fbpx

Kokosolja – Bra eller Dåligt?

Är kokosolja bra eller dåligt? Denna olja har blivit omåttligt populär men beroende på var du läser kan du få helt olika svar. Oftast beror den negativa kritiken på det mättade fettet i kokosoljan.

Kokosnöten har funnit sedan urminnes tider. Det har även mättat fett gjort. När jag började småskolan blev vi redan på den tiden lärda att mättat fett är dåligt för dig, det ger dig hjärt- och kärlsjukdomar och massa andra otrevliga saker, så se till att håll dig borta.

Eftersom kokosnöten till stor del består av mättat fett undgick inte denna heller häxjakten. Istället för att titta på alla de hälsoegenskaper kokosköttet har så stirrade de så kallade hälsovetarna sig blinda på det mättade fettet. Ett exempel är från tidningen “Må bra”.

Från sidan ovan nämns bland annat att laurinsyra inte är en livsnödvändig fettsyra. Hur är då definitionen på livsnödvändig? Laurinsyra är bland annat en viktig komponent i bröstmjölk som ger barnet ett bättre immunförsvar och om det inte är livsnödvändigt så vet jag inte vad som är det.

Kokosoljan har en mängd dokumenterade hälsoegenskaper. För utom den just nämnda immunförsvarshöjande effekten är även kokosolja bra för magen. De antibakteriella egenskaperna i kokosoljan är mycket bra på att slå ut bakterier som finns i magen.

Men ska vi inte ha bakterier i magen undrar du säkert? Är det inte det som dricka ProViva går ut på? Jo, det är helt rätt och riktigt. Som tur är då att kokosoljan kan urskilja de bra från de dåliga bakterierna i din mage. För dig som lider av t.ex. stressmage är kokosolja att rekommendera.

För att det här inlägget inte ska bli allt för långt listar jag ytterligare hälsoegenskaper nedan.

 • Motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Hjälper till vid viktminskning (Kokosoljan höjer din ämnesomsättning genom att öka din kroppstemperatur)
 • Hjälper till vid läkning och infektioner.
 • Ökad energi.

Kokosolja har ytterligare en viktig egenskap som många andra vegetabiliska oljor saknar. Jag känner faktiskt inte till någon annan med liknande egenskaper.

Vid stekning, eller uppvärmning av vegetabiliska oljor ändrar fettskedjorna struktur, antioxidanterna förstörs vilket gör att oljan börjar oxidera och det skapas farliga ämnen som kan ge dig cancer och andra sjukdomar.  Detta händer inte med kokosolja på grund av dess innehåll av MCT (Medium-chain triglycerides) vilket gör kokosolja som ett bra alternativ att använda till matlagning.

Nedan kan du se ett klipp med Dr. Mercola där han berättar om kokosolja.

https://youtu.be/vOBuAe1IVRM

Välj rätt kokosolja

Viktigt att tänka på när du ska köpa kokosolja är givetvis att den bör vara ekologisk men också kallpressad för att den ska ha så hög kvalitet som möjligt.

Såkallad “Extra virgin kokosolja” är att rekommendera. Om oljan har en frisk och färsk doft när du öppnar burken då är det en bra indikator på att du har fått bra kvalitet.

Jag har testat flera olika märken men tycker att kokosolja av märket Cocosa utan tvekan är de som smakar bäst och som jag upplever är av högsta kvalite.

Köp kokosolja från Cocosa här

Andra märken så som Kung markatta tycker jag har varierande kvalite, tyvärr fick jag en gång slänga en burk där kokosoljan smakade härsken trots att den var nyinköpt.

Det finns också billigare varianter från t.ex. biofood och urtekram som båda är helt okej i min mening om du är ute efter billigare alternativ.

Det finns också kokosolja som är doft- och smakfri.

Den lukt- och smakfria oljan är bra att använda i matlagning och bakning när du inte vill att maten ska få smak av kokos.

Även när det kommer till doft- och smakfri kokosolja gillar vi märket Cocosa men här har vi inte märkt någon större skillnad mot andra märken vi provat så välj den som passar din prisklass.

Hur använder jag själv kokosolja?

Jag brukar använda kokosolja på en daglig basis. Två till tre matskedar om dagen försöker jag få i mig.

På morgonen brukar jag göra en smoothie där jag tar i 2 matskedar kokosolja. Jag gillar den friska kokossmaken, energin och mättnaden den ger. Jag brukar även en gång i veckan gnida in mitt ansikte med lite kokosolja för att hålla min hud ren och fin. Jag har slutat gnida in ansiktet med kokosolja, varför kan du läsa här.

Jag använder även kokosolja som naturlig munskölj, så kallad oil pulling, och upplever att mina tänder blivit något vitare och tandköttet både ser och känns friskare.

Avslutning

En viktig sak att nämna är att kokosolja har en hög smältpunkt. För oss som bor i sverige är kokosoljan nästan stelnad hela året om. Oljan blir inte flytande förrän runt 24-25 grader.

Ett tips är att inte ha den i kylen för då blir det svårt att använda eftersom den blir väldigt hård. Jag brukar ha oljan i skafferiet. En bra indikator på att sommaren har kommit är att kokosoljan är flytande.

Jag har än så länge bara skrapat på ytan om kokoolja. Jag har valt att inte gå in allt för mycket på hur kokosoljan fungerar inne i kroppen eftersom detta inlägget då skulle blivit allt för långt. Det får i så fall komma i en senare del.

För er som vill ha mer information om kokosolja, eller veta var jag har hitta min information så kommer jag att publicera länkar och källhänvisningar här under.

Om du vill veta vilken kokosolja vi föredrar att använda hemma hos oss kan du hitta den här.

Resurser

http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

http://coconutoil.com/peer_reviewed/  (länkar till flera studier om kokoolja)

The coconut miracle, 2004,  Bruce Fife, Jon J.Kabara

3 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. En fantastisk bok att läsa som lovordar kokosoljan är den av Bruce Fife – Stoppa Alzheimers nu! Helt strålande bok, som innehåller en massa bra fakta om kroppen, hjärnan, kolesterol, mättat fett eller inte osv osv….kan rekommendera den varmt!
  Mvh Maria
  Tack för en bra blogg!

  Svara

 2. Tack för ett bra inlägg. Håller med om att kokosoljan är bra. Använder det hela tiden när jag lagar mat.
  Sen brukar MåBra inte vara den bästa källan för hälsoinformation. Brukar inte ta deras råd speciellt seriöst.

  Mvh,
  Martin

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*