Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Naturlig hudvård – billigt och enkelt!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar/adlinks

  Det här med naturlig hudvård har åtminstone jag upplevt som ganska komplicerat under åren. Att hitta naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter till ett rimligt pris kan vara en utmaning. I detta inlägg delar jag med mig av min naturliga hudvårdsrutin och tipsar dig om mina favoriter för att hålla huden ren och fin till en relativt låg kostnad.

  Komplett naturlig hudvård i korthet

  I grunden vill jag ha något som tvättar ansiktet rent från smink (de få dagar numera som jag använder smink), som återfuktar huden, som inte innehåller kemikalier och som inte är skadligt för miljön eller för mig. Detta är extra viktigt med hänsyn till att vi har egen brunn (alltså inte kommunalt vatten) och absolut inte vill spola ner miljöskadliga kemikalier som sedan lagras i jorden.

  Av denna anledning rekommenderar jag följande produkter:

  1. Ekologisk argantvål från Loelle
  2. Ekologisk arganolja med pump från Loelle

  I min mening är dessa två produkter allt du behöver för en komplett naturlig hudvård. Fortsätt läsa för information om varför just dessa två är mina favoriter, hur jag använder produkterna och även alternativ till dessa för att du ska kunna hitta det som passar dig.

  Vad innebär naturlig hudvård?

  Även produkter som säger sig vara naturliga kan innehålla miljöskadliga ämnen och är inte per automatik bra för dig eller miljön. Många produkter utger sig för att vara naturliga men uppfyller inte kriterier för någon certifiering. Därför kan det vara svårt att lita på att innehållet är 100% naturligt.

  Av just den anledningen har jag styrt ifrån att använda hudvårdsprodukter till att endast använda naturlig vegetabilisk tvål och vegetabiliska oljor.

  För det svåra är egentligen inte att hitta produkter på marknaden, det finns en uppsjö av olika mer eller mindre så kallade naturliga och ekologiska produkter där ute. Problemet jag har haft är att jag upplever produkterna som onödigt dyra och avancerade.

  I detta inlägg delar jag med mig av min egen enkla och relativt billiga naturliga hudvårdsrutin. Jag skulle beskriva min hud som blandhy med tendens åt fet i T-zonen (alltså pannan, näsan, hakan och huden runt munnen).

  Naturlig hudvårdsrutin

  Ett litet ”guilty pleasure” som jag har är att titta på videos på Youtube som har titlar i stil med ”My morning routine, My skincare routine, Get ready with me” m.m. I kort är det videos med (oftast) unga kvinnor som visar upp sin hudvårds och/eller sminkrutin.

  Fråga mig inte varför jag tittar på det. Kanske njuter jag av min egen enkla rutin när jag tittar på hur avancerade deras rutiner är. Det är antagligen samma tillfredställelse som jag får när jag tittar på dokumentärer om t.ex. vapen i USA och det argumenteras för att mer vapen är lösningen på skolskjutningar. Mer rengöringsprodukter innehållande kemikalier är lösningen till problemet med finnar och dålig hy. Udda liknelse? Döm mig inte, det är så min hjärna fungerar.

  När jag väljer produkter att använda på huden så brukar jag tänka:

  ”Skulle jag kunna tänka mig att äta detta?”

  Låter det konstigt? Allt du smörjer på din kropp absorberas naturligtvis av huden. Alltså, om du smörjer in dig med kemikalier så kommer kemikalierna in i din kropp. Så, om du är noga med att maten du äter är naturlig och fri från tillsatser, då borde du vara lika noga med vilka produkter som ingår i din hudvårdsrutin.

  Svensk Hälsokost (en webbutik som vi handlar regelbundet från) har även skrivit en guide till ekologisk hudvård. Den innehåller mycket matnyttig information och du hittar den här.

  Ansiktsrengöring

  Oavsett om jag har smink på mig eller inte tvättar jag alltid ansiktet på kvällen. Jag ägnar mycket tid utomhus och blir ofta både smutsig och svettig, så det är rätt skönt att skölja rent ansiktet innan läggdags.

  Det gör jag numera helst med en Loelle ekologisk argantvål. Detta är två helt naturliga och vegetabiliska produkter som varar för evigt och är mycket effektiva för att tvätta bort smink.

  ”Oljan i argantvålen är kallpressad, helt naturlig och ekologisk. Den produceras av ett kvinnokooperativ i Marocko och är certifierad av ECOOCERT. Oljan i tvålen tränger snabbt in i huden och innehåller vitamin E som motverkar ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den också lämplig för acnehud och psoriasis.” (Bild och text från Bodystore.se)

  Köp Ekologisk argantvål här.

  Flytande tvål eller fast?

  Egentligen föredrar jag flytande tvål framför fast tvål. Anledningen till att jag föredrar flytande tvål framför fast tvål är då det är lätt att dosera och väldigt drygt. Ofta innehåller dock flytande tvålar fler ingredienser än fasta tvålar just för att kunna hålla dom flytande. Detta har gjort att jag dragits mer åt att använda fasta tvålar.

  Men Sanna Ehdin har i sin nya hudvårdslinje kommit med Sannas såpa som en flytande tvål/såpa som innehåller ren tallolja som har destillerats och förtvålats. Denna pumptvål är väldigt smidig att använda till hudvården och innehåller varken citronsyra eller palmolja.

  Du kan köpa Sannas såpa här

  Samtliga tvålar är helt oskadliga för miljön och kan användas till mycket mer än som tvål till ansikte och kropp.

  En ytterligare anledningen till att jag gillar flytande tvål är att jag har flera användningsområden för tvålen. Sannas Såpa funkar utmärkt som kroppstvål, handtvål, rengöringsmedel m.m.

  Gör såhär:

  Fukta händerna och droppa lite tvål i handen eller gnugga din fasta tvål med fuktiga händer. Gnugga in tvålen i huden med cirkulära rörelser och skölj av.

  Använd gärna en borste avsedd för ansiktet då och då för extra exfoliering och för att stimulera blodcirkulationen.

  Tvål kan användas för att tvätta bort mascara också men tänk på att hålla ögonen stängda, annars svider det rejält! Läs vidare för bättre sätt att tvätta bort smink runt ögonen utan att riskera tvål i ögonen!

  Naturlig ansiktstvätt/toner med äppelcidervinäger (Bonus)

  Om du gillar att använda en ansiktstoner efter du tvättat bort sminket kan du enkelt göra en egen med äppelcidervinäger.

  Äppelcidervinäger kan hjälpa till att återställa pH-balansen i huden vilket hjälper både torr och oljig hud. Ättiksyra verkar bakterie- och svampdödande vilket hjälper till att hålla huden ren. Om du har problem med akne eller finnar kan detta absolut vara något att testa!

  Jag blandar lika delar äppelcidervinäger och vatten (50/50) i en liten flaska (reseförpackning). Denna har jag alltid stående i badrummet och använder varje morgon och kväll. Toppen!

  Du hittar fler användningsområden för äppelcidervinäger i detta inlägg. 

  Jag rekommenderar att använda en opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger där alla goda egenskaper finns kvar. Att använda pastöriserad äppelcidervinäger (eller vad som helst pastöriserat) är ganska meningslöst.

  Det finns flera olika sorter på opastöriserad äppelcidervinäger. I ärlighetens namn vet jag inte vad som skiljer dom åt mer än priset. Här hittar du i alla fall 3 sorter i olika prisklass:

  1. Bragg – Raw Organic Unfiltered Apple Cider Vinegar. Dyrast
  2. Renee Voltaire – Ekologisk opastöriserad äppelcidervinäger Mittemellan
  3. Kung Markatta – Opastöriserad äppelcidervinäger Billigast och den vi oftast köper

  Bild lånad från svenskhalsokost.se

  Ögonsminksborttagning/rengöring

  Som jag nämnt ovan kan du använda tvål även för att ta bort smink runt ögonen såsom mascara. Men det gäller att vara försiktig och hålla ögonen helt stängda annars svider tvålen rejält i ögonen.

  Eftersom jag inte litar på att jag ska kunna hålla ögonen stängda använder jag hellre en olja för att tvätta bort smink runt ögonen.

  Den olja som jag har fastnat för är Ricinolja från Crearome. Den är lite trögflytande och mycket fet, vilket gör att den är väldigt skön att använda runt ögonen och den tar effektivt bort sminket. Eftersom Ricinolja är väldigt billigt och trögflytande så blir det en väldigt billig sminkborttagning. Den är dessutom luktfri.

  Jag klickar bara ut lite i handen och använder fingrarna för att gnugga runt lite försiktigt så att mascaran löser upp sig. Sen sköljer jag bara med vatten några gånger tills sminket är borta.

  Här hittar du Ricinolja. 

  Återfuktning

  Många tycker att kokosolja är toppen både för ansiktsrengöring och återfuktning. Detta är inget jag kan rekommendera då kokosolja har höga komedogena egenskaper, alltså en hög tendens att täppa igen porerna i huden. Detta är självklart högst individuellt men personligen ger det mig finnar, vilket jag annars inte har tendens till.

  Om du har testat kokosolja och tycker det funkar så kör på!

  Vill du läsa mer om huruvida kokosolja är bra för din hud och om olika oljors komedogena egenskaper hittar du det här. 

  Ricinolja som jag nämnt ovan är inte alls lämplig att smörja in ansiktet med. Den är mycket fet och oljig, dvs den sugs inte upp av huden. Det är just den egenskapen som gör att den fungerar väl till sminkborttagning och massage, men inte för återfuktning.

  Nedan tipsar jag om mina 3 favoritoljor för att ansiktet som alla har ingen eller låg tendens att täppa igen porerna. Naturliga oljor är fantastiska för att läka och återfukta huden. Under sommaren använder jag ofta bara olja under natten, men på vintern använder jag det både på morgon och kväll.

  Arganolja

  Arganolja har inte några komedogena egenskaper alls, återfuktar huden jättebra, kladdar inte och är jätteskön i ansiktet, på kroppen och även i hårtopparna om du har torrt hår. Denna smörjer jag i hela ansiktet och även runt ögonen. Som regel räcker det med ett par droppar vilket innebär att den är dryg och därmed ändå billig om du blir avskräckt av priset.

  Här hittar du en ekologisk Arganolja med smidig pump.

  Avokadoolja 

  Avokadoolja har låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan absorberas lätt av huden utan att upplevas som fet och kladdig. Avokadoolja passar bra till torr och irriterad hud där den har en lindrande effekt. Dess rika innehåll på antioxidanten vitamin E gör den dessutom utmärkt för den solkyssta huden.

  Här hittar du en ekologisk Avokadoolja med pipett som gör det lätt att dosera. 

  Jojobaolja

  Jojobaolja har också låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan är bra för både torr och fet hy. Oljan hjälper till att normalisera talgutsöndringen vilket gör att den passar bra även vid fet hy. Den kan också ha goda effekter vid akne, eksem eller psoriasis.

  Här hittar du en ekologisk Jojobaolja med smidig pump. 

  Allt-i-ett, olja för både ansiktsrengöring och återfuktning?

  Självklart funkar alla dessa oljor även som sminkborttagning för både ansikte och smink runt ögonen. Personligen tycker jag inte att olja är lika effektivt för att tvätta bort exempelvis foundation, rouge och dylikt som ovanstående nämnda tvålar. Tvålen löser upp sminket bättre och jag upplever en renare känsla.

  Gällande mascara och eyeliner föredrar jag att använda Ricinolja framför ovanstående oljor på grund av priset. Ricinolja är betydligt billigare och jag tycker det är onödigt att kladda dyr Arganolja runt ögonen. Det sparar jag hellre till återfuktning.

  Vill du bara använda en produkt till både sminkborttagning och återfuktning så satsa på en utav 3 ovanstående oljor, alltså Arganolja, Avokadoolja eller Jojobaolja.

  Tänk på detta när du ska övergå till naturlig hudvård

  Under övergången kan du uppleva ökade problem med både finnar och torr hud när huden rensar ut gammalt skit. Ge det gärna 1-2 månader innan du avfärdar en rutin och byter igen.

  Värt att tänka på är att huden är ett reningsorgan och brukar reflektera hur kroppen mår på insidan. Det är viktigt med en balanserad naturlig kost och att dricka ordentligt med vatten för att hålla huden ren och fin.

  Eftersom jag inte har eller har haft problem med akne så kan jag inte bedöma hur denna rutin funkar för just aknebesvär.

  Relaterat innehåll

  14 kommentarer (Visa )

  1. Susan

   Hej Låter ju bra men idag verkar det som att man ej kan lita på att någon palmolja ska vara framtagen på ett bra sätt eller att man ej kan lita på att den du håller i handen verkligen är de certifierade. ALLA SÄTT tycks dåliga enligt orangutan.org.au
   Helst skulle man välja en hård tvål utan palmoljan men det är svårt att hitta. I Hjo tillverlas en olivoljetvål men den blir dyr att beställa….
   På iherb.com finns en goat milk tvål men då ska man frakta den från usa. Varifrån kommer dessa produkter du rekommenderar?
   Mvh
   Susan

   • Hej Susan!

    Gällande palmkärnolja (som just denna tvål innehåller) läste jag på Dr Bronner’s följande:
    No rainforest habitat or wildlife is harmed in the production of their palm kernel oil, and Natural Habitats is certified under IMO’s “Fair for Life” program, the most rigorous fair trade and sustainable certification in the world, and the same program that certifies Dr. Bronner’s existing fair trade coconut and palm oil sister companies, Serendipol and Serendipalm.

    Jag länkar dig till sidan så kan du läsa mer själv. Där står även om palmolja och kokosolja –> https://www.drbronner.com/faqs/
    Kolla gärna runt på deras hemsida –> https://www.drbronner.com/about/.
    Jag känner mig trygg med att använda Dr Bronner’s produkter, men du ska såklart välja något som känns bra för dig.

    Den Aleppotvål som jag tipsar om i inlägget innehåller ingen palmolja. Det är en hård tvål innehållande olivolja, lagerbärsolja (12%) och vatten. Den kanske du skulle kunna prova? Kolla gärna in hur deras produktion ser ut här –> https://www.alepeo.de/production

    Jag tar tacksamt emot tips på svensktillverkade tvålar :). Ett annat alternativ är att göra sin egen tvål, det har jag aldrig provat men det går ju!
    /Rebecca

  2. Petter

   Mycket välskriven artikel – tack!

   Jag har själv använt Dr Bronners Pure Casille som duschtvål, handtvål, raklödder och schampo (har kort hår) under många år. Mitt tips för handtvål och raklödder är att köpa en löddrande pumpflaska och blanda in 1:3 – 1:5 av din favorit flytande castilletvål från bronner. Tvålen räcker extremt länge på detta sätt och är mycket mild men effektiv.

   Svensk Hälsokost är förresten min favoritaffär, de alltid har så härliga grejjer!

   • Tack Petter!

    Jättebra tips för att få tvålen att hålla ännu längre, tack för att du delar med dig! Har aldrig tänkt på det här med löddrande pumpflaska. Hittade en på Cool Stuff: https://www.coolstuff.se/Cuisipro-Tvalpump
    Tyvärr är den rätt plastig, men verkar ju gå åt mycket mindre tvål!

    • Petter

     Ja plastiga är inte så roliga då de tippar över när man pumpar. Det finns massor att välja bland på ebay. jag köpte ett par rejäla i tungt klart glas som hållit jättebra. Tror de var från england.

  3. Victoria

   Väldigt bra text! Jag har sen ett tag tillbaka börjat gå över till oljor o sånt, men det här gav mig mycket ny information att väga in. Tack!

   Jag undrar bara vad ni tycker om innehållet i Malin i ratan’s tvålar ( tex http://maliniratan.se/product/shea-avokado-frisk-örtig-doft)? Jag har sett flera som rekommenderar aleppotvålen som också rekommenderar tvålar som hennes. Är det något i den innehållsförteckningen som ni spontant ser att ni inte skulle vilja använda (för eran eller erat vattens skull)?

   • Hej Victoria,

    Tack för din kommentar! Vad roligt att du gillade inlägget och att det är till nytta för dig!

    Jag har inte stött på Malin i Ratans tvålar tidigare så tack för tipset! Tycker absolut att dessa tvålar verkar bra och utifrån innehållsförteckningen ser jag inte att det innehåller något som skulle vara ett problem varken för oss eller för vattnet. Jag har inte testat någon tvål från henne så därför kan jag inte rekommendera det, kommer nog testa nu när jag vet om det finns.

    Som jag nämnt i inlägget föredrar jag egentligen flytande tvålar rent praktiskt, men det är såklart smartare med en fast tvål som inte kräver plastförpackning.

  4. Jenny S

   Tack för ett intressant inlägg. Precis rätt i tid för mig då jag börjat intressera mig för ämnet och nu fick lite mer tips och tankar – har shoppat loss lite!

   • Tack för din kommentar Jenny! Vad roligt att det kunde vara till hjälp för dig 🙂

  5. Det här var ett jättebra inlägg. Jag skulle som du nämner också vilja påpeka citronsyran i Dr Bronners tvål och i samma andetag (hoppas att det är okej) nämna att i min app hittar du flytande tvål som är utan citronsyra. För övrigt vill jag tacka för en bra sida med även andra bra tips. Har följt er något år 🙂 Anyway, min app heter RekoKollen och finns här http://www.rekokollen.se

   • Tack Carina, kul att du gillade det!
    Det är helt okej att du nämner din app och länkar, vi kollar gärna in den. Uppskattar allt som kan underlätta att hitta bra och naturliga produkter i vardagen :).

  6. Vera

   Rebecca, har du provat något serum för ansiktet?

   • Hej Vera, nej det har jag inte och har inte upplevt behovet av det :). Jag har testat förr av ”konventionella” produkter, men inte sen jag övergick till naturlig hudvård.

  Lämna ett svar