Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • D-vitamin: Vilket tillskott är bäst 2020?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Vilket d vitamin ska jag köpa? Den frågan har vi fått flera gånger av våra läsare så därför började vi grotta ner oss och jämföra många olika märken.

  I den här guiden ska vi titta närmare på vad du ska tänka på innan du väljer ett d-vitamintillskott, varför det är viktigt att kombinera D-vitamin med vitamin-K2, vilka produkter vi rekommenderar och varför. Du kommer också få lära dig mer om vad D-vitamin är bra för.

  Men om du bara är ute efter att veta vilka D-vitamintillskott vi tycker är bäst i test listar vi dessa nedan, längre ner i artikeln hittar du även en en mer detaljerad beskrivning av varje produkt.

  Vilket D-vitamin är bäst i test?

  Bästa D-vitamin för barn?

  Barn kan inta d-vitamin i form av droppar. De d-vitamindroppar vi anser vara bästa listar vi nedan.

  D-vitamindroppar är inte bara lämpliga för barn men de två vi rekommenderar har vi valt ut specifikt med barn i åtanke och har därför valt de som är lågdoserade.

  1. Thorne Research Inc Vitamin D/K2lågdoserad flytande d-vitamintillskott i MCT-olja kombinerat med K2. Lätt att dosera och ge till barn. Vi ger dessa droppar dagligen till vår lilla dotter utblandat i hennes nappflaska.
  2. Holistic D3-vitaminlågdoserad flytande d-vitamintillskott (i olivolja) men utan K2. Även denna lätt att dosera och ge till barn.

  Som du kan se har vi främst valt ut kombinerade tillskott, alltså de som innehåller både d-vitamin och K2 för att få ett bättre tillskott (vi berättar mer om detta längre ner i artikeln).

  Vad är D-vitamin?

  D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som trots sitt namn klassas som ett prohormon, precis som testosteron, östrogen och kortisol. Vitaminer är livsviktiga för vårt välmående, men D-vitamin kan inte skapas naturligt av kroppen om vi inte får tillräckligt med solljus vilket är svårt i Sverige under den mörka årstiden.

  När vi exponeras för solens ultravioletta strålning skapas en kemisk reaktion i vår hud. UVB-strålarna reagerar med hudens kolesterol (ett fettliknande ämne vår kropp bland annat behöver för att bilda celler och hormoner) och skickas vidare till njurarna och levern där det förvandlas till aktiv form. 

  Kroppen kan producera stora mängder vitamin D under de soligaste sommardagarna, närmare 250 mikrogram vitamin per dag. Detta är över 25 gånger den dagliga dosen (enligt Livsmedelsverkets rekommendationer på mellan 10 – 20 mikrogram per dag). 

  Det finns dock ingen risk att överdosera D-vitamin som kommer från solen eftersom upptaget automatiskt regleras av huden (dock är det inte heller bra att vistas i solen för länge utan ett bra solskydd!) Istället lagras överskottet av vitaminet i hudens fettvävnad för att sedan frigöras i takt med att D-vitaminhalterna i kroppen minskar.

  Huden kan såklart inte lagra hur mycket vitamin som helst, utan det vitamin solen ger oss under sommarmånaderna finns enbart kvar i några månader. De som lever i ett kallare klimat (till exempel vi svenskar) där soltimmarna under vinterhalvåret är få kan därför behöva få i sig vitamin D på annat sätt, till exempel genom kosten och i form av kosttillskott. 

  Varför behöver vi D-vitamin? 

  Vitamin D har många viktiga uppgifter.

  En av de allra viktigaste är att hjälpa kroppen tillgodogöra sig kalcium och fosfor i tarmen.

  Fosfor och kalcium samverkar för att bibehålla ett starkt skelett och minska risken för benskörhet, ett problem som är extra vanligt bland kvinnor. Fosfor är även extra viktigt för kroppens produktion och transport av energi.

  Eftersom vitaminet kan ta sig in i cellerna och påverka våra gener har det en stor inverkan på vår hälsa. Studier har visat att D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak till en rad olika sjukdomstillstånd, till exempel fetma, depression, diabetes och Alzheimers. Bristen kan även öka risken att drabbas av vissa cancerformer.

  Det bör dock noteras att även överdosering av vitamin D kan ha biverkningar. Mer om detta kan du läsa lite längre ner i texten. 

  Symptom på D-vitaminbrist 

  Så hur vet man om man har brist på detta viktiga vitamin? Några vanliga symptom är:

  • Trötthet och koncentrationssvårigheter 
  • Muskelsvaghet
  • Led- och muskelsmärtor 
  • Gångsvårigheter 
  • Diffusa smärttillstånd

  Om du misstänker att du har brist på D-vitamin rekommenderar vi att du tar ett test, du kan enkelt beställa ett test via Werlabs, eller ta kontakt med din vårdcentral för hjälp.

  Vi tog själva ett test hos Werlabs förra året, efter en fantastisk sommar, och det visade sig att vi redan i början på oktober hade d-vitaminbrist! Sedan dess tar vi d-vitamintillskott hela året med undantag för juni, juli och augusti. Du kan läsa mer om testet och vår upplevelse här.

  Riskgrupper

  Personer som sällan vistas ute i solen och som täcker stor del av kroppen med kläder har extra stor risk att drabbas av vitaminbrist. Andra riskgrupper är personer:

  • Med mörkare hudton (eftersom deras pigment inte har lika lätt att tillgodose sig solljuset)
  • Som lider av leversjukdomar, Crohns sjukdom eller cystisk fibros
  • Är överviktiga eller som genomgått gastrisk bypass
  • Som inte äter animaliska livsmedel. D-vitamin hittar du främst i animaliska produkter så som fet fisk, lever och ägg.  

  Vad är D-vitamin bra för?  

  Vitamin D är som tidigare nämnt livsviktigt för skelettet och energiproduktionen, men vitaminet har även en rad andra fördelar. Nedan ska vi titta närmare på några av de främsta. 

  1. Ger ett bättre immunförsvar 

  I en artikel i Illustrerad Vetenskap har forskare vid Köpenhamns universitet upptäckt att vitamin D kan vara avgörande för vårt immunförsvar, närmare bestämt för dess fronttrupp bestående av T-celler.

  T-celler simmar omkring i blodet i ett passivt tillstånd för att sedan aktiveras när de stöter på främmande celler som kan utgöra ett hot. Det forskare upptäckt är att vitamin D fungerar som ett slags batteri för dessa celler – utan vitaminet aktiveras aldrig T-cellerna. 

  Det har även visat sig att vitaminet håller kroppens immunförsvar på en stabil nivå, då ett överdrivet aktivt immunförsvar kan leda till autoimmuna sjukdomar. D-vitamin kan även minska risken att drabbas av diabetes, cancer och en rad psykiska sjukdomar, till exempel depression.

  2. Minskad risk för allergier hos barn

  AAAI (The American Academy of Allergy Asthma and Immunology) menar att det finns samband mellan brist på D-vitamin och utveckling av matallergier. Statistik visar att sjukhusbesök i samband med allergibesvär är färre bland barn som bor närmare ekvatorn. 

  En australiensk studie visar dessutom att små barn som börjar äta ägg – en viktig källa till vitamin D – när de är mellan 4 – 6 månader löper mindre risk att utveckla matallergier än barn som börjar äta ägg efter 6 månader. 

  3. Hälsosammare graviditet

  Enligt studier finns det ett samband mellan D-vitaminbrist och ökad risk för havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning. Vitaminet är med andra ord viktigt för en hälsosam graviditet. 

  Dessutom kan vitaminbristen föras vidare till barnet vid amning eftersom mammans D-vitaminhalter påverkar halterna i bröstmjölken. Samtidigt innehåller bröstmjölken hos friska kvinnor små mängder vitamin D och därför kan det vara bra att komplettera med D-vitamindroppar, åtminstone under vinterhalvåret (om barnet helammas).

  4. Lindrar hudproblem

  D-vitamin har en förmåga att reparera huden och minska inflammationer. Därför har tillskott av vitamin D och användning av hudvårdsprodukter innehållande vitaminet kunnat lindra hudproblem som eksem, psoriasis, rosacea och akne.

  Det har även haft positiva effekter på kliande och flagnande besvär i samband med dessa hudåkommor.

  Tack vare vitaminets antiinflammatoriska egenskaper kan det även skynda på läkandet av öppna sår och verka lugnande vid solbränna.

  5. Har en anti aging-effekt

  Bortsett från att ha positiva effekter i samband med olika hudproblem fungerar vitamin D även som en antioxidant. Därmed kan det med fördel användas i anti aging-syfte för att förebygga ålderstecken i form av rynkor och fina linjer. 

  Vitaminet kan dessutom reparera UV-skadade pigment och skydda huden mot yttre påfrestningar. 

  6. Stärker håret inifrån

  Det har även visat sig att brist på D-vitamin kan leda till håravfall, framför allt bland kvinnor. Eftersom vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium (ett viktigt ämne för frisk hårväxt) är vitaminet extra viktigt för att stärka upp hårsäckarna inifrån. Vitaminet hjälper även håret att producera viktiga fettsyror.

  Hur får man i sig D-vitamin? 

  Den viktigaste källan till vitamin D är solen. Under sommarhalvåret räcker det med att våra armar eller ben är exponerade för solljuset i omkring 15 minuter 2 – 3 gånger i veckan för att vår kropp ska uppnå det rekommenderade intaget.

  Det går dock även att tillgodose sig vitaminet på andra sätt, till exempel via:

  • Kosten. D-vitamin finns naturligt i fet fisk (till exempel lax och makrill), äggula, lever, svamp och mejeriprodukter. Veganer kan med andra ord ha svårt att tillgodose sitt behov via kosten.
  • Hudvårdsprodukter. Du kan även hitta en del hudvårdsprodukter för utvärtes bruk som är berikade med D-vitamin som kan vara bra vid olika hudproblem.
  • Kosttillskott. D-vitamintillskott (i form av tabletter eller droppar) är att rekommendera för de som bor i ett kallare klimat där solen inte bidrar med lika mycket vitamin D under vinterhalvåret. Det är dessutom viktigt för veganer samt för dem som ofta befinner sig inomhus. 

  Köpguide: Välj rätt tillskott av D-vitamin

  Nedan ska vi titta närmare på några d-vitamintillskott vi rekommenderar.

  Vi rekommenderar främst d-vitamintillskott som innehåller både vitamin D3 och K2 och vi ger även tips på två bra alternativ som är flytande och lämpliga för barn. 

  Men varför rekommenderar vi att du ska välja en kombination av D vitamin och K2?

  Det ska vi berätta nu!

  Därför ska du kombinera vitamin-D och K2

  När det gäller tillskott av vitamin D finns det varianter som även innehåller vitamin K, närmare bestämt vitamin K2. 

  Studier har visat att dessa vitaminer tillsammans kan vara extra effektiva mot benskörhet och minska risken för att drabbas med hela 25 procent. De kan dessutom förebygga inflammationer och åderförkalkning samt sänka blodtrycket. 

  Vitamin K2 hjälper kroppen att aktivera proteinhormonet osteokalcin som bland annat är nödvändigt för att skelettet ska kunna binda kalcium, men som även förhindrar att kalcium sätter sig i artärer och organ, vilket kan leda till åderförkalkning. 

  D-vitaminet hjälper med andra ord att absorbera kalcium och K2 vägleder kalciumet dit det gör nytta.  Utan K2 flyter kalcium runt i blodet och ökar risken för åderförkalkning.

  Nu ska vi titta närmare på de tillskott av D-vitamin vi tycker är bäst i test i år, 2020. Vi rekommenderar följande:

  1. Nanoemulsified D3K2, Quicksilver Scientific

  Detta D-vitamintillskott från Quicksilver Scientific innehåller både vitamin D, K2 och fosfatidylkolin som tillsammans minskar risken för benskörhet samtidigt som de håller kalcium borta från blodkärl och organ. 

  Just denna variant innehåller en bioaktiv formel av K2 (menaquinon-7) och absorberas enkelt av kroppen. Tillskottet kommer i form av liposomal vitamin som är uppbyggt på samma sätt som kroppens egna celler och som skyddar innehållet tills det når tarmen där det tas upp som vanlig mat.

  Till en början kan priset verka lite väl högt (549 kronor), men flaskan innehåller så mycket som 100 doser. Den rekommenderade dagliga dosen är 1 pump, vilket motsvarar 0,5 ml, och bör hållas i munnen minst 30 sekunder innan lösningen sväljs. Tillskottet tas på tom mage minst 10 minuter innan måltid. 

  Du hittar produkten här

  2. Alpha Plus d3-vitamin 3000 ie + K2

  Även detta vitamintillskott från Alpha Plus innehåller D-vitamin i kombination med K, men här har man även tillsatt astaxantin. Astaxantin är en kraftfull antioxidant som kan skydda och bevara huden samt förbättra immunförsvaret. 

  Detta tillskott kommer i kapselform och du kan välja mellan en burk innehållande 60 kapslar eller en innehållande 120 kapslar

  Denna produkt innehåller det omtalade förtjockningsmedlet karragena. Så om du vill undvika det bör du välja en annan produkt. Nanoemulsified D3K2, det d-vitamintillskott som vi främst rekommenderar, är helt fritt från tillsatser och är då ett bättre alternativ.

  Rekommenderad dosering är en kapsel per dag i samband med måltid. 

  Du hittar produkten här

  3. Healthwell Vitamin D+K

  Är du ute efter ett budgetvariant kan detta d-vitamintillskott från Healthwell vara ett alternativ. Även denna produkt kommer i kapselform och innehåller cellulosa och kokosolja, två vegetabiliska ingredienser som noggrant kallpressats för att inte skada vitamininnehållet. 

  Healthwells D-vitamintillskott är dessutom tillverkat i Sverige och lämpligt för vegetarianer. Välj mellan tre olika storlekar: 90 kapslar för 149 kronor, 180 kapslar för 269 kronor och 270 kapslar för 379 kronor. 

  Även här är doseringen en kapsel per dag i samband med måltid. Recensionerna för detta tillskott är goda – tidigare kunder anger till exempel att de blivit piggare och att de uppskattar dess rena innehåll.

  Du hittar produkten här

  4. D3 + K2 Vegan Green Line

  Green Line erbjuder ett D-vitamintillskott med K2 (MK-7) lämpligt för dig som är vegan. D-vitaminet i produkten kommer nämligen från lav och den unika kapseln är gjord av tapioka från cassavarot som dessutom gör den extra skonsam för matsmältningssystemet. 

  Bortsett från vitamin D och K2 innehåller tillskottets formula även kokosfett och risextrakt, vilket gör det till ett helt naturligt alternativ. För 249 kronor får du 60 kapslar som ska tas en gång per dag. 

  Du hittar produkten här

  Bästa tillskott av D-vitamin för barn?

  Tillskotten nedan har vi specifikt valt ut med barn i åtanke. Vi har själva testat de man får från BVC till vår dotter men tycker de innehåller för mycket tillsatser så vi har valt att inte använda de mer. Istället använder vi en av nedanstående, båda är rena tillskott vilket vi tycker är ett bättre alternativ.

  1. Thorne Research Inc Vitamin D/K2 (lågdoserad)

  Detta vitamintillskott från Thorne Research Inc är flytande, utan soja och ger alltid lika stora droppar i varje dos, vilket förenklar doseringen. Basen är gjord på ren MCT-olja och E-vitamin används som ett naturligt konserveringsmedel. Produkten är lämplig för barn eftersom den är lågdoserad.

  Även detta är ett mycket prisvärt alternativ med tanke på att flaskan innehåller 600 doser (30 ml). Priset ligger på 319 kronor och den rekommenderade doseringen är 2 droppar 1 – 3 gånger per dag (för barn räcker det dock med en droppe per dag).  

  Du hittar produkten här

  2. Holistic D3-vitamin

  Holistics ekologiska D-vitamintillskott är det enda i vår lista som saknar tillsatt K2. Här får du ett flytande vitamin i ekologisk olivolja som gör att den inte behöver intas i samband med måltid – kroppen kan ta upp det vitaminrika innehållet ändå.

  Denna flaska innehåller 50 ml, men några exakta doser hittar vi ingen information om. Priset för flaskan är minst sagt överenskomligt – 129 kronor. Dosering för barn är 1 droppe per dag. För vuxna är rekommendationen 1 – 4 droppar i ett glas vatten.

  Du hittar produkten här

  Dosering av D-vitamin

  Så hur mycket vitamin D behöver vi egentligen?

  Enligt Livsmedelsverket rekommenderas ett dagligt intag av mellan 10 till 20 mikrogram (eller 400-800 IE) beroende på ålder och solexponering. 

  D-vitamin anges i regel antingen i mikrogram (mcg) eller IE/IU (internationella enheter/international units). För att omvandla microgram till IE multiplicerar du bara med 40, alternativt tvärtom, alltså från IE till mcg då du dividerar med 40.

  Det finns dock mycket som talar för att denna rekommendation är alldeles för låg. Dessutom bör man kanske räkna in fler aspekter än bara ålder i dagligt rekommenderat intag, såsom vikt och generell hälsa då inflammation kan motivera ett högre intag.

  Biverkningar har påvisats först vid intag av 250 mcg/10 000 IE eller mer per dag. Enligt EFSA, den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, bör intaget av vitamin D hos vuxna inte överstiga 100 mikrogram (4000 IE). För barn ligger gränsen på 50 mikrogram (2000 IE).

  Vi håller oss till denna rekommendation, men en dosering på 2000 IE per dag är nog närmare vad som är rimligt för att klara den långa vintern utan att uppvisa bristsymtom.

  För vuxna 

  För vuxna under 75 år rekommenderas ett intag på minst 10 mikrogram per dag. Vuxna över 75 år respektive de som inte exponeras för solen lika mycket bör istället ligga på minst 20 mikrogram per dag för att vara säkra på att tillgodose sina behov. 

  Särskilda riktlinjer gäller för vegetarianer och allergiker (även gravida och ammande) som bör komplettera sin kost med vitamintillskott med minst 10 mikrogram. 

  Vi doserar med minst 2000 IE per dag från september-maj. Endast under sommarmånaderna juni, juli och augusti slutar vi ta d-vitamintillskott.

  För barn

  Enligt Rikshandboken bör barn mellan 1 vecka och 2 år få i sig minst 10 mikrogram D-vitamin per dag via kosten eller tillskott, där 10 mikrogram motsvarar fem droppar. 

  Även här är det viktigt att ta hänsyn till allergier, kostvanor och livsstil. Om barnet inte äter fisk eller vitaminberikad mat eller bär kläder som skyddar stora delar av kroppen från solen bör man fortsätta med fem D-vitamindroppar under hela förskoleåldern. 

  Observera att denna rekommendation utgår ifrån de D-droppar som BVC lämnar ut. Dessa droppar innehåller lägre doser än de vi rekommenderar i denna artikel. De droppar vi tipsar om motsvarar bara en droppe. Läs alltid igenom doseringsrekommendationen på de droppar du väljer att använda. 

  Inga andra D-vitamintillskott behövs så länge barnet får D-vitamindroppar.

  Går det att överdosera D-vitamin?

  Ja, det går att överdosera D-vitamin (i form av tillskott) och det kan ha negativa effekter, i sällsynta fall kan det till och med vara livshotande. 

  D-vitamin hjälper som tidigare nämnt att ta upp kalcium, men vid överdosering kan kalciumnivån i blodet istället bli giftig. Då lagras nämligen kalciumet i viktiga organ – till exempel njurar och lungor – där det kan orsaka förkalkning och även njursvikt.

  Att överdosera D-vitamin från solens UV-strålar är dock omöjligt eftersom huden reglerar produktionen. Däremot kan överdriven solvistelse utan solskydd öka risken för malignt melanom (hudcancer). Du kan inte heller överdosera via kosten eftersom de flesta livsmedel innehåller mycket låga halter vitamin D. 

  Som nämnts ovan bör intaget av d-vitamin enligt EFSA, den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, hos vuxna inte överstiga 100 mikrogram (4000 IE). För barn ligger gränsen på 50 mikrogram (2000 IE). 

  Värt att nämna är att biverkningar dokumenteras i samband med intag omkring 250 mikrogram per dag, alltså 10 000 IE, vilket är mer än dubbelt så mycket som den övre gränsen för vuxna.  

  8 kommentarer (Visa )

  1. Bella

   Hej! Jag skulle gärna vilja ha mer information om ämnet karragenan, som finns i produkten Alpha Plus d3-vitamin 3000 ie + K2.
   Köpte denna produkt men har inte gjort det igen pga ämnet som ska vara cancer framkallande som jag läst någonstans.
   Vore tacksam om ni hade tid att komma med era synpunkter om detta.
   Vänligen Bella

   • Hej Bella,

    Tack för upplysningen! Hade faktiskt missat att där fanns karragenan i den produkten, det är i själva kapseln ämnet används så dosen är låg.

    Men!

    Jag har läst på om karragenan och där finns onekligen två sidor av myntet och jag vill inte vara den som säger att den ena har rätt och den andra har fel. Där finns studier som tyder på att karragenan orsakar inflammation och kan vara cancerframkallande. Men det finns samtidigt studier som menar att det inte är det. De flesta studierna är dock gjorda på djur eller celler i provrör så det går inte att dra några definitiva slutsatser.

    Min generella ståndpunkt är att undvika tillsatser i så stor grad som möjligt, det är därför vi förespråkar riktigt mat. Så min personliga åsikt hade varit att ta välja en annan produkt. Vi själva använder ju Nanoemulsified D3K2 som vi också rankar som 1:a eftersom den är helt fri från tillsatser och dessutom är i en form med hög biotillgänglighet. Hög biotillgänglighet är det man är ute efter, annars betalar man för tillskott som kroppen ändå inte tar upp ordentligt.

  2. Anders

   Hej!

   Ni förespråkar ju riktig mat. Borde då inte tillskott gjorda på riktig mat vara de bästa? Tänker på Innate Response och Megafood.

   • Hej!
    Generellt sett så tycker vi det, men i just detta fallet så föredrar vi blandningar av D-vitamin/K2. Vad jag kunde läsa mig till så innehåller Innate Response och Megafood en grönsaksblandning tillsammans med d-vitamin men inget K2. Vi gillar dock både Innate och Megafood, är högkvalitativa märken.
    Annarsgillar jag torskleverolja ur “riktig mat”-synpunkt men då blir det svårare att få i sig en tillräckligt stor mängd D-vitamin om man vill upp i 2000+ IE.

  3. Niklas

   Hej!

   Jag kanske har läst slarvigt, men jag hittar inte någon information om dels hur ni har gjort urvalet av produkter att testa och dels hur ni har kommit fram till vilka som är de bästa. Kan du berätta något om det eller peka på var i artikeln jag kan läsa om det?

   Vänliga hälsningar, Niklas

   • Hej Niklas,

    Vi har skrivit lite om det under rubriken Köpguide… Men vi kan definitivt skriva mer om hur vår process faktiskt ser ut för där är säkert fler som undrar. Den är ganska enkel men tidskrävande process. Vi är ute efter att hitta de bästa tillskotten för vår egen skull och så passar vi på att göra köpguider till våra läsare samtidigt.

    Det vi gör är att först läsa på om ämnet för att förstå vad ett tillskott bör innehålla för att vara som mest effektivt, som i detta fallet vitamin-D3 och K2 tillsammans, sen tittar vi igenom vilka produkter som finns att köpa i Sverige.

    Då får vi fram en lista över produkter där vi jämför bland annat innehåll och pris men även andra saker så som miljöpåverkan etc. för att produkterna ska vara i linje med det budskapet vi förmedlar genom denna hemsida. Från jämförelsen plockar vi ut en handfull produkter som vi tycker är bra och känner att vi kan rekommendera och själva kan tänka oss använda. Den produkt vi “rankar” högst är också den produkt vi själva använder.

  4. EvaLena Håkansson

   Hej. Tack för er informativa och trevliga sida. Undrar vilken form av K2 det är i tornes lågdoserade d-tillskott. Tittade på bodystore men där stod inget. Har för mej att dom andvänder mk4 och det är väl inte naturligt. Tacksam för svar. EvaLena

   • Hej!
    Det är MK-4 i Thornes lågdoserade tillskott. MK-4 är en naturlig form av vitamin-K2, det finns i animaliska produkter bland annat i smör och äggula. Du kanske tänker på vitamin-K3 som är en syntetisk form av K-vitamin?

  Lämna ett svar