fbpx

Veganskt kollagen: De 3 bästa växtbaserade kollagentillskotten

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Kollagen är ett protein som hjälper till att hålla vår hud spänstig och vårt skelettet starkt. Det är även bra för hår- och nagelkvaliteten. 

I den här köpguiden har jag tittat närmare på olika växtbaserade kollagentillskott som kan användas av dig som är vegan eller vegetarian.

Tänk bara på att ett växtbaserat och veganskt kollagen inte innehåller något faktiskt kollagen utan det innehåller ämnen som främjar kroppens egen kollagenproduktion.

Det veganska kollagen som är bäst i jämförelsen är Sunwarrior Beauty Green Collagen Booster.

Tyvärr finns det inte så många veganska kollagentillskott på marknaden att välja mellan än, så urvalet i min jämförelse är ganska begränsat.

Vi har tidigare recenserat vilket animaliskt kollagenpulver som är bäst.

Vilket veganskt kollagen är bäst?

Så jämförde jag produkterna

För att ge dig som läsare en så rättvis rekommendationer som möjligt har jag utgått från följande kriterier i min jämförelse: 

 • Innehåll (framför allt renhet)
 • Certifiering (ekologisk/fairtrade)
 • Prisvärdhet
 • Kundbetyg
 • Pris

Topp 3 växtbaserat kollagen

Vissa tillskott med veganskt kollagen är bättre än andra. Här kommer en recension av de tillskott jag personligen rekommenderar. 

Beauty Green Collagen BoosterBäst i test

Veganskt kollagen bäst i test
Innehåll300 gram
Antal portioner25 st
Portion12 g
Pris per portionca 16,76 kr

Beauty Green Collagen från det amerikanska varumärket Sunwarrior är min personliga favorit. Med sin minst sagt trevlig smak av Piña Colada har det här veganska kollagenpulvret blivit extra omtyckt även bland användarna. 

Pulvret innehåller en blandning av olika växtbaserade ämnen som stimulerar kollagenproduktionen, bland annat vetegräs, havtorn, broccoligroddar, moringa och grönkål. Produkten innehåller även hyaluronsyra och biotin som är bra för både hår och hud. 

En daglig portion innehåller 12 gram pulver som du blandar med 300 milliliter av valfri dryck. Produkten innehåller 300 gram, vilket räcker till 25 portioner.

Produkten är fri glutenfri, laktosfri, sojafri och 100% vegansk, men en aning dyr i min mening. 

Collagen Building Protein Peptides – Mest prisvärd

Sunwarrior veganskt kollagen
Innehåll500 gram
Antal portioner41 st
Portion12 g
Pris per portionca 10,95 kr

Collagen Building Protein Peptides är en annan favorit från varumärket Sunwarrior. Eftersom pulvret har en naturlig smak kan du utan problem mixa ner det i din smoothie. Ett perfekt för dig som vill addera kollagen utan att det märks. 

Produkten innehåller växtbaserade aminosyror och peptider som omvandlas till kollagen i kroppen. Andra hälsofrämjande ingredienser är C-vitamin, grönkål, spirulina och hyaluronsyra. Produkten är fri från gluten och laktos och innehåller dessutom inget tillsatt socker.

Den rekommenderade portionen är 12 gram, men du kan ta upp till 25 gram per dag. Produkten innehåller 500 gram, vilket räcker till cirka 41 portioner. 

Matters Vegan Kollagen Booster – Bästa budgetvarianten

Innehåll90 kapslar
Antal portioner45 st
Portion2 kapslar/dag
Pris per portionca 6,20 kr

Matters Kollagen Booster är ett populärt kosttillskott som ger dig mycket för pengarna. De lättsmälta kapslarna innehåller växtextrakten opextan och centevita samt C-vitamin och biotin. Tillskottet är 100% veganskt med kapslar tillverkade av vegetabilisk cellulosa.

Opextan är en ingrediens som kommer från olivens fruktkött och centevita utvinns ur bladen av gotukola. Tillsammans med C-vitamin och andra effektiva ingredienser stimulerar det en normal kollagenbildning. Kapslarna är menade att tas som en intensivkur för att ge hud, hår och naglar en extra boost. 

Matters Kollagen Booster säljs i en förpackningsstorlek med 90 kapslar och den rekommenderade dosen är två kapslar per dag. Med andra ord kommer tillskottet att räcka i drygt 45 dagar. 

Vad är veganskt kollagen?

Det finns inget växtkollagen, men det finns växtbaserade ämnen som stimulerar kollagenproduktionen i kroppen. Tillskott innehållande dessa ämnen kallas för veganskt – eller växtbaserat – kollagen. 

Kollagen är ett fiberprotein som finns naturligt i kroppen och ger elasticitet, stadga och struktur till kroppsvävnader. Det är bland annat viktig som stödjevävnad i hud, ben, skelett, brosk, ligament, bindväv och muskelvävnad, men också i hår och naglar. 

Med åldern minskar vår naturliga produktion av kollagen. . Då väljer många att ta kosttillskott för att hålla igång processen. 

Den naturliga kollagenproduktionen kan även minska på grund av yttre faktorer, så som stress, rökning, dålig kost, miljöföroreningar och solens UV-strålar. 

Kollagenpulver kommer vanligtvis från djur och tillverkas av rester från hud, ben, hud och bindväv. Självklart finns det även veganska alternativ där kollagenet enbart kommer från växtriket. 

Visste du att…

Upp till 30-40% av allt protein i din kropp består av kollagen? Hela 70% av din hud består av kollagen. Detta naturliga protein utgör med andra ord en stor och viktig del av kroppens strukturella uppbyggnad. 

Vad är vegansk kollagen bra för?

Växtbaserat kollagen stimulerar kroppens egen kollagenproduktionen vilket kan ha en mängd fördelar.

Nedan går jag igenom några av de främsta fördelarna med kollagen. 

1. Ökar hudens elasticitet

Kollagen förbättrar hudstrukturen genom att öka elasticiteten och göra huden mer fast och slät

Med åldern minskar kollagenproduktionen eftersom nedbrytningen av kollagen blir större än nybildningen. Denna process påbörjas vanligtvis vid 25-30 års ålder och kan leda till uppkomst av rynkor, torr hud och andra ålderstecken. 

Bortsett från att förbättra hudkvaliteten och ge ökad elasticitet finns det även studier som visar att kollagen i tillskott kan minska uppkomsten och synligheten av rynkor.  

2.  Ger struktur och stadga i kroppsvävnader

Kollagen är ett naturligt fiberprotein som fungerar som en viktig byggsten i kroppen. Det behövs för att ge stadga och struktur i kroppsvävnader som skelett, brosk, ligament och bindvävnader. 

Ett tillskott med kollagen kan dels ge starkare skelett och benmassa, men också ökad muskelmassa enligt vissa studier. 

3. Kan minska ledvärk

Det finns vetenskapliga studier som visar att kollagen kan minska smärta i lederna i samband med artros. Kollagen är generellt bra för att bibehålla god ben- och ledhälsa.

4. Stärker hår och naglar 

Tillskott med kollagen är även bra för att stärka naglarna och förbättra hårkvaliteten. Hår och naglar är nämligen uppbyggda av kollagen och därför påverkas dessa kroppsdelar negativt när kollagenproduktionen minskar.

Vem bör ta tillskott av veganskt kollagen?

Vissa grupper kan gynnas extra mycket av kollagentillskott, framför allt personer som:

 • Vill förbättra kvaliteten på hud, hår och naglar.  
 • Lider av artros eller ledsmärta. 
 • Vill stärka skelettet och benmassan
 • Är veganer eller vegetarianer.
 • Utsätts av yttre faktorer, exempelvis stress, miljöföroreningar och UV-strålar. 
 • Röker. 

Vem ska undvika veganskt kollagen?

Gravida och ammande samt personer som äter receptbelagda läkemedel bör rådgöra med läkare innan de tar tillskott med vegansk kollagen. Om du har allergier är det dessutom viktigt att du noggrant kontrollerar det övriga innehållet i produkten. 

Biverkningar och dosering

Studier visar att biverkningar i form av dålig smak i munnen och halsbränna kan förekomma bland användare som tar kollagentillskott.

Samtidigt är dessa symptom relativt ovanliga i och med att kollagen är ett naturligt protein som finns i kroppen. 

Vad gäller dosering bör du alltid följa och inte överstiga rekommendationerna på den produkt du valt att köpa.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*