Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.


 • Kokosolja – är det verkligen bra för din hud?

  Kokosolja har många användningsområden och har blivit omåttligt populärt i både matlagning, hudvård och hårvård. Kokosolja sägs ha en balanserande effekt för huden och därmed lämpa sig väl för personer med akne, rosacea, eksem och dylikt då det lindrar inflammationer. Det finns däremot en baksida med kokosolja som kan vara bra att tänka på om du har besvär med just akne, finnar eller igentäppta porer.

  kokosolja-hud

   

  Komedogena ämnen och akne

  De som använder eller har använt mycket smink under sin dagar vet att vissa produkter kan ge upphov till finnig och oren hud. Foundation och puder är några exempel som kan täppa igen porerna och orsaka finnar vid regelbunden användning.

  Ämnena som orsakar denna igentäppning av porerna kallas för komedogena ämnen. Komedo är enkelt förklarat en typ av finne. Uppkomsten av finnar kan bero på flera olika saker och kan också te sig väldigt olika. Den lindrigaste formen av akne kallas komedoakne och uppstår på grund av igentäppta porer.

  Porer är små öppningar i huden där det finns små hårsäckar och det är här uppkomsten av finnar börjar. När kroppen producerar ett överskott av talg kan det i kombination med döda hudceller och bakterier täppa till porerna. Detta resulterar i en finne eller komedo. Komedogena ämnen är ämnen som tenderar ha högre risk för att döda hudceller och bakterier klumpas ihop i porerna och orsakar finnar.

  Jag vågar nog påstå att de flesta av oss inte önskar finnar eller synliga pormaskar i ansiktet om det går att undvika. Självklart finns det fler faktorer än bara smink och hudvård som spelar roll när det kommer till hur din hud mår. Kosten, hormoner, stress, genetik, vitaminbrist eller rent av bara smutsig hud är andra faktorer.

  För personer som upplever problem med akne och igentäppta porer kan det vara en idé att se över vilka produkter som dagligen används i ansiktet.

  Mer eller mindre komedogena egenskaper

  Att hitta naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter till ett rimligt pris kan vara en utmaning. Även produkter som säger sig vara naturliga kan innehålla miljöskadliga ämnen och är inte per automatik bra för dig eller miljön. Många produkter utger sig för att vara naturliga men uppfyller inte kriterier för någon certifiering.

  ”Det finns ännu inget regelverk som styr vilka hudvårdsprodukter som får kallas naturliga, vilket innebär att andelen naturliga ingredienser kan skilja sig mycket mellan olika så kallade naturliga produkter.” – Life.se

  olja-hud-bild

  För den som vill använda sig av naturlig hudvård faller valet därför ofta på att använda någon typ av ren olja såsom kokosolja, arganolja, olivolja, avokadoolja eller annan sort. På så vis vet du att det faktiskt är 100% naturliga ingredienser och inget annat. Dessa oljor är i regel också betydligt billigare än att köpa hudvårdsprodukter från diverse märken.

  Oljor kan ha mer eller mindre komedogena egenskaper som kategoriseras från icke-komedogena till höga komedogena egenskaper. Alltså från att inte ha någon tendens alls att täppa igen porerna till ha hög tendens.

  0. Icke-komedogena egenskaper, vilket inte tenderar att täppa igen porerna
  1. Låga komedogena egenskaper
  2. Ganska låga komedogena egenskaper
  3. Medelhöga komedogena egenskaper
  4. Ganska höga komedogena egenskape
  5. Höga komedogena egenskaper , vilket har hög tendens att täppa igen porerna

  Även om det är jättebra att använda naturliga oljor som hudvård så bör du anpassa ditt val utifrån din hudtyp.

  Kokosolja har högre tendens att täppa igen porerna

  Just kokosolja har fått ett mycket positivt rykte då det flera olika användningsområden. Vi använder kokosolja till matlagning, i bakning, som solskydd, som munskölj och mycket annat. Det finns otroligt många bra saker med kokosolja och det har även hyllats för just hudvård då det sägs minska inflammationer i huden.

  Att använda kokosolja som hudlotion eller hudvård innebär däremot inte uteslutande fördelar utan kan komma med vissa nackdelar. En sak som är viktigt att känna till är att kokosolja har ganska höga komedogena egenskaper. Alltså har kokosolja en högre tendens att orsaka finnar och igentäppta porer än andra oljor för vissa personer.

  Tidigare har vi använt kokosolja även till hudvård. Däremot upplevde vi för ett par år sedan att vi båda fick mycket mer finnar. Det dröjde rätt länge innan poletten trillade ner och vi listade ut att det faktiskt berodde på att vi använde kokosolja varje dag för att smörja in huden. När jag började läsa på mer om detta upptäckte jag det här med kokosolja och komedogena egenskaper.

  Just kokosolja är graderat till en 4:a, alltså ganska höga komedogena egenskaper

  Som jag nämnde ovan har olika oljor mer eller mindre komedogena egenskaper. Vissa bedöms även vara helt icke-komedogena. Just kokosolja är graderat till en 4:a, alltså ganska höga komedogena egenskaper. Det kan därför orsaka mycket problem med finnar och oren hud hos vissa.

  Det är alltså inte nödvändigtvis dig det är fel på om du upplever att du fått fler finnar sedan du började använda kokosolja som hudvård. Du har kanske bara valt fel typ av olja för just dina hud.

  Naturliga oljor som inte täpper igen porerna

  Vi har sedan cirka 1,5 år tillbaka övergått till att använda avokadoolja eller arganolja som hudvård istället för kokosolja. Avokadoolja är graderat till en 2:a medan arganolja är icke-komedogeniskt.

  Om du upplever att kokosolja inte fungerar för dig men ändå vill använda naturliga oljor rekommenderar vi dig att prova någon av nedanstående oljor för att se om du får ett bättre resultat:

  Här finns fler oljor och jag har valt ut de som jag tycker är mest aktuella för dagligt bruk för gemene person i Sverige. Vissa oljor är väldigt dyra och vissa mer svåråtkomliga.

  naturliga oljor

  Klicka på bilden för att laddar ner eller skriva ut. 

  Avslutning

  Vi använder i första hand avokadoolja på grund av det är lätt att komma över och har ett relativt rimligt pris om man köper det i större förpackning. Arganolja är vårt lite lyxigare alternativ som vi använder ibland.

  Avokadoolja använder vi båda varje morgon och kväll sedan min mamma råkade beställa 2 liter avokadoolja från Gertab till sin fotvårdsklinik istället för den ordinarie oljan hon skulle ha. Den räcker ännu för oss. Jag använder det även som sminkborttagning för mascara när jag använder det vilket jag upplever väldigt effektivt. För min hud personligen fungerar detta mycket bättre än kokosolja och därför vill jag uppmuntra att du provar dig fram.

  För dig som upplever att kokosolja fungerar perfekt är det bara att köra på. Bara för att kokosolja har högre komedogena egenskaper än andra oljor innebär inte detta att du får finnar. Vi är alla olika och har olika behov och förutsättningar. För vissa fungerar kokosolja utmärkt för svår akne, medan för vissa (som jag) fungerar det inte alls utan ger upphov till finnar. Även om kokosolja är fantastiskt på många sätt och fungerar perfekt som hudvård för andra så måste det inte innebära att det fungerar just för dig.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Denna artikel kan innehålla adlinks/affiliatelänkar.
  Relaterat innehåll

  4 kommentarer

  1. Isabel

   Jag använder kokosolja efter jag har duschat och kroppen är våt, sedan torkar jag mig med handduken. Huden blir len och bra på detta viset 🙂

   • Vad bra att det funkar bra för dig Isabel! Inlägget riktar sig till personer som, liksom vi, har upplevt problem med kokosolja och finnar. Många tycker att det fungerar utmärkt och då ska man absolut fortsätta med det 🙂

  2. undrar om olja kan användas för ansikte och sminkborttagning? jag har rosacea och har även senaste tiden börjat få massa småfinnar/pormaskar, min hud pendlar mellan torr/fet, men mestadels fet. Jag har provat så många olika hudvårdsprodukter och sminkborttagning. en del som sägs vara speciella för just rosacea, men jag är bara fet och finnig. har du några tips?

   • Hej Mina,

    Jag använder en ansiktstvätt från Dr Organic varje dag och har gjort det i kanske 8-9 månader. En sån förpackning tycks vara för evigt vilket gör det väldigt prisvärt.

    För att tvätta bort ögonsmink använder jag just nu ricinolja vilket funkar jättebra, har tidigare använt avokadoolja också. Ricinolja använder jag dock inte i hela ansiktet, endast för mascara. Också mycket dryg!

    Efter jag tvättat av ansiktet tar jag äppelcidervinäger på en bomullstuss och torkar av ansiktet med, lite som ansiktsvatten för att se till att allt smink är borta. Jag förvarar en 50/50 blandning med äppelcidervinäger och vatten i en liten flaska i badrummet. Denna rutin har jag gjort länge nu och jag tycker min hy är fin. Får nästan aldrig finnar längre och den är inte så fet vilket jag annars också har problem med.

    Slutligen smörjer jag ansiktet med bara avokadoolja under sommaren eller denna kräm från Weleda nu under vintern. Johan har under vintern använt denna från Life vilket fungerar väldigt bra för hans torra hud och eksem. Bara olja känner inte jag räcker under vintern. Alla ovanstående tips är naturliga och bra för dig, dessutom billiga 🙂

    Hoppas detta kan vara till hjälp!
    /Rebecca

  Kommentera