Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Kokosolja – är det verkligen bra för din hud?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Kokosolja har många användningsområden och har blivit omåttligt populärt i både matlagning, hudvård och hårvård. Kokosolja sägs ha en balanserande effekt för huden och därmed lämpa sig väl för personer med akne, rosacea, eksem och dylikt då det lindrar inflammationer. Det finns däremot en baksida med kokosolja som kan vara bra att tänka på om du har besvär med just akne, finnar eller igentäppta porer.

  kokosolja-hud

  Kort sammanfattning av detta inlägg:

  • Kokosolja har höga komedogena egenskaper. Komedogena egenskaper kan förklaras som att kokosolja har en hög tendens att täppa igenom porerna.
  • Även om kokosolja sägs minska inflammationer i huden kan vissa (såsom jag själv) få problem med finnar på grund av kokosolja på huden.
  • Kokosolja har kategoriserats som en 4a på en skala från 0-5 gällande komedogena egenskaper.
  • Vi rekommenderar istället arganolja som kategoriseras som 0 på denna skala, alltså har ingen tendens att täppa igen porerna. Fler oljor med låga komedogena egenskaper hittar du längre ned i detta inlägg.

  Köp Arganolja här

  Kokosolja är bra för huden, eller?

  Svaret på den frågan är både ja och nej. För vissa funkar det fantastiskt bra, men för andra kan kokosolja orsaka finnig och oren hud.

  Just kokosolja har fått ett mycket positivt rykte då det har flera olika användningsområden. Vi använder kokosolja till matlagning, i bakning, som solskydd, som munskölj (läs mer om oil pulling här) och mycket annat. Det finns otroligt många bra saker med kokosolja. Du kan läsa mer om fördelarna med kokosolja i detta inlägg.

  Kokosolja har även hyllats för just hudvård då det sägs minska inflammationer i huden. Men, att använda kokosolja som hudlotion eller till hudvård innebär inte bara fördelar utan kan komma med en hel del problem för vissa.

  Tidigare har vi använt kokosolja till hudvård. Däremot upplevde vi för ett par år sedan att vi båda fick mycket mer finnar. Det dröjde rätt länge innan poletten trillade ner och vi listade ut att det faktiskt berodde på att vi använde kokosolja varje dag för att smörja in huden!

  När jag började läsa på mer om detta upptäckte jag det här med kokosolja och komedogena egenskaper. Det som är viktigt att känna till är att kokosolja har relativt höga komedogena egenskaper, alltså har en högre tendens att täppa igen porerna och orsaka finnar.

  Komedogena ämnen och akne

  De som använder eller har använt mycket smink under sin dagar vet att vissa produkter kan ge upphov till finnig och oren hud. Foundation och puder är några exempel som kan täppa igen porerna och orsaka finnar vid regelbunden användning.

  Ämnena som orsakar denna igentäppning av porerna kallas för komedogena ämnen. Komedo är enkelt förklarat en typ av finne. Uppkomsten av finnar kan bero på flera olika saker och kan också te sig väldigt olika. Den lindrigaste formen av akne kallas komedoakne och uppstår på grund av igentäppta porer.

  Porer är små öppningar i huden där det finns små hårsäckar och det är här uppkomsten av finnar börjar. När kroppen producerar ett överskott av talg kan det i kombination med döda hudceller och bakterier täppa till porerna. Detta resulterar i en finne eller komedo. Komedogena ämnen är ämnen som tenderar ha högre risk för att döda hudceller och bakterier klumpas ihop i porerna och orsakar finnar.

  Gradering av komedogena egenskaper

  För dig som är intresserad av att använda naturliga oljor, såsom kokosolja, till din hudvård kan det vara bra att veta att det finns en gradering eller kategorisering för hur komedogena dessa är.

  Oljor kan ha mer eller mindre komedogena egenskaper som kategoriseras från icke-komedogena till höga komedogena egenskaper. Alltså från att inte ha någon tendens alls att täppa igen porerna till ha hög tendens.

  Jag vågar nog påstå att de flesta av oss inte önskar finnar eller synliga pormaskar i ansiktet om det går att undvika. Självklart finns det fler faktorer än bara smink och hudvård som spelar roll när det kommer till hur din hud mår. Kosten, hormoner, stress, genetik, vitaminbrist eller rent av bara smutsig hud är andra faktorer.

  För personer som upplever problem med akne och igentäppta porer kan det vara en idé att se över vilka produkter som dagligen används i ansiktet.

  Kokosolja har högre tendens att täppa igen porerna

  Som jag nämnde ovan har olika oljor mer eller mindre komedogena egenskaper. Vissa bedöms även vara helt icke-komedogena.

  Just kokosolja är graderat till en 4:a, alltså ganska höga komedogena egenskaper. Det kan därför för vissa orsaka mycket problem med finnar och oren hud.

  Att använda naturliga oljor är fantastiskt bra! Det är det enklaste sättet för dig att veta att det du smörjer in dig med är 100% naturligt. Däremot är det viktigt att välja en olja som passar för just dig och din hud.

  Det är alltså inte nödvändigtvis dig det är fel på om du upplever att du fått fler finnar sedan du började använda kokosolja som återfuktning. Du har kanske bara valt fel typ av olja för just dina hud.

  För dig som vill testa kokosolja till din hud (och till så mycket mer) rekommenderar vi att du testar denna.

  Köp kokosolja här

  Alternativ till kokosolja

  Vi har sedan cirka en längre tid tillbaka övergått till att använda arganolja  som hudvård istället för kokosolja. Arganolja faller nämligen inom kategorin ”icke-komedogenisk”.

  Du kan läsa mer om min naturliga hudvårdsrutin här.

  Om du upplever att kokosolja inte fungerar för dig men ändå vill använda naturliga oljor rekommenderar vi dig att prova någon av nedanstående oljor för att se om du får ett bättre resultat.

  Jag har valt att lista de oljor jag tycker är aktuella för dagligt bruk och som är lätta att få tag på. Siffrona inom parentes är kategorisering utifrån komedogenitet.

  För riktigt torr hud på höst/vinter rekommenderar vi varmt Natursalva Solros eller Ringblomssalva. Detta är två feta salvor som gör gott när man är ute i kalla vindar.

  Avslutning

  Vi använder i första hand arganolja på grund av det är lätt att komma över och har ett relativt rimligt pris om du tänker på hur länge en sådan flaska faktiskt räcker. Särskilt om du köper flaska med pump som vi rekommenderar.

  Köp Arganolja här

  För dig som upplever att kokosolja fungerar perfekt är det bara att köra på. Bara för att kokosolja har högre komedogena egenskaper än andra oljor innebär inte detta att du får finnar.

  Vi är alla olika och har olika behov och förutsättningar. För vissa fungerar kokosolja utmärkt för svår akne, medan för vissa (som jag) fungerar det inte alls utan ger upphov till finnar.

  Även om kokosolja är fantastiskt på många sätt och fungerar perfekt som hudvård för andra så måste det inte innebära att det fungerar just för dig.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  lakande-mat

  Testa på anti-inflammatorisk kost enligt AIP med vår e-kurs Läkande mat.

  E-kursen innehåller:
  • Färdiga menyer för 4 veckor så du slipper planera
  • Kompletta inköpslistor att ta med dig till mataffären
  • Information om antiinflammatorisk kost och helhetshälsa
  • Mailsupport & privat stödgrupp på Facebook

  Relaterat innehåll

  4 kommentarer

  1. Isabel

   Jag använder kokosolja efter jag har duschat och kroppen är våt, sedan torkar jag mig med handduken. Huden blir len och bra på detta viset 🙂

   • Vad bra att det funkar bra för dig Isabel! Inlägget riktar sig till personer som, liksom vi, har upplevt problem med kokosolja och finnar. Många tycker att det fungerar utmärkt och då ska man absolut fortsätta med det 🙂

  2. undrar om olja kan användas för ansikte och sminkborttagning? jag har rosacea och har även senaste tiden börjat få massa småfinnar/pormaskar, min hud pendlar mellan torr/fet, men mestadels fet. Jag har provat så många olika hudvårdsprodukter och sminkborttagning. en del som sägs vara speciella för just rosacea, men jag är bara fet och finnig. har du några tips?

   • Hej Mina,

    Jag använder en ansiktstvätt från Dr Organic varje dag och har gjort det i kanske 8-9 månader. En sån förpackning tycks vara för evigt vilket gör det väldigt prisvärt.

    För att tvätta bort ögonsmink använder jag just nu ricinolja vilket funkar jättebra, har tidigare använt avokadoolja också. Ricinolja använder jag dock inte i hela ansiktet, endast för mascara. Också mycket dryg!

    Efter jag tvättat av ansiktet tar jag äppelcidervinäger på en bomullstuss och torkar av ansiktet med, lite som ansiktsvatten för att se till att allt smink är borta. Jag förvarar en 50/50 blandning med äppelcidervinäger och vatten i en liten flaska i badrummet. Denna rutin har jag gjort länge nu och jag tycker min hy är fin. Får nästan aldrig finnar längre och den är inte så fet vilket jag annars också har problem med.

    Slutligen smörjer jag ansiktet med bara avokadoolja under sommaren eller denna kräm från Weleda nu under vintern. Johan har under vintern använt denna från Life vilket fungerar väldigt bra för hans torra hud och eksem. Bara olja känner inte jag räcker under vintern. Alla ovanstående tips är naturliga och bra för dig, dessutom billiga 🙂

    Hoppas detta kan vara till hjälp!
    /Rebecca

  Kommentera