fbpx

Havtornsolja – vad är det bra för och vilken är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Havtornsolja har på senare tid blivit en mycket populär produkt inom naturlig hudvård. Med tanke på att havtorn är ett riktigt superbär, fullproppat med vitaminer och mineraler, är detta inte särskilt konstigt. 

Havtornbärets välgörande egenskaper upptäcktes redan för hundratals år sedan, då bäret användes inom folkmedicin för att behandla torr hud och torra slemhinnor. Bäret visade sig även kunna påskynda sårläkning samt lindra mag- och underlivsbesvär.

Idag använder man havtornsolja för att hålla huden – både på kropp och ansikte – frisk och återfuktad. Havtorn finns även som kosttillskott i form av kapslar eller pulver som med fördel kan användas i till exempel smoothies.

I denna guide kommer du att få lära dig mer om havtornsolja och dess fantastiska fördelar. Vi börjar med att titta närmare på tre havtornsoljor vi gillar extra mycket (lite längre ner kan du läsa mer om dem). 

Bästa havtornsoljan – Tre oljor vi gillar 

  1. Rosenseriens kroppsolja med havtorn, 100 ml (379 kronor)
  2. Maria Åkerberg Royal Body Oil, 125 ml (249 kronor)
  3. Weleda Sea Buckthorn Body Oil, 100 ml (147 kronor)

Vad är havtornsolja? 

Havtornsolja utvinns ur det näringsrika havtornsbärets skal, fruktkött och kärna. Den vanligaste pressningstekniken är kallpressning där alla näringsämnen stannar kvar i oljan. Eftersom mycket lite olja utvinns ur varje bär är havtornsoljan ganska dyr, men långt ifrån svår att få tag på.

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) är en buske som växer längs hela Sveriges kustremsa, ofta i närheten av våra stränder. När bären är mogna får de en stark orange färg, vilket beror på bärets koncentrerade innehåll av karotenider.

Havtorn är ett bär fullt av viktiga mineraler och vitaminer, särskilt C-vitamin. Detta vitamin är mest känt för att stärka kroppens immunförsvar, men det stimulerar även kroppens produktion av kollagen. C-vitamin skyddar dessutom cellerna mot oxidativ stress (fria radikaler) och hjälper kroppen att ta upp järn mer effektivt. 

Visste du att havtorn innehåller mer än 5 gånger så mycket C-vitamin som apelsiner? 

Bortsett från stora mängder C-vitamin innehåller havtorn även karotenider som även brukar kallas för pro-vitamin A. Detta eftersom kroppen automatiskt kan omvandla karotenider till A-vitamin vid behov. Bortsett från att ge huden vacker lyster kan karoteniderna hjälpa till att skydda mot skadliga UV-strålar.  

Havtorn innehåller dock inte enbart viktiga vitaminer – här finns även höga halter av fleromättade fettsyror. Det som verkligen får dessa bär att sticka ut är att de innehåller både omega 3, 6, 7 och 9, som vi ska titta närmare på nedan. 

  • Omega 3 och 6 kan bland annat till reglera blodtrycket (vilket kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar) och reparera samt bygga nya celler. Dessa två fettsyror är essentiella, vilket betyder att de inte produceras naturligt av kroppen. 
  • Omega 7 hjälper till att behålla fuktbalansen i hud, ögon och slemhinnor. Även om vår kropp kan tillverka denna fettsyra är den mycket ovanlig, särskilt med tanke på att produktionen minskar i samband med stress och dålig kosthållning.
  • Omega 9 kan också minska risken för hjärtsjukdomar genom att förbättra kroppens blodfetter och balansera kolesterolnivåerna. 

Det kan vara bra att veta att det finns olika arter av havtorn och att näringsinnehållet kan skilja sig en del beroende på art. Vissa arter är även rika på vitamin B, K och E samt ett flertal mineraler, till exempel järn, kalium, magnesium, zink och fosfor. 

Trots att detta fantastiska superbär är så vanligt förekommande i vårt avlånga land är det få som känner till dess fantastiska fördelar, både invärtes och utvärtes. Genom att investera i produkter innehållande kallpressad havtornsolja kan du ta del av samtliga näringsämnen. 

Vad är havtornsolja bra för? 

Havtornsbäret har många hälsofördelar, men nu är det dags att fokusera på havtornsoljan och hur den kan vara ett utmärkt komplement i din hudvårdsrutin. Här kommer några av oljans främsta fördelar. 

1. Stärker hudens skyddsbarriär 

En av de största fördelarna med havtornsolja är dess förmåga att mjuka upp och vårda torr och skadad hy. Bortsett från att bidra med viktig fukt kan Omega 6 stärka hudens naturliga barriär som bland annat skyddar mot fria radikaler och andra påfrestningar.

Oljans många vitaminer – till exempel vitamin A och E – verkar antiinflammatoriska och cellförnyande, vilket hjälper huden att reparera sig från insidan. Dessutom ger oljans varma färg huden en frisk och vacker lyster. 

Självklart är det inte enbart personer med torr hy som kan ta del av oljans många fördelar – den kan användas av alla i förebyggande syfte. 

2. Återfuktar torra slemhinnor  

Havtornsoljan kan inte enbart återfukta torr hud – den kan även göra underverk för torra slemhinnor. 

Slemhinnor finns lite överallt i kroppen, till exempel i mun, ögon, underliv och i urinvägarna. Deras uppgift är att skydda insidan av kroppen, precis som huden skyddar utsidan av kroppen. 

Torra slemhinnor är ett vanligt problem idag som ofta beror på dåliga vanor och stress, men som även kan orsakas av sänkta östrogennivåer och vissa läkemedel. Om du har sköra slemhinnor ökar du risken för att drabbas av virus och bakterier. 

Havtornsolja – närmare bestämt dess avancerande uppbyggnad av fettsyror – kan liva upp slemhinnorna minska torrheten och irritationen. Samtidigt stärks slemhinnornas barriär vars uppgift är att skydda mot infektioner. 

3. Påskyndar läkning av sår och lindrar eksem

Eftersom havtornsoljan innehåller så många näringsrika ämnen är det inte konstigt att den har visat sig ha goda effekter på sår och eksem.

Bortsett från att mjuka upp huden kring såret har oljan reparerande och antibakteriella egenskaper som förhindrar nya bakterier från att ta sig in i såret. Därmed havtornsolja påskynda läkningsprocessen. 

Även besvär i samband med eksem och andra hudåkommor (till exempel akne) har lindrats av havtornsoljan. Det har till och med visat sig att intag av havtornsolja har haft en positiv effekt på medfödda allergiska eksem. 

4. Skyddar mot solen 

Modern forskning visar att många av havtornsoljas ämnen kan skydda mot farlig UV-strålning. Därmed kan regelbunden användning av oljan (samt förtäring av bären) kan hjälpa huden att skydda sig mot solens farliga strålar.  

Självklart bör du inte utesluta ditt vanliga solskydd och enbart använda havtornsolja. Istället bör du kombinera de två för ett ultimat skydd.

Havtornsolja kan med fördel användas på solbränd hy och solsveda för att lugna och reparera. 

5. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Vissa havtornsoljor går även att förtära (dock långt ifrån alla, så kontrollera detta innan du väljer att använda oljan i kosten!). Regelbunden förtäring av havtornsolja – eller andra kosttillskott innehållande havtorn – kan ha en rad positiva effekter på kroppens insida. 

Den största fördelen är dock att havtorn kan minska risken för att drabbas hjärt- och kärlsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken idag. 

Omega 3 stärker immunförsvaret samtidigt som det reparerar celler och reglerar blodtrycket. Vitamin E hjälper bland annat till att skydda kroppen från oxidativ stress som har en skadlig effekt i kroppen såväl som på huden.

Oljan bidrar dessutom till sunda blodfetter samtidigt som den håller kolesterolet på en balanserad nivå. Den kan till och med minska risken för blodproppar. 

Hur använder man havtornsolja?

Du kan använda havtornsolja på flera sätt – antingen som en del av din naturliga hudvård eller som ett kosttillskott för förbättrad hälsa. 

Havtornsolja som hudprodukt 

Havtornsolja är som tidigare nämnt ganska kostsamt att framställa. Därför brukar man oftast blanda oljan med andra oljor och näringsrika ingredienser. Idag kan du hitta allt ifrån krämer och lotions till serum och oljor som alla innehåller den fantastiska havtornsoljan. 

Det finns både för- och nackdelar med att oljan används tillsammans med andra produkter. Fördelen är att dess effekt kan förstärkas och att de övriga ingredienserna kan ge extra bra resultat. Nackdelen är att många produkter kan innehålla onödiga tillsatser.

Självklart finns det även rena havtornsoljor att köpa, men dessa kan vara ganska svåra att få tag på. När du köper havtornsolja eller produkter innehållande oljan bör du se till att oljan är kallpressad. På så sätt kan du vara säker på att alla näringsämnen fortfarande finns kvar. 

Havtorn som kosttillskott

Havtornsolja kan även användas som ett kosttillskott – så länge oljan är avsedd för invärtes bruk, vilket ska anges på förpackningen. Ren havtornsolja kan till exempel vara ett bra alternativ för den som inte vill ta kapslar. Då tar du istället några droppar olja per dag. 

Havtornsolja finns även i kapselform samt i pulverform. Kapselform är att rekommendera för dig som vill få i dig näring snabbt och enkelt medan ett havtornpulver kan vara något för den som gillar att göra smoothies.

Vilken havtornsolja är bäst?

Nedan hittar du en detaljerad beskrivning av de produkter innehållande havtornsolja som vi tycker är bäst.

1. Ekologisk havtornsolja från Rosenserien

Rosenseriens exklusiva havtornsolja är 100 procent ekologisk och tillverkad i Sverige. Oljan har utsetts till ”bäst i test” i tidningarna Tara och Amelia, vilket skvallrar en del om dess höga kvalitet. 

Havtornsoljan kan användas på hela kroppen och den fungerar även utmärkt som intimolja. Oljan absorberas snabbt av huden och återfuktar effektivt samtidigt som den ger huden hälsosam lyster. 

Bortsett från havtorn innehåller denna olja tistelolja, rosenolja, E-vitamin och morotsextrakt.  För 379 kronor får du en flaska innehållande 100 ml med en smart spraykork som gör oljan extra enkel att dosera.

Du hittar produkten här

2. Kroppsolja från Maria Åkerberg 

Maria Åkerbergs Royal Body Oil är en lyxig och väldoftande kroppsolja innehållande havtorn, men även solros-, jojoba- och rosmarinolja. Denna olja är enbart avsedd för kroppen eftersom den är för kraftig för ansiktets känsliga hy. Däremot fungerar den bra som intimolja.

Oljan stärker hudens egna skyddsbarriär och stimulerar cellförnyelsen samtidigt som den lämnar huden sammetslen. Även om den är lite fetare i konsistensen är det inga problem för huden att absorbera den. 

Även detta är en lite dyrare olja (vilket man nästan kan lista ut med tanke på dess namn). Flaskan innehåller 125 ml olja och priset ligger på 249 kronor.

Du hittar produkten här

3. Vårdande havtornsolja från Weleda

Weledas Sea Buckthorn Body Oil ger dig en noggrant sammansatt blandning av havtorns- och sesamolja som vårdar och skyddar din hud. Just denna olja har faktiskt blivit omnämnd i tidningen Damernas värld för att vara effektiv på torr hy och ge en vacker lyster utan att lämna en fet hinna. 

Oljan passar bra för alla hudtyper och ger intensiv näring på djupet. De eteriska oljorna ger denna kroppsolja en härlig doft av citrusfrukter. 

Detta är en havtornsolja i den lite lägre prisklassen. För 147 kronor får du en flaska innehållande 100 ml och även denna förpackning kommer med en spraykork för hygienisk dosering utan spill. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning 

Efter denna guide har du säkert förstått varför havtorn kallas för ett superbär. Idag finns det mängder av produkter innehållande havtorn, inte minst havtornsoljan som vi valt att fokusera på. 

Tänk på att kontrollera ingredienserna i oljan du köper för att undvika onödiga tillsatser. Eftersom havtornsolja är en känslig produkt bör den förvaras på en mörk och sval plats för bästa hållbarhet. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*