fbpx

5 fördelar med avokadoolja i din hud- och hårvårdsrutin

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Avokadon har blivit omåttligt populär på senare tid, dels som en ingrediens i matlagning, men även i skönhetssyfte – då i form av avokadoolja. Även om avokadon fått ett enormt uppsving de senaste åren har frukten länge använts i Sydamerika, bland annat som ett skydd för huden. 

Avokadooljan kan göra underverk för både hud och hår. Dess feta konsistens bidrar med viktig fukt samtidigt som den verkar skyddande och lugnande. 

Nedan hittar du en guide som kan vara bra att läsa innan du köper en avokadoolja samt tre märken som vi själva tycker är extra bra. Lite längre ner i guiden hittar du en utförlig beskrivning om varje produkt. 

Vilken avokadolja är bäst?

Vi rekommenderar följande produkter utifrån kvalité på oljan, pris och användning.

  1. Healthwell Avokadoolja Eko 250 ml
  2. Loelle Avokadolja Eko, 100 ml  
  3. Avril Organic Avocado Oil 100 ml

Vad är avokadoolja?

Många tror att avokado (persea americana) är en grönsak, men detta är faktiskt en frukt som kommer från plantan i familjen lagerväxter. Avokado växer vilt i Sydamerika, men odlas numera runt om i världen på platser med ett tropiskt eller subtropiskt klimat. 

Avokadon är stor som en knytnäve och både skal och fruktkött har en grön ton. Avokadooljan utvinns inte ur den ovanligt stora kärnan som man kanske kan tro, utan från det torkade fruktköttet. 

Den oraffinerade oljan behåller en grön ton och är mycket trögflytande. Den är dessutom ovanligt värmetålig och når inte sin rykpunkt förrän vid 271 grader. Oljan kan inte blandas ut med vatten, däremot blandar den sig väl med andra vegetabiliska oljor. 

Så länge avokadooljan kallpressas kommer den att behålla större delen av sitt ursprungliga näringsinnehåll. Oljan består främst av enkelomättade fetter, dock kan procenten variera en del mellan olika varianter. Nedan kan du se på ett ungefär hur fördelningen av fettsyror ser ut. 

  • Enkelomättade fetter: 70 – 85 procent (36 – 80 procent oljesyra, 9 procent palmitolsyra)
  • Fleromättade fetter: 10 – 15 procent (6 – 18 procent linolsyra, mindre än 1 procent linolensyra) 
  • Mättade fetter: 20 – 35 procent (7 – 32 procent palmitinsyra, upp till 15 procent myristinsyra, 1 – 2 procent stearinsyra)

Vad är avokadoolja bra för? 

Avokadoolja innehåller en rad nyttiga fettsyror och vitaminer, bland annat A-, D- och E-vitamin, som alla har positiva egenskaper på hud såväl som hår. Oljan passar alla hud- och hårtyper, men dess feta konsistens gör den till ett extra bra val för den med torr hud och hårbotten. 

Oljan kan effektivt återfukta på djupet och samtidigt skydda huden mot påfrestningar i vardagen, till exempel föroreningar och tuffa väderförhållanden. Nedan ska vi titta närmare på några av avokadooljans främsta fördelar.

1. Skyddar och vårdar

Avokadooljans unika sammansättning gör att den effektivt skyddar huden mot allt ifrån UV-strålning till fria radikaler. Faktum är att oljan har ett naturligt solskydd på omkring 3 SPF, vilket är bättre än ingenting, men samtidigt inte tillräckligt för att ersätta ditt vanliga solskydd. 

Det höga näringsinnehållet i oljan ger både hud och hår riktigt med fukt samtidigt som den vårdar på djupet. 

2. Stimulerar hårväxten

Precis som många andra naturliga oljor kan de stimulera hårväxten och minska risken för håravfall. Avokadooljans många vitaminer tränger in i hårstrån och hårsäckar för att stärka upp inifrån. Dessutom ger oljan inte bara ett bra skydd för huden – även håret kan skyddas mot olika påfrestningar.

Bortsett från att återfukta håret och göra det mer följsamt kan oljan dessutom bidra med en vacker lyster och extra volym.

3. Kan bromsa vanliga ålderstecken

Eftersom avokadooljan innehåller en mängd olika vitaminer samt en avancerad sammansättning av fettsyror används den ofta i anti-aging-syfte. Dels är oljan så pass skonsam att den kan användas på den känsliga huden i ansiktet och dels verkar den fuktbindande. 

Brist på fukt är tillsammans med yttre påfrestningar den vanligaste orsaken till rynkor och fina linjer i tidig ålder. Avokadooljan återfuktar på djupet och dess koncentrerade innehåll av A-vitamin stimulerar dessutom produktionen av hudceller. 

4. Lugnar irriterad hy

Avokadoolja är perfekt för dig som har en känslig eller irriterad hy. Eftersom oljan är naturligt skonsam kan den användas både vid eksem, klåda och sveda, till exempel efter att du bränt dig i solen. 

5. Perfekt för torr hy 

Om du har torr hy, antingen i ansiktet, på armbågarna eller fötterna, kan avokadoolja vara lösningen. Oljans innehåller stora delar enkelomättade fetter som effektivt mjukar upp torr hy samtidigt som de hjälper huden att återställa sin naturliga fuktbalans. 

Med andra ord kan du ge din hud de verktyg den behöver för att reparera sig själv en gång för alla. 

Hur använder man avokadoolja? 

Avokadooljan har som bekant en rad olika användningsområden. Nedan ger vi dig några tips på hur du kan använda oljan för att utnyttja dess fantastiska fördelar till fullo. 

På huden 

Smörj in torra områden på kroppen med avokadoolja, till exempel efter en dusch eller innan du går och lägger dig. Du kan även blanda ut oljan med andra vegetabiliska oljor, till exempel kokosolja, för att ge huden en riktig vitaminboost.

Tänk på! Olja från avokado är lite fetare och mer trögflytande än andra, vilket innebär att huden absorberar den något långsammare. Låt den därför sjunka in i huden ordentligt för att minska risken för fläckar på kläder. 

Avokadooljan kan även användas för att göra en helt naturlig kroppsskrubb. Blanda den med lite sheasmör, mandelolja, strösocker och några droppar eterisk olja för att få en skonsam, exfolierande och väldoftande skrubb. Applicera efter att du duschat varmt i några minuter så att porerna hinner öppna sig. 

I ansiktet 

Efter att du rengjort ansiktet väl, applicera avokadoolja i ansiktet och kring ögonen. Återigen är detta en olja som tas upp långsamt av huden, därför är den bättre att använda under natten än på morgonen innan dagkräm och makeup. 

Avokadooljan tar effektivt bort sminkrester och kan användas vid rengöring. Har du mycket torr hud kan det dock vara bättre att rengöra med vattenbaserade produkter innan du applicerar oljan. På så sätt tar huden upp oljan bättre samtidigt som du inte gör huden ”vattentät”. 

För en riktig avokadobehandling – mosa en mogen avokado och tillsätt några droppar olja. Applicera i ansiktet som en ansiktsmask och låt sitta i 10 – 15 minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten.

I håret 

Avokadooljan lämpar sig utmärkt för användning i håret, särskilt om du har en torr hårbotten eller mjäll. Massera in några droppar i håret och i hårbotten efter en dusch för extra glans. Detta kommer dessutom att ge extra skydd till hårstråna under dagen.

Du kan även packa in håret med avokadoolja för en riktig dunderbehandling. Dock är denna olja som sagt ganska trögflytande, så vi rekommenderar att du blandar med exempelvis mandel- eller jojobaolja innan applicering. Ha i så länge du vill, men skölj ur mycket noggrant. 

Så väljer du rätt avokadoolja 

Det finns många olika varianter av avokadoolja att välja mellan idag. Det du bör tänka på när du köper en olja är att den ska vara 100 procent naturlig. Oljan bör vara kallpressad och sakna onödiga tillsatser i form av kemikalier och fyllnadsmedel. 

Ju naturligare olja, desto bättre resultat kommer du att se. Nedan hittar du lite mer detaljerad information om de avokadooljor vi rekommenderar.

1. Healthwell avokadoolja EKO

Healthwells ekologiska avokadoolja är kallpressad och kan lika gärna användas till matlagning som till hudvård.

Oljan bidrar med glans och lyster till livlöst hår samtidigt som den kan återfukta torr hud på djupet. Den kan även användas som massageolja, antingen som den är eller tillsammans med någon annan vegetabilisk olja. Eller till stekning!

Healthwells avokadoolja är den billigaste av alla tre men håller mycket hög kvalitet, dessutom smakar den gott.

Du hittar produkten här

2. Loelle Avokadoolja Eko

Loelle är ett välkänt namn inom naturlig hud- och hårvård. Detta svenska företag har tagit emot en rad utmärkelser för många av deras produkter, inte minst deras naturliga oljor. 

Här får du en kallpressad och ekologisk avokadoolja av hög kvalitet. Oljan har fått höga recensioner och passar alla hud- och hårtyper. Den kan användas året om och har du torr eller åldrad hy kan denna produkt göra underverk. 

Priset på denna avokadoolja är 139 kronor, vilket gör den till den dyraste oljan av de tre vi valt ut som våra favoriter. Flaskan innehåller 100 ml olja och kommer med en smart kort för smidig och hygienisk dosering. 

Du hittar produkten här

3. Avril Organic Avocado oil

Även det franska varumärket Avril erbjuder en rad naturliga produkter inom hud- och hårvård. Deras breda sortiment vore inte komplett utan en avokadoolja. 

Oljan är helt ekologisk och kallpressad, precis som den från Loelle, och den kan användas till både hud, ansikte och hår. Den fungerar utmärkt för torra händer såväl som en naturlig ögonkräm. 

Väljer du Avrils avokadoolja fåt du en förpackning innehållande 100 ml för 119 kronor. Den smarta spraykorken gör oljan enkel att dosera samtidigt som den hjälper dig att undvika kladdigt spill.

Du hittar produkten här

Sammanfattning 

Om du ännu inte testat avokadoolja rekommenderar vi att du gör detta snarast. Oljans många egenskaper och höga näringsinnehåll gör den till ett utmärkt val för alla som föredrar naturlig hud- och hårvård. 

Tänk på att välja en olja av hög kvalitet. Läs innehållsförpackningen noggrant och se till att produkten saknar kemikalier och andra tillsatser. När du fått hem din olja – förvara den svalt och mörkt för bästa hållbarhet.  

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*