fbpx

Oil pulling – Vitare tänder och bättre munhälsa!

Som ni säkert redan vet är jag förälskad i kokosolja. Ett av mina första inlägg här på bloggen handlar om just kokosolja och vilka otroliga egenskaper detta hälsosamma fett innehåller. I inlägget Kokosolja – Bra eller dåligt? kan du bland annat läsa hur jag personligen använder kokosolja i allt från matlagning till att gnida in min hud för att hålla den mjuk och len. Men det finns ytterligare ett användningsområde som jag inte skrev om i det förra inlägget om kokosolja. Det användningsområdet är som munskölj och metoden kallas för oil pulling.

oil pulling

Munnen och speciellt tungan sägs vara  en spegel av kroppens insida, det finns mycket man kan utläsa om hur kroppen mår invärtes genom att enbart ta en titt i munnen. Till exempel kan sprickor i tungan påvisa vätskebrist, röd tunga indikerar inflammation i kroppen, beläggning på tungan kan indikera svamp- eller parasitinfektioner, inflammation i tandköttet kan bero på för mycket bakterier i munnen och så vidare.

Munnen och tänderna tar mycket stryk varje dag från maten vi äter, vad vi dricker och luften vi andas. Luften är fylld av bakterier och svamp som vi hela tiden andas in vilket är helt normalt och inte går att undvika och när vi äter och dricker fortsätter vi att tillföra nya bakterier och svampar. Bakterier och svamp älskar kolhydrater, speciellt socker, så en kost bestående av hög andel lätt nedbrytbara kolhydrater är en enda stor buffé för bakterier och svamp vilket i sin tur kommer medföra sämre munhälsa.

Men även om man äter riktig mat kan det vara svårt att håll munnen i bra skick. Det kan beror på att mat lätt fastnar mellan tänderna och i fickor i tandköttet, man har fyllningar i tänderna som orsakar inflammation och infektion eller att kroppens förmåga att ta hand om de bakterier som kommer in genom mat, dryck och luft inte är tillräckligt bra. Det är här oil pulling kommer in som ett bra hjälpmedel.

Varför oil pulling?

Oil pulling hjälper till att döda bakterier i munnen. Det sägs också hjälpa kroppen att detoxifiera sig genom att dra ut gifter ur munhålan vilka sedan spottas ut tillsammans med oljan. Oil pulling motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och motverkar inflammation. Oil pulling sägs kunna hjälpa mot en rad olika hälsoproblem och inte bara de som är rotade i munnen. Bland annat har det rapporterats att oil pulling hjälpt mot diverse infektioner, problem med candida, ledsmärtor, få bort beläggningar på tungan och mycket mer. Bli inte förvånad om oil pulling kan hjälpa dig med några av de problem du minst anar. Det kan vara värt ett försök i alla fall.

Hur använder man oil pulling?

Allt du behöver är kokosolja av bra kvalite.

Se den kokosolja vi rekommenderar här

Du kan också använda sesamolja vilket är det som traditionellt användes för oil pulling enligt den indiska läkekonsten ayurveda.

Oil pulling är väldigt enkelt, allt du behöver göra är att dricka lite vatten så du inte är torr i munnen. Sen tar du en tesked kokosolja och låter den smälta i munnen eller använder sesamolja.

Precis som med vanligt munskölj kör du runt oljan i munnen, silar mellan tänderna och runt tungan. Detta gör du under 15-20 minuter en till två gånger om dagen. 20 minuter kan kännas som en lång tid men passa på att göra något annat under tiden.

När du är klar spottar du ut oljan i soptunnan och sköljer munnen med varmt vatten så att du får ut all olja. Svälj aldrig oljan eftersom den innehåller de bakterier och gifter du vill bli av med. Spotta inte oljan i vasken eftersom kokosolja lätt stelnar och kan orsaka stopp i ledningarna.

Spotta inte oljan i vasken, speciellt inte om du använder kokosolja eftersom det lätt stelnar och kan orsaka stopp i avloppet.

Min erfarenhet!

Jag har själv använt oil pulling nu under en tid och har främst märkt förbättring på tandköttet som inte längre är inflammerat. Jag upplever att mina tänder har blivit en aning vitare och min tunga har fått en fin rosa färg och ser frisk ut.

Det har rapporteras om så kallade läkningskriser när man först börjar med oil pulling. En läkningskris innebär att de symtom man redan upplever kan bli värre för att sedan börja läka. Detta är naturligt så om du upplever en läkningskris så betyder det att du gör någonting rätt. Jag upplevde personligen ingen läkningskris när jag började, eller så var den så mild att jag inte märkte den.

Jag använder mig av oil pulling varje dag och är mycket nöjd över de fördelar det givit mig. Förhoppningsvis kan jag göra min tandläkare glad nästa gång jag går dit. Så om du inte redan provat så rekommenderar jag dig att göra det.

Resurser

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408265

http://www.huffingtonpost.com/2014/03/12/oil-pulling_n_4943808.html

http://www.coconutresearchcenter.org/article%20oil%20pulling.htm

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/best-oil-for-oil-pulling-therapy/

Fler resurser hittar du i kommentarerna nedan.

77 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Birgit

  Vill Du hålla tänder och tandkött friska rekommenderar jag tandborstning 2 ggr/ dag samt rengöring med mellanrumsborste, tandtråd eller softpicks. Din metod är mycket tidskrävande och troligen verkningslös. Visa mig gärna vetenskaplig undersökning som stärker Ditt påstående. För övrigt så tillförs inte de skadliga bakterierna via kost och luft som Du påstår. De tillväxer i munhålan när vi blivit smittade av andra personer med bakterier, tidigt i livet, ex mamma som pussar sitt barn, förälder som rengör tappad napp i sin mun mm. Dessa bakterier, ex streptococcus mutans, lever inte utanför munhålan, de är väldigt specifika. Ytterligare andra bakterier orsakar tandköttsinflammation och tandlossning, och som sagt, det som hjälper är mekanisk rengöring. Hoppas inte alltför många går på dina irrläror. PS jag är tandläkare.

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Hej Birgit,

   Oil pullingen är en över 1000 år gammal metod och är ingenting jag själv kommit på. Det finns inte många studier på området men här har du en som visar på att oil pulling är effektiv på att döda s. mutants http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408265
   Det finns många rapporterade fördelar med oil pulling där jag själv kan bekräfta några av dem. Men som med allt annat så är det bra att vara kritisk och jag välkomnar att man gör sin egen efterforskning.

   Jag skriver om de saker jag läser och mina erfarenheter. Det betyder inte att de är absoluta sanningar i alla fall men jag är inte rädd för att testa nya saker för att se om det funkar.

   En titel säger föga om din faktiska kunskap. För inte så länge sedan trodde tandläkare att för trånga käkar berodde på att barn sög på tummen men ack så fel det visade sig vara och jag börjar inte ens gå in på amalgamfyllningarna.

   Men jag inbjuder dig till att testa oil pulling och säg sedan om det funkar eller ej. Jag upplevde fördelar vare sig vad studier eller tandläkare säger.

   Oil pulling är ett komplement men ersätter inte tandborstning vilket inlägget inte heller påstår.

   Mvh

   Johan

   Svara

  • Birgit, googla lite om det så kommer du se! Helst innan du ska såga saker i framtiden! 😛

   Svara

 2. gravatar Birgit

  Och om det inte ersätter tandborstning så förstår jag egentligen inte varför den ska vara bra. 40 minuter per dag tar detta. Verkar betydligt vettigare för hälsan att springa en runda denna tid. Nej, tandläkare är ingen titel, det är en utbildning och en legitimation. Man håller sig till vetenskap och beprövad erfarenhet. Men var och en blir salig på sin tro.

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Jag antar att det kvittar vilket vetenskapligt stöd jag lägger fram för du har bevisligen redan en bestämd åsikt vilket är helt okej. Du behöver inte tro på det jag skriver och jag välkomnar att du gör din egen efterforskning. Men om vi nu ska titta närmare så är oil pulling en beprövad erfarenhet som är väl känd inom Indisk medicin (Ayurveda) och har använts längre än moderna tandläkartekniker. Så det anser jag uppfyller punkten beprövad erfarenhet. Vad gäller vetenskap så kan du kika på den här artikeln. Där hittar du också länkar till diverse studier på området så vetenskapligt stöd för det jag skriver finns det.

   Svara

  • gravatar Katt

   Hej du Birgit, du var ju tydligen tandläkare och så oerhört erfaren inom området, och så kritisk till denna metod. Så jag som då tänkte prova runt lite undrar bara har du då något bättre förslag på huskur jag kan prova mot den svamp jag fått i munnen på grund av muntorrhet från mina mediciner och min bristande aptit. Som jag måste äta om jag vill stanna vid liv. Som gravt deprimerad student har jag inte riktigt råd att boka in ett läkarbesök för detta också om jag ändå alldeles snart ska tillbaka. Min känsla var liksom borde prova allting där jag redan har materialet hemma, och om något hjälper så att jag slipper gå med det hur länge som helst, eller undersöker du mig gratis och ser till att det försvinner?

   Svara

   • Klart en tandläkare kommer att kritisera allt som inte är västerländsk medicinkonst eftersom det inte gynnar deras ekonomi hahaha. Kom ingen Birgit, svara då. Vi måste ju proppa i oss alla de mediciner och grejer de hittar på så de får sina bonusar såklart.

    Johan … jag ska hem och prova det här direkt. Tack för tipset.

    Svara

 3. gravatar jennie

  Hej Johan
  Måste säga att jag tyckte detta var väldigt bra skrivet.

  Hej Birgit
  Det finns mycket som tala emot dina argument angående detta ämne,personligen tycker jag att det finns mycket inom tandläkarvården som behöver ifrågasättas, så som användning av flourtandkräm (om nu detta skulle vara så bra skulle man ju tycka att karies inte längre skulle vara ett så stort problem?). Hur vi upplever tiden och utnyttjar den är i dagens samhälle något väldigt komplex, allting ska gå så fort och går det inte fort finns det då lite eller ingen anledning till att göra saker. Vi har stora problem med just marknadsföringen av tidseffektivitet i dagens media. Dett har, enligt mig, resulterat i att människor prioriterar bort sådant som faktiskt behöver få ta tid, så som tex matlagning och rörelse. Snabba effektiva träningsprogram på 5-20 minuter lanseras som ska göra oss vältränade nog att klara av att sitta/ligga/lata oss resten av dagen, halv/hel fabrikat ska ersätta tiden vi behöver framför spisen för att laga en näringsrikmåltid som gynnar vår hälsa.
  40 minuter av en hel dag är egentligen inte så mycket, om man vill vara effektiv under tiden man gör detta så är det ju faktiskt möjligt, många människor lägger ner betydligt mer tid framför tv:n eller datorn och att göra något som ev gynnar ens hälsa under tiden kan jag bara se som något positivt.
  Jag förstår att du som tandläkare inte skulle kunna erkänna att oil pulling fungerar på ett positivt sätt för tandhälsan, det skulle ju sänka hela din yrkeskårs uppbyggnad kring flouranvändandet. Det kan ju inte vara för inte som amalgamfyllningarna försvunnit liksom flourtantens påtvingande sköjling? Det kan ju tänkas att ni faktiskt har fel, för som jag tidigare skrev, ni har ju inte kommit närmare lösningen för kariesfria munnar (även fast antagligen 95% av befolkningen bortar tänderna 2 gånger per dag).
  Kokosolja är ju en natulig produkt till skillnad från dagens tandkrämer som innehåller flour och massa andra farliga substanser så om det fungerar borde det ju verkligen, enligt mig, uppmärksammas och rekommenderas av er inom tandläkarkåren.

  Svara

 4. gravatar Danielle

  Bra skrivet Jennie!
  Jag ska prova detta med “oil pulling”, låter bra, nu återstår bara praktiken. 🙂
  Tack för ett intressant och bra forum för alternativt tänkande inom hälsa.
  /Danielle

  Svara

 5. gravatar Mia

  haha jag skrattade när jag läste din kommentar Jennie tack den var extremt bra…….varför vara rädd för nåt nytt, det kan ju tom bli bättre. Ska prova oil pulling

  Svara

 6. gravatar Pullar'n

  Man ska inte “svischa” för länge, då det finns risk att att en del kommer in i lungorna. 3-10 minuter är bäst och räcker gott och väl. Skölj sedan med varmt vatten för att få ur all olja i munnen. Borsta sedan, gärna med en tandkräm med salt.

  Svara

  • Varmt vatten ska ju innehålla bakterier, så hur är det bra att skölja med det när man nyss spottat ut bakterier?

   Svara

   • gravatar Hälsa som livsstil

    Bakterier finns överallt så det kommer du aldrig ifrån. Du kan ju alltid skölja med kallt vatten om du vill, jag finner det dock lättare att göra det med varmare vatten. Mvh Johan

    Svara

    • Läste nyss att värmen från vattnet löser ut koppar från ledningarna, vilket kanske kan vara farligt?

     Svara

   • gravatar Tina

    Du kan ju alltid koka lite vatten i vattenkokare som låtit svalna innan du sköljer munnen då?

    Svara

  • Hur vet du att det finns risk för en del att komma ner i lungorna om man gör det mer än 10 min?

   Svara

 7. gravatar Josefin

  Borsta inte med salt då det sliter på emaljen.

  Svara

 8. gravatar Kersti

  Läste en artikel om OilPulling för flera år sedan med Solrosolja – har gjort det då och då med denna oljan å tänderna blir vitare när man har gjort det redan efter ett par-tre ggr. Är det fel att använda Solosoljan istället för kokosoljan????

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Hej Kersti,
   Nej det är absolut inte fel att använda Solrosolja om du finner att det fungerar för dig. Oil-pulling kan göras med flera olika oljor, om jag inte minns fel användes ursprungligen sesamolja. Bruce Fife rekommenderar kokosolja på grund av de antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaperna hos kokosoljan därför har jag valt att skriva om kokosolja i inlägget.
   /Johan

   Svara

 9. gravatar Sofia Wallin

  Superintressant att läsa, och det bekräftar bara det jag vet. Den artikeln du lade upp där man gjort försöket med både kokosolja och sesamolja var mycket bra! Jag gör det själv varje morgon, oilpulling, med en dessertsked sesamolja. Har inte gjort det mer än några veckor men känner redan av att min mun doftar godare, mitt tandkött är ljusare, tänderna vitare och det är en len känsla i hela munnen som håller sig hela dagen till skillnad från den ryamatta som snart byggs på igen när man borstar tänderna på traditionellt vis! Jag använder heller inte fluortandkräm sen en längre tid tillbaka utan urtekrams ekologiska tandkräm, och mina tänder har aldrig varit friskare – min tandläkare berömmer mig för min goda munhälsa. Och dessutom är min mamma tandläkare (blev dessutom amalgamförgiftad en längre period) och hon håller med om att den konventionella vården inte alltid vet bäst. Fortsätt skriv – jag hejar på!

  Svara

 10. gravatar Helge Andersson

  Finns de som hävdar att bakterier i munnen också är nyttiga. Ingår i ett första steg mot nyttiga kväveoxider. Bakterier i munhållan reducerar nitrat till nitrit. Kväveoxider gör cellerna effektivare och gör att de behöver mindre syre och ger mindre inflammationer. Uthållighetssportare/djupdykare har börjat äta rödbetor/rödbetsjuice eller spenat innan ansträngningen.

  Dödar kokosoljan även de nyttiga bakterierna?

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Det som är så bra med just kokosolja är att det inte dödar de goda bakterierna.

   /Johan

   Svara

 11. gravatar gunilla ullenius

  Sofia wallin, min erfarenhet ser nästan exakt ut som din. Bra skrivet.

  Svara

 12. gravatar Logik före inkomst

  Hjärntvättade Birgit. Naturligt har alltid varit och kommer alltid vara bättre än alla tusentals olika “utbildade lögner” som mest går ut på att tjäna pengar på att dom flesta inte förstår att det funnits vettigare saker i tusentals år, inom dom flesta områdena. Börjar bli lite väl många “utbildade” som är snabba att dissa vettiga, miljövänliga, väldigt bra saker.. helt utan koll. En utbildning är ofta långt ifrån en total sanning. Rätt säker på att du får äta upp dina ord rejält inom 5-10 år.. hoppas du slipper tandtroll då. 🙂

  Svara

 13. gravatar Camilla

  Jag borstar tänderna med kokosolja!

  Svara

   • gravatar Jennie

    Jag borstar alltid tänderna med kokosolja, morgon och kväll. Jag har gjort en egen blandning med bikarbonat, pepparmintsolja och kokosolja som jag använder. Mina barn borstar alltid med endast kokosolja, skulle inte ens kunna tänka mig att stoppa en “vanlig” tandkräm i munnen på dem, rena giftet enligt mig, om jag förstått det hela rätt så får förtagen blanda i lite vad som helst eftersom tandkräm inte räknas som livsmedel…

    Svara

    • gravatar Rebecka

     Ja så gjorde min mamma med, och detta resulterade efter några år i tio hål och två utdragna tänder. Så jag har blivit väldigt noga med flourtandkräm till mina barn, och de har alla fått jättefina tänder.
     Jag kör även oil pulling och saltsköljning, det ena utesluter inte det andra.

     Svara

 14. gravatar Helge Andersson

  Utbildning. De flesta utbildningar går ut på att lära sig saker utantill, inte att förstå eller utforska. Tandläkare Är bra på sitt, men kan i princip ingenting om hälsa som inte en annan kan lika bra.

  Svara

 15. gravatar Niclas

  Snygg marknadsföring av kokosnötsoljeföretaget!

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Haha, kokosnötsoljeföretaget? Syftar du på något specifikt?

   /Johan

   Svara

 16. Hej!
  Spännande 🙂 detta vill jag prova.
  Var hittar jag kokosnötolja? Konsum/ica eller hälsokost?

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Hej,
   Du bör kunna hitta den på alla de ställen du nämnde. Vi brukar köpa Urtekrams kokosolja på Coop.
   /Johan

   Svara

 17. gravatar Camilla

  Jag kör “munskölj” morgon och kväll. C:a 10 min/tillfälle. Innan jag kör munskölj så kör jag med flourfri tandtråd och efter munskölj så sköljer jag ur munnen med vatten och tar tandborsten och “borstar” av snabbt. Då och då tar jag bikarbonat för att “putsa” tänderna. Det som jag märkt är:
  – Vitare tänder (woop-woop)
  – Blödande tandkött vid tandtrådsanvändande = ett minne blott
  – Fräsch andedräkt hela tiden (kan äta vitlöksproppad mat och ändå stå med andedräkt som knappt luktar vitlök – antar att det beror på den allmänna munhälsan och att svavlet från vitlök och lök tas hand om på ett annat sätt när munhälsan är i god kondition)
  – Jag känner ingen uppbyggnad av plack på min nedre tandrad (har aldrig haft större problem med plack överhuvudtaget men ja … det är ju positivt att slippa det helt och hållet.
  – Eftersom jag är vanligtvis rätt så frenetisk när jag borstar tänderna så har mitt tandkött nu fått “vila” och vill inte “dra sig upp” på vissa ställen där jag gnuggar som en idiot.
  – Tungan är rosa och fin (egentligen haft problem med det – däremot en lång “spricka” i tungan som varit bevis på att jag har någon form av näringsbrist som nu sakta men säkert börjar bli mindre djup)
  Utöver det så har proceduren nästan blivit som avkopplande punkt i morgon- och kvällsproceduren. Medan jag kör munsköljet så pysslar jag med annat i ett litet meditativt tempo vilket gör att jag på något sätt ser fram emot att köra munsköljet.

  Nåväl – det här är min erfarenhet 🙂

  Svara

 18. gravatar Jessica

  Munhygienen förebygger hjärt och kärlsjukdomar och är av enorm betydelse för hela kroppens hälsa. Fluor är en antibakteriell produkt men som biprodukt försämrar det kalciumupptag i kroppen dock vi får för mycket av det i kosten av idag normalt så det är nog inte så farligt trots allt. Men fluor är trots allt en intressant parameter för viktuppgång i kroppen. Tandläkare pratar om vikten för kalk för starka tänder men bortser från faktumet att det kräver dels d-vitamin som magnesium för att inte enkom bli som gift i våra vävnader. Jag har sålt massvis med sesamolja till kunder och den typiske afrikanen må trots allt ändå sägas ha vita tänder. Det här ska vara en dundermetod för att stärka immunförsvaret i hela kroppen mot enkom en behandling för munnen som med traditionell tandkräm. Min man hade sådana problem med astma så jag ändrade till aloe vera tandkräm som hjälpte som tillika är just en bra faktor för astmatiker liksom magnesium.

  Svara

 19. gravatar Lena

  Alltid lika trist när folk är negativa till saker som de inte ens har provat själva… Birgit, det här är definitivt ingen “irrlära”. Jag har sköljt med kokosolja i flera år nu, och har märkt flera trevliga förändringar i munhålan. Tänderna är vitare, munnen känns väldigt fräsch, och min tandläkare kliar sig i huvudet eftersom min tandsten helt har försvunnit och hål har jag inte längre. Dessutom har mina tonsilloliter (“skräp” som sätter sig i veck i halsmandlarna, obehagligt och illaluktande) helt försvunnit! Jag borstar dessutom mina tänder med fluorfri tandkräm med Tea Tree oil från Thursday Plantation, den är suverän 🙂

  Allt gott, Lena

  Svara

 20. gravatar Charl

  Tandkrämer som tandläkare rekommenderar är fullt av kemikaliska gifter och är inte bra för någon levande varelse! Tandläkare: läs kemi och sätt er in i vad kemalierna har för biverkningar!

  Svara

 21. gravatar Andreas

  ska man skölja med kokosoljan före eller efter själva tandborstningen? Jag antar det är efter men vill vara säker!

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Du kan göra som du vill men personligen föredrar jag att göra oil pulling eftertandborstning eftersom man då får bort eventuella matrester som fastnat mellan tänderna. Men det finns ingen annan fördel med att göra det ena före det andra vad jag känner till.

   Svara

   • gravatar Andreas

    Tack för snabbt svar! Men då vet jag, ska testa detta och se om jag finner någon skillnad.
    Ska bli intressant 🙂

    Svara

 22. gravatar Jeanette Palmqvist

  Jobbar som alternativ terapeut och hade igår en kund som pratade om oil pulling. Har idag läst på om ämnet och det verkar fantastiskt. Men..hur är det när det finns amalgan? Har du nån koll?
  Provade själv och det känns fantastiskt rent i munnen, helt klart värt att prova innan man förkastar.

  Svara

 23. gravatar Jenny

  Jag läste om oil pulling på den här sidan och fick genast lust att prova. Hade inte kokosolja hemma men tog en blandning av kokosfett och dito vatten jag hade hemma och gurglade med det. Jag har alltid haft bra munhygien är över 40 nu men har bara haft några små hål i min permanenta uppsättning. Inte just tandsten heller. har alltid tvättat med “giftiga ” tandkrämer men sedan ca fem år tillbaka endast en ggn/dag. Detta har inte inverkat menligt på mina tänder eller nåt annat heller. Däremot kör jag nu oftare med tandpinnar. Hu jeda mig amerikanska av plast säkert med silikon o plast på ! Tandläkare är väldit olika vad gäller vårdrekommendationer. Vissa jagar en med e-tandborsten och fluorkrämer medan jag senast fick rådet att inte gå o ta bort plack i onödan för att det bildas så lite (det är inte bra för tandköttet att gräva för ofta), att tandpetare eller tråd är viktigast. Tandvården ska oxå vara individuell och det som funkar för en kanske inte gör det för en annan. Tänker absolut ge oljegurglandet en chans men skippar inte borstandet direkt. Kan man spotta det i toan? För mer än tjugo år sen träffade jag person från typ Indien eller Pakistan minns inte längre, som sade att hans tandvård var att gnugga tänderna med ingefära. Så det finns olika naturmetoder i det området oxå!

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Du kan spotta oljan var du vill men tänk bara på att när kokosoljan kyls ner så stelnar den så har du gamla rör där du bor kan det på sikt bli ett problem.

   Svara

 24. Tack för ditt tips!

  Jag har gjort oilpulling i omgångar med både sesam och olivolja, man känner sig så mycket fräschare efter första sköljningen. Jag använder ingen tandkräm alls, utan en jontandborste man laddar upp med badrumslampan. Min tandhygenist är imponerad av mina tänder och dessutom sa hon att en av hennes äldsta patienter, en dam på över 85 alltid borstar med lite salt och att hennes tänder är såå rena och fina 🙂

  Svara

  • gravatar Kerstin

   Karolina, berätta gärna mer om din jontandborste. Det låter ju jätteintressant, är det nån mer som har erfarenhet av det?

   Svara

 25. gravatar Vickan

  Hej! Har “oilpullat” i ca ett år.Kör ca 20 MIN VARJE KVÄLL och gör “andra” saker utan att tänka på det under tiden. När du vant dig är det en naturlig del och du tänker inte ens på att det “tar” tid. Mina tänder glänser och hela systemet rensas (magen blivit mycket bättre). Bryr mig inte så mycket om vad “andra” tycker. Jag känner att jag mår bra och att jag är REN! 😉

  Svara

 26. gravatar Dennis H

  Hej! Kommer testa detta nu framöver och se vilka resultat det ger mig. Och hör av mig längre fram vad jag fått för resultat. MvH / DennisH

  Svara

 27. gravatar Matte

  Själv kört med kokosolja i munnen och har bara positiva erfarenheter. Min flickvän kör med sesamolja i munnen och har sen dess inte haft hål i tänder eller problem med tandkött och tandläkaren är positivt förvånad men vet inte vad hon sköljer munnen med för det har vi inte berättat.
  Att skölja med fluorvätskor gav min flickvän bruna tänder och fluor i den mängden är skadlig men man har också vetenskapligt bevisat att munskölj inte funkar.

  Svara

 28. gravatar Anette Evertsson

  Hej Johan. Jag gör oil pulling ibland och tycket det känns riktigt bra, känner mig mycket renare. Någon sa att det inte var bra när man har amalgamlagningar, vet du något om det. Kan det dra ut kvicksilver som börjar vandra i kroppen? Vill gärna göra det dagligen men är osäker.

  Svara

  • Hej Anette,
   Jag har också hört något om att oil pulling kanske inte är det bästa när man har amalgam i munnen. Dock vet jag tyvärr inte om det stämmer eller ej.

   Mvh Johan

   Svara

 29. gravatar Göran Holm

  En effekt som jag märkt är att jag inte behöver gå upp vid 4-5-tiden för toalettbesök.
  Jag sover nu till 6-7 tiden, mkt märkligt.
  Kan inte se att jag ändrat något annat i min livsstil än att jag börjat med OilPulling.
  Sökte på nätet för att se om andra märkt av ngt liknande, och fann:

  —————————————-
  Retired Civil Surgeon’s Report- Left Ventricular failure

  I had recently suffered from Left Ventricular failure. After 15 days of starting oil pulling, I could find the change in my condition as evidenced by the echocardiogram. I was suffering from Acid Peptic disease (duodenal ulcer) for the past 30 years, and oil pulling has miraculously given relief and I have stopped using antacids.
  I had Benign Hypertrophy of Prostate since some years, and after oil pulling nocturnal frequency of urine is much reduced.

  Svara

 30. gravatar Jessica

  Fungerar detta även utan doft/smak? 🙂

  Svara

 31. gravatar Pia Karlsson

  Jag märkte efter en tids oil-pulling att mina tänder blev vitare. Också känns de stadigare än innan. Kastade fluortandkrämen. Det här har hjälpt mig. I min situation hjälpte det här mig fram tills idag. Fluortandkrämen var inte alls bra för mina tänder. En tand fnasades sönder så jag tappade den och därmed fnasades även tålamodet sönder för fluortandkräm. Adjö med den! Är jag nöjd så är det bra för min del, eller hur? Jag har min bild och trivs med det här så då får det vara så för min del för jag är nöjd!

  Svara

 32. gravatar Pia Karlsson

  Den här veckan tittade jag på samtliga mina tänder efter minst 1,5 år med oil-pulling. En tand är helt hopläkt.
  Egentligen skulle jag ha gått till tandläkaren men jag började med oil-pulling istället. Gjorde jag rätt eller fel?

  Svara

 33. gravatar Jari Lassila

  Har börjat testa detta, får se om det fungerar… Förstår att tandläkare är skeptiska, de vill väl inte förlora sitt levebröd… Jag testar oavsett vad tvivlarna säger…. Kostar ju bara ca 50 spänn för en burk…:-)

  Svara

 34. gravatar pia karlsson

  För några veckor sedan hade den tand som fnasats sönder av fluortandkräm gått sönder lite till. Här hade jag tur som gjorde oil pulling för den tanden finns det tandemalj och lite mer kvar på så jag kände att just den här tanden började växa och fram till idag så har den återställts med 20 %.
  De missfärgningar jag haft på tänderna har lämnat mina tänder så slipper jag gå till en “tandvårdare”.

  Svara

 35. gravatar pia karlsson

  För sista gången konstaterar jag att oil pulling har givit näring åt mina tänder. Sönderfnasade tanden är numera hel till 35 %. Allmänt bra och effektivt så jag fortsätter göra oil pulling för det är bra för min del så då stannar jag hos oljan. Jag är nöjd!

  Svara

 36. gravatar Jorit

  Bra jobbat Pia!

  Svara

 37. gravatar Laura

  Hej på er alla! Jag vill bara bekräfta att den här metoden ger resultat! Jag är tandläkare med 20 års erfarenhet och tycker att vi som kår borde öppna ögonen för naturmedicin! Jag använde oil pulling med sesam olja på mina patienter som led av tandlossning, med fantastiska resultat! Lyssna på er kropp och sund förnuft, det är ibland bäst!

  Svara

  • gravatar Emily

   👏🏼 😀 🌷 🙌🏽 ❤ 👏🏼 ☺👍🏼

   Tack Laura, du ger oss hopp om framtidens tandvård!

   Vi väntar ju på att alla ska vakna och inse att ALLA organ ingår i samma system (doh!) – KROPPEN! Och kroppens tillstånd beror på vad som kommer in i den – på ALLA vis: tankar, känslor, mat, dryck, luft, material, etc. Idag har vi nanoplaster, toxiner och tungmetaller i ekosystemets alla grenar – inte konstigt att alla har olika symptom och “sjukdomar”!!

   På ett högre plan står plast för allt som är fejk, toxiner är de toxiska tankarna/relationerna, och tungmetaller negativa minnen/trauman som reagerar med allt nytt som kommer in (bakbinder dig).

   Måtte vi komma loss nu! Det är ju så uppenbart denna lögn vi levt i, EGOsystemet som infiltrerat och spridit virus i hela EKOsystemet för högst tillfällig “profit” (egentligen detriment).

   Dags att pånyttfödas! Den kognitiva dissonansen får ge vika till sist – vi kan bättre nu!

   Svara

   • gravatar Emily

    Och jag vill tillägga att jag nyss oilpullat, känns så friskt i munnen efteråt!

    Svara

 38. gravatar Pia

  För exakt ett år sedan konstaterade jag att oil pulling givit näring åt tänderna. Nu har en andra tand helt läkt ihop och tanden som fnasades sönder har läkt ihop till minst 50 %. Jag är nöjd!

  Svara

  • gravatar Kersti Grave-Müller

   Går det inte lila bra med solrosolja ?

   Svara

 39. gravatar Monika

  En kraftig infektion i tandköttet under en tand ledde till vad som varit det absolut värsta tandvärken jag varit med om. Halsen svällde upp och jag gick på tre kraftiga penicillinkurer. De tog ned den stora infektionen och halsen blev normal, men tandvärken bestod. Jag har inte kunnat tugga på den sedan början av december. När sista penicillin kuren tog slut och smärtan bestod bestämde jag mig för Oil Pulling och nu äntligen börjar jag kunna tugga på tanden. 10 dagar tog det och jag skulle säga att jag nästan är återställd. Min tandläkare vet om det och är fantastisk. Hjälper mig med röntgen för att följa att infektionen reduceras. Hon till skillnad från övre kommentaren finns där för mig när jag bestämmer mig för att hitta fler vägar än en. Dessutom så har faktiskt mina tänder blivit vitare. Jag var väldigt skeptisk, men det har funkat helt fantastiskt bra.

  Svara

 40. gravatar Stig-Göran Allevik

  Jag har inte provat oilpulling ännu. Men sedan två år tillbaka har jag kört LCHF ganska strikt. Jag har inget plack och har haft ytterst litet tandsten vid halvårskontrollerna hos tandläkaren. Jag känner mig alltid ren och glatt i munnen, lider inte heller av dårlig andedräkt. Borstar endast tänderna morgon och kväll. Jag tror resultatet beror på det låga kolhydratintaget. Enligt Weston Price så stämmer det på pricken.

  Svara

  • Tack för din kommentar Stig-Göran! Härligt att du har märkt av fina resultat av en lågkolhydratkost 🙂

   Svara

 41. gravatar Pia Karlsson

  Nu har även jag provat på LCHF. Jag instämmer med den person här ovan som skrivit om LCHF. Jag har också blivit hjälpt på ett liknande sätt.
  Den sönderfnasade tanden har fått hjälp att läka ihop ytterligare. En tredje tand har läkts ihop till största delen. Kasta fluortandkrämen var ett bra val!

  Svara

 42. gravatar Rebecka

  Jag skrev ungefär samma i ett svar till en kommentar här, men skriver det separat nu också. Jag ser att flera här kommenterat att de helt övergett vanlig tandkräm och flour och gått över till naturliga ingredienser.

  Min mamma gick till en alternativ tandläkare och blev avskräckt från flour och tandkräm. Vi barn fick gå över till någon salt-borstning och detta resulterade efter några år i tio hål och två utdragna tänder i min mun. Så jag har blivit väldigt noga med flourtandkräm till mina barn, och de har alla fått jättefina tänder.

  Jag kör även oil pulling och saltsköljning, de är jättebra som komplement, det ena utesluter inte det andra.

  Svara

  • Hej Rebecka, tack för din kommentar!

   Vi är tydliga med att oil pulling är ett komplement till att borsta tänderna och att hålla en god kost. Vi brukar också påtala att om du äter mycket sött och sådant som främjar karies så kan flourtandkräm vara på sin plats, framförallt för barn. Sen är det ju så att det är många som får hål i tänderna trots flourtandkräm, flourskölj osv. Merparten som får hål använder trots allt flour regelbundet ändå.

   Personligen har jag inte använt flour på 8 år och vid varje besök hos tandläkaren (ja, helt vanlig folktandvård) så påpekas att min munhälsa bara blir bättre. Fick nämligen göra några lagningar då för 10 år sedan pga dålig kost och trots regelbunden flouranvändning.

   Vi avråder aldrig från att gå till tandläkare och att lyssna på deras rekommendationer. Om jag skulle få indikationer på att min munhälsa skulle bli sämre skulle jag absolut lyssna och i första hand se över vad jag äter eller dricker till vardags.

   Så det är inte svart eller vitt som du säger och man ska aldrig låsa sig vid det ena eller det andra. Flour kan absolut ha sin plats för många, men det är inte heller en garanti för att slippa hål i tänderna.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*