fbpx

Jojobaolja – Vad är det och vilken är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Jojobaolja har använts i hundratals år över hela världen, bland annat av indianer som även brukade använda oljan i maten. 

Oljans välgörande egenskaper har gjort den till en populär ingrediens i många hud- och hårvårdsprodukter, men allra bäst fungerar oljan i dess renaste och naturligaste form. 

Oavsett om du har torr eller fet hy kan denna gyllengula olja göra underverk. Dess koncentrerade innehåll av Omega 9 och nyttiga syror gör den till ett utmärkt olja för huden, men även för håret. 

I vår guide nedan kan du läsa mer om hur jojobaoljan framställs, dess fördelar samt hur du använder den. 

Topplista: Bästa jojobaoljan

  1. Healthwell PURE jojobaolja, 100 ml
  2. Loelle Jojobaolja, 100 ml
  3. Maria Åkerberg Coldpressed Jojobaoil, 100 ml

Lite längre ner hittar du utförliga beskrivningar samt en jämförelse av oljorna. 

Vad är jojobaolja? 

Trots dess namn är faktiskt jojobaoljan ingen olja, utan ett slags flytande vax. Oljan utvinns ifrån den så kallade Jojobaväxten, en medelstor buske som trivs i ökenlandskap. Den är till exempel extra vanlig i sydvästra delar av USA samt i delar av Mexiko. 

Trädet börjar producera frön först efter drygt fem år och det är i dessa frön man kan hitta det vi idag kallar för jojobaolja. Framställningen sker via kallpressning där fröna varsamt mals ned under kontrollerade temperaturer. 

Det finns även varmpressad jojobaolja, men eftersom denna olja har framställts med hjälp av höga temperaturer har många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen. Kallpressade alternativ är alltså att föredra. 

Jojobaoljans fördelar 

Jojobaoljan är känd för att vara en mycket mångsidig olja som kan användas till det mesta inom hud- och hårvård. 

Det finns dock några egenskaper som får just denna olja att sticka ut i mängden. Nedan listar vi några av jojobaoljans främsta fördelar.

1. Verkar mjukgörande

Det som skiljer jojobaoljan från många andra naturliga oljor är att den består av en stor del gadoljesyra, en enkelomättad fettsyra som finns naturligt i människans fettvävnad. 

Oljans sammansättning och halvfeta konsistens påminner därför extra mycket om hudens egna fetter, vilket gör att hudvävnaden enklare tar upp dess näringsämnen. 

Även om jojobaoljan egentligen är ett flytande vax lämnar den ingen fet lyster som många andra oljor ibland kan göra. Istället tränger den enkelt in hudens yttre fettlager och efterlämnar en mjuk och len känsla utan kladd.

Eftersom oljan binder fukt i huden passar den extra bra för dig som har problem med torr och flagnande hy.

2. Kan bota problemhy 

Fet hy och akne orsakas ofta av överdriven produktion av talg och igentäppta porer. Värst är det under tonåren, men många har kvar sina hudproblem även i vuxen ålder.

Jojobaoljan kan hjälpa dig att balansera talgproduktionen effektivt. Gadoljesyran löser nämligen upp gammalt talg som blockerar porerna samtidigt dess antibakteriella egenskaper hämmar uppkomsten av nya finnar. 

Eftersom oljan består av olika vaxämnen kommer den inte att täppa igen porerna som många fetare oljor kan göra.  

3. Reparerar och skyddar

Jojobaolja innehåller naturliga mängder vitamin E och antioxidanter som bland annat hjälper till att skydda huden mot kemisk obalans som ofta orsakas av exempelvis föroreningar och cigarettrök. 

Antioxidanterna kan dessutom skydda huden (till viss del) mot pigmenteringar till följd av skadliga UV-strålar samt lindra sveda om du har bränt dig i solen. 

Eftersom oljan dessutom är antiinflammatorisk kan den lindra olika typer av eksem och klåda. 

4. Håller huden ung

E-vitamin har inte bara en skyddande effekt på huden – den kan dessutom bromsa hudens ålderstecken. Detta genom att öka produktionen av kollagen som vanligtvis minskar i takt med att vi blir äldre.

Genom att använda jojobaolja regelbundet kan du hålla din hud ung längre och minska risken för att fina linjer och rynkor utvecklas. 

5. Utmärkt hårolja

Jojobaoljan gör inte bara underverk på huden – den kan även liva upp torrt och livlöst hår. Oljans kemiska struktur gör det möjligt för vitaminerna och antioxidanterna att tränga in på djupet och reparera håret inifrån. 

Oavsett vilken hårtyp du har kan oljan hjälpa dig att förbättra din hårkvalitet. Den fungerar minst lika bra på fett hår som på torrt eftersom dess syror kan bromsa hårbottens egen produktion av naturliga fetter. 

Oljan kan till och med förebygga håravfall och stimulera tillväxten! 

Hur använder jag jojobaolja? 

Oavsett hur du väljer att använda din jojobaolja kan du förvänta dig goda resultat. Du behöver inte kombinera oljan med andra produkter om du inte vill och du behöver inte vänta länge på att se resultat.  

Nedan hittar du några tips på hur oljan kan användas, antingen som den är eller tillsammans med andra produkter. 

På huden 

Eftersom oljan inte ”kladdar” kan du använda den när som helst under dagen för att mjuka upp torra områden. 

Du kan till exempel använda den som handkräm under kyliga dagar eller som nagelbandsolja för friskare naglar. 

Genom att ha några droppar olja i ditt eller din bebis badvatten kan mjuka upp huden ordentligt. Du kan även smörja in huden med oljan efter ett bad eller en dusch.

TIPS! Gör en näringsrik body scrub genom att blanda 3 matskedar jojobaolja, 2 matskedar honung, 2 dl strösocker och rivet citronskal. Applicera efter att du duschat varmt i några minuter, så att porerna hinner öppna sig. Använd ej i ansiktet.

Efter rakning av känsliga områden kan jojobaoljan användas för att mjuka upp området samt minska risken för röda prickar.

Oljan är extra bra för dig som ammar och som har ömma bröstvårtor. Den behöver nämligen inte tvättas bort eftersom den är helt ofarlig för bebisen att förtära.

Om du har bränt dig i solen kan du försiktigt massera in jojobaolja på de irriterade områdena för att hjälpa huden återhämta sig snabbare. Detsamma gäller om du drabbats av klåda och hudutslag eller om du har sårskorpor som du vill ska läka snabbare. 

I ansiktet 

Jojobaolja kan med fördel användas som rengöring och sminkborttagare eftersom vaxet löser upp smuts effektivt. 

Applicera oljan direkt på ansiktet eller på en fuktad bomullsrondell för att ta bort mascara (även vattenfast sådan) och andra sminkprodukter. 

Du kan även använda oljan som en behandling över natten. Efter att du tvättat ansiktet, ta några droppar olja och värm upp den mellan händerna innan du varsamt smörjer in ditt ansikte. Var extra noggrann runt ögonen.

För en skonsam ansiktsmask som gör huden len och återfuktad – blanda fyra delar honung och en del jojobaolja. Fördela över ansiktet och låt den sitta en stund innan du sköjer av med ljummet vatten. 

En djuprengörande ansiktsskrubb kan du enkelt slänga ihop genom att blanda florsocker (strösocker har för stora korn, vilket kan skada den känsliga huden i ansiktet) och jojobaolja. 

I håret

Oavsett om du har torrt eller fett hår kan jojobaolja göra susen. En torr hårbotten kan återfå sin naturliga fukt medan fettproduktionen i en fet hårbotten kan neutraliseras. 

Applicera oljan i hela håret (antingen ända från hårbotten eller enbart på längderna) och fördela den noggrant. Täck sedan håret med en handduk eller en påse för att hålla inpackningen varm och låt sitta i 30 minuter. Tvätta ur oljan noggrant och låt lufftorka. 

Jojobaolja kan med fördel även användas för att snabbt få kontroll över frissigt hår. Ta några droppar olja och fördela i längderna för glans och lyster. 

Bästa jojobaoljan, vilken ska jag välja? 

Om du känner att jojobaolja är något för dig bör du välja en kallpressad variant eftersom denna har kvar alla naturliga näringsämnen. Om du vill få några tips på vägen kan du läsa mer om de tre oljor vi rekommenderar här nedan.

1. Healthwell PURE Jojobaolja Eko

Healthwell PURE erbjuder en ekologisk kallpressad jojobaolja av hög kvalitet och till ett lågt pris.

Jojobaoljan skyddar och bevarar fukten i både hud och hår. Den kan användas av vuxna, men passar lika bra för mindre barn samt som babyolja.

Healthwell PURE Jojobaolja är den produkt jag själv använder bland dessa alternativ. Det enda jag inte gillar är mynningen till flaskan. Den är för stor och det är svårt att bara få ut en liten mängd utan att kladda. Det låga priset kompenserar dock en del för detta.

Du hittar produkten här

2. Jojobaolja från Loelle – kallpressad och ekologisk 

Loelles ekologiska, kallpressade jojobaolja är ett prisvärt alternativ med tanke på dess höga kvalitet. För 159 kronor får du 100 ml näringsrik olja som fungerar lika bra till huden som till håret. Detta gör Loelles jojobaolja till den billigaste varianten av de vi jämfört men det är också den som är bäst överlag.

Jojobaoljan har blivit en extra uppmärksammad produkt i Loelles sortiment. Brittiska The Janey Loves Platinum Awards, som prisar naturliga och ekologiska skönhetsprodukter, utsåg den nämligen till vinnare år 2018. 

Oljans skyddar hud och hår samtidigt som den hjälper till att bevara den naturliga fukten. Den passar både fet och torr hy och absorberas lätt utan att lämna en oljig hinna. 

Loelles jojobaolja kommer från Peru och är ekologiskt certifierad.

Du hittar produkten här

3. Maria Åkerberg Coldpressed Jojobaoil

Det familjeägda företaget Maria Åkerberg är ett av Sveriges största ekologiska varumärken inom hudvård och självklart hittar du en utmärkt jojobaolja i deras breda utbud. 

Maria Åkerberg jojobaolja är även den kallpressad och ekologiskt framställd. Oljan kan användas av hela familjen och passar extra bra under årets kyligaste månader eftersom den skyddar huden samtidigt som den återfuktar.

Priset för denna olja är något högre – en flaska på 100 ml kommer att kosta dig 219 kronor. 

Dock kommer flaskan (som dessutom är gjord i glas) med en hygienisk droppinsats som jag tycker förenklar användandet av oljan.

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Jojobaolja har en given plats i mitt badrumsskåp och bör nog även ha i ditt, särskilt med tanke på oljans mångsidiga egenskaper. Dessutom passar den alla, oavsett hud- och hårtyp, och fungerar lika bra som kroppsolja som babyolja.

Tänk på att välja en ekologisk och kallpressad variant om du är ute efter en så näringsrik olja som möjligt. Förvara gärna flaskan mörkt och svalt, men tänk på att den stelnar i kylskåp.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*