fbpx

Galltvål – Vad är det och hur använder man det?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Galltvål är ett helt naturligt sätt att ta bort envisa fläckar på dina kläder. Fettfläckar, rödvinsfläckar eller gräsfläckar, allt går att ta bort med hjälp av galltvål.

Tvättmedel och fläckborttagning är en självklarhet i alla hushåll. Tyvärr är också olika kemikalier och parfymer ofta en självklarhet i just dessa medel. Om du, liksom jag, väljer att undvika kemikalier i hemmet så kan galltvål vara en perfekt lösning för dig.

Trots (eller kanske tack vare) sina enkla och naturliga ingredienser är galltvål mycket effektivt för att ta bort alla möjliga sorters fläckar på dina kläder. Som tvättmedel är det också särskilt effektivt för funktions -och träningskläder.

Vilken galltvål ska jag välja?

Det finns ett antal olika varianter av galltvål, här listar vi de 3 vi tycker är bäst.

 • Galltvål – Originalet är den fasta galltvålen innehållande klorofyll vilket gör den särskilt effektiv vid gräsfläckar och dylikt.
 • Flytande galltvål – särskilt effektivt mot fett -och oljefläckar. Är enligt många enklare att använda än den fasta tvålen.
 • Galltvål Aktiv tvättmedel – Särskilt utvecklat för att vara effektivt men skonsamt för träningskläder. Tar effektivt bort all svettlukt!
galltvål

Vad är galltvål?

Galltvål består i huvudsak av två olika delar. Basen är förtvålad kokos- och palmolja med tillsatt oxgalla.

Dess gröna färg kommer från klorofyll vilket också hjälper till att ta bort exempelvis gräsfläckar.

Det som däremot ger galltvålen dess namn är just att den innehåller oxgalla. Just oxgalla har traditionellt använts för fläckborttagning vilket gör galltvålen så effektiv.

Användning av oxgalla kan tyckas låta konstigt eller rent av äckligt. Men när du väl börjat använda galltvål och märker av dess effektiva fläckborttagningsförmåga så glömer du det snabbt.

Men tvålen innehåller ju palmolja, det ska man ju undvika!

Palmolja är mycket omdiskuterat ur miljösynpunkt och bör i många fall undvikas om det går. Men det finns bra, eller i alla fall bättre, palmolja.

Den palmolja i de märken vi rekommenderar är ekologiskt odlade i ett Fair Trade projekt i Dominikanska republiken och Brasilien och certifierade enligt RSPO vilket rekommenderas av WWF.

Även om galltvål kan vara en riktig räddare i nöden för dina kläder är det inte en tvål för dig som är vegan, av uppenbara skäl. Oxgallan tas från restavfall från slakterier och inga djur slaktas med avsikt att enbart ta galla.

Det är tack vare gallan som galltvål är så effektivt mot just fett och oljefläckar.

Funkar galltvål så som det påstås?

Som med mycket annat kan galltvål ibland beskrivas som ett mirakelmedel och det är lätt att bli skeptisk till dess påstådda effekt. Tillverkaren själv påstår att galltvål är mycket effektivt även vid gamla fläckar som tvättats flera gånger.

Min personliga erfarenhet är att galltvål utan tvekan funkar väldigt väl som fläckborttagning och det är därför jag använt det i flera år. Däremot har jag inte alltid lyckats få bort gamla fläckar som redan tvättats, särskilt om det gäller tomatfläckar. Så mest effektivt är det såklart på mer färska fläckar.

Hur använder jag galltvål?

Galltvål kan faktiskt användas till mycket mer än bara fläckborttagning och tvätt. Eftersom det är en helt naturlig och effektiv tvål kan den också användas för att rengöra i hemmet, rengöra skinnskor och lädermöbler eller tvätta pälsen på husdjuret.

Galltvål finns i både flytande och fast form, som har lite olika användningsområden.

Flytande galltvål är särskilt effektivt mot fettfläckar och oljefläckar. Utöver fettfläckar på kläder är den också effektiv för rengöring av exempelvis ugnen, spisen, grillen, bilen eller cykeln.

Fast galltvål innehåller även klorofyll som gör denna särskilt effektiv mot gräsfläckar eller liknande fläckar från frukt, grönsaker och bär. Utöver detta är den fasta och flytande galltvålen likvärdiga.

Vilket du väljer att använda handlar framförallt om vad du föredrar. Många tycker den flytande galltvålen är lättare att använda och har fler användningsområden än den fasta.

Själv började jag med den fasta galltvålen och använt den mest.

Naturlig fläckborttagning med galltvål

Även om galltvål har så många användningsområden så är det vanligaste att använda det till just fläckborttagning.

Galltvål kan användas vid gräsfläckar, vinfläckar, fett -och oljefläckar, blodfläckar, kaffe, choklad och mycket mer.

Oavsett vilken typ av fläck du vill ta bort så är tillvägagångssättet detsamma.

 1. Fukta fläcken med ljummet vatten och gnugga den fasta tvålen mot fläcken (eller droppa på lite flytande galltvål).
 2. Gnugga tills du jobbat upp ett lödder och låt sedan få verka en stund innan du tvättar plagget i tvättmaskinen.

Om fläcken fortfarande är kvar efter en omgång kan du upprepa processen. Detta beror lite på hur ingrodd fläcken är, alltså om den är ny eller gammal.

Bästa tvättmedlet för svettiga träningskläder?

Utöver flytande och fast galltvål finns även Galltvål Aktiv Tvättmedel som är FANTASTISKT till funktions -och träningskläder. Detta är det enda tvättmedel som jag tycker tar bort svettlukt på riktigt och dessutom är skonsamt mot kläderna.

Denna innehåller också eterisk citronolja vilket ger kläderna en mycket fräsch doft. Jag älskar detta tvättmedel och är så glad att jag upptäckt det.

Så om du har kläder med envis gammal doft av svett som inte ger med sig trots att du tvättar och tvättar, testa då Aktiv tvättmedel. Du kommer inte bli besviken!

Du hittar Galltvål Aktiv tvättmedel här

Tänk dock på att inte överdosera tvättmedel som innehåller högre mängd tvål, såsom galltvål, då det kan orsaka att det blir för mycket lödder i tvättmaskinen.

Jag råkade en gång använda fast galltvål flitigt på lite kläder som hade fläckar, sen tvättade jag detta i Aktiv tvättmedel. Detta resulterade i att det kom lödder ur golvbrunnen och jag fick städa badrummet. Så min rekommendation är att inte kombinera dessa.

Sammanfattningsvis är jag väldigt glad för produkter som har flera användningsområden och som är helt naturliga. Utöver att det är helt säkert att använda för hela familjen så innebär det också färre produkter i hemmet eftersom galltvål kan ersätta flera andra fläckborttagningsprodukter.

10 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Vera

  Tack Rebecca för dina bra rekommendationer. Du framstår som kunnig och vederhäftig! Din teknik att alltid inkludera även det negativa i en produkt gör att jag tror på allt du skriver ?

  Svara

 2. gravatar Evalott Delin

  Hej!
  Stort tack för enormt bra info om Galltvål, en tvål jag aldrig använt och inte visste mycket om. Positiv läsning i mörka november! Nu har jag lärt mig mycket m.hj.a din utmärkta information och ska köpa Galltvål för att börja använda den.

  Vänligen
  😊 Evalott Delin

  Svara

 3. gravatar Angelica

  Tycker galltvål är otroligt bra och har använt det mycket men blev otroligt besviken nu när jag läste palmolja !!! . Kan ni inte ta bort den ? Och vad händer då ? Jag blir nog ingen med användare av galltvål mu mera tyvärr!!

  Svara

  • Hej Angelica, nu är det inte vi som tillverkar galltvål så vi kan inte påverka vilka ingredienser den innehåller.

   Men de produkter vi valt att rekommendera i den här artikeln innehåller palmolja från fair trade- och ekologiska odlingar, de är certifierade enligt RSPO som är rekommenderat av världsnaturfonden, WWF. Dessa är de bästa och mest hållbara produkterna med galltvål vi kunnat hitta.

   Men vill man undvika palmolja helt så blir det svårt att använda galltvål som det ser ut nu.

   Svara

 4. gravatar Amanda

  Hej! Tvättmedlet med galltvål går det att använda till både vittvätt och färgad tvätt? Och vanliga kläder förstås.

  Svara

  • Ja precis, det går bra till både vit och kulörtvätt.

   Svara

 5. gravatar Magnus Andersson

  Hej! Är galltvålen även skonsam för att ta bort fläckar på yllekläder eller sidentyg/ kläder av siden?

  Svara

 6. gravatar Karin lundahl

  Kan jag använda flytande gallt ål till mina avtagbara soffdynor eller kuddar?

  Svara

 7. gravatar Malin

  Galltvål räddade mig en gång när jag fastnat med en ny ljus kjol i cykelkedjan och hade olja överallt. Trodde aldrig att det skulle gå bort men fick bort vartenda litet spår genom att gnugga och köra i tvättmaskinen. Blev helt mållös av resultatet.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*