fbpx

Hyaluronsyra – håller din hud ung längre

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Hyaluronsyra är något det pratats mycket om i skönhetskretsar. Syran finns naturligt i vår kropp och dess funktion är att hålla fuktnivåerna balanserade samt stimulera produktionen av nya celler. 

Idag är hyaluronsyra en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter, särskilt de med anti-aging-syfte. Brist på hyaluronsyra kan nämligen göra att huden tappar sin naturliga spänst, vilket kan leda till bildandet av rynkor och fina linjer.

Nedan kan du läsa mer om vad hyaluronsyra är samt om dess fantastiska fördelar. Vi kommer även tipsa om några naturliga produkter som innehåller denna viktiga syra. 

Bästa hyaluronsyran: 3 produkter vi gillar

 1. I+M Naturkosmetik Age Protect Nourishing Cream, 30 ml
 2. Evolve Hyaluronic Serum, 30 ml
 3. Healthwell Hyaluronsyra Plus (kosttillskott)

Lite längre ner i vår guide kan du läsa mer om dessa tre produkter och vad som skiljer dem åt. Vi börjar dock med att titta närmare på vad hyaluronsyra faktiskt är.

Vad är hyaluronsyra? 

Hyaluronsyra – eller HA (hyaluronic acid) som det brukar förkortas – är egentligen en sockermolekyl som finns naturligt i vår kropp, närmare bestämt i hudens djupare lager. När vi föds har vi som mest HA i kroppen, men i takt med att åren går blir halterna mindre och mindre. 

HA har som uppgift att binda vätska i kroppen, dels i huden för att bevara fukt och elasticitet, men även i lederna där ledvätskan verkar stötdämpande samt i lungor och muskler. Syran kan binda upp till hela 1000 gånger sin egen vikt, vilket gör den till en unik biologisk substans. 

Idag framställs hyaluronsyra syntetiskt via en process som kallas bakteriell fermentering. Denna process är mycket komplicerad, vilket gör att produkter innehållande HA brukar vara ganska dyra. Samtidigt behövs inga stora mängder för att få en bra resultat eftersom syran är så pass koncentrerad.

Hyaluronsyra är ett milt och skonsamt ämne som ofta brukar användas i naturlig och ekologisk hudvård. Detta beror på att HA trots allt är ett ämne som produceras naturligt av kroppen. 

Olika typer av hyaluronsyror

Det finns flera olika typer av hyaluronsyror, där strukturen på molekyluppbyggnaden avgör vilka egenskaper syran får. På innehållsförteckningar kan HA till exempel kallas: 

 • Hyaluronic acid 
 • Hyaluronan
 • Sodium hyaluronate
 • Sodium hyaluronate crosspolymer 
 • Natriumhyaluronat

De två vanligaste hyalyronsyrorna är den stormolekylära och den småmolekylära. Stormolekylär hyalyronsyra användas ofta i olika läpprodukter för att skydda och ge en ”plump-effekt” samt i produkter avsedda för torr och skadad hud. Den småmolekylära varianten tar sig istället ner mellan cellerna för att återfukta och fylla ut.

Fördelar med hyaluronsyra

Hyalyronsyra har under de senaste åren blivit prisad för sina många fördelaktiga egenskaper. Det är dock inte enbart huden som denna syra kan göra underverk på. Du bör vara medveten om att HA kan användas på två olika sätt: i hudvård eller som kosttillskott. 

Syran är ofta en viktig ingrediens i många hudvårdsprodukter, till exempel ansiktskrämer och serum. Du kan dock även välja att jobba inifrån för en mer långvarig effekt genom att komplettera din kost med hyalurontillskott. 

Nedan ska vi titta närmare på några av de främsta fördelarna med hyaluronsyra.  

1. Håller huden ung 

Den egenskap som syran är mest känd för är dess förmåga att behålla hudens elasticitet samt stimulera produktionen av nya celler och kollagen. Detta är anledningen till varför HA i princip alltid används i anti-aging-produkter. 

När du blir äldre kommer dina halter av hyalyronsyra att sjunka naturligt, en process som dessutom kan påskyndas av UV-strålning och fria radikaler. I och med att syran försvinner kommer huden att bli torrare och ålderstecken som fina linjer och rynkor uppstår som ett resultat av detta. 

Eftersom syran verkar otroligt fuktbindande hjälper den huden att binda och bevara den viktiga fukt som ger huden dess naturliga spänst, vilket i sin tur kan minska risken för rynkor. HA verkar dessutom skyddande samtidigt som den slätar ut hyn.

2. Optimalt för den med torr hy

Även om HA marknadsförs som en utmärkt produkt för den med mogen hy passar den lika bra för den som har en torr hy. Syran ger huden en riktig fuktboost på djupet och bidrar till att återställa hudens naturliga fuktbalans. 

Därmed kan du ge din torra hud de verktyg den behöver för att återhämta sig på lång sikt. Dessutom lägger sig krämer med HA sig som ett yttre skikt på huden och återfuktar under hela dagen, samtidigt som den skyddar mot yttre påfrestningar. 

Trots att syran ger extra bra resultat på torr och mogen hy, passar den för alla hudtyper. Eftersom substansen är så mild och skonsam kan även du med känslig hy ta del av dess många fördelar.

3. Kan minska problem med leder  

Visste du att behandlingar med hyalyronsyra är de vanligaste när det kommer till ledproblem? Syran förekommer nämligen naturligt i ledvätskan tillsammans med kollagen och MSM (metylsulfonylmetan). 

Ledvätskan fungerar som en stötdämpare vid hög belastning och ett smörjmedel som hjälper lederna att röra sig utan friktion. Utan denna viktiga vätska uppstår både stelhet och ömhet, vilket är vanligt i äldre ålder eftersom halterna av hyaluronsyra då blir mindre. 

Genom att tillföra syran via kosttillskott kan du dock minska – eller helt undvika – problem med smärtande och stela leder. Vid mer precisionsbaserade behandlingar, till exempel i samband med tidigt upptäckt artros, kan syran även injiceras direkt i leden. 

4. Motverkar torra och överansträngda ögon 

Om du jobbar mycket framför datorn har du säkerligen upplevt grusiga och överansträngda ögon någon gång. Även här kan hyaluronsyran vara till nytta, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på att syrans främsta egenskap – att binda fukt.

Faktum är att HA oftast används som en ingrediens i ögondroppar för att stimulera produktionen av tårvätska. Därmed kan ögats tårfilm – vars uppgift är att skydda ögat mot yttre påfrestningar – stabiliseras och stärkas. 

Hur använder man hyaluronsyra?

Så hur använder man då hyaluronsyra? Det finns flera olika metoder beroende på de resultat du vill uppnå. Nedan ska vi titta närmare på några av de vanligaste användningsområdena. 

I hudvård 

Det allra vanligaste användningsområdet för hyaluronsyra idag är inom hudvård. Du kan till exempel hitta både ansiktskrämer, serum och ansiktsmasker som innehåller denna magiska substans. 

När du köper en hyaluronsyra är det inte enbart syran du köper, utan den är enbart en del av många ingredienser. Vissa produkter innehåller till exempel naturliga oljor och näringsrika extrakt för en extra bra effekt. 

Om du har en dag- eller nattkräm innehållande HA applicerar du denna på rengjord hy – morgon och kväll. För bästa resultat bör du komplettera med ett serum som också innehåller den magiska hyaluronsyran. Serumet, som appliceras innan krämen, ger näring på djupet medan krämen återfuktar och skyddar på ytan.

Injicera syra?

Istället för att använda produkter innehållande HA väljer vissa att injicera substansen i form av fillers. Denna behandling kan ge goda resultat på kort sikt eftersom den snabbt återställer förlorad HA i huden. Dock kommer syran att brytas ned i kroppens vanliga takt och försvinna.

Vill du ha långvariga resultat är denna metod med andra ord inte att rekommendera. 

Hyalyronsyra som kosttillskott 

Som tidigare nämnt kan HA både användas som en del av hudvården och som ett kosttillskott. Många menar faktiskt att kosttillskott med hyaluronsyra kommer att ge bäst resultat i längden eftersom hud och leder stärks inifrån. 

Kosttillskotten brukar inte bara innehålla koncentrerade mängder av HA, utan andra nyttiga ämnen som vitamin C. Vitamin C är känt för att stärka immunförsvaret, men bortsett från det kan detta vitamin även bidra till en normal produktion av kollagen. 

Produkter vi rekommenderar 

Nedan hittar du en kort beskrivning av tre olika produkter innehållande hyaluronsyra som vi rekommenderar. 

1. Dagkräm från I+M Naturkosmetik

I+M Naturkosmetik erbjuder ett flertal hudkrämer innehållande hyalyronsyra, men vi har valt att titta närmare på deras Age-Protect Nourishing Cream innehållande hyaluronsyra samt avokado- och arganolja. 

Denna vårdande och återfuktande ansiktskräm passar extra bra för dig med mogen eller torr hy. Bortsett från HA – vars egenskaper du är väl bekant med nu – innehåller krämen följande:

 • Avokadoolja (motverkar uttorkning) 
 • Arganolja (stimulerar cellproduktionen) 
 • Aloe vera (verkar läkande)
 • Sheasmör (förbättrar hudens elasticitet) 
 • Ginsengrot (som ger huden liv)
 • Mandelolja (stärker hudens naturliga skyddsbarriär) 
 • Jojobaolja (skyddar mot UV-strålar)
 • Buddlejaextrakt (sägs skydda mot blått skärmljus)

Krämen – som är rättvisemärkt, ekologiskt och vegansk – kan användas både morgon och kväll alternativt som ansiktsmask. 

För 249 kronor får du 30 ml produkt, vilket kan upplevas dyrt, men detta är en högkvalitativ produkt innehållande många näringsrika ingredienser. 

Du hittar produkten här

2. Serum från Evolve 

Evolves hyaluronserum – som är handgjort i England – innehåller hela 200 mg HA per flaska. Här får du en lågmolekylär syra som tränger in bland hudens celler och återfuktar på djupet samtidigt som det jämnar ut fina linjer. 

Bortsett från hyaluronsyra innehåller detta serum även ekologiskt extrakt från granatäpple som förbättrar produktionen av nya celler och skyddar huden mot fria radikaler. Genom att tillsätta ekologiskt rosenvatten har Evolves även lyckats ge detta serum en mild och fräsch doft. 

Innehållet i denna flaska på 30 ml är 99 procent naturligt och 36 procent av ingredienserna är ekologiskt odlade. Serumet innehåller inga petroleumbaserade substanser och är fritt från både ftalater, SLS och syntetiska doftämnen.  

Du hittar produkten här

3. Kosttillskott från Healthwell

Den sista produkten vi valt att rekommendera är faktiskt ett kosttillskott innehållande både hyaluronsyra, citrusbioflavonoider och C-vitamin. Kosttillskottet kommer från varumärket Healthwell och ger näring till både hud och leder, fast inifrån. 

Varje kapsel innehåller 250 mg hyaluronsyra, 12 mg C-vitamin och 10 mg citrusbioflavonoider och du bör ta mellan 1 – 2 kapslar per dag tillsammans med en måltid. Kapseln är gjord av en vegetabilisk substans, vilket gör att detta kosttillskott även passar vegetarianer.  

Kosttillskottet har fått goda omdömen – kunder säger bland annat att deras hy blivit mycket mindre torr efter en kort tids användning. För 269 kronor får du 90 kapslar, men kosttillskottet kommer även i två större storlekar: 180 kapslar för 489 kronor och 270 kapslar för 679 kronor. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Vi hoppas att denna guide har gett dig all nödvändig information du behöver om den fantastiska substans vi kallar hyaluronsyra.

Syran kan hjälpa kroppen att hålla sig ung längre, både på insidan och utsidan. Bara det är en bra anledning till varför du bör investera i produkter innehållande hyaluronsyra så snart som möjligt. 

6 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Hej intressant inlägg, tack. Ha en bra dag med familjen

  Svara

 2. gravatar Anette

  Hej. Bra inlägg och förklaring. Vill bara veta om alla dessa produkter kan användas för hela kroppen? Det är ju inte bara ansiktet som ska tas omhand när man blir äldre. 🙂

  Svara

  • Hej Anette!
   Det går såklart att använda hyaluronsyra eller kräm med syra i på kroppen också, men vanligtvis använder man bara det till ansikte och dekolletage då du här har tunnare och känsligare hud som tidigare visar på ålderstecken. Men tar du hyaluronsyra i kapselform så jobbar du ju inifrån och ut i hela kroppen 🙂

   Svara

 3. gravatar Anette

  Tack för svaret Rebecca!
  Jag kommer nog använda både kapslarna och krämen. Ha en bra dag och helg! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*