fbpx

Serum för ansiktet- vad är det och vilket är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Användandet av serum har ökat enormt de senaste åren. Idag är serumet en obligatorisk del av mångas hudvårdsrutin, mycket tack vare dess aktiva ingredienser som kan ta sig ner i hudens djupare lager, vilket vanliga krämer inte kan. 

Syftet med serum är att det ska intensifiera hudvården och behandla specifika hudåkommor effektivt, till exempel akne, torrhet eller pigmentfläckar. Utbudet av ansiktsserum idag är mycket stort och har man inte mycket erfarenhet av denna produkt kan det vara svårt att välja. 

I den här guiden kommer du att hitta all information du behöver om serum, en produkt som faktiskt kan göra stor skillnad när det kommer till din hudkvalité.

Jag kommer ge dig mer information om tre naturliga serum som jag gillar extra mycket. Men om du inte orkar läsa mer utan bara är ute efter de jag rekommenderar listar jag dessa nedan.

Vilket serum är bäst?

De serum som jag tycker är extra bra är:

 1. Loelles Ekologiska Hallonfröolja, 30 ml 
 2. Eco Modern Essentials Vitamin C Serum, 30 ml
 3. Loelle Serum De Luxe, 16 ml

Som du ser finns det serum i olika prisklasser, jag rekommenderar att du börjar med en billigare variant för att testa dig fram till den som funkar bäst för dig. Längre ner i guiden går jag mer in på varje produkt och varför jag gillar dessa.

Vad är serum? 

Ett serum är en hudvårdsprodukt vars syfte är att förstärka effekterna av dina vanliga hudvårdsprodukter. Detta magiska elixir brukar även kallas för booster, koncentrat, essence eller ansiktsolja om serumet är oljebaserat.

Medan din vanliga dag- eller nattkräm enbart behandlar hudens yttersta lager – även kallat epidermis – kan serum ta sig in till de djupare hudpartierna (dermis) och bidra med näring inifrån. Koncentrat består nämligen av mindre molekyler som enkelt tar sig in på djupet. 

Själva koncentratet kan ha många olika konsistenser – det kan vara geléaktigt, rinnigt eller oljigt – dock är det i princip alltid tunnare i konsistensen än vad krämer är. Även färg och doft på serumet kan variera en hel del.

Det exakta innehållet i serum varierar en hel del, men det alla ansiktsserum har gemensamt är att de består av koncentrerade mängder aktiva ingredienser. Vilka dessa ingredienser är beror på vilken hud man vill behandla – det finns nämligen en rad olika serum anpassade för olika ”hudproblem”. 

Koncentrat brukar oftast säljas i mindre förpackningar och flaskor, just eftersom innehållet är så pass koncentrerat. Dessutom brukar ingredienserna vara ganska dyra, vilket innebär att du får vara beredd att betala en slant för ett högkvalitativt serum. Samtidigt krävs enbart liten mängd serum vid behandling. 

Olika typer av serum 

Idag finns det många olika koncentrat att välja bland och alla har sina fördelar. Dock passar vissa serum extra bra på vissa hudtyper än andra. Nedan ska vi titta närmare på fyra vanliga typer av serum.

 • Fuktserum. Dessa ansiktsserum har som uppgift att binda fukten i huden och återställa dess naturliga fuktbalans. Med andra ord är detta något för dig med torr hy. 
 • Vitamin C serum. Med ett Vitamin C serum stimuleras produktionen av kollagen. Det jämnar dessutom ut hudtonen och ger en ”plumpande” effekt samtidigt som koncentratet kan skydda mot UV-strålning.
 • Retinolserum. Retinol har en anti-aging-effekt genom att stimulera produktionen av nya celler och minska bildandet av rynkor och fina linjer. Detta är ett utmärkt alternativ för dig med mogen hy. 
 • Energiserum. Denna serumtyp fokuserar på att ge trött hy energi och lyster. Bortsett från att skydda mot yttre påfrestningar (till exempel föroreningar) ökar serumet hudens förmåga att ta upp syre.  
 • Pigmentserum. Det finns även särskilda koncentrat som effektivt behandlar och reducerar pigmentfläckar.

Även du som föredrar naturlig hudvård kommer att kunna hitta passande serum. Många koncentrat idag innehåller nämligen ingredienser från naturen, så som hallonfröolja, olivolja, kokosolja, fikonolja eller den omtalade hyaluronsyra, som faktiskt också är en naturlig ingrediens.

Vad är serum bra för? 

Serum är ett utmärkt komplement till din vanliga hudvårdsrutin eftersom det kan nå celler som dina vanliga hudprodukter inte kan. Genom att använda ett bra ansiktsserum kan du behandla din hud inifrån och ut och därmed även förbättra effekten av dina övriga produkter. 

Något som är extra förmånligt när det kommer till koncentrat är att du snabbt kommer att se resultat – oftast behöver du inte vänta mer än några veckor.   

Det finns många fördelar med att använda serum och nedan ska vi titta närmare på några av dessa. Kom dock ihåg att koncentratets egenskaper varierar beroende på vilken hudtyp det är avsett för. 

1. Återfuktar och återställer fuktbalansen   

Det finns många koncentrat idag som är anpassade för torr hy och extra populära är de faktiskt i Sverige med tanke på vårt tuffa vinterklimat. Dessa ansiktsserum brukar ofta innehålla vitamin E som hjälper huden att bygga upp och återställa sin naturliga fuktbalans inifrån. 

Har du känslig hy kan koncentrat innehållande antioxidanter (till exempel grönt te) vara något att titta närmare på. Dessa koncentrat är extra milda och stimulerar cellbildningen samtidigt som de skyddar mot fria radikaler. 

2. Ger lyster och jämnare hudton

Trött hy är ett vanligt problem, inte minst bland de som jobbar långa dagar framför en datorskärm. Ett bra serum kan pigga upp din hy effektivt och ge lyster genom att hjälpa huden att ta upp mer syre. 

Vitamin C serum har även en förmåga att förebygga missfärgningar, vilket kan ge dig en jämnare hudton. 

3. Förebygger ålderstecken 

Den egenskap som ansiktsserum kanske främst är kända för är att förebygga ålderstecken. Dess aktiva ingredienser tränger ner på djupet och förebygger fina linjer, pigmentfläckar, rynkor och andra vanliga ålderstecken inifrån. 

Det finns speciella koncentrat som främst används i anti-aging-syfte. En vanlig ingrediens i dessa koncentrat är retinol som hjälper till att stimulera produktionen av nya, friska celler och vitamin C som stimulerar kollagenproduktionen. 

4. Motverkar akne 

Ett bra ansiktsserum kan underlätta för många, inte minst de som lider av hudproblem i form av akne. Det finns nämligen flera lugnande och fuktingivande serum just för detta område. 

Många gånger är det hudens fuktbalans som är ansvarig för uppkomsten av akne. Genom att använda ett skonsamt och återfuktande koncentrat, gärna innehållande vitamin C, kan du ge din hud verktyg för att minska irritationen och reglera produktionen av talg (hudens naturliga återfuktare).

5. Stärker hudens naturliga skydd

Sist men inte minst kan ett ansiktsserum stärka hudens naturliga försvar. Vissa ingredienser – till exempel vitamin C och E – kan bland annat skydda mot skadliga UV-strålningar och oxidativ stress (fria radikaler). Båda dessa påfrestningar kan annars leda till snabbare åldrande och diverse hudskador. 

Hur använder man serum? 

Serum används i ansiktet efter rengöring, men innan din dag- eller nattkräm. Gör så här: 

 1. Rengör ditt ansikte noggrant, gärna med både ansiktstvätt och ansiktsvatten. På så sätt kan de aktiva ingredienserna enklare tränga sig in på djupet. 
 2. Applicera några droppar ansiktsserum i ansiktet samt på halsen och massera in dem försiktigt. 
 3. Om koncentratet är trögflytande bör du värma upp det mellan händerna innan applicering. 
 4. Vänta en minut eller två innan du applicerar din dag- eller nattkräm över serumet.  

Du bör inte enbart använda koncentrat som återfuktare för din hud eftersom serumets uppgift är att behandla de djupare hudlagren – inte de övre. Med andra ord skyddar ett ansiktsserum inte hudens yttersta lager, vilket en kräm gör. 

Kombinera serum?

Något som är extra förmånligt med koncentrat – bortsett från att du kan se snabba resultat – är att de många gånger kan kombineras. Genom att applicera flera tunna lager av olika serum kan du behandla fler hudåkommor på samma gång. Detta gäller dock främst naturliga serum eftersom ingredienser i kemiskt framställda koncentrat kan reagera med varandra.

För bästa resultat bör du använda ett dagserum och ett nattserum. Dagserumet bör vara något mindre koncentrerat och skydda huden genom mot vardagens påfrestningar. Nattserumet bör istället vara mer koncentrerat och det får gärna innehålla anti-aging-egenskaper i förebyggande syfte. 

Vilket serum är bäst? Så hittar du ett bra serum 

Att utbudet av koncentrat idag är så pass stort har såklart sina fördelar, men det kan även göra det svårare att välja rätt. Tänk på att alltid välja ett serum som passar din hudtyp, dina behov och din plånbok (serum kan trots allt vara ganska dyra).

Nedan ska vi titta närmare på tre naturliga serum som jag gillar extra mycket. 

1. Hallonfröolja från Loelle

Hallonfröolja skyddar huden från fria radikaler och andra påfrestningar, men den motverkar dessutom ålderstecken samtidigt som den återfuktar och förbättrar hudens naturliga elasticitet. Med andra ord fungerar den utmärkt som en naturlig ansiktsolja. 

Loelles hallonfröolja är både ekologisk och kallpressad. Oljan har fått höga betyg av andra som använt produkten och kan med fördel blandas ut med andra oljor om du till exempel har extra torr hy. Eftersom ansiktsoljan är helt naturlig kan den användas morgon och kväll. 

För ca 195 kronor får du en glasflaska innehållande 30 ml ansiktsolja med en smart pipettkork för enklare dosering.

Du hittar produkten här

2. Vitamin C Serum från Eco Modern Essentials

Som du säkert vet vid det här laget är ansiktsserum innehållande vitamin C mycket populära idag. Vitamin C har många fördelar när det kommer till ansiktsvård, bland annat kan det öka produktionen av kollagen, ge lyster och skydda huden mot UV-strålar. 

Eco Modern Essentials erbjuder ett vitamin C serum som effektivt kan förebygga ålderstecken och jämna ut hudtonen. Bortsett från C-vitamin innehåller detta koncentrat även vitamin E, nypon, havtorn och mjölktistel som alla verkar reparerande och stimulerar produktionen av nya celler. 

Detta serum är lite dyrare – här får du en flaska med en smart pumpkork innehållande 30 ml ansiktsserum för 270 kronor. Samtidigt är detta inte särskilt förvånande med tanke på hur många fler naturliga ingredienser detta koncentrat innehåller. 

Du hittar produkten här

3. Extra lyxigt serum från Loelle 

Loelle Serum De Luxe är en riktigt lyxig ansiktsolja (därav dess fyndiga namn) innehållande kaktusfikonfröolja. Denna olja brukar ofta användas i anti-aging-produkter, inte minst eftersom den är rik på antioxidanter och vitamin E som behåller hudens naturliga spänst och skyddar mot fria radikaler. 

Detta är helt klart ett koncentrat i den övre prisklassen – för 569 kronor får du en flaska innehållande 16 ml olja. Det må låta dyrt, men med tanke på oljans exklusivitet och effektivitet är det ett rimligt pris. 

Du behöver inte många droppar olja för att behandla hela ansiktet. Dock rekommenderar vi att du använder detta som ett nattserum med tanke på den höga koncentrationen och dess effektiva anti-aging-effekter. 

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Om du inte redan har ett ansiktsserum i badrumsskåpet kan det vara hög tid att investera i ett. Eftersom serumet består av små molekyler kan det ta sig långt in i huden och ge näring på djupet, vilket vanliga krämer sällan kan. 

Serumet fungerar som ett effektivt komplement till din vanliga hudvård och det kan till och med få dina övriga hudvårdsprodukter att fungera bättre. Men innan du investerar i ett koncentrat – se till att du hittar ett som passar din hudtyp och läs innehållsförteckningen noggrant.

1 kommentar
Delta i diskussionen
 1. gravatar ANITA ANDERSSON

  Hej och tack for detta mail.
  Jag är en kvinna på 70+ och hsr alltid haft blandhy och undrar vilka oljor o serum jag ska använda igentligen.
  Har använt kokosolja som kroppslotion. Utom på vintern då jag behövt ingefärsolja för mina onda leder.
  Mandelolja o arganolja till ansiktet
  Håret har fått sitt oxå i omgångar , tistelolja,ricinolja några droppar lavendel.
  Men nu har min hals visat upp en tråkig attityd o bli lite åt kalkonhållet.
  Vad rekomderas åt detta är det ett serum som saknas .
  Hjälp mig på rätt väg. GLAD PÅSK
  Lja

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*