fbpx

Bästa D-vitamin 2022: Granskning av 55 tillskott

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

D-vitamin är en av de vitaminer som vi riskerar att få i oss för lite av, främst under vinterhalvåret, därför kan vi behöva ta extra tillskott.

I den här köpguiden har jag (med lite hjälp) jämfört 55 olika D-vitamintillskott för att hitta de som är bäst.

Vi börjar med en sammanfattningen av jämförelsen över vilka d-vitamin som vi kom fram till är bäst just nu.

Så jämfördes produkterna

Eftersom det finns så otroligt många olika D-vitaminprodukter att välja mellan behövde jag ta hjälp av hela vårt team för att göra en så utförlig granskning som möjligt. Vi hittade totalt 55 olika D-vitamintillskott att jämföra mellan, alla är listade i den här artikeln

Produkterna vi valde ut är de produkter som finns tillgängliga hos vanliga svenska webbutiker. Vi har försökt att välja ut ett rent D-vitamintillskott och ett som är kombinerat med vitamin-K2 eftersom det är två vitaminer som samarbetar med varandra.

Vi delade in alla produkter i olika kategorier för att jämföra liknande produkter med varandra och få en ärlig jämförelse. För att få ut rätt prisjämförelse räknade vi ut ett jämförelsepris per 500 IE.

 • Innehåll – tittat närmare på vad produkten innehåller utöver D-vitamin, till exempel olika tillsatser.
 • Styrka – hur mycket D-vitamin produkten innehåller per dos i internationella enheter (IE).
 • Synergieffekter – om produkten innehåller hjälpämnen som förbättrar effekten
 • Prisvärdhet – jämförelsepriset i förhållande till produktens innehåll men också i förhållande till produkter med likvärdigt innehåll. 
 • Omdömen – vad andra som använt produkten tycker.

Kort om prisjämförelsen

För att göra det lättare för dig att hitta ett D-vitamintillskott som passar din budget har jag jämfört produkter i tre olika prisnivåer.

I den här köpguiden kostar tillskotten mellan 69 – 535 kronor i skrivande stund, men tänk på att priserna kan skilja sig mellan olika butiker.

Nivå $< 130 krBudget
Nivå $$130 – 200 krMellan
Nivå $$$> 200 krPremium

Generellt kostar kombinerade tillskott (D + K2) betydligt mer än de som bara innehåller vitamin D

Bästa D-vitamin i kapsel

Pureness Premium D-Vitamin

D-vitamin bäst i test
Prisnivå$
Styrka4000 IE
Doser60
Jämförelsepris / 500 IE0,27 kr

Kapslar och tabletter är den vanligaste formen av D-vitamintillskott som säljs. Av alla de 55 tillskott vi jämfört är 21 stycken i kapsel.

Premium D-Vitamin från Pureness är enligt mig den bästa kapseln på marknaden just nu och jag ska motivera varför jag tycker det.

Den innehåller bara tre ingredienser, om vi inte räknar kapseln, det är torskleverolja, D-vitamin och vitamin E.

Torskleverolja är i sig själv en av de bästa naturliga källorna till D-vitamin men det är svårt att få i sig tillräckligt om man vill komma upp i högre doser. En tesked (5 g) torskleverolja innehåller ca 500 IE D-vitamin.

Pureness har tillsatt extra D-vitamin i torskleveroljan och på så sätt skapat en relativt högdoserad produkt.

Det jag speciellt gillar med denna produkten är att den är så nära det naturliga ursprunget som möjligt, inget annat tillskott vi jämfört är likvärdigt på den punkten.

Andra kapslar innehåller oftast MCT-olja, kokosolja, olivolja eller någon annan form av vegetabilisk olja.

Fiskleverolja är också rikt på vitamin-A, vilket ger synergieffekter tillsammans med D-vitaminet.

A-vitamin tros kunna skydda mot överdosering av D-vitamin, på ett likande sätt som vitamin-K2 gör, genom att förhindra att mjukvävnader som njurar, blodkärl och hjärta förkalkas (kalcifieras).

Studier visar dessutom att höga doser D- och A-vitamin tillsammans stärker immunförsvaret och kan motverka vanlig förkylning.

Med Premium D-Vitamin räcker det med en kapsel om dagen för att tillgodose hela dagsbehovet.

Jämförelsepriset på 0,27 kr/500 IE, det rena innehållet och styrkan på 4000 IE gör detta till ett mycket prisvärt tillskott. Jag hade förväntat mig att detta tillskottet skulle vara betydligt dyrare.

Eftersom detta är en relativt ny produkt på marknaden finns det inte så många användarrecensioner än, men jag tror att det här kommer att bli en ny favorit för många.

Better You Vitamin D3 + K2

D-vitamin bäst i test
Prisnivå$$$
Styrka2800 IE
Mängd K290 mcg
Doser60
Jämförelsepris / 500 IE0,74 kr

Baserat på innehåll och jämförelsepris tycker jag att Better You Vitamin D3 + K2 är det bästa d-vitamintillskottet i kapsel som även innehåller vitamin K2.

D-vitaminet hjälper till att absorbera kalcium och vitamin K2 vägleder kalciumet dit det gör nytta, till exempel skelett och tänder. Utan K2 flyter kalcium runt i blodet vilket kan öka risken för åderförkalkning.

Det finns flera likvärdiga märken som också innehåller både vitamin D3 och K2 och som i övrigt är bra tillskott. Den avgörande faktorn som var till fördel för Better You D3 + K2 var det låga jämförelsepriset vilket är lägre än konkurrenterna.

Elexir Pharma Vitamin D3 – Mest prisvärd

Prisnivå$
Styrka2500 IE
Doser180
Jämförelsepris / 500 IE0,14 kr

Elexir Pharma Vitamin D3 är en billig kapsel med en något lägre dos D-vitamin. Det finns många likvärdiga kapslar, men med ett jämförelsepris på 0,14 kr per 500 IE är det här den mest prisvärda produkten i förhållande till övriga. 

Likvärdiga, men något dyrare alternativ är Vitamin D3 från Healthwell och Puori Vitamin D3. 

Vitamin D3 från Elexir Pharma innehåller kokosolja, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp vitaminet. En annan fördel är att tillskottet är fritt från GMO, färgämnen, konserveringsmedel och konstgjorda smakämnen. 

Omdömen visar att användare överlag gillar produkten. Många lyfter bland annat fram att det är ett tillskott av hög kvalitet till ett mycket bra pris.

Bästa D-vitamin för barn

Holistic D3-vitamin droppar

Bästa d-droppar för barn
Prisnivå$
Styrka500 IE
Doser1000
Jämförelsepris / 500 IE0,13 kr

Många barn har svårt för tabletter och kapslar och då kan D-vitamindroppar vara ett bra alternativ. Dessa D3-vitamindroppar från Holistic innehåller bara naturliga ingredienser, bland annat ekologisk olivolja som gör tillskottet lätt för kroppen att ta upp. 

D-vitamin är fettlösligt och tack vare olivoljan kan dessa D-vitamindroppar intas utan mat eller dryck. För barn är den dagliga dosen 1 droppe/dag. Du kan antingen ta tillskottet som det är eller blanda ut det i ett glas vatten. 

Användarna själva är mycket nöjda med produkten. De flesta är överens om att tillskottet fungerar bra och att det är lätt att dosera. Många verkar dessutom gilla smaken. Är du ute efter ett prisvärt D-vitamintillskott i droppform kan detta vara en passande produkt. 

Thorne Vitamin D/K2-droppar

Bästa d-vitamin droppar för barn
Prisnivå$$$
Styrka500 IE
Mängd K2200 mcg
Doser600
Jämförelsepris / 500 IE0,53 kr

Thorne Vitamin D/K2 från Thorne är ett flytande D-tillskott för barn som även innehåller K2 och vitamin E. Droppflaskan gör tillskottet enkelt att dosera eftersom den ger varje dos lika stora droppar. 

Jämfört med liknande produkter är Thorne Vitamin D/K2 ett relativt dyrt tillskott, men samtidigt innehåller det både D- och K-vitamin som tillsammans ger ännu bättre effekt.

Den dagliga dosen på 2 droppar/dag gör dessutom att tillskottet kommer att räcka länge.

Användare har märkt av positiva effekter på humöret efter att ha tagit tillskottet regelbundet. De uppskattar även den enkla doseringen och att produkten är fri från soja.

Terranova D3-vitamin

Bästa d-droppar för barn
Prisnivå$
Styrka400 IE
Doser50
Jämförelsepris / 500 IE3,13 kr

Terranova är kända för att hålla sina tillskott rena med ett högkvalitativt, vegetabiliskt och ekologiskt innehåll. D3-vitamin från Terranova är ett tillskott som är särskilt anpassat för barn med ett näringsrikt innehåll och små, lättsvalda kapslar. 

Kapslarna är helt tillsatsfria och innehåller växtpulver med exempelvis pumpafröpulver och spirulina.

Terranovas kapslar går att svälja hela, men du kan också öppna dem och strö ut innehållet över maten eller i dryck vid behov. 

Det finns relativt få omdömen om detta tillskott, men de vi kunde hitta tyder på att användarna uppskattar att det inte innehåller massa onödiga tillsatser.

Visa övriga produkter i jämförelsen (2 st)

Produkterna är sorterade efter jämförelsepris i fallande ordning

Thorne D-vitamin flytande 500 ie
Prisnivå$$
Styrka500 IE
Doser600
Jämförelsepris / 500 IE0,32 kr
Monkids vitamin D3+kalcium
Prisnivå$
Styrka200 IE
Doser60
Jämförelsepris / 500 IE4,96 kr

Bästa flytande D-vitamin

Solgar Vitamin D3 Liquid

Prisnivå$$
Styrka2500 IE
Doser118
Jämförelsepris / 500 IE0,30 kr

Det här flytande D-vitamintillskottet från Solgar är en ren produkt som bara innehåller 3 ingredienser. Solrosolja, naturlig apelsinarom och vitamin-D3.

Den är inte liposomal som tillskottet från QURE, men det är det enda flytande tillskottet som innehåller olja. 

Solgar Vitamin D3 har har fått många positiva omdömen från sina användare. Många intygar att dropparna är lätta att dosera och att de dessutom är lätta att blanda ut i dryck.

Något som en del har svårt för är dock den oljiga konsistensen och smaken. Vissa tycker att den smakar illa när den tas rent, medan andra gillar smaken av apelsin.

Den största fördel med Solgar är priset. Detta är det billigaste flytande tillskottet per 500 IE, vilket också gör den till ett av de mest prisvärda tillskotten i jämförelsen.

QURE Liposomal K2+D3

D-vitamin bäst i test
Prisnivå$$$
Styrka2000 IE
Mängd K290 mcg
Doser30
Jämförelsepris / 500 IE2,24 kr

QURE Liposomal K2+D3 är ett liposomalt tillskott som innehåller både vitamin D och K2. 

Liposomala vitaminprodukter är uppbyggda på ett sätt som liknar kroppens egna celler. Ett tunt lager fett skyddar vitaminet när det transporteras genom magen, vilket gör att tarmen kan ta upp det som näring. 

Kombinationen av vitamin D och K2 ger detta tillskott en extra hög biotillgänglighet, det vill säga hur mycket av en dos som tar sig in i cirkulationen.

K-vitamin är nämligen ett hjälpmedel som hjälper till att transportera D-vitaminet i kroppen och tillsammans bidrar de till en bättre hälsa och benstomme. 

Tillskottet innehåller 90 mikrogram K2 per daglig dosering, men är i övrigt ett ganska lågdoserat D-vitamintillskott. 

Generellt sett har QURE Liposomal K2+D3 fått fina betyg. Användarna intygar att tillskottet fungerar mycket bra och att smaken är god. Nackdelarna är det höga priset samt att tillskottet innehåller sötningsmedel i form av xylitol.

Bästa D-vitaminspray

Helhetshälsa D-vitamin spray

Bästa d-vitamin sprayen
Prisnivå$$
Styrka200 IE
Doser150
Jämförelsepris / 500 IE2,42 kr

Detta är en helt vegansk spray som jag rekommenderar om du vill undvika kapslar och tabletter, men ändå vill ha ett så rent tillskott som möjligt.  

Du sprayar den direkt i munnen mellan 2 – 5 gånger per dag, men det går även bra att använda den på maten eller i dryck. Även barn kan använda Helhetshälsas D-vitaminspray. Då ligger den dagliga dosen på 2 sprayningar en gång om dagen. 


Jämfört med konkurrenten Dr. Mercola D-spray har detta tillskott ett högre jämförelsepris, men också ett renare innehåll. Den innehåller varken sötningsmedel eller smaksättande aromer och passar bra för dig som är vegan.

Purathrive Liposomal D3+K2

Prisnivå$$$
Styrka2500 IE
Mängd K2100 mcg
Doser100
Jämförelsepris / 500 IE0,79 kr

Purathrive Liposomal D3+K2 är den bästa D-vitaminsprayen som innehåller K2 i denna jämförelse.

Sprayen innehåller MK-7, en naturlig form av K2 som varar länge i kroppen, och som förbättrar tillskottets synergieffekter genom att transportera D-vitaminet vidare till skelettet. 

Jämfört med sprayen från Quicksilver Scientific innehåller Purathrive Liposomal D3+K2 en högre andel vitamin K, trots att den är billigare. 

Sprayen har fått bra omdömen där användare bland annat lyfter den enkla doseringen och goda smaken. Om du har svårt att ta tabletter eller kapslar kan denna spray vara något för dig att testa.

Bästa D-vitamin för veganer

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 ie

Bästa d-vitamin för veganer
Prisnivå$$
Styrka3000 IE
Doser100
Jämförelsepris / 500 IE0,28 kr

Veganer måste vara extra uppmärksamma på innehållsförteckningen när de köper D-tillskott eftersom det är vanligt med animaliska ingredienser i d-vitamintillskott. 

De bästa veganvänliga D-vitaminkapslarna enligt mig är Vegan 3000 ie från Healthwell, ett tillskott med vegetabiliskt vitamin D3 från lav. De små, lättsvalda kapslarna är tillverkade av cellulosa och innehåller även MCT-olja som förbättrar upptaget av d-vitaminet i kroppen.

Den dagliga dosen för detta tillskott ligger på 1 kapsel/dag, vilket gör att en förpackning räcker i 100 dagar. Healthwell erbjuder dock även större förpackningsstorlekar med 200 eller 300 kapslar. 

Även användarna verkar gilla produkten. Det finns många positiva omdömen som bland annat beskriver att tillskottet visar snabba resultat och att kapslarna är lätta att svälja. Många är extra glada över att det finns ett prisvärt veganskt D-vitamintillskott.

Bättre Hälsa D3 + K2 Vegan Green Line

Bästa d-vitamin droppar för barn
Prisnivå$$$
Styrka2500 IE
Mängd K285 mcg
Doser60
Jämförelsepris / 500 IE0,76 kr

D3 + K2 Vegan Green Line från Bättre Hälsa är ett bra val om du vill ha ett veganskt D-vitamintillskott som även innehåller K2. Kapslar innehåller vitamin-D3 från lav och K2 i den naturliga formen MK7.  

Just dessa kapslar är tillverkade av pullulan som är ett veganskt substitut till gelatin.

Många användare gillar D3 + K2 Vegan Green Line och uppmanar andra att testa det.

Vissa beskriver att de märker skillnad direkt medan andra menar att det är svårt att avgöra dess verkan, även efter två veckors användning. Dock är det en individuell upplevelse så det behöver inte alls vara samma för dig.

Holistic D3-vitamin vegan 2000 ie – Flytande

Bästa d-droppar för barn
Prisnivå$
Styrka2000 IE
Doser250
Jämförelsepris / 500 IE0,27 kr

D3-vitamin Vegan från Holistic är ett bra alternativ för dig som vill ha ett rent vegansk tillskott, men som har svårt för tabletter och kapslar. Tillskottet är även lämpligt för barn om det doseras rätt och är mycket mer prisvärt än motsvarigheten från Alpha Plus. 

Dropparna innehåller vegetabilisk D-vitamin från lav som blandats ut med ekologisk olivolja. Oljan gör det enklare för kroppen att ta upp D-vitaminet, även om du inte intar det tillsammans med mat eller dryck. 

Innehållet i tillskottet är rent med D-vitamin, olivolja och naturlig E-vitamin som de enda ingredienserna. 

Det går bra att ta tillskottet tillsammans med mat, i dryck eller på en sked. Vuxna tar 1-4 droppar per dag medan barn tar 1 droppe per dag. 

Bästa tugg- och sugtabletterna med D-vitamin

Healthwell Vitamin D3 sugtabletter

Prisnivå$
Styrka1000 IE
Doser120
Jämförelsepris / 500 IE0,41 kr

Vitamin D3 från Healthwell är den bästa tugg-/sugtabletten i vår jämförelse. Detta är tabletten med minst tillsatser och sötningsmedel inom denna kategori.

Dels innehåller den MCT-olja, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp vitaminet, och dels innehåller tillskottet färre tillsatser och är mer prisvärt jämfört med konkurrenterna. 

Tillskottet kan användas av hela familjen, inklusive barn över tre år.

Tabletterna smakar frukt och är dessutom helt vegetabiliska. Nackdelen är dock att tabletterna innehåller sötningsmedlet xylitol och aromer för att ge smak. 

Användarna är överlag positiva till produkten, framför allt på grund av tabletternas goda fruktsmaken som barnen verkar uppskatta. De säger också att tabletterna löser upp sig snabbt, vilket är extra fördelaktigt för mindre barn.

När det gäller tillskott i form av tugg- och sugtabletter vill jag uppmärksamma dig om att de ofta innehåller mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser.

Många av dessa tabletter, exempelvis Monkids Vitamin D3+Kalcium, marknadsförs dessutom till barn. De första två ingredienserna i Monkids är rörsocker och glukossirap – det är alltså inte ett kosttillskott i min mening utan godis berikat med D-vitamin.

Bästa högdoserade D-vitaminet

Healthwell Vitamin D3 5000 ie

Prisnivå$$
Styrka5000 IE
Doser120
Jämförelsepris / 500 IE0,12 kr

Vitamin D3 5000 ie från Healthwell är ett prisvärt tillskott med hög andel D-vitamin. Det är likvärdigt med konkurrenten Thorne D-5000, men det är betydligt billigare.

Kapslarna innehåller MCT-olja som gör det enkelt för kroppen att ta upp D-vitaminet. D-vitaminet är utvunnet ur fårull, men kapslarna är tillverkade av vegetabilisk cellulosa.  

Denna produkt har hundratals användaromdömen och just nu med ett medelbetyg på 4,8.

Många användare menar att tillskottet ger dem mer energi och att de är enkla att svälja. Vissa säger till och med att produkten har lindrat deras vinterdepressioner. 

Samtidigt finns det användare som inte märker någon skillnad alls, även efter ett längre användande. Detta är dock inget konstigt då effekterna för tillskott kan variera från person till personer.

Bättre Hälsa D-5000 Vegan Green Line – för veganer

Prisnivå$$
Styrka5000 IE
Doser90
Jämförelsepris / 500 IE0,21 kr

D-5000 Vegan Green Line från Bättre Hälsa är enligt min granskning det bästa högdoserade valet för veganer. D3 5000IE är en extra stark och helt vegansk D3-vitamin som kallas för kolekalceferol och som utvinns ur lav. 

Precis som andra produkter från Green Line serien är detta tillskott fritt från onödiga tillsatser och konstgjorda ämnen. Utöver D3-vitaminet innehåller det även alfaalfa, kokosolja i pulverform och risextrakt. Själva kapseln är gjord av det vegetabiliska ämnet pullulan. 

D-5000 Vegan Green Line har fått goda recensioner av användarna som beskriver att tillskottet ger önskad effekt. Många uppskattar även den vegetabiliska kapseln, även om de inte är veganer.

De högst doserade D-vitamintillskotten i denna jämförelse innehåller 5000 IE.

Vi har inte kunnat hitta några som är högre än så. Viktigt att känna till är att 5000 IE är högre än den rekommenderade högsta dosen som ligger på  4000 IE.

Det kan också vara bra att veta att det inte finns några högdoserade d-vitamintillskott som innehåller K2.

Vad ska jag tänka på vid val av D-vitamintillskott?

Det finns vissa saker du bör tänka när du ska köpa D-vitaminskott. Utbudet av D-vitamin är stort och i ditt val bör du framför allt vara uppmärksam på följande: 

Ursprung

Kommer D-vitaminet från fårull eller lav? I veganska tillskott är D-vitaminet ofta utvunnen ur en ätbar form av växtlav som är en vegansk källa. I övriga produkter används oftast D-vitamin som utvinns ur ullfett, vanligtvis från fårull. 

Fett

Innehåller tillskottet någon form av fettkälla och i så fall vilket? Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin behöver det någon form av fettkälla för att kroppen ska kunna ta upp det effektivt. 

Många D-vitamintillskott är utspädda med någon form av vegetabilisk olja, till exempel kokosolja eller olivolja men det är långt ifrån alla. 

Vitamin K2

Innehåller tillskottet K2 eller andra vitaminer som kan ge synergieffekter? D-vitamin kan med fördel kombineras med vitamin-K2 för att förhindra förkalkning (även kallat kalcifiering) av mjuka vävnader som hjärta, blodkärl, njurar och lungor. 

Risken för kalcifiering ökar vid högre doser av D-vitamin och därför ger K2 ett skydd mot överdosering. Välj helst K2 i formen MK7 eftersom det är mer biotillgängligt och har bättre upptag än MK-4.

Innehållsförteckning

Är det en ren produkt eller innehåller den även tillsatser, sötningsmedel och fyllnadsmedel? Läs alltid på om ingredienserna innan du gör ditt köp.

Användaromdömen

Vad säger andra som testat tillskottet? Omdömen från andra användare kan hjälpa dig att skapa en uppfattning om smak och användarvänlighet men det säger egentligen väldigt lite om hur effektiv produkten faktiskt är.

Pris per internationell enhet 

Du bör inte stirra dig blind på produktens pris utan titta närmare på jämförelsepriset. I den här artikeln anger jag antalet doser och jämförelsepris per 500 IE för att ge dig en bättre uppfattning om den faktiska prisbilden.

Format (kapsel, flytande etc.)

Idag finns det D-vitamintillskott i flera olika format, exempelvis kapslar, spray, sugtabletter och flytande formula. Välj den som passar dig bäst, men se upp med sötningsmedel och socker som kan finnas i tuggtabletter. 

Styrka

Produkterna innehåller olika mycket D-vitamin per dos och du bör välja ett tillskott som passar din önskade dagliga dosering. Styrkan anges oftast per dos i internationella enheter (IE). 

 • 1 IE motsvarar 0,025 mikrogram (µg) D-vitamin
 • 1 mikrogram D-vitamin motsvarar 40 IE
3 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Annelie

  Hej! Jag tar en D-vitamin från life hälsobutik. Det står att de är på 100 g och nu har jag hört att det är för mycket. Stämmer detta?
  Jag tycker det är svårt med en massa omvandlingar osv ex ie, iu, g och microgram. /A

  Svara

  • Hej! Jag skulle tro att du menar 100 mcg och inte gram, det vore väldigt mycket. 100 mcg motsvarar 4000 IE vilket inte är någon fara att ta för en vuxen person. Håller helt med att omvandlingarna är svåra men du kan tänka att IE och IU är samma sak, bara olika språk (enheter på svenska, units på engelska). På samma sätt är mcg/microgram och µg samma sak. D-vitamin anges alltid som antingen det IE eller mcg/µg, men det hade såklart underlättat om man bara använde en sorts enhet.

   1 mcg motsvarar 40 IE.

   Svara

 2. gravatar Ingrid

  Hej!

  Great life.se och innate response har ett d-vitamin på 5000 med K2. Ni skriver att den kombinationen ej finns.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*