fbpx

Stor guide: 20 eteriska oljor för hemmet och hälsan

Eteriska oljor har använts i tusentals år på grund av dess läkande egenskaper. Eteriska oljor kan verka hälsofrämjande på olika sätt beroende på vilken olja du använder och hur du använder den. Uppiggande, lugnande, smärtlindrande, stimulerande, muskelavslappnande, svampdödande, antiinflammatoriskt m.m. är bara några av dess effekter.

I detta inlägg får du lära dig allt du behöver veta för att börja använda eteriska oljor samt en guide till 20 olika oljor!

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor, eller essentiella oljor som det ibland kallas (då det på engelska kallas essential oils), är oljor som utvinns på olika sätt från växter. Det kan utvinnas ur blommor, blad, bark, rötter, skal på frukter m.m.

Dessa oljor är det som ger blomman sin doft bland annat men har många fler egenskaper. De skyddar även mot skadeinsekter, bakterier, svamp och annat som kan skada växten.

Det vanligaste sättet att utvinna eteriska oljor är genom destillering, vilket innebär att man separerar olja från vattnet i plantorna. På så vis koncentreras de mest hälsofrämjande egenskaperna från en växt i en olja.

Eteriska oljor är därmed helt naturliga och väldigt potenta. Det krävs i regel bara ett par droppar för att uppnå effekt och som regel späds eterisk olja ut med vatten eller vegetabilisk olja.

Aromaterapi

Eteriska oljor har använts under alla tider både i medicinska och kosmetiska syften. Oljornas antiseptiska och bakteriedödande egenskaper har även av egyptierna använts vid balsamering. Antiseptika appliceras på huden för att förebygga infektioner.

Egyptierna hade mycket kunskap om eteriska oljors olika egenskaper och de användes flitigt medicinskt och ceremoniellt. Eteriska oljor har även använts av forntida greker, kineser och romare.

Begreppet aromaterapi är däremot relativt modernt, det uppstod i början på 1900-talet då man började forska och analysera lavendeloljans läkande egenskaper.

När man idag talar om aromaterapi syftar man i regel till en helkroppsmassage (eller annan terapeutisk behandling) där eteriska oljor används i olika kombinationer av en aromaterapeut för att skapa unika upplevelser.

De eteriska oljorna syftar då till att stärka immunförsvaret och ge ökad livskraft.

Inom begreppet aromaterapi ryms aromamassage (som nämnts ovan), aromabad, aromalampor och aromastenar.

Oljorna kan användas för att lindra smärta, påskynda läkning, lindra huvudvärk, verka uppiggande eller avslappnande, underlätta matsmältning och så mycket mer.

Olika oljor har olika egenskaper, läs vidare för att lära dig mer!

Är eteriska oljor giftiga eller farliga?

Eteriska oljor är mycket koncentrerade och bör alltid användas i enbart små doser. I stora mängder kan oljorna istället blir giftiga. Följ alltid bruksanvisningarna.

Kvaliteten på eteriska oljor varierar och billiga oljor kan vara utspädda med kemikalier. Vi rekommenderar därför att du väljer en olja i hög kvalitet för att kunna dosera korrekt.

Är eteriska oljor hormonstörande?

Det finns nyare studier som visar att just Lavendelolja och tea treeolja i sin kemiska struktur kan innehålla hormonstörande ämnen. Detta har visat sig för prepurbetala pojkar som utvecklat “mansbröst” vid upprepad användning av tvål, lotions, parfym, tvättmedel m.m. innehållande dessa oljor.

Man har funnit i labratoriestudier att lavendel och tea treeolja innehåller ämnen som har östrogenliknande egenskaper och testosterondämpande egenskaper vilket kan störa manlig pubertet vid användning. Det verkar dock inte röra sig om långsiktiga störningar. Ämnet studeras fortsatt då dessa ämnen även ingår i andra eteriska oljor och jag ville inkludera det i denna artikel även om det fortfarande är lite oklart.

För att läsa mer hittar du artikeln i fråga här. 

Allergitest

Innan du använder en eterisk olja för första gången bör du göra ett litet allergitest. Tänk på att om du är allergisk mot exempelvis apelsin är du troligen allergisk mot eterisk olja från apelsin.

Ta en droppe eterisk olja och blanda ut med 1 tsk olja. Smörj lite av blandningen på underarmen och låt sitta kvar i några timmar. Kontrollera sedan om du har fått någon reaktion såsom rodnad eller klåda. Om du reagerar på den eteriska oljan bör du inte använda den på huden. Däremot kan du testa att använda den i en aromalampa.

Så använder du eteriska oljor

Eteriska oljor kan du kort sagt tillgodogöra dig på tre olika sätt. Genom huden, genom inandning och genom munnen (oralt utblandat med vatten eller i tabletter exempelvis).

De vanligaste sättet att använda sig av eteriska oljor är genom huden och via lungorna.

Genom huden

Eteriska oljor är inte trögflytande såsom vegetabiliska oljor och lämnar inga fettfläckar efter sig. Detta gör att de enkelt kan tränga in i huden och ut i blodet.

Eteriska oljor bör däremot alltid spädas ut med en basolja innan den appliceras på huden. Några bra oljor att späda ut med är:

Genom att späda ut oljan minskar du dess koncentration och minskar risken för hudirritation. En generell fingervisning är:

1 droppe eterisk olja till 1 tsk olja

Detta kan naturligtvis variera till både lite mer och lite mindre men det är något att utgå från.

För punktbehandling av exempelvis finnar med tee trea olja kan du testa att droppa lite på en bomullstuss och rengöra med. Om det blir för starkt kan du även droppa lite vatten på bomullstussen för att späda ut oljan. Fungerar fantastiskt bra för att hålla huden ren!

Genom inandning

Ett annat populärt sätt att använda eteriska oljor är att andas in oljorna direkt från flaskan eller med hjälp av en aromalampa eller i en luftfuktare. Även genom inandning av ångorna tas oljorna upp i blodet. Samtidigt ger en aromalampa en härlig doft i rummet du befinner dig i.

Du kan också tappa upp ett varmt bad och droppa i lite eteriska oljor. Det känns både lyxigt och är välgörande.

Vid förkylning kan du koka upp vatten och droppa i exempelvis eucalyptus andas in ångorna för att öppna upp luftvägarna. Fler tips för användning kan du läsa nedan.

Genom munnen (oralt)

Generellt sett ska du inte förtära eteriska oljor då de kan vara giftiga. Det finns däremot några eteriska oljor som kan intas i små mängder och under en begränsad tidsperiod.

Ett exempel på detta är oreganoolja (finns både i droppar och i kapslar) som är mycket effektiva för att bekämpa exempelvis Candida eller som ett naturligt antibiotika.

Hos oss tar vi oreganoolja i kapslar om vi börjar känna oss lite krassliga vilket faktiskt hjälper varenda gång.

I bakning kan det passa med några droppar apelsin eller citronolja istället för rivet skal. Pepparmyntsolja är gott tillsammans med smält choklad exempelvis om du gör egna praliner. Citronolja och apelsinolja är också gott för att smaksätta vatten.

Eteriska oljor är starka och det är viktigt att vara mycket försiktig med doseringen. Annars kommer smaken ta över.

Vilken eterisk olja är bäst?

Vi rekommenderar att alltid köpa eteriska oljor som enbart innehåller 100% olja, inget annat. Kvaliteten på eterisk olja avgörs av flera olika faktorer såsom klimat, framställningsmetod, odlingsförhållande och hur de skördas.

Ångdestillation och kallpressning är de mest skonsamma metoderna för att framställa eterisk olja av hög kvalitet.

De oljor som vi rekommenderar är framställda på ekologiskt odlade växter och med någon av dessa metoder.

Eteriska oljor är och bör behandlas som en mer “exklusiv” produkt. Kvaliteten på oljorna spelar roll för dess hälsosamma egenskaper och oljorna bör användas med eftertanke.

Ekologisk eterisk olja från Healthwell PURE – bra pris!

Healthwell PUREs ekologiska oljor är av hög kvalitet men till ett mycket bra pris.

Här hittar du Healthwell PURE eteriska oljor

Ekologisk eterisk olja från Lifeblossom – Stort utbud!

Lifeblossom är ett svenskt företag med ett stort utbud av ekologiska eteriska oljor av hög kvalitet. Här hittar du också lite mer unika oljor.

Här hittar du Lifeblossoms eteriska oljor

Aromalampa eller diffuser?

Aromalampa

I en aromalampa värms den eteriska oljan upp tillsammans med vatten. I regel är det uppdelat i en skål där du häller i vatten och ett par droppar olja och undertill ställer du ett värmeljus.

Detta är både ett enkel, snygg och billigt sätt att använda eteriska oljor. Lampan är diskret och passar in i alla rum, den ser bara ut som en snygg ljushållare.

Denna typ av aromalampa sprider inte ångorna lika effektivt som en diffuser gör utan är mer “lokalverkande”.

Här hittar du aromalampa

Diffuser/luftfuktare

I en diffuser, eller luftfuktare/doftspridare som det också kallas, får du två funktioner i ett. Den återfuktar luften samtidigt som den sprider aromerna från oljorna i rummet. En diffuser är betydligt mer effektivt för att återfukta och sprida dofterna i ett större rum.

Detta är alltså effektivare för aromaterapi och det finns flera fördelar med att använda sig av en luftfuktare. Torr luft kan vara orsaken till att du upplever att du blir trött på kontoret, att din hud blir torr och spricker eller att dina ögon blir torra. I kontorsmiljöer och modernare täta hus tenderar luften bli torr.

Med en luftfuktare lägger sig fukten som en kall dimma i rummet som verkar uppiggande och uppfriskande. För dig som lider av torr hud kan detta absolut vara till stor hjälp!

Här hittar du kombinerad diffuser/luftfuktare

Förvaring

Förvara alltid dina eteriska oljor mörkt och svalt, gärna i kylskåpet.

6 mångsidiga eteriska oljor för nybörjaren

Vill du börja med eteriska oljor men vet inte riktigt vilka du ska köpa först?

Nedan nämnda oljor är en bra början som du kan använda för det mesta i vardagen. När du testat dessa kan du alltid gå vidare till att testa fler.

Några sätt du kan använda eteriska oljor på

För avslappning, mot stress och huvudvärk

Nedanstående eteriska oljor har lugnande och avslappnande egenskaper:

Tillsätt 5-7 droppar lavendel, bergamott och/eller kamomill i badvattnet. Kombinera gärna med epsomsalt vilket är toppen för trötta och ömma muskler.

Tillsätt ovan nämnda oljor i din aromalampa/diffuser och låt ett rum fyllas med dess avslappnande dofter. Passa gärna på att stretcha lite lätt eller göra ett kort yogapass.

Kamomill har traditionellt använts för just huvudvärk och ångest. Det hjälper dig också att somna. Kan också drickas som kamomillte (dock inte gjort på oljan utan blommorna).

Andra eteriska oljor som kan lindra huvudvärk:

Vid förkylning och hosta

Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt ett par droppar eukalyptusolja, tea tree eller rosmarin och luta dig med ansiktet över kastrullen eller häll över i en skål. Lägg en handduk över dig och andas in ångorna för att lugna hosta och lösa upp slem. Håll ögonen stängda. Sitt kvar och andas i 15-20 minuter.

Eukalyptusolja kan också blandas ut med en basolja och smörjas på bröstet när du är täppt i näsan. Detta underlättar för andningen.

Till städning, tvätt och annan rengöring

Citronolja ger en härlig doft och är bakteriedödande. Kombinera med tea treeolja som är både bakterie och svampdödande för ett riktigt effektivt rengöringsspray.

Tillsätt 10 droppar citron och 4 droppar tea tree per 100 ml vatten i en sprayflaska. Skaka flaskan innan användning, förvaras mörkt och svalt mellan användningstillfällen.

Citron och tea tree kan du gärna också droppa i din aromalampa/diffuser för att rensa luften i ett rum. Ta det lugnt med mängden då doften kan bli för intensiv, ett par droppar av varje räcker väl.

Vill du fräscha upp tvätten med naturliga dofter?

Tillsätt 5 droppar av eukalyptusolja eller citronolja i tvättmedelsfacket eller på en tygtrasa som du lägger i torktumlaren. Tack vare de eteriska oljornas antibakteriella egenskaper är detta ett effektivt sätt att hålla kläderna fräscha. Detta kan vara särskilt lämpligt för illaluktande träningskläder och skor.

Lindra solbränna, eksem eller finnar/akne

Tillsätt 5 droppar cederträolja i badet för att lindra eksem, eller späd ut i en härlig olja enligt rekommendationen 1 droppe per 1 tsk olja och smörj in drabbade områden.

Om du har bränt dig i solen kan du tillsätt några droppar lavendel eller kamomill (läkande/lugnande) och några droppar pepparmynta (kylande) i en vegetabiliskt olja såsom kokosolja eller arganolja. Smörj in huden med detta och låt verka.

Om du har besvär med mjäll kan du blanda i ett par droppar cederträolja i ditt schampo eller balsam. Låt verka en stund innan du sköljer ur.

För dig som lider av fet och oljig hy kan du droppa Röd cederträolja  i din hudolja, som i mitt fall är arganolja, för att balansera talgproduktionen. Denna oljan är också effektivt för dig med akne.

Tea treeolja är fantastiskt mot finnar och akne. Jag använder sedan många år tillbaka alltid tea tree på finnar eller förebyggande genom att fukta en bomullspad med vatten och droppa tea treeolja på. Använd som en ansiktstvätt över hela ansiktet men undvik området runt ögonen.

Munvård och lindra tandvärk

Vid tandvärk, droppa kryddnejlikaolja på fingret och ta på den ömma tanden. Kryddnejlika fungerar som lokalbedövning och lindrar smärta effektivt.

Vi rekommenderar sedan länge oilpulling för god munhälsa. Tillsätt gärna 1 droppe tea tree till kokosoljan och skölj runt i munnen, spotta ut efter 5-20 minuter. Det dödar bakterier och ger en fräsch doft. Oljan får inte sväljas.

Mot insekter, mygg och för att lindra insektsbett

Nedanstående eteriska oljor har egenskaper som framförallt myggor inte alls tycker om:

Tillsätt en kombination av dessa oljor i en diffuser/aromalampa och ställ på bordet när du sitter ute för att hålla myggen borta. Eller tillsätt några droppar i kokosolja och smörj in huden med.

Du kan också göra ditt eget insektsspray genom att blanda 0,5 dl kokt vatten med 0,5 dl vodka och låt svalna. Tillsätt 5 droppar vardera av 3 av ovanstående oljor. Skaka om och spraya på kroppen eller kläderna.

För att lindra klåda från myggbett eller andra insektsbett kan du droppa antingen tea treeolja eller lavendelolja på bettet. Detta lugnar och lindrar klådan.

Din guide till 20 eteriska oljor och hur de kan användas

Eteriska oljor har så otroligt många användningsområden och som du förstår kan inte allt få plats i ett enda inlägg. Ovan har jag nämnt några sätt du kan använda några av de vanligaste oljorna vilket också är de jag rekommenderar för nybörjare.

Nedan följer en guide till 20 eteriska oljor. Fler kan tillkomma framöver.


Apelsin

Positiva effekter

  • Vitaliserande och gör dig alert
  • Hjälper mot gasig mage och underlättar matsmältningen
  • Hjälper vid akne
  • Kan lindra illamående under graviditet

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering

Här hittar du Apelsinolja


Bergamott

bergamott eterisk olja

Positiva effekter

  • Reducerar stress
  • Detoxifierande
  • Tar bort dålig doft
  • Desinficerande
  • Underlättar matsmältning

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering

Här hittar du Bergamottolja


Cederträ

cederträ eterisk olja

Positiva effekter

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Använd ej under första trimester av graviditet

Här hittar du Cederträolja


Citron

Positiva effekter

  • Stärker immunförsvaret
  • Utmärkt till rengöring av hemmet
  • Frisk och fräsch doft
  • Hjälper huden läka och ger lyster
  • Kan användas för att smaksätta vatten

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Huden bör inte exponeras för sol inom 12 timmar efter applicering
  • Använd ej direkt på huden på små barn

Här hittar du Citronolja


Citrongräs

Positiva effekter

  • Lindrar huvudvärk
  • Lugnande
  • Hjälper att stärka immunförsvaret
  • Slappnar av muskler
  • Utmärkt att tillsätta i tvättmedelsfacket för fräsch doft

Att tänka på

  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

Här hittar du Citrongräsolja


Cypress

cypress eterisk olja

Positiva effekter

  • Frisk doft
  • Hjälper huden att läka
  • Lugnande och avslappnande
  • Smärtlindrande

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader

Här hittar du Cypressolja


Eukalyptus

eukalyptus eterisk olja

Positiva effekter

  • Löser upp slem i hals och näsa
  • Lindrar hosta
  • Håller borta insekter
  • Antiinflammatorisk

Att tänka på

  • Ska ej förtäras
  • Använd ej på barn under 10 år

Här hittar du Eukalyptusolja


Geranium

geranium eterisk olja

Positiva effekter

  • Hormonbalanserande
  • Lindrar vid PMS
  • Kan användas för att minska celluliter, hudbristningar och åderbråck
  • Bra för fet hud och hudbesvär såsom psoriasis och eksem
  • Antidepressiv och ångestdämpande
  • Bra mot mygg

Att tänka på

  • Inget särskilt

Här hittar du Geraniumolja


Grapefrukt

grapefrukt eterisk olja

Positiva effekter

  • Aptitdämpande – droppa i ett stort glas vatten
  • Uppiggande och energigivande
  • Antibakteriell
  • Lindrar ömma muskler
  • Stödjer immunsystemet
  • Lindrar huvudvärk

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Gå ej ut i solen direkt efter applicering
     

Här hittar du Grapefruktolja


Kamomill

kamomill eterisk olja

Positiva effekter

  • Lugnar och dämpar ångest
  • Hjälper dig att somna
  • Lindrar illamående och åksjuka
  • Motverkar diarré och sura uppstötningar
  • Lindrar smärta och inflammation

Att tänka på

  • Välj te från bladen för förtäring. Drick inte oljan

Kanel

kanel eterisk olja

Positiva effekter

  • Finns både som kanelbark och kanelbladsolja
  • Främjar blodcirkulationen – späd med olja och smörj in dig
  • Antibakteriell
  • Förhöjer tankeförmåga
  • Motverkar förstoppning

Att tänka på

  • Andas inte in direkt från flaskan
  • Använd ej på barn under 6 års ålder
  • Använd ej olja från kanelbark direkt på huden – använd hellre olja från kanelblad.

Här hittar du kanelbarksolja


Kryddnejlika

kryddnejlika eterisk olja

Positiva effekter

  • Smärtlindrande och lokalbedövande – perfekt vid tandvärk
  • Håller skadedjur borta
  • Antiinflammatorisk
  • Afrodisiakum
  • Härlig doft framförallt under jultider

Att tänka på

  • Bör ej förtäras, kan orsaka magont
  • Ska ej appliceras på huden utan att spädas ut
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

Här hittar du kryddnejlikaolja


Lavendel

lavendel eterisk olja

Positiva effekter

  • Lugnande och avslappnande – späd ut med vatten och spraya på kudden för god sömn
  • Muskelavslappnande
  • Lindrar vid hudirritation
  • Lindrar mot huvudvärk
  • Ångestdämpande

Att tänka på

  • Ge ej oralt till bebisar
  • Använd ej på barn under 3 månader – men är effektivt för oroliga barn eller barn med kolik.

Här hittar du Lavendelolja


Lime

lime eterisk olja

Positiva effekter

  • Lugnar magen och ökar aptiten
  • Blodstillande
  • Antibakteriell och antiviral
  • Underlättar andning
  • Väldoftande, lämplig för rengöring

Att tänka på

  • Gå ej ut i solen inom 24 timmar efter applicering
  • Använd ej på barn under 2 års ålder

Här hittar du Limeolja


Myrra

myrra eterisk olja

Positiva effekter

  • Bra för munhälsan
  • Avslappnande
  • Bra för att skapa känsla av anknytning och tillit
  • Bra mot flagig hud

Att tänka på

  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej om du har diabetes eller problem med blodsockret
  • Använd ej på barn under 2 år

Här hittar du Myrraolja


Oregano

oregano eterisk olja

Positiva effekter

  • Underlättar hudens läkning och minskar synlighet av ärr
  • Balanserar menstruationscykel
  • Främjar immunförsvaret
  • Kraftfullt antimikrobisk, bakteriedödande, virushämmande och motverkar infektioner
  • Ultimata oljan mot bakterier, virus, svamp och parasiter. Rekommenderas vid Candida

Att tänka på

  • Använd ej under graviditet eller amning
  • Använd ej i mer än 3 veckor i rad vid oralt intag.
  • Använd ej på sprucken hud
  • Använd ej på barn under 6 år

För oralt intag rekommenderar vi Oreganoolja i kapsel


Pepparmynta

Positiva effekter

  • Bra vid IBS och stödjer matsmältningen
  • Lindrar huvudvärk
  • Stimulerar blodcirkulation
  • Främjar hårtillväxt

Att tänka på

  • Använd ej om du har epilepsi
  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 6 år

Här hittar du Pepparmyntsolja


Rosmarin

rosmarin eterisk olja

Positiva effekter

  • Främjar mental klarhet
  • Antioxidant
  • Främjar hårtillväxt
  • Inflammationsdämpande

Att tänka på

  • Använd ej om du har högt blodtryck eller lider av blodtrycksanfall
  • Använd ej under graviditet
  • Använd ej på barn under 10 år

Här hittar du Rosmarinolja


Sandelträ

Positiva effekter

  • Antibakteriell, antiviral, antiinflammatorisk
  • Ger djupare och lugnare sömn
  • Återfuktar huden
  • Exklusiv olja

Att tänka på

  • Använd ej på barn under 6 månader
  • Ska ej förtäras

Här hittar du Australisk Sandelträolja


Tea tree

tea tree eterisk olja

Positiva effekter

  • Effektivt mot akne – väl känt och använt medel!
  • Antibakteriell och svampdödande
  • Tar bort illaluktande dofter
  • Effektivt för att lindra klåda efter insektsbett

Att tänka på

  • Ska ej förtäras
  • Använd ej på barn under 6 månader

Här hittar du Tea Treeolja

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Johan

    Mycket tacksam för denna guide, tack snälla!

    Svara

  2. gravatar Bea

    Kan man dricka svartpepparoljan (essensen)
    Det ska tydligen vara bra för leder men kan man dricka det utspätt?

    Svara

    • Jag har inte undersökt det så jag vet inte riktigt.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*