fbpx

Torrborstning: 5 goda anledningar att testa det + instruktioner

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Har du 5 minuter tillgodo på morgonen, vill du få finare hud, minska celluliter och hjälpa kroppen rensa ut toxiner? Då ska du testa torrborstning.

Det är en enkel men välgörande process som du med fördel kan göra som en del av din morgonrutin. Allt du behöver är en torrborste, en bra olja att smörja in dig med efteråt och några minuter för dig själv.

Här nedan listar jag de torrborstarna jag använder och rekommenderar

 1. Mjuk ansiktsborste
 2. Torrborste med långt handtag
 3. Torrborste utan handtag

Vad är torrborstning?

Torrborstning är, precis vad det låter som, att borsta kroppen när den är torr. Detta görs med hjälp av en träborste med medelgrov borst som alltså är torr, den ska inte fuktas och ska inte göras i samband med dusch exempelvis.

Torrborstning är ett billigt och mycket effektivt sätt att hålla huden fantastiskt len och skinande. Dessutom kan det hjälpa dig minska celluliter och rensa kroppen på toxiner som sitter i huden.

Torrborstning görs alltid från fötterna och uppåt i riktning mot hjärtat, jag berättar mer om detta längre ner.

5 fördelar med torrborstning

Huden är ett av kroppens största organ och har därmed en viktig roll för att rensa ut toxiner (gifter). Ofta kan du utifrån huden bedöma hur kroppen mår på insidan. Huden är ca 2 kvadratmeter och väger i genomsnitt ca 4 kg hos en vuxen person.

1. Exfolierar död hud

Huden exfolierar sig själv naturligt, framförallt i yngre ålder, men du kan hjälpa huden på traven genom att torrborsta minst 1-2 gånger i veckan. Det hjälper huden förnya sig och att exfoliera död hud. Genom att göra detta kommer huden se fräschare och få ett “glow”.

Torrborstning är ett milt men effektivt sätt att exfoliera huden och kan därför med fördel göras varje dag utan att skada huden såsom andra exempelvis exfolieringskrämer och dylikt kan göra. Det är dessutom 100% miljövänligt.

För de som upplever besvär med psoriasis kan det vara både skönt och hjälpsamt att dagligen borsta bort flagande död hud. Borsta då hela kroppen, men gärna också hårbotten och ansiktet om detta är områden du har besvär med. Smörj därefter in hela kroppen eller bara utsatta områden med arganolja.

Jag rekommenderar att du använder olika borstar för ansikte och för kroppen. Jag skriver mer om val av borste lite längre ner i artikeln.

2. Stimulerar Lymfsystemet

Eftersom huden hjälper kroppen att rena sig själv är det viktigt att hålla huden så hälsosam som möjligt. Genom torrborstning kan du hjälpa huden att släppa och utsöndra gifter som sitter under huden.

Lymfsystemets jobb är bland annat att rensa ut gifter från kroppen och förhindra dig från att bli sjuk, inflammation i kroppen kan förhindra denna process och gifterna stannar i kroppen. Med hjälp av torrborstning kan stimulera lymfsystemet och öka cirkulationen och på så sätt hjälpa huden att rensa ut gifterna.

De flesta känner till att man på olika sätt kan “detoxa” kroppen, vanligtvis genom någon sorts fasta, juicecleanse eller annan strikt kostomläggning. Men känner du till att du även kan detoxa genom torrborstning?

3. Minskar celluliter

De flesta kvinnor och även vissa män upplever besvär med celluliter. Vanligtvis uppkommer celluliter på benen, höfterna, rumpan och magen. Celluliter i sig är inte farligt och är inget att skämmas över.

Däremot kan celluliter vara ett tecken på att kroppen samlar på sig vätska av någon anledning. Det kan bland annat bero på dålig blodcirkulation, hormonobalans, dålig kost, övervikt, matintolerans m.m.

Genom att torrborsta dagligen och lägga extra tid på just det område där du har celluliter kan du minska mängden synliga celluliter. Återigen beror det på att du genom att öka cirkulationen stimulerar kroppen att släppa gifter och vätska.

Själv har jag lite celluliter på benen och torrborstar numera varje morgon efter morgonpromenaden. Jag tycker mig se skillnad på mängden celluliter, men om det är på riktigt eller placeboeffekt är det för tidigt att avgöra. Jag fortsätter och får återkomma längre fram med resultat.

4. Rensa tilltäppta porer

Tilltäppta porer är porer som täpps till av bland annat döda hudceller, föroreningar och smink. Detta gör det svårare för kroppen att rensa sig på orenheter.

Torrborstning hjälper till att öppna upp dessa tilltäppta porer och underlättar på så vis för kroppen att rensa ut orenheter.

Jag har tidigare beskrivit min naturliga hudvårdsrutin här.

Sedan jag skrev den har jag även börjat torrborsta kroppen och ansiktet varje dag. För ansiktet gör jag dock lite annorlunda än med kroppen.

Jag fuktar den lilla ansiktsborsten snabbt under rinnande vatten och börjar sedan med cirkulära rörelser att borsta ansiktet tills borsten blir torr. Det är väldigt skönt och skrubbar effektivt bort död hud. Efteråt smörjer jag in ansiktet med arganolja, mandelolja eller jojobaolja.

De få dagar jag använder smink tvättar jag först bort sminket och använder därefter borsten för att garantera att huden blir helt ren i ansiktet.

5. Verkar lugnande 

Sist men absolut inte minst kan torrborstning verka avstressande och lugnande. Detta är förutsatt att du gör det vid en tidpunkt då du inte har bråttom naturligtvis.

Om morgonen är stressig för dig kanske det är bättre att vänta till kvällen med att borsta kroppen. Torrborstning påminner om massage vilket kan upplevas minska stress.

Det kan upplevas lite smärtsamt i början men du vänjer dig snabbt vid det och snart upplevs det istället som skönt.

Genom att minska stress i kroppen kan det hjälpa kroppen läka snabbare och öka ditt välmående.

På samma sätt som torrborstning kan minska stress upplever jag också att torrborstning på morgonen ger mig lite extra energi. Blodcirkulationen kommer igång, jag får upp värmen och känner mig piggare efteråt.

Bästa torrborsten – vilken ska jag välja?

Det finns flera olika varianter som i sin tur har olika fördelar. Här nedan listar jag mina 3 favoriter på borstar som jag själv använder:

 1. Massageborste i trä med långt skaft/handtag – Denna borste med långt skaft är bra för hela kroppen men framförallt för att torrborsta exempelvis ryggen där det är svårt att nå eller om du har problem att böja dig fram.
 2. Massageborste utan handtag – Om du vill ha en borste med eller utan handtag är en smaksak, jag föredrar faktiskt att ha båda. När borsten är helt ny kan den upplevas som lite hård och vass men det blir mycket bättre efter en kort tids användning. Tänk på att inte lägga så mycket tryck på när du borstar om du har en hårdare borst.
 3. Torrborste för ansiktet – När du ska torrborsta ansiktet behöver du använda en särskild borste som är mjukare eftersom huden i ansiktet är känsligare än övriga kroppen. Denna lilla ansiktsborste tycker jag så mycket om! Det är jätteskön att använda och jag använder den även för att borsta håret på Iris – perfekt!

Så här torrborstar du kroppen

Här nedan går jag igenom två olika sätt du kan torrborsta kroppen, en snabb variant och en du kan göra om du har mer tid.

En läsare lämnade en kommentar (läs nedan) om att torrborstning för att stimulera lymfsystemet ska göras på ett särskilt sätt än det jag nu kommer att hänvisa till som “Mot hjärtat”. Hon var också vänlig nog att hänvisa till en youtube-video.

Jag undersökte detta närmare och kom fram till att det finns 2 olika metoder eller “skolor” på hur du ska torrborsta.

Om det ena egentligen är mer rätt än det andra är oklart, men min rekommendation är att testa båda varianter. På daglig basis lämpar sig “Mot hjärtat” bra då det är enkelt och tar inte så lång tid.

Om du har lite mer tid över och känner för att jobba igenom lymfsystemet mer kan du testa den lite mer tidskrävande varianten. Skulle tro att du kommer långt genom att kombinera båda varianter och hitta det som passar för dig.

Alternativ 1 : Mot hjärtat – den snabba varianten

 1. Ta av dig eventuella kläder och ställ dig i duschen eller badkaret (men sätt inte på vattnet). Du kan även stå utomhus om du, liksom vi, bor lite mer avskilt och inte behöver oroa dig för att skrämma grannarna.Du vill vara på en plats där död hud lätt kan städas bort (duschen) eller bara kan få falla ner utan att bry du behöver bry dig om städning (utomhus).
 2. Börja borsta från fötterna och upp längst med ben, knän, lår och rumpa. Dra i korta drag alltid i uppåtgående riktning mot hjärtat.Borsta samma område flera gånger och överlappa gärna för att inte missa något område. Lägg extra kraft på områden med celluliter.Borsta sedan vidare på magen med cirkulära rörelser från höger till vänster och samma över bröstet. Fortsätt därefter med armarna i korta raka drag fortfarande mot hjärtat följt av rygg och axlar. Om du har problem med torr och flagande hårbotten kan du även borsta hårbotten.
 3.  Var försiktig över mage och bröst där du är känsligare än ben och armar. Det kan upplevas som lite smärtsamt i början men du kommer att vänja dig och bli mer tolerant efterhand som du gör det.
 4. När du borstat klart kroppen kan du duscha av dig och smörja in dig med en naturlig vegetabilisk olja. Om du inte vill duscha är det inte nödvändigt, inte heller att smörja in dig om du inte upplever att huden är torr.

Efterhand som jag torrborstat har jag upplevt att kroppen behöver mindre hjälp med återfuktning utan sköter det mer själv. Numera smörjer jag kroppen ungefär 2 gånger i veckan.

Alternativ 2 – Stimulera lymfsystemet maximalt

Detta är en metod som ska stimulera lymfsystemet maximalt, men det är också en mer avancerad och tidskrävande metod.

Följ steg 1 i föregående beskrivning, men gå därefter vidare till att följa nedanstående video istället.

Du kan spola fram till 4:20 för att se hur metoden går till. Denna video är på engelska, hittade ingen på svenska med denna metod.

På denna hemsida kan du även ladda ner en beskrivning på hur du gör och även se en kortare video på hur du kan göra.

Avslutning

Sammanfattningsvis finns det alltså flera väldigt goda anledningar till att få in torrborstning i din dagliga rutin. Jag älskar att torrborsta varje morgon numera och jag upplever absolut att min hud ser mycket fräschare ut, framförallt benen som annars varit lite gråa och torra.

Torrborstning är ett billigt inslag i en daglig hudvårdsrutin som passar alla. Det enda du behöver är en bra torrborste och sen är det bara att sätta igång!

16 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Lovis

  Bra attvts upp torrborstning, men det är felaktigt att borsta ut “skräpet” i kroppen mot hjärtat. Kolla gärna flera youtube-kanaler hur man borstar på rätt sätt. Kroppen/”lymfgångarna” är indelad i 3 olika delar och man ska borsta i olika riktningar beroende på vilken del man borstar mot. Mycket av slagget i vår kropp kommer ju ut med urin och avföring. Därför ska man torrborsta mot bl.a. njurarna.
  Vi svettas även ut gifter, därför ska övre delen av överkroppen borstas ut i armhålor osv.
  Läs gärna mer om det. Bara ett vänligt förslag ?

  Svara

  • Hej Lovis,
   Tack för din kommentar! 🙂

   I all den information jag tittat på står det alltid att man ska borsta mot hjärtat. Har du någon specifik youtube-video eller artikel du kan tipsa mig om. Vill gärna lära mig mer om detta ämne.

   Svara

 2. gravatar Lovis

  Hej!
  Jag vet, det är det man hört men som de nu vill rå ut att det är felaktigt…

  Här finns en länk till ett klipp där jag lärde mig massor. Sen kan man bara spinna vidare på liknande inlägg efter detta på youtube:
  https://youtu.be/AZfMhXsjXeQ

  Kan även maila er en bild,om du vill ?

  Vänligen Lovis

  Svara

  • Hej igen Lovis,

   Jag ska uppdatera inlägget och lägga in videon som du tipsar om (eller liknande). På så vis kan läsarna prova sig fram med fler alternativ.

   Du får gärna maila en bild, men tyvärr kan vi inte använda den här på bloggen med hänsyn till upphovsrätten. Jag kan dock ha den till privat bruk, skicka den gärna till kontakt@halsasomlivsstil.com

   Och återigen, tack för informationen!
   Ha det fint!

   Svara

 3. gravatar Michelle

  Vad kul att ni skriver om lymsystemet och torrborstning nu när jag precis lyssnat på dessa två avsnitt:

  http://www.halsosant.nu/avsnitt-31/
  http://www.halsosant.nu/avsnitt-32/

  Där berättar Anders bland annat att det är jätteviktigt att andningen är med när man borstar. Och att man andas rätt – med magen – magen putar ut när man andas in och in när man andas ut.

  Mvh, Michelle

  Svara

 4. gravatar Ida

  Hej,

  Tack för ett trevligt inlägg. Jag såg precis ett program på SVT1 som handlade om att testa olika hudvårdsprodukter och sätt vetenskapligt för att se om det finns belägg till allt det som säljs ute på marknaden – så vi kunder inte blir lurade. Så testade dom bland annat torrborste mot celluliter. Tre olika grupper fick pröva tre olika sätt. Ett var bland annat torrborsten och den gruppen fick bäst resultat. 26% reducering av celuliter. Programmet ligger säkert på svtplay. Kul att se beprövade vetenskapliga metoder på detta sätt, så man inte känner sig totalt lurad av alla marknadsföringsknep och kampanjer.

  Tack för inlägget igen!

  Svara

  • Hej Ida,

   Tack för din kommentar! Vi har inte sett programmet men ska absolut titta på det. Vad roligt att torrborstning visade sig ge bäst resultat då det är ett så billigt, enkelt och naturligt sätt att göra det på.

   Ha det fint!

   Svara

 5. gravatar Christine

  Hej!
  Hur länge ska man torrborsta dagligen?
  Räcker det med typ fem minuter eller måste man borsta mycket längre?

  Svara

  • Hej Christine,
   Du ska borsta så länge som du vill och kan i min mening. Om du gör det varje dag räcker 5 minuter gott och väl. Om du bara gör det ett par gånger i veckan kan man ju köra lite längre.

   Svara

 6. gravatar Linda Johansson

  Hej!

  Jag testade att torrborsta första gången ikväll (fick en borste av en vän som rekommenderade det) men kom att tänka på, jag har ett åderbråck på benet… ibland är det väl synligt och ibland syns det knappt alls. Men hur funkar det med torrborstning och åderbråck? Kan jag borsta på åderbråcket om jag borstar försiktigt?

  Svara

  • Hej Linda,

   Undvik att borsta på åderbråcket, borsta runt om det istället 🙂

   Svara

 7. gravatar Katja

  Hej Rebecca!
  Tack för en väldigt fin och beskrivande borstning.
  En härlig egenstund!
  Jag har torrborstat mig ”mot hjärtat” i små cirkulerande rörelser nedifrån och upp från att jag var i yngre tonåren, idag har jag hunnit fylla 52! 🤪
  Den som har vidrört min hud (min älskade partner) har undrat över hur ”den inte känns”
  Jag har inte ens tänkt på att googla på detta ämne förrän nu och läser att det finns flera alternativ.
  Så jag tänker lite så här, jag kommer nu att även lägga till lymfborstningen och få uppleva ännu en ny nivå av välbefinnande.

  Återigen tack för härlig läsning!

  //Katja 🌸

  Svara

 8. gravatar Anneli Vinsa

  Var kan jag köpa ansiktsvatten du använder

  Svara

  • Hej Anneli,
   Inlägget är nu uppdaterat med nya länkar så du kan hitta produkterna jag använder i artikeln 🙂

   Svara

 9. gravatar Anneli vinsa

  Nej ansiktsborsten

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*