fbpx

Städa utan kemikalier – tips och råd!

Använder du dig av kemiska antibakteriella diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel för att hålla ditt hem “rent”?

Då kan det vara dags för dig att tänka om!

YES diskmedel känns lika självklart som toalettpapper när man besöker någons hem. Eller kanske lite Vanish för att ta bort fläckarna? Detta är medel som stolt utbrister att de “dödar alla bakterier”.

Men är verkligen alla bakterier i hemmet dåliga? Och vad är mikrobiom? Just det ska vi prata om i denna artikel.

Hemmets och hudens mikrobiom

Tänk dig att ditt hem och din hud har en mikrobiom (mikroorganismer i en särskild miljö), precis som din tarmflora.

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt tarmens bakterieflora är för immunförsvaret och hälsan. Goda bakterier i tarmen (probiotika) är superviktiga för att skydda dig mot skadliga bakterier i tarmen, detta gör du blandat genom att äta mat eller tillskott innehållande probiotiska bakterier.

Läs mer om probiotika och dess fördelar här.

Men! Det är också viktigt att hålla en balans mellan goda och dåliga bakterier i ditt hem och på din hud.

När du använder dig av starka kemiska antibakteriella rengöringsmedel i hemmet så dödar du ALLA bakterier, både goda och skadliga bakterier, vilket i förlängningen kan störa mikrobiomen i din hud och tarm.

Detta kan liknas med antibiotika som inte bara slår ut de dåliga bakterierna i kroppen, utan även dödar de goda bakterierna som finns där för att skydda dig. 

Att utsättas för olika bakterier i hemmet och på huden kan alltså stärka ditt immunförsvar, medan ett allt för “rent” hem istället kan leda till ökade problem med allergier och astma.

Detta gäller inte bara för städ och renhållningsprodukter. På samma sätt kan konventionella tvålar, schampo, deodoranter, krämer, handsprit och överdriven renlighet störa din naturliga bakterieflora.

Starka rengöringsmedel i hudvård (exempelvis sulfater – SLS) torkar ut de naturligt förekommande oljorna i huden vilket kan göra att huden blir torr och kan orsaka klåda och utslag.

Levande bakterier är alltså viktiga, inte bara i tarmen, utan även i hemmet och på huden!

Vad kan jag göra för att inte störa de levande bakterierna då?

Jo, det finns några enkla saker du kan göra. Framförallt kan du byta ut kemikalierna mot naturliga alternativ.

Idag finns det också precis lika effektiva rengöringsmedel och andra städprodukter som är helt naturliga och fria från skadliga ämnen.

De låter ditt hem leva samtidigt som det hålls rent, dessutom är produkterna inte är skadliga för miljön. Istället för starka kemikalier innehåller dessa produkter istället vegetabiliska tensider och olika eteriska oljor.

Det finns med andra ord ingen anledning att INTE övergå till naturliga diskmedel, tvättmedel och övriga rengöringsmedel.

Om du idag använder konventionellt schampo, tvål eller hudvårdsprodukter kan du byta ut detta till naturligare alternativ utan konserveringsmedel, sulfater, tensider m.m.

Jag lovar att ett naturligt alternativ kommer att hålla dig lika vacker och fräsch utan onödiga kemikalier! Dessutom är de bättre för miljön, win-win.

Läs mer:
Naturlig hudvård – billigt och enkelt!
Ekologiskt smink – hållbart och ekologiskt utan kemikalier!

5 tips för att städa utan kemikalier

  1. Desinficera köksytor med hjälp av ättika eller äppelcidervinäger istället för kemiska medel. Läs mer om fördelarna med äppelcidervinäger här.
  2. Putsa rent badkar, toalett, vask eller ugn med hjälp av bikarbonat.
  3. Byt ut ditt antibakteriella handdiskmedel mot exempelvis Lillys Eco Clean diskmedel eller Ecover maskindiskmedel för dig som har diskmaskin. 
  4. Byt ut Vanish fläckborttagning mot en naturlig fläckborttagare såsom Galltvål eller Sonett Fläckborttagningsspray. Det är supereffektivt! Jag har skrivit mer om galltvål här.
  5. Byt ut ditt tvättmedel och sköljmedel (alltså sköljmedel, det har jag ALDRIG använt ens) mot ett skonsammare alternativ. Exempelvis AKTIV tvättmedel från Galltvål eller Mulieres.

Går det att återställa hudens naturliga bakterieflora?

Förutom att övergå till naturlig hudvård, smink och byta ut kemikalierna mot naturliga städprodukter finns det även sätt att boosta med levande bakterier.

Ett sätt att göra det på är att använda produkter som helt enkelt innehåller probiotiska bakterier. Ja, det finns sådana produkter!

Du kanske tycker att det känns självklart numera att ta ett probiotikatillskott för att stärka tarmens hälsa, ge bättre matsmältning och starkare immunförsvar? På samma sätt kan du använda produkter huden för att balansera bakteriefloran både i och utanpå kroppen.

Exempel: Probiotika i en deodorant kan balansera bakterierna i armhålan och hålla borta svettlukten. För det är nämligen bakterier, inte den faktiska svetten, som orsakar att du luktar illa.

Så fungerar deodorant från Lavilin, de har några olika varianter av deo som innehåller probiotika men de vi gillar bäst är:

  • Lavilin Deodorant Cream 7 Days – probiotisk deodorant som motverkar lukt i armhålorna i upp till 7 dagar. Du smörjer den i armhålorna efter dusch och sen håller det i upp till 7 dagar!
  • Lavilins Deodorant Stick 72 h – fri från bikarbonat eller alun som är vanligt att reagera negativt på. Håller i 72 timmar!
  • Lavilin Deodorant Roll-on 72 h – Roll-on varianten av ovanstående. Här gäller det smak och preferens vilket som passar dig bäst.

OBS! Om du idag använder konventionell deodorant så kan det ta några veckor innan din kropp vänjer sig vid din nya deodorant. Ge därför inte upp för tidigt om det inte fungerar direkt, det kommer!

Och om du har testat naturliga deos innan men fått utslag eller klåda i armhålan så kan det bero på att den innehåller bikarbonat eller alun. Ovan rekommendation är fria från dessa ingredienser.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*