fbpx

Guldmjölk

Guldmjölk

Guldmjölk

Guldmjölk är en oerhört nyttig dryck som jag rekommenderar att du intar kvällstid. Den lindrar smärta, är avgiftande och antiinflammatorisk. Måhända låter den inte god, men faktum är att den också är väldigt god. Den smakar nästan som chailatte, fast utan sötma. Den som vill kan söta drycken med honung, lönnsirap eller dadelsirap. Tillsätt detta till sist vid servering.

Gurkmeja har en rad olika hälsofördelar, en av de främsta är dess antiinflamatoriska egenskaper.

Det har visat sig att tillskott av curcumin från gurkmeja kan ha effekt mot flera olika typer av cancer genom att påverka signalvägarna hos flera olika celler. Det finns vissa bevis som pekar på att tillskott kan förhindra uppkomsten och hämma tillväxten av tumörer och metastaser. [källakälla]

Du kan läsa mer om gurkmeja och dess fördelar här.

Välj bra kvalite av gurkmeja

När du ska göra guldmjölk vill du använda gurkmeja av hög kvalite och allra helst ekologiskt. Du märke både på smaken och färgen om gurkmejapulvret du köpt känns färskt.

Färgen på pulvret ska vara gyllene orange och dofta friskt.

Du hittar bra gurkmejapulver här

Kosttillskott som smidigt alternativ till guldmjölk

Om du vill ta del av gurkmejans många läkande egenskaper men inte orkar eller vill göra din egen guldmjölk kan du köpa gurkmejakapslar.

OBS! Svartpeppar, piperin, förstärker gurkmejans effekt med ca 2000% genom den så kallade synergieffekten.

Det är därför viktigt att antingen köpa en kapsel innehållande både gurkmeja och piperin eller ta lite svartpeppar till när du sväljer ner kapseln, detta gäller även om du använder färsk eller mald gurkmeja.

Du hittar gurkmejakapslar med piperin här

Detta är ett recept skapat av Elisabeth Labbaci

Guldmjölk

Portioner: 25 | Tid: 7 min

Gurkmejapasta

 • 0,5 dl Malen gurkmeja
 • 0,5 dl Malen ingefära
 • 1 tsk Grovmalen svartpeppar
 • 2 dl Vatten

Guldmjölk

 • 2 dl Valfri mjölk (gärna havre, kokos eller nötmjölk)
 • 1 tsk Gurkmejapasta
 • 1 tsk Ghee eller kokosolja

Gör så här

 1. Börja med att förbereda gurkmejapastan: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme samtidigt som du rör om tills du har en tjock pasta. Detta går fort! Låt svalna och förvara sedan pastan i kylen.
 2. Gör guldmjölken genom att hetta upp valfri mjölk på en platta och häll upp i en kopp. Tillsätt 1 tsk av pastan och tillsätt 1 tsk ghee eller kokosolja, rör om och avnjut.
 3. Om du vill ha en skummig guldmjölk, i likhet med latte, kan du mixa den varma mjölken med kokosolja/ghee och gurkmejapasta. Därefter häll upp i en kopp.
 • Detta är ett recept på gurkmejapasta som ger flera portioner, beräknat upp till 25 portioner. Du kan utan problem halvera mängden till pastan. Förvara pastan i en tätförsluten burk i kylen. Denna pasta kan även användas som smaksättning vid matlagning eller i en kaffedrink.
32 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Mariette

  Hej
  Tänkte prova guldmjölk och undrar därför hur man vet om man har vataobalans?

  Svara

 2. Hej Mariette! Vad kul! Det är jättegott! Det bästa är att gå till en ayurvedisk hälsorådgivare så får du veta vilka obalanser du har och hur de går att balansera. Du får en helhetsbild och många bra råd. Jag är rådgivare och finns i Uppsala, men du kan även hitta rådgivare över hela landet på t ex alternativmedicin.se eller här: http://www.ayurveda-akademin.se/Pages/HRorter.aspx

  Men du behöver iaf inte vara rädd för att dricka en mugg guldmjölk om dan. Du ska bara inte överkonsumera gurkmeja vid vataobalans.

  Lycka till!

  Svara

 3. gravatar Mariette

  Hej
  Tack för svaret! Jag gjorde en ayurvedatest och det visade sig att jag är Pitta.
  Jag dricker guldmjölk varje kväll. Det är gott och det känns bra än så länge.

  Svara

  • Jättekul att höra, Mariette!

   Fast lita inte på ayurvedatesterna som finns på nätet. De är ungefär lika tillförlitliga som horoskop i damtidningar, dvs de säger inte så mycket utan de vill bara göra ayurveda lättillgängligt för allmänheten. Om du på allvar vill veta nåt om dina obalanser så råder jag dig att söka upp en ayurvedisk hälsorådgivare. Men guldmjölk kan du förstås dricka i vilket fall som!

   Svara

 4. gravatar Birgitta

  Ska det vara färska kryddor eller torkade?

  Svara

  • Jag använder torkade kryddor, men färska funkar säkert också bra, men då kan jag tyvärr inte svara för måtten.

   Svara

 5. gravatar Lise-lotte Segergren

  Om man inte tycker om havremjölk vad tar man istället

  Svara

  • Du kan använda vilken mjölk du vill, Lise-lotte! Ko, soja, mandel t ex. Bara jag som föredrar havremjölk.

   Svara

 6. gravatar Jan Södermam

  Det finns inga “överbelastade levrar”. Människans lever är ett oerhört effektivt organ och dess överkapacitet är så stor att den aldrig blir ” överbelastad. Men för detox- industrin är det förstås bra att denna osanning sprids.

  Svara

  • gravatar Johanna

   Fast nu har du fel Jan Södermalm. Med överbelastad lever kan man mena att den inte fungerar som den ska. Vilket sker om den är inflammerad. En lever som är inflammerad fungerar alltså inte som den ska och då kan man ju kalla den överbelastad, för den kan inte utföra sitt viktiga arbete.

   Svara

 7. Såklart det finns! Jag har själv tagit leverprover just av denna anledning. Att det fortfarande finns människor som inte “tror” på detox är i min värld lika märkligt som att inte “tro” på klimatförändringar. Men det fina är att var och en blir helig på sin fason.

  Svara

 8. gravatar Linda Hellström

  Hur länge håller pastan i kylskåpet?

  Svara

 9. Vet inte exakt, men länge. Iaf 2 månader. Man kan göra en lite mindre sats lite mer ofta om man vill ha den färsk. Den går ju så himla fort att göra.

  Svara

 10. gravatar Åsa Jacobsson

  Kan man hoppa över ghee? Vad har den för betydelse för drycken?

  Svara

  • Du kan ersätta ghee med t.ex. kokosolja men du behöver inte använda det. Ghee har ingen speciell betydelse för dryckens antiinflammatoriska egenskaper.

   Svara

 11. gravatar Nathalie Forsberg

  hej!

  Jag och min mor har druckit guldmjölk en vecka ca och har blivit dåliga i magen båda två. Kan det ha att göra med guldmjölken?

  älskar eran sida förresten. Fått många bra tips och råd från den!

  Svara

  • Guldmjölk sägs fungera renande så det kan vara det ni upplever. Prova att trappa ner på mängden och se om det hjälper. Om ni inte märker någon förbättring inom ett par veckor är det nog någonting annat som är fel, kanske en intolerans?

   Svara

 12. Gurkmejan sägs i texten vara vatahöjande och guldmjölken vatadämpande. Är det verkligen så? Eller är det felskrivet?

  Svara

  • Hej Ulrika,
   Det har blivit ett litet syftningsfel i texten. Vatadämpande syftar på dadelsirapen som kan användas som sötning av guldmjölken.

   Svara

 13. gravatar Maria

  Hej! Måste man göra pasta först eller går det bra att tillsätta gurkmejan direkt till mjölken? Varför/varför inte?

  Svara

  • Genom att värma upp och göra pastan förhöjer du vissa av gurkmejans egenskaper, det är därför man göra pastan. Men du kommer ta del av de goda effekterna om du tillsätter gurkmejan direkt men kanske inte riktigt lika mycket.

   Svara

 14. gravatar Jenny

  Hej. Jag har tittat på olika recept för guldmjölken. Ni är dem enda som tar upp alternativ sötning, dadelsirap istället för honung. Är det inte lika viktigt för andra undrar Jag? Tänker att effekten av mjölken vill man ju ha utan slaggprodukter från honungen när den blir upphettad? Vad tror ni?
  Tack för en bra hemsida.
  Hälsningar Jenny

  Svara

  • Hej Jenny,
   Jag kan inte svara på varför andra använder honung istället för dadelsirap, de kanske inte tänker på att honungens goda egenskaper försvinner vid uppvärmning. Men jag vet inte hur pass stor roll det egentligen spelar för guldmjölkens effekt.
   Ha en fin dag!

   Svara

 15. gravatar Inga

  Jag är vata, troligtvis mycket vata. Tänkte prova guldmjölk för dess antiinflammatoriska effekt. Ska jag ändra på något i receptet?

  Svara

 16. gravatar Inger Andreasson

  Hej
  Kan man frysa pastan som man använder till Guldmjölken ?
  Blir det försämrad effekt.

  Svara

  • Hej Inger, det vet jag faktiskt inte. Har aldrig provat att frysa den.

   Svara

 17. gravatar Anette Severinsson

  Hur länge håller sig gurkmejapastan i kylskåpet?

  Svara

  • Svårt att säga men vi har haft den stående i månader periodvis. Om du märker att du inte hinner använda upp den inom en månad kanske du ska göra en mindre mängd 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*