fbpx

Sheasmör – mjukgör och återfuktar på djupet!

Sheasmör är en produkt med lång historia – det sägs att både Cleopatra och Nefertiti använde sig av smöret i skönhetssyfte – och den är minst lika populär nu som då.

Tack vare dess återfuktande, mjukgörande och skyddande egenskaper är sheasmöret idag en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter. Även håret kan få en riktig näringsboost av regelbundna behandlingar med sheasmör. 

Det finns många fördelar med att använda sheasmör regelbundet (det kan till exempel bromsa hudens åldrande!). Nedan ska vi titta närmare på dessa samt tipsa om några varumärken som vi gillar extra mycket.

Bästa sheasmör: 3 produkter vi gillar

  1. Zoya Pure Shea Butter, 90 g
  2. Najel Ekologiskt Sheasmör, 150 g
  3. Crearome Ekologiskt Sheasmör, 100 g

Lite längre ner i denna guide hittar du en detaljerad beskrivning av varje produkt som kan vara bra att läsa igenom innan du gör ditt köp.

Vad är sheasmör? 

Sheasmör utvinns av nötter från sheaträdet, eller ”smörträdet” som det också brukar kallas. Det finns två olika typer av sheaträd: Vitellaria Paradoxa från västra Afrika (som är det vanligaste trädet man använder vid framställning av sheasmör idag) och Vitellaria Nilotica från östra Afrika. 

Vid tillverkningen av det naturliga smöret avlägsnar man först nötterna från fruktköttet. Nötterna får torka i solen innan man skalar och krossar dem för att nå kärnan. Smöret utvinns därefter ur kärnan genom kallpressning. 

Sheasmöret från västra Afrika har en fastare konsistens, vilket beror på att kärnan innehåller fler mättade fettsyror. Detta gör att smöret tas upp av huden lite långsammare. Nötterna har en ganska illaluktande doft innan de pressas och blir både doftfria och färglösa.

Gör man sheasmör av Vitellaria Nilotica från östra Afrika kommer det att få en mjukare konsistens, då denna variant inte innehåller lika många mättade fetter. Därmed kan huden absorbera detta smör enklare. Dessutom har detta smör en behaglig doft som påminner om choklad och en gulaktig färg.

Även om träden som smöret utvinns ifrån heter Paradoxa och Nilotica brukar sheasmör ofta benämnas som Butyrospermum parkii butter i innehållsförteckningar. 

Vad är sheasmör bra för? 

Eftersom nötsmöret innehåller höga halter av mättade fettsyror brukar det ofta användas i produkter för torr hud. Smöret absorberas enkelt av huden och håller den återfuktad länge. Bortsett från att verka mjukgörande har smöret en rad andra fördelar. 

1. Skyddar huden mot påfrestningar 

Sheasmöret innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och antioxidanter som alla kan hjälpa till att skydda huden mot påfrestningar som kan påskynda hudens åldrande, till exempel UV-strålning eller fria radikaler. 

Det sägs till och med att sheasmör fungerar som ett naturligt solskydd, dock finns det inga studier som visar att smöret helt kan ersätta dina vanliga solskyddsprodukter. 

2. Minskar uppkomsten av rynkor 

Tack vare dess fantastiska fuktingivande egenskaper är sheasmör en vanlig ingrediens i många av dagens anti-aging-produkter. Fukt hjälper nämligen huden att behålla sin naturliga elasticitet samtidigt som produktionen av proteinet kollagen stimuleras.

Detta, i samband med smörets höga innehåll av syror och vitaminer, kan bromsa uppkomsten av ålderstecken som till exempel rynkor och fina linjer. 

3. Motverkar torr hårbotten

Det är inte bara huden som mår bra av lite sheasmör då och då – även vårt hår kan få sig en riktig vitaminboost. 

Behandlingar med sheasmör passar extra bra för den som har en torr och kliande hårbotten. Smöret återfuktar och ger näring på djupet samtidigt som det skyddar håret mot bland annat UV-strålar och värme (vid användning av stylingprodukter).

Många tror att feta produkter kommer att göra håret fett, men detta naturliga smör absorberas enkelt av håret utan att efterlämna en oljig känsla. 

4. Passar även för barn 

Oraffinerat sheasmör är en mild och skonsam produkt som framställs utan kemikalier. Det höga näringsinnehållet tillsammans med de mjukgörande egenskaperna gör det naturliga smöret till en utmärkt produkt för hela familjen – även för bebisar. 

Smöret kan med fördel användas på bebisars känsliga hud för att återfukta, men även för att lindra besvär i samband med exempelvis eksem eller rodnad.

5. Utmärkt för torra läppar 

Sheasmör är av goda anledningar en vanligt förekommande ingrediens i läppbalsam, vilket såklart har att göra med dess fuktingivande egenskaper. Dock beror det även på att produkten har en fastare konsistens än naturliga oljor. 

Genom att använda smöret på läpparna kan du hålla dem mjuka och glansiga samtidigt som du undviker sprickor (som är extra vanliga under de kalla och torra vintermånaderna). 

Hur använder man sheasmör? 

Sheasmöret kan användas på hela kroppen samt i håret. Vilken hud- eller hårtyp du har spelar ingen roll, även om torr hy och hårbotten mår extra bra av smörets mättade fettsyror. Nedan hittar du några tips på hur du kan använda detta naturliga smör på bästa sätt.

I håret 

Om du vill använda sheasmör i hår har du flera olika alternativ. Du kan till exempel använda det som ett naturligt balsam eller som en vanlig hårolja. 

Applicera lite sheasmör i hela håret – eller enbart i längderna – för att effektivt motverka frissighet och ge håret en vacker glans. Du kan även massera i lite smör efter en dusch medan håret fortfarande är fuktigt. 

Du kan även göra en näringsrik och skonsam hårinpackning genom att blanda smöret med till exempel jojobaolja, en välkänd produkt inom naturlig hårvård. Applicera i hela håret och låt verka i minst en halvtimme innan du sköljer ur noggrant. Du kan även låta inpackningen sitta i över natten. 

På huden

Späd ut din body lotion med nötsmöret eller använd det i dess naturliga form. Applicera på hela kroppen efter en varm dusch eller ett bad (då är porerna öppna). 

Använd smöret som en kroppslotion till din bebis. Det kan även användas för att behandla blöjeksem, klåda eller rodnader. Massera in på utsatta områden och låt absorberas av huden.

Torra nagelband eller armbågar kan masseras in regelbundet med sheasmör för att mjukas upp. Du kan även smörja in fötterna innan du lägger dig (sov gärna med bomullsstrumpor för att undvika fläckar) för att behandla torra partier.

TIPS! Vispa ihop ett eget naturligt bodybutter genom att blanda smöret och vegetabilisk olja (till exempel mandelolja eller avokadoolja) med några droppar E-vitamin eller eterisk olja. Häll i burkar och låt stelna över natten innan användning. 

I ansiktet 

Applicera sheasmör i ansiktet efter rengöring innan din dag- eller nattkräm för en extra boost av fukt. Gör gärna ett ångbad för ansiktet och låt porerna öppna upp sig ordentligt innan du applicerar smöret. På så sätt kan alla näringsämnen tränga in på djupet.  

Du kan även göra en egen ansiktskräm genom att: 

  • Smälta ihop smöret med valfria naturliga oljor (till exempel arganolja och nyponrosolja eller mandelolja och hallonfröolja) och bivax.
  • Addera därefter några droppar eteriska oljor, till exempel bergamot eller cypress. 
  • Häll upp i rena glasburkar och låt svala innan du sätter på locket. Förvara burkarna svalt och mörkt.

Vilket sheasmör är bäst? 

Nedan ska vi titta lite närmare på de produkter vi rekommenderade i början av vår guide. 

1. Zoya Pure Shea Butter 

Zoya goes Pretty är ett bulgariskt varumärke som erbjuder ett 100 procent kallpressat och ekologiskt sheasmör. Här erbjuds dock även andra spännande shea-produkter innehållande bland annat kakao och lavendelolja.

Smöret är fritt från kemikalier, parfym och parabener och kan användas på hela kroppen samt i håret. Extra bra passar produkten för dig med torr, känslig eller mogen hy. 

För 129 kronor får du 90 gram naturligt nötsmör i en metallförpackning, vilket är ett mycket överkomligt pris med tanke på den kvalitet du får. Du kan även välja en mindre glasburk innehållande 60 gram som blir din för 99 kronor. 

Du hittar produkten här

2. Najel Ekologiskt Sheasmör

Det franska hudvårdsmärket Najel erbjuder ett oraffinerat smör som produceras av ett kvinnooperativ i Ghana. Smöret är COSMOS Organic-certifierat och 100 procent veganskt. 

Najels sheasmör kan användas året runt, både i ansiktet, håret och på huden. Dess höga innehåll av vitaminer och antioxidanter bidrar med viktig näring samtidigt som de skyddar huden mot en rad påfrestningar. 

För 99 kronor får du 150 gram smör som kommer i en plastförpackning, vilket gör detta till det mest prisvärda alternativet. Recensionerna är goda, även om vissa påpekar att smöret har en ganska hård konsistens. 

Du hittar produkten här

3. Crearome Sheasmör 

Även Crearome erbjuder ett prisvärt ekologiskt och veganskt smör av hög kvalitet. Använd produkten som den är på torra hudpartier eller smält smöret för att blanda ihop egna hudkrämer eller massageoljor. 

För 79 kronor får du en plastburk innehållande 100 gram. Dock ger även Crearome dig möjligheten att välja en mindre storlek som ger dig 50 gram för 49 kronor. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Sheasmöret kan vara en räddare i nöden för dig som har torr eller känslig hud. Dock kan denna naturliga mirakelprodukt göra underverk för alla hud- och hårtyper. Till och med barn kan ta del av dess välgörande och fuktingivande egenskaper. 

Innan du väljer att köpa ett sheasmör – se till att det är oraffinerat (kallpressat). I dessa varianter finns nämligen alla näringsämnen kvar. Du bör även se till att välja ett rent smör utan onödiga tillsatser för bästa resultat. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*