fbpx

Mandelolja – vad är det bra för och vilken är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Mandelolja är en riktig mirakelprodukt som kan användas till både hud, ansikte och hår. Oljan, som pressas ur sötmandlar, är så mjukgörande och skonsam att den många gånger faktiskt används som babyolja. 

Bortsett från dess mjukgörande effekt kan mandelolja dessutom förebygga bristningar, hjälpa huden behålla sin elasticitet och lindra acne. 

I vår guide lite längre ned kan du läsa mer om oljans fördelar och hur du använder den.

Topplista: Bästa mandeloljan

  1. Healthwell Pure Mandelolja Eko, 100 ml
  2. Loelle Organic Almond Oil, 100 ml
  3. Avril Organic Sweet Almond Oil, 100 ml

Du hittar även en jämförelse av de tre oljor som vi tycker är bäst i slutet av artikeln. 

Vad är mandelolja?

Oljan framställs främst av sötmandlar som innehåller både magnesium, kalcium och vitamin E och som bland annat är kända för att sänka kolesterolet. Mandlarna är rika på enkelomättade fetter, vilket gör dem perfekta för oljeframställning. 

Även bittermandlar kan användas för att få fram mandelolja, dock är denna olja främst känd för sina medicinska egenskaper.

Om oljan skulle framställas på fel sätt kan den till och med bli giftig, så det är alltså mandelolja av sötmandel du bör hålla dig till.

Varm- eller kallpressad?

Efter att mandlarna skördats från mandelträdet torkas de innan det är dags att utvinna dess olja, vilket kan göras på två olika sätt:

  • Varmpressning, där man utvinner oljan med hjälp av värme och olika kemikalier. Med hjälp av denna metod kan man skynda på processen och tillverka mer olja, vilket också gör att denna olja ofta är billigare. Kemikalierna och de höga temperaturerna gör dock oljan mindre näringsrik.
  • Kallpressning, en längre process utan kemikalier med låga temperaturer. Denna olja behåller stor del av sitt näringsinnehåll, men eftersom framställningen tar längre tid blir även kallpressad mandelolja något dyrare.

Vad är mandelolja bra för?

Mandelolja har använts av oss människor som en naturlig hud- och hårvårdsrutin långt innan forskningen började påvisa dess fördelar. Den är bra för i princip allt – från hud och ansikte till hår och naglar – och dess skonsamma egenskaper gör att hela familjen kan använda den.  

Nedan ska vi titta lite närmare på fem av de främsta fördelarna med kallpressad mandelolja. 

1. Skyddar din hud

E-vitamin, en antioxidant som ofta brukar tillsättas i hudvårdsprodukter för att göra huden mjuk och elastisk, finns naturligt i mandelolja. Antioxidanten kan bland annat bromsa uppkomsten av rynkor, bristningar och UV-strålskador. 

Använder du oljan regelbundet kan du alltså hålla din hud frisk och spänstig längre. Den passar dessutom både för torr och känslig hud, vilket gör att alla kan njuta av dess välgörande egenskaper. 

Extra populär är den bland gravida som vill minska risken för att få bristningar och bland nyblivna föräldrar som använder oljan som babyolja. 

2. Lindrar klåda och utslag

Mandeloljan är inte bara skonsam – den kan dessutom lindra olika typer av utslag och klåda. Oljan har nämligen en lugnande effekt och har länge använts som en ingrediens i olika eksemsalvor.

Den kan dessutom hjälpa till att lugna ner svullnader och lindra smärta i samband med klåda. 

3. Motverkar stress och spända muskler

Det må låta långsökt, men mandelolja kan faktiskt hjälpa dig att lindra stress. Hur? Genom att den används som massageolja. 

Bortsett från att oljan sprider en söt och behaglig doft tränger den in i huden på djupet i samband med massagen och förbättrar blodcirkulationen. 

Du kan även dra nytta av oljan om du har spända eller ömmande muskler eftersom de verkar lugnande samtidigt som den drar ut gifter. 

4. Ger liv till håret

Både hårbotten och längder kan må bra av en oljeinpackning och med tanke på att vårt hår älskar E-vitamin är mandeloljan ett utmärkt alternativ.

Tack vare oljans koncentrerade innehåll av magnesium, zink och kalcium kan den motverka håravfall och ge håret den näring det behöver för att växa sig starkt.

Ditt hår kommer inte enbart att få en vacker glans och må bättre – det kommer även bli enklare att hantera. Extra bra är mandeloljan för dig som har en kliande och torr hårbotten

Om du vill få starkare och friskare ögonbryn och ögonfransar kan mandelolja göra jobbet även där.

5. Bekämpar akne

Många som har besvär med akne tror att feta oljor bara gör situationen värre – men så är det sällan.

Huden skyddar sig genom att producera talg, men hos vissa produceras mer talg än nödvändigt, vilket kan täppa igen porerna och leda till akne. 

Genom att använda mandelolja kan hudens produktion av talg hämmas och uppkomsten av akne minska. Oljan tränger dessutom in på djupet och löser upp igentäppta porer.

Du kan även använda oljan som en naturlig rengöring och sminkborttagning.

Hur använder du mandelolja?

Mandelolja är en allsidig produkt som kan användas precis som den är, vilket gör användningen extra enkel. Nedan ska vi ge dig några exempel på hur du kan använda oljan för bästa resultat.  

1. På huden

Smörj in huden med mandelolja efter att du tagit en dusch. Bäst resultat får du om du värmer upp oljan innan applicering. Massera gärna in den eftersom rörelserna förbättrar absorptionen.

Du kan även lägga i några droppar i ditt eller din bebis bad. Oljan ger en härlig doft och kommer lämna huden silkeslen.

För spända eller ömmande muskler, värm upp oljan ordentligt och massera in den på det smärtande området. Linda en varm handduk runt området och låt det sitta i minst 30 minuter.

Om du lider av utslag eller eksem behöver du bara badda området med mandelolja och vänta tills huden absorberar den.

Jag personligen brukar applicera ekologisk mandelolja bakom öronen och på handlederna som en naturlig parfym.

2. I ansiktet

Applicera mandelolja i ansiktet efter du har duschat eller innan du går och lägger dig. Fokusera på området runt ögonen, då oljan är känd för att reducera mörka ringar. 

Om du vill ta bort smink med oljan behöver du bara fukta en bomullsrondell och gå igenom ansiktet. För att ta bort mascara kan det vara bra att låta rondellen ligga på ögat och verka i minst två minuter.

För stimulerad hårväxt på ögonbryn och ögonfransar – använd en mascaraborste för applicering av oljan.

3. I håret

Applicera en liten mängd mandelolja i håret efter att du tvättat håret. Torka försiktigt först bort överflödigt vatten med en handduk och värm upp oljan innan du sprider ut i hela håret – i hårbotten såväl som i längder. 

Du kan även värma upp en matsked olja och  gnugga in den i din hårbotten för att sedan låta den verka under natten. 

Sockerskrubb (bodyscrub) med mandelolja

Testa gärna denna härliga sockerskrubb med mandelolja till nästa spakväll för att exfoliera kroppen. Enkelt och helt naturligt!

Du behöver:

Rör samman ingredienserna, ta en varm dusch eller bad och massera sedan in skrubben ordentligt på hela kroppen. Massera gärna lite extra på områden som är torra.

Skölj sedan av och njut av riktigt mjuk och härlig hud! Och får du olja över kan du förvara detta i en liten burk till nästa gång.

Vilken mandelolja är bäst?

Det finns många olika mandeloljor att välja mellan där ute och vissa är faktiskt bättre än andra. Nedan hittar du tre av våra favoriter. 

1. Healthwell Pure mandelolja

Healthwell Pure mandelolja Eko är helt ekologisk och gjord på varsamt pressad spansk sötmandel. Tack vare att den är kallpressad har oljan bibehållit alla goda egenskaper.

Mandeloljan från PURE känns lyxig och är mycket prisvärd. Du får 100 ml för 99 kr.

Flaskan är gjord i glas och du slipper onödiga plastförpackningar. Dessutom kan du köpa oljan i 200 ml flaska vilket gör det ännu billigare.

Kombinationen av kvalitet, pris och förpackning gör detta till vår toppfavorit. En nackdel är att flaskan har en stor öppning vilket lätt medför att du använder mer än med en flaska med mindre öppning, pump eller spraykork.

Du hittar produkten här

2. Loelle – lyxig och praktisk!

Loelles kallpressade mandelolja är ekologisk och innehåller inga extra tillsatser. Den kan användas som den är eller tillsättas i övriga hudvårdsprodukter för extra näring. 

Loelles mandelolja kommer från sydvästra Spanien. Odlingen av dom ekologiska mandlarna finns nära Mérida. Mandlarna kallpressas och oljan fraktas sedan direkt till Sverige.

Om du ogillar plastförpackningar kan denna olja vara ett bra alternativ – den säljs nämligen i en glasflaska (100 ml). Flaskan har dessutom en extra lyxig design och har en smalare kork vilket underlättar doseringen.

Mandeloljan är dryg, vilket betyder att du inte behöver använda mer än några droppar åt gången. Hållbarheten för en flaska är mellan 2 – 3 år, så du behöver inte oroa dig för att den ska bli dålig.

Priset för denna olja är 119 kronor, vilket är helt överkomligt med tanke på den kvalitet du får. 

Du hittar produkten här

3. Avril – ekologiskt rättvisemärkt

mandelolja

Det franska kosmetik- och hudvårdsmärket Avril drivs med ledorden: kvalitet, pris, miljöskydd och service. Samtliga produkter i sortimentet är ECOCERT-certifierade och inte testade på djur.

Avrils kallpressade mandelolja är något dyrare – du får 100 ml ekologisk olja för 139 kronor. Mandlarna är odlade i Italien. Oljan passar för alla tillfällen och kan användas ensam eller tillsammans med andra produkter. 

Det som främst skiljer denna olja från de övriga två alternativen är utformningen på flaskan – här slipper du nämligen den vanliga skruvkorken. Istället har Avril utrustat flaskan med en smart ”spray”-kork som gör användningen enklare. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Mandlar är riktiga supernötter som inte bara är ett hälsosamt mellanmål – deras olja är ett riktigt mirakelmedel. 

Oavsett om du har problem med torr hud, risigt hår eller akne (eller om du inte har några besvär överhuvudtaget) kan det vara värt att investera i en bra kallpressad mandelolja i förebyggande syfte. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*