Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Portioner
  25
  Förberedelse
  5 min
  Tillagning
  2 min

  Gurkmejapasta

  Guldmjölk

  Guldmjölk

  Guldmjölk är en oerhört nyttig dryck som jag rekommenderar att du intar kvällstid. Den lindrar smärta, är avgiftande och antiinflammatorisk. Måhända låter den inte god, men faktum är att den också är väldigt god. Den smakar nästan som chailatte, fast utan sötma. Ni som vill kan även söta drycken med något, men undvik att söta med honung. Upphettad honung skapar slaggprodukter, så kallad ama, i kroppen. Dadelsirap är en god och bra sötning tycker jag,  den är även vatadämpande.

  Gurkmeja är en av huvudingredienserna i guldmjölk och den är bra för både hudbesvär och onda leder och den är bra att ta förebyggande om det finns diabetes i släkten.

  Läs: Vad är gurkmeja bra för?

  Den detoxar levern och hjälper på så sätt mot exempelvis eksem (som ofta kommer från en överbelastad lever). Den förebygger även cancer såväl som hjärtattacker. Den hjälper mot för tidigt åldrande, förbättrar ditt immunförsvar samt matsmältningen och är späckad av nyttiga näringsämnen. Dock så är den även uttorkande och vatahöjande och den bör därför inte intas i för stor mängd, i synnerhet inte vid vataobalans.

  Om du vill ta del av gurkmejans många läkande egenskaper men inte orkar eller vill göra din egen guldmjölk kan du köpa gurkmeja med tillsatt svartpeppar i kapsel. Svartpeppar, piperin, förstärker gurkmejans effekt med ca 2000%. Det är därför viktigt att antingen köpa en kapsel innehållande både gurkmeja och piperin eller ta lite svartpeppar till när du sväljer ner kapseln. Ett exempel på gurkmeja med tillsatt piperin i kapsel kan du hitta här.

  Instruktioner

  1. Börja med att förbereda gurkmejapastan
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme samtidigt som du rör om tills du har en tjock pasta. Detta går fort! Låt svalna och förvara sedan pastan i kylen.
  3. Hetta upp havremjölken på en platta och häll upp i en kopp
  4. Tillsätt 1 tsk av pastan och tillsätt 1 tsk ghee, rör om.
  5. Klart!

  Detta är ett recept skapat av Elisabeth Labbaci

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.

  Johan Drott

  Dela med dina vänner


  Relaterat innehåll

  23 kommentarer (Visa )

  1. Mariette

   Hej
   Tänkte prova guldmjölk och undrar därför hur man vet om man har vataobalans?

  2. Hej Mariette! Vad kul! Det är jättegott! Det bästa är att gå till en ayurvedisk hälsorådgivare så får du veta vilka obalanser du har och hur de går att balansera. Du får en helhetsbild och många bra råd. Jag är rådgivare och finns i Uppsala, men du kan även hitta rådgivare över hela landet på t ex alternativmedicin.se eller här: http://www.ayurveda-akademin.se/Pages/HRorter.aspx

   Men du behöver iaf inte vara rädd för att dricka en mugg guldmjölk om dan. Du ska bara inte överkonsumera gurkmeja vid vataobalans.

   Lycka till!

  3. Mariette

   Hej
   Tack för svaret! Jag gjorde en ayurvedatest och det visade sig att jag är Pitta.
   Jag dricker guldmjölk varje kväll. Det är gott och det känns bra än så länge.

   • Jättekul att höra, Mariette!

    Fast lita inte på ayurvedatesterna som finns på nätet. De är ungefär lika tillförlitliga som horoskop i damtidningar, dvs de säger inte så mycket utan de vill bara göra ayurveda lättillgängligt för allmänheten. Om du på allvar vill veta nåt om dina obalanser så råder jag dig att söka upp en ayurvedisk hälsorådgivare. Men guldmjölk kan du förstås dricka i vilket fall som!

  4. Birgitta

   Ska det vara färska kryddor eller torkade?

   • Jag använder torkade kryddor, men färska funkar säkert också bra, men då kan jag tyvärr inte svara för måtten.

  5. Lise-lotte Segergren

   Om man inte tycker om havremjölk vad tar man istället

   • Du kan använda vilken mjölk du vill, Lise-lotte! Ko, soja, mandel t ex. Bara jag som föredrar havremjölk.

  6. Chi, är det chiafrön?

  7. Jan Södermam

   Det finns inga ”överbelastade levrar”. Människans lever är ett oerhört effektivt organ och dess överkapacitet är så stor att den aldrig blir ” överbelastad. Men för detox- industrin är det förstås bra att denna osanning sprids.

  8. Såklart det finns! Jag har själv tagit leverprover just av denna anledning. Att det fortfarande finns människor som inte ”tror” på detox är i min värld lika märkligt som att inte ”tro” på klimatförändringar. Men det fina är att var och en blir helig på sin fason.

  9. Linda Hellström

   Hur länge håller pastan i kylskåpet?

  10. Vet inte exakt, men länge. Iaf 2 månader. Man kan göra en lite mindre sats lite mer ofta om man vill ha den färsk. Den går ju så himla fort att göra.

  11. Åsa Jacobsson

   Kan man hoppa över ghee? Vad har den för betydelse för drycken?

   • Du kan ersätta ghee med t.ex. kokosolja men du behöver inte använda det. Ghee har ingen speciell betydelse för dryckens antiinflammatoriska egenskaper.

  12. Nathalie Forsberg

   hej!

   Jag och min mor har druckit guldmjölk en vecka ca och har blivit dåliga i magen båda två. Kan det ha att göra med guldmjölken?

   älskar eran sida förresten. Fått många bra tips och råd från den!

   • Guldmjölk sägs fungera renande så det kan vara det ni upplever. Prova att trappa ner på mängden och se om det hjälper. Om ni inte märker någon förbättring inom ett par veckor är det nog någonting annat som är fel, kanske en intolerans?

  13. Gurkmejan sägs i texten vara vatahöjande och guldmjölken vatadämpande. Är det verkligen så? Eller är det felskrivet?

   • Hej Ulrika,
    Det har blivit ett litet syftningsfel i texten. Vatadämpande syftar på dadelsirapen som kan användas som sötning av guldmjölken.

  14. OK, tack för klargörande, Johan.

  15. Maria

   Hej! Måste man göra pasta först eller går det bra att tillsätta gurkmejan direkt till mjölken? Varför/varför inte?

   • Genom att värma upp och göra pastan förhöjer du vissa av gurkmejans egenskaper, det är därför man göra pastan. Men du kommer ta del av de goda effekterna om du tillsätter gurkmejan direkt men kanske inte riktigt lika mycket.

  Kommentera