fbpx

Min kamp mot psoriasis och hur jag läkte det

Jag startade den här hemsidan för flera år sedan för att skriva om hälsa och välmående. Målet från början var inte att Hälsa som livsstil skulle bli mitt heltidsarbete vilket det är idag.

Allting började egentligen med att jag behövde någonstans att samla all den information jag inhämtat om helhetshälsa. Den här hemsidan skapades egentligen i ett enda syfte. För att motivera mig själv till att läka från mina egna hälsoproblem!

Jag har inte berättat tidigare här på hemsidan om vad det är för hälsoproblem jag tampats med under många år. Men jag känner att nu är det dags.

Kanske kan den här informationen fungera som inspiration för dig att ta itu med dina egna hälsoproblem.

Kampen mot psoriasis

Redan som liten hade jag mycket problem med eksem på olika ställen av kroppen. Jag minns hur jag som ung, runt 5-6 år, kunde klia mig blodig om nätterna. På den tiden hade jag i perioder stora eksem på insidan av båda låren. De var som öppna sår som kunde göra väldigt ont.

Jag minns hur min mamma tog mig till olika vårdcentraler och specialistmottagningar för att råda bot på eksemen. Med oss hem fick vi oftast diverse krämer som skulle smörjas på si och så många gånger om dagen. Det var både kortisonsalva och andra hudkrämer som skulle på.

Sen, rätt vad det var, så var eksemen borta. De bara försvann och jag hoppades så klart att detta var sista gången våra vägar skulle korsas.

Men ack vad fel jag hade!

Jag var mer eller mindre eksemfri fram till jag påbörjade mitt första heltidsarbete som nyexaminerad systemutvecklare.

Så här i efterhand, nu när jag levt med hälsa som livsstil under en lång tid, är jag inte förvånad att problemen återvände.

Under min studietid vid Lunds Universitet var jag knappast snäll mot min kropp. Sena nätter med festande och alkohol flera gånger i veckan hade brutit ner min kropps förmåga att hålla eksemen borta.

Sakta men säkert började de röda kliande fläckarna att återvända. Men denna gången fick jag inte eksem på låren som jag fick som barn utan på ett mer synligt ställe. Nu fick jag eksem i ansiktet och på halsen, detta påverkade mig psykiskt och fick mig att skämmas när jag var ute bland folk.

Stress – En utlösande faktor

Jag ville inte längre behandla mina eksem med olika typer av krämer och kortisonsalva. Jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt.

Vad var det egentligen som var den utlösande faktorn som gjorde att problemen återvände vid just detta tillfälle?

Vid den tidpunkten var jag väldigt stressad, både fysiskt och känslomässigt.

Som du kunnat läsa tidigare har jag kämpat med sömnsvårigheter och utbrändhet som jag kopplat till min vilja att alltid prestera på topp och göra saker perfekt.

Långvarig stress är väldigt bra på att bryta ner kroppen och få gener som vi egentligen inte vill ska få lov att uttrycka sig att komma till liv. Jag kunde koppla ett antal händelser under denna period som bidrog till stark stress och som fick eksemen att bryta ut.

Vid den här tidpunkten tyckte jag att jag levde hälsosamt. Jag åt för det mesta riktig mat och jag var inne i en period där jag testade LCHF. Men stress och sömnbrist kan ge dig ett sötsug som är svårt att motstå.

Jag började äta mer och mer sötsaker och sen var den nedåtgående spiralen i full gång med eksem som blev värre och värre.

Vändpunkten och vägen mot läkning

Psoriasis finns i min släkt och bevisligen har även jag fått de generna. Psoriasis är ärftligt och läkare jag pratat med säger att eksemen är någonting jag får lära mig leva med.

Men istället för att acceptera att psoriasis skulle vara en del av min vardag valde jag att börja studera för att kunna läka mig själv.

Jag förstod snabbt att det inte hjälpte att enbart studera den informationen som fanns rörande psoriasis och eksem eftersom det bara ledde till en återvändsgränd. Istället började jag studera hälsosamma människor generellt. Hur levde de och vad gjorde de för att hålla sig friska och välmående.

På den vägen lärde jag mig vikten av att se över alla delar som uppgör en livsstil. För mig började resan med att ta itu med min fysiska och känslomässiga stress.

Jag drog kraftigt ner på mängden träning och arbetade med att särskilja min personliga värdering från mina prestationer. Sakta men säkert började jag känna mig lugnare inombords och eksemen började gå tillbaka. Nu kändes det som att allting började gå min väg!

Men såklart så har livet en tendens att ta en annan vändning när man minst anar det.

När livet tog en oväntad vändning

Jag och Rebecca hade flyttat till en ny lägenhet i Helsingborg och jag hade skaffat ett nytt jobb. Vi skulle precis åka iväg till Peru för att vandra Inkaleden när jag blev inkallad till chefen ett par dagar tidigare.

Jag trivdes inte på min arbetsplats och jag anade vart mötet skulle leda. För att göra en lång historia kort fick jag ett erbjudande om att sluta på mitt jobb mot några månaders avgångsvederlag.

Innerst inne visste jag vad jag ville göra. Jag ville satsa på Hälsa som livsstil, företaget jag och Rebecca byggt upp på vår fritid. Företaget vi slitit med kvällar och helger i flera år.

Nu var det dags att följa min dröm men jag var rädd!

Min rädsla för vad som skulle hända sen skapade en stark stressreaktion. Vi skulle precis åka iväg på vår drömresa men samtidigt brottades jag med tankarna om hur ska vi klara oss ekonomiskt när vi kommer hem.

Allt detta gjorde att mina eksem började återvända och bli större och större. Det började på kindbenet bakom örat men växte sig sedan snabbt ner mot halsen.

När vi kom hem från vår semester var det som att jag hade två stora öppna sår på halsen. Jag visar ingen bild för det ser inte så trevligt ut…

Så här läkte jag min psoriasis

Jag visste att stress var en av de utlösande faktorer som gjorde att eksemen återvände. Desto mer stress desto värre blev det. Att hantera stressen var det första som stod på listan över saker som jag var tvungen att ta tag i.

Mycket tid i skogen i lugn och ro gjorde stor skillnad för mig för att hantera både den fysiska och känslomässiga stressen jag tampades med. Att ta de där jobbiga samtalen för att reda ut problem mellan familjemedlemmar var också någonting jag var tvungen att ta tag i för att finna inre lugn.

Skogens lugn är som balsam för själen och det går inte att överdosera!

Vi gjorde ett kostprogram

Kosten har en stor betydelse vid läkning enligt den holistiska läran om hälsa.

Läs: Därför ska du äta antiinflammatorisk kost vid autoimmun sjukdom

Med den kunskap jag redan besatt om kost och hälsa kunde jag hitta samband mellan vad jag åt och vad som fick eksemen att bli värre eller gå tillbaka.

För att läka från min psoriasis skapade jag tillsammans med Rebecca ett strikt kostprogram jag skulle följa. Programmet gick specifikt ut på att läka tarmen genom att tillföra viktiga näringsämnen och att undvika råvaror som kan irritera och orsaka läckande tarm.

Läckande tarm är ett tillstånd som har börjat kopplas till uppkomsten av autoimmuna sjukdomar (psoriasis, hashimotos med flera) men det är även kopplat till allergier och födoämnesintoleranser.

När tarmslemhinnan blir irriterad kan den börja släppa igenom osmälta matpartiklar och patogener ut i blodet som inte ska vara där. Resultatet blir att immunförsvaret måste ta itu med de främmande partiklarna som tar sig igenom tarmslemhinnan och inflammation uppstår.

Vi tog inspiration från det autoimmuna protokollet och GAPS-dieten, två kostprotokoll som är specifikt framtagna för att läka autoimmuna sjukdomar, och anpassade dessa för att passa mig bättre.

Jag började äta rikliga mängder med benbuljong för att läka tarmen. Samtidig höll jag mig borta från råvaror som innehåller lektiner, proteiner som kan irritera tarmslemhinnan, och alla former av gluten. Vi började också fermentera mer och mer mat hemma. Jag åt surkål nästan varje dag för att tillföra kroppen goda bakterier.

Programmet vi satte ihop inleddes med ett par dagars benbuljongfasta för att snabbt läka tarmen för att sedan introducera mer och mer fast föda.

Första veckan bestod bara av olika soppor bestående av grönsaker och kött som kokats tillsammans med benbuljong. Det var ingen jätterolig första vecka rent kulinariskt men det var väldigt effektivt!

Redan efter första veckan hade mina eksem mer eller mindre försvunnit vilket gjorde att jag blev ännu mer taggad att fortsätta.

Jag fortsatte enligt vårt utlagda kostschema i en hel månad och började sedan sakta återintroducera råvaror som uteslutits. På så sätt var det mycket lättare att hitta råvaror som jag inte tolererade så bra.

Men det utspelar sig fortfarande en kamp mot eksemen. Jag vet att om jag inte lever så som jag borde, äter bra mat, tar tid för lugn och ro, rör på mig tillräckligt och är glad och lycklig så kommer problemet tillbaka. Numera ser jag det dock som en väckarklocka för nu vet jag vad jag behöver göra och förstår vad min kropp försöker säga till mig.

9 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Michelle

  Intressant att läsa! 🙂
  Jag har själv psoriasis och har tänkt att en omläggnimg av kosten och mindre stress skulle läka den. Dock har jag aldrig orkat med en omläggning av kosten. Istället har jag ätit kalk som ska neutralisera kroppen och göra den mer basisk än sur. Efter 3 mån och 1 kg kalk är min psoriasis borta! 🙂 Men jag måste fortsätta äta kalk. Kan tänka mig att din kostomläggning också gjorde din kropp mer basisk.

  Svara

  • gravatar Katharina

   Hej Michelle, vad roligt…jag har också blivit fri från min psoriasis genom att inta PH-kalk – nu med 1 msk om dagen. Är så tacksam att slippa ta läkemedel 🙂

   Svara

  • gravatar Katharina

   Jag fick psoriasis 2019 och hade utslag på nästan hela kroppen…mådde jättedåligt. Läkaren på hudkliniken ville sätta i läkemedel som skulle sätta ner mitt immunförsvar. Detta var under pandemin och jag tyckte att situationen var jättejobbig. Hittade då information om att PH-kalk hjälpt många med psoriasis. Jag beställde kalken från ” phbalans.se” ( här finns också informaion) Efter att ha tagit phkalk ca 1 månad började mina utslag och klådan att minska och försvann helt. Så fantastiskt!!!! Jag tar idag ca 2 tsk phkalk / dag och håller mig helt symtomfri. Slutar jag börjar det blossa upp utslag igen- så jag ser att jag får fortsätta med phkalken livet ut, men det gör jag med glädje 🙂

   Svara

 2. gravatar anette

  En väldigt intressant artikel?
  MICHELLE – hur gör man med kalk?

  Svara

 3. gravatar chili

  Jag tappade hoppet ett tag…dom salvor och behandling som jag fick av läkare fungerade inte och jag antar att jag inte är ensam. Jag var beredd att “kasta in handuken” och låta bli att kämpa vidare. Det är ju bara några fläckar i hårbotten och på armbågen. Problemet blev att det började komma fler och fler fläckar efter tag så var det på händer mm och var outhärdligt …jag tänkte: att jag kan inte låta psoriasis få vinna över mig och begränsa mig i livet för att jag hade successivt märkt att jag mådde allt sämre psykiskt och undvek omklädes rummen och allmänna duschar och stark ångest när vår och sommar kom. Jag tappade ett tag fokus och glädje för livet. Vändpunkten kom när jag började aktivt leta efter alternativa behandlingar utan kortison mm och slippa att vara i händerna på en läkare som inte gjorde uppföljning och inte verka bry sig. Jag tog kontroll själv. Jag hittade sidan psoriashjälpen där det kändes som att dom hade liknade erfarenheter och många produkter som dom hade testat och hade fungerat bra. Jag provade olika krämer som fungerade mycket bra och skickade efter en UVB ljusbehandling maskin, då den med ljuskammen passade mina problem i hårbotten väldigt bra. Jag kombinerade med några salvor och även peeling för händer och fötter. Idag har mycket bättre kontroll över mina utslag och jag har inte alls lika mycket och jag har också lärt mig att stressa ner en hel del. Dom har nyligen börjat med bra kosttillskott för oss med psoriasis som jag tror mycket på, när man lever ett hektiskt liv och behöver lite extra energi och skydd för kroppen. https://butik.psoriasishjalpen.se/kost-mm/

  Svara

 4. gravatar Mai Trinh

  Mycket bra artikel och kommentarer. Jag är i princip nybörjare vad gäller psoriasis, har haft diagnos i nästan två år. Mitt besvär sitter olyckligtvis mest i hörselgång i ett öra. Det blir mer och mer jobbigt med lockkänsla, täppt, inflammerat öra så jag vet inte om kostomläggning och självläkning fungerar för mig. Har någon en annan tips?
  Hälsningar
  Mai

  Svara

  • En kostomläggning som är näringsrik och mättande skadar inte att testa, du kan ju göra det även om du testar annan medicinering eller så.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*