fbpx

Ghee: hur du gör eget klarifierat smör

Ghee, även kallat klarifierat smör eller skirat smör, har en tydlig nötig smak och det används mycket inom pakistansk och indisk matlagning.

Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter.

dsc03243

Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan  i vissa fall använda sig av ghee som substitut för smör eftersom det inte innehåller något mjölkprotein, det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.

Om du vill vara säker på att ghee är helt fritt från mjölkprotein behöver du köpa en färdig variant. Var dock noga med att läsa på förpackningen eventuell fråga tillverkaren så att det garanterat är fritt från allergener.

Du kan hitta färdig ghee här

Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan, det vill säga fettet vilket består av hundra procent smörolja.

Vi brukar använder ghee på flera olika sätt, dels använder vi det vid stekning men även i smoothies, till popcorn, en stor klick på havregrynsgröten och har upptäckt att det lämpar sig väldigt bra när man gör tryfflar.

Vad behövs för att göra Ghee / klarifierat smör?

  • Smör
  • Kastrull eller Crock pot, vi föredrar att använda en CrockPot
  • Flergångskaffefilter
  • Glasburk för förvaring

5oo gram smör bildar ungefär 4 dl färdig ghee.

Det går enkelt att göra ghee direkt på spisen med en kastrull men det underlättar väldigt mycket att använda sig av en Crock pot. Smöret måste värmas upp på låg värme så att det inte riskerar att brynas. Det ska samtidigt vara tillräckligt hög värme så att mjölkproteinet koagulerar och sjunker till botten.

Eftersom en Crock pot kan hålla jämn värme under en lång tid är den optimal att använda för att framställa ghee.

Så här gör du Ghee / klarifierat smör i kastrull

  1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
  2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
  3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
  4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
  5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
  6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.

Så här gör du Ghee / klarifierat smör i en Crock pot

  1. Lägg i smöret i din CrockPot.
  2. Sätt värmen till låg och ställ in tiden till 2 timmar. Du kan låta det gå längre tid, desto längre tid desto mer smak av knäck kommer gheen att få.
  3. När tiden har gått ut kommer det ha bildats fast flytande skum på ytan. Plocka bort skummet med en sked.
  4. I botten bör du nu ha en stelnad massa av mjölkproteinet. Använd en soppslev eller liknande och häll ner i ett flergångskaffefilter. Var försiktig så att du inte rör upp massan som ligger i botten av grytan. Om det händer är det bra att vänta till den sjunker till botten igen.
  5. Nu har du färdig ghee!
dsc03226
dsc03228
dsc03231
dsc03239
dsc03251

Förvaring

Du kan förvara din ghee i rumstemperatur i en tätförsluten burk eller i kylskåpet. Det klarar sig i flera månader, om inte längre, så du behöver inte oroa dig för hållbarheten. Tänk på att om du förvarar ghee i kylskåpet så kommer den bli väldigt hård, mycket hårdare än smör och svårarbetad. Ta därför fram den i god tid innan du ska använda den.

25 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Jenny

    Hej! Tack för ert recept på ghee. Jag testade göra det i kastrull eftersom jag inte har någon crockpot men lyckades inte få något gyllenbrunt skum utan istället blev det brynt. Innan det blev brynt såg man tydligt att mjölkproteinet separerats. Är det nödvändigt att få ett gyllenbrunt skum eller kan man försöka filtrera det redan då man ser att det tydligt separerats?

    Svara

    • Hej Jenny! Det är lättast att plocka bort skummet när det har stelnat men du behöver inte vänta så länge om du inte vill. När du ser att fettet och proteinet har separerats kan du ta bort skummet försiktigt med en sked och sedan filtrera som vanligt. Var bara försiktig så du inte råkar röra upp proteinet som ligger i botten. Om det händer måste du vänta en stund till det lagt sig på botten igen.

      Svara

  2. gravatar Karin

    Vilket smör använder ni till Gheesmör. Hittar inget stort paket osaltat smör på ica bara pyttesmå dyra osaltade.

    Svara

    • Vi brukar använda normalsaltat ekologiskt smör från Hjordnära (skånemejerier) eller från Arla.

      Svara

  3. Kan man använda restprodukten, det man silar bort, till något? Det känns lite konstigt om man inte kan använda det till något.

    Svara

    • Själva poängen med att göra ghee brukar vara för att man vill undvika mjölkprotein, restprodukten är just mjölkprotein. Men du kan ju ha det på mackan eller något liknande. Det är rätt så salt bara så du tänker på det.

      Svara

  4. Hallå – ni fick en fråga den 15 januari, men jag har ännu inte fått något svar. Jag vill väldigt gärna veta eftersom jag kommer att göra ghee många gånger till och gärna vill låta restprodukten komma till nytta. Tack på förhand!

    Svara

  5. gravatar Karin

    Hej, jag gjorde enligt receptet i crockpot. Efter 8 timmar på låg effekt var bottensatsen heeelt svart o bränd. Jag silade och gjorde klart ändå men gheen smakar faktiskt rätt bränt, inte alls så gott som jag hoppades. Tror en mer lämplig tid hade varit ca 4 timmar. Synd på ett kilo smör!

    Svara

    • Beklagar att det inte blivit bra Karin! Vi har redigerat inlägget med uppdateringar gällande tid. Tack för att du kommenterar!

      Svara

      • gravatar Carina

        Hej Rebecca!

        Jag undrar var ni köpt ert flergångsfilter?
        Mvh Carina

        Svara

        • Hej Carina, det minns jag tyvärr inte men det finns några olika modeller på flergångsfilter och brukar inte vara svårt att få tag i. Exempelvis har jordklok.se både i bomull och i lin. Du kan söka på flergångsfilter kaffe eller kaffefilter.

          Svara

  6. gravatar Elin Johansson

    Om jag vill göra eget ghee (för att det blir billigare) men vill vara säker på att det innehåller k2, vad köper jag för smör?

    Jag brukar köpa Icas I love eco smör för att det är det billigaste ekosmöret, men det är ju varken gräsbetes eller opastörierat (om det ens går att få tag på).

    Svara

    • Allt smör innehåller naturligt vitamin-k2 så för den sakens skull spelar det inte så stor roll vilket smör du väljer. Jag vet tyvärr inte var det går att få tag på gräsbetat smör i Sverige. Det är nog någon gårdsbutik i så fall. Opastöriserat smör behövs inte när du gör ghee, smöret värms ändå upp och blir pastöriserat i processen.

      Svara

  7. gravatar Alexander Lindquist

    4 paket osaltat smör på låg värme.e i crockpot i 6 timmar är bäst

    Svara

  8. gravatar Ståhle Hafid

    Hej
    Jag brukar smälta smör normal saltat i en kastrull på svag värme när det har blivit smälta brukar jag hälla försiktig smöret i en burk sedan på slutet när smöret blandas med vätska lägger jag kastrullen i kylen när det har stelnat tar jag bort smöret och skräpar under sidan o tar bort det som är inte smör och lägger det i burken o kastar mjölken .eller köper jag färdiga

    Svara

  9. gravatar Tomas

    Ghee är toppen. Jag gör min i ugnen. 70-80 grader. Ett paket smör brukar ta en 1h lite drygt. Glaskanna eller ugnsform.

    Svara

  10. gravatar Pia

    finns det palmitinsyra i ghee?

    Svara

    • gravatar Nils

      Ja. Både palmitinsyra och oleinsyra finns i ghee gjort på smör från ko eller get (bara att googla, titta tex på engelska Wikipedia för ghee)

      Svara

  11. gravatar Jessica Phersson

    Är bara att ställa den i ugn mellan 50-80 grader så är det klart på en timma 😀
    Istället för att krångla 👌

    Svara

  12. gravatar Malou Gyllner

    Mitt blivande Ghee står på spisen. Rätt var det är bubblar det till och flyger upp ordentlig kluns smör som landar på spisen Varför? Är det någon liten vattenmolekyl som ligger på botten och plötsligt vill upp och därmed “skjuter” upp smöret som ligger ovanpå ?
    2 pkt smör i en lite vidare kastrull m kopparbotten. Ska tillägga att jag påbörjade igår och blev tvungen att avbryta, så den har stått över natten, innan jag nu började om.
    Crocpotten upptagen m benbuljong.

    Tacksam för svar.
    Malou

    Började igår men avbröt av annan anledning.

    Svara

  13. gravatar Jeff

    Går det göra i micron, nån som provat?

    Svara

    • Jag skulle tro att det blir svårt att kontrollera temperaturen i micron då det behöver stå en längre stund på låg värme för att separera sig ordentligt. Har dock inte provat.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*