprylsyra
  • Innehåller 500 ml
  • Räcker till 33 portioner
  • Utvinns från kokosolja
  • Kostar ca 0,58 kr/ml

  Du hittar Zooki C8 MCT här


  3. Nyttoteket MCT – prisvärd

  Nyttotekets MCT-olja är ett billigt och relativt bra alternativ om du inte bryr dig om att köpa en olja med 100% kaprylsyra.

  • Innehåller 65% Kaprylsyra (C8), 35% Kaprinsyra (C10)
  • Innehåller 500 ml
  • Räcker till 33 portioner
  • Utvinns från kokosolja
  • Kostar ca 0,33 kr/ml

  Du hittar Nyttoteket MCT här


  4. Olimp MCT – *Billigast

  Detta är en av de billigaste MCT-oljorna på marknaden. Den är gjord på palmolja vilket vi generellt inte rekommenderar av miljöskäl.

  • Innehåller 2 g Kapronsyra (C6), 50 – 65 g Kaprylsyra (C8), 30 – 45 g Kaprinsyra (C10) och 3 g Laurinsyra (C12)
  • Innehåller 400 ml
  • Räcker till 26 portioner
  • Utvinns från palmolja
  • Kostar ca 0,22 kr/ml

  Du hittar Olimp MCT här

  Dosering – Hur mycket MCT-olja ska jag ta?

  Rekommenderad dosering brukar ligga på 1-2 matskedar, en till tre gånger per dag, men det finns egentligen ingen fastslagen optimal dosering så du kan experimentera för att hitta det som fungerar bäst för dig.

  Du kan använda MCT-olja i kaffet till exempel när du gör en kollagenkaffe, i smoothien eller ringla över din sallad.

  När du börjar använda MCT-olja bör du starta med en liten dos på 1 tesked och sedan jobba dig uppåt.

  Om du startar med en för stor dos kan det ge diarré som biverkning eftersom oljan kan ha laxerande effekt innan du vant in dig. Annars finns där inga dokumenterade biverkningar vad gäller MCT-olja.

  Kostrelaterat

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar