fbpx

Vilka är de bästa receptfria sömntabletterna? (Köpguide)

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Om du har svårt att somna eller sover oroligt kan växtbaserade- eller receptfria sömntabletter vara någonting för dig att prova.

Jag har jämfört 23 av de vanligaste receptfria sömntabletterna som finns att köpa för att hitta de som är bäst och mest effektiva.

Här kommer sammanfattningen:

RankingProduktPris
1bästa receptfria sömntablettenBäst i test: Healthwell Ashwagandha Premium De positiva effekterna på sömnen har bevisats i klinska studier men även av många som använder denna produkt för att lindra olika sömnproblem.
2bästa flytande receptfria sömnmedletBästa flytande: Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teaninOm du har svårt att svälja tabletter eller bara föredrar ett flytande sömnmedel är denna produkten bästa valet. Tillskott i liposamal form är bäst för upptaget (effektiviteten) vilket gör att de också kostar lite mer
3Core good nightUtmanare: Core Good NightCore Good Night är ett kosttillskott som innehåller ashwagandha, GABA, L-teanin och citronmelissextrakt. Dessa ingredienser hjälper dig att slappna av. Produkten har många goda omdömen.
4bästa budgetval av receptfria sömntabletterMest prisvärd: Valerina NattÄr specifikt framtagen för dig med insomningsproblem. Recensionerna är varierande, vissa får god effekt medan den inte fungerar lika bra för andra. Det låga priset tycker jag gör den värd att prova.
5mest prisvärda receptfria sömntablettenBudget: Valerina ForteValerianarot som produkten innehåller används för att lindra oro men också sömnrubbningar. Kommentarerna är överlag positiva, vissa upplever mycket bra effekt medan den inte fungerar lika bra för andra.
6starkaste receptfria sömntabletternaStarkaste: LunixenDessa är de starkaste receptfria sömntabletterna. Varje tablett innehåller 500 mg valerianarotextrakt, vilket är mycket i jämförelse med andra liknande produkter.

Så har jag jämfört produkterna 

För att göra en så bra jämförelse som möjligt har jag valt ut ett antal kriterier att titta närmare på för varje produkt. Kriterierna är: 

 • Innehållvilka aktiva ingredienser innehåller produkten
 • Effektivitethur väl gör produkten sitt jobb
 • Prisvärdhetpris i förhållande till effektiviteten
 • Recensionervad säger experter och användera av produkten

Kort om prisjämförelsen

För att du enklare ska hitta sömntabletter som passar din budget har jag även valt att jämföra produkter utifrån tre olika prisnivåer: Budget, Mellan och Premium.

Produkterna i den här köpguiden kostar mellan 59 – 399 kronor, men tänk på att priserna kan skilja sig mellan olika webbutiker. Du bör dessutom vara extra uppmärksam på priset per daglig dos (vilket jag anger i köpguiden nedan) för att få en mer rättvis uppskattning av prisnivån.

Nivå $< 100 krBudget
Nivå $$100-249 krMellan
Nivå $$$> 249 krPremium

Vilka receptfria sömntabletter är bäst?

Jag har jämfört 23 olika receptfria sömntabletter, här kommer en detaljerad genomgång av de 5 bästa jag valt ut inom olika kategorier.

Bäst i test: Ashwagandha Premium

bästa receptfria sömntabletten
Prisklass$$
Pris per kapsel2,08 kr
Pris per dag4,16 kr

Ashwagandha är en ört som kan hjälpa dig att slappna av och kan användas för att underlätta insomning. Studier gjorda på ashwagandha visar att en dos på 300 mg två gånger om dagen bidrar till minskade ångestkänslor och bättre sömn.

Ashwagandhans effekt på lugnet och sömnen bekräftas också av Healthwell Ashwagandha Permiums omdömen. Troligen har det att göra med den höga dosen ashwagandha per kapsel (500g). 

Detta är också en av de populäraste produkterna bland personer som har stress- och sömnproblem. 

Just den här produkten är en av få där många användare faktiskt upplever positiva skillnader på sömnen ganska omgående, men det finns också kommentarer från personer som inte upplever någon skillnad alls. För vissa personer kan ashwagandha verka uppiggande istället, vilket är lite lurigt. 

Om insomning och att finna lugn är ditt huvudsakliga problem tycker jag att den produkten är värd för dig att prova. Du kan laborera med att ta tillskottet antingen morgon eller kväll, eller både och för att hitta det som passar dig bäst.

Den här produkten innehåller 500 gram ashwagandha i varje kapsel, vilket gör den till den mest högdoserade på marknaden enligt produkttillverkaren.  

OBS! Ashwagandha rekommenderas inte till gravida och ammande. Välj då hellre en produkt utan ashwagandha.

Bästa flytande: Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin

bästa flytande receptfria sömnmedlet
Prisklass$$$
Pris per dos (2ml)15,16 kr
Pris per dag15,16 kr

Liposomal GABA + L-teanin från Quicksilver Scientific är ett flytande tillskott som hjälper dig varva ned på kvällen. Det innehåller många effektiva ämnen som bidrar till en bättre sömn, bland annat aminosyrorna GABA och L-teanin. Varje dos innehåller 250 mg GABA. 

Om du har svårt för tabletter och kapslar kan detta flytande tillskott vara något för dig att testa. Pumpflaskan gör dessutom produkten hygienisk att dosera direkt på tungan.

En annan fördel med liposomala tillskott är att kroppen snabbare kan ta upp ämnena jämfört med kapslar och tabletter som måste brytas ned i magen först. 

Recensioner av tillskottet säger att det fungerar bra och är effektiv redan efter en kort tids användning, men återigen kan resultatet variera från person till person.

Utmanare: Core Good Night

Core good night
Prisklass$$$
Pris per tablett2,76 kr
Pris per dag8,28 kr

Core Good Night är ett kosttillskott som innehåller ashwagandha, GABA, L-teanin och citronmelissextrakt. Alla dessa ingredienser har egenskaper som kan hjälpa dig koppla av och somna snabbare. 

Tillskottet innehåller även ZMA, magnesium, zink och vitamin B6, som hjälper kroppen att återhämta sig, vilket kan vara extra intressant för dig som tränar mycket. 

Det som skiljer Core Good Night från de flesta andra produkterna i jämförelsen är att de inte innehåller vänderot. Så om du vill undvika just vänderot av någon anledning är detta ett bra alternativ.

Många som använt produkten tycker att de sover betydligt bättre, så effektiviteten är bevisad. Men som med de övriga sömntabletterna jag jämfört så finns även här kritiska röster som menar att de är helt verkningslösa.

Core Good Night är ett aning dyrare alternativ, men samtidigt kan du köpa dem i storpack för att få ner priset. 

Tänk på att tabletterna är ganska stora så tycker du det är jobbigt att svälja tabletter kanske du vill se dig om efter en flytande produkt.

Mest prisvärd: Valerina Night

bästa budgetval av receptfria sömntabletter
Prisklass$
Pris per tablett1,48 kr
Pris per dag2,95 kr – 7,38 kr

Till skillnad från Valerina Forte, vars främsta syfte är att lindra kort- och långvarig oro, är Valeriana Natt specifikt anpassad för dig med tillfälliga insomningsproblem.. 

Valerina Natt är ett växtbaserat och receptfritt läkemedel som innehåller rogivande substanser såsom valeriana och citronmeliss.

Recensioner av Valerina Natt är blandade. Vissa tycker att läkemedlet fungerar mycket bra medan andra inte märker någon effekt alls.

Om du specifikt är ute efter ett billiga sömntabletter tycker jag att Valerina Natt det bästa valet. Det finns betydligt bättre men de kostar också därefter.

Budgetvariant: Valerina Forte

mest prisvärda receptfria sömntabletten
Prisklass$
Pris per tablett1,11 kr
Pris per dag1,11 – 11,13 kr

Valerina Forte är en sömntablett som passar dig med tillfälliga sömnproblem. Detta är ett växtbaserat läkemedel innehållande valerianarot, en ört som länge använts som ett lugnande medel.

Vid lindrig oro kan en tablett räcka, men vid sömnrubbningar behövs 2-3 tabletter innan det är dags att sova. Som mest kan du ta 10 tabletter per dygn.

Många tycker att dessa sömntabletter fungerar utmärkt men kommentarerna om Valerina Forte varierar.

Det finns rapporter om biverkningar som nässelutslag, en vanlig åkomma som ger kliande utslag på huden.

Dessa rapporter är dock väldigt få i förhållande till de som tycker produkten fungerar. Men om du har problem med allergier kanske du ska prova någon annan produkt.

Starkaste: Lunixen

starkaste receptfria sömntabletterna
Prisklass$$
Pris per tablett5,29 kr
Pris per dag5,29 – 15,86 kr

Den starkaste växtbaserade sömntabletten i jämförelsen är Lunixen, den är anpassad för dig med sömnrubbningar och lindrig oro. Varje tablett innehåller 500 mg valerianarotextrakt, vilket är mycket högt.

Vakeriana, eller vänderot som det också heter, kan underlätta insomningen men också förbättra sömnkvalitén när du väl somnat. 

Dess effektivitet har bevisats i flera kliniska studier där man såg att försökspersonerna både somnade snabbare och vaknade färre gånger under natten.

Den maximala dosen är fyra tabletter per dag, men för att märka av effekten bör du använda tabletterna i minst 2-4 veckor enligt läkemedelsdatabasen FASS.

Det här är alltså inte en tablett som ska användas som akut behandling av sömnproblem. 

Visa övriga produkter i jämförelsen
 • Elexir Ashwagandha
 • Saframyl Positive Sleep
 • Star Nutrition Ultimate ZMA Night Complex
 • Chained Nutrition ZMA Night
 • Healthwell GABA 1000
 • New Nordic Melissa Dream
 • Healthwell L-teanin 200
 • Core Good Night
 • Holistic SömnBalans
 • Healthwell Ashwagandha
 • Alpha Plus Ashwagandha
 • Holistic Ashwagandha
 • Better You Natt
 • Helhetshälsa Ashwagandha
 • Healthwell GABA 250
 • Better You Premium Ashwagandha
 • Skip Ashwagandha

Skillnaden på insomningstabletter och sömntabletter

Det finns viktiga skillnader mellan sömntabletter och insomningstabletter, trots att de ofta samlas under samma namn. Båda läkemedlen hjälper mot sömnrubbningar, men har olika funktioner.

 • En sömntablett, även kallad nattablett, hjälper dig att sova genom hela natten utan att vakna i omgångar.
 • En insomningstablett hjälper dig att komma till ro så att du lättare kan somna på kvällen. Tabletterna ger en lugnande effekt samtidigt som de lindrar oro. De har dessutom en betydligt kortare effekt än vanliga sömntabletter.

Om ingredienserna

Receptfria sömntabletter innehåller ofta flera ingredienser som jobbar tillsammans för att förbättra din sömnkvalitet. Eftersom stress och oro är de vanligaste orsakerna till sömnsvårigheter innehåller många tabletter till exempel ämnen som har en lugnande effekt.

Här är några vanliga ingredienser som receptfria sömntabletter brukar innehålla:  

 • Valeriana (eller vänderot) är en vanlig ingrediens i många växtbaserade receptfria sömn- och insomningstabletter. Örten är rogivande och gör det enklare för dig att somna.
 • Ashwagandha, som även kallas för indisk ginseng, har i tusentals år varit populär inom den indiska Ayurveda-traditionen. Växtens bär och starkt doftande rot har lugnande effekt och används mot bland annat stress och sömnproblem.
 • L-Teanin är en aminosyra som finns i teblad. Den har en lugnande effekt på hjärnan och kroppen samtidigt som den sänker blodtrycket.
 • ZMA är ett tillskott med zink, magnesium och vitamin B6 som sägs bidra till en bättre och djupare sömn. Tillskottet är vanligt i samband med träning, men det krävs fortfarande fler studier för att styrka dess påverkan på sömnen.
 • Citronmeliss innehåller citronellal som kan ge en lugnande effekt vid sömnsvårigheter.

Frågor & svar

När på dygnet ska jag ta sömntabletter?

Normalt sett ska du ta sömntabletter omkring 30 – 60 minuter innan du går och lägger dig, men detta variera beroende på produkt. Därför är det viktigt att du alltid följer anvisningarna på förpackningen.

Ska sömntabletter tas tillsammans med mat eller på tom mage?

De flesta sömntabletter sväljer du hela tillsammans med vatten, men du behöver sällan ta dem tillsammans med mat. Återigen är det viktigt att du utgår från den specifika produktens instruktioner. 

Finns det några kända biverkningar?

Till skillnad från receptbelagda sömnmedel är det relativt ovanligt med biverkningar från naturläkemedel.

Valeriana kan ge biverkningar i form av magbesvär och illamående, men du kan inte bli inte beroende av örten. Studier visar däremot att en överdosering av valeriana kan leda till ökad stress och oro.

Om du tar rogivande ämnen kan du få en försämrad reaktionsförmåga och det är inte ovanligt att du kan känna dig trött dagen efter. 

Kan jag ta sömntabletter som gravid/ammande?

Gravida och ammande kvinnor bör inte ta vanliga sömntabletter och det gäller även för de flesta receptfria och växtbaserade sömntabletterna. 

GABA, Valeriana och Ashwagandha som de flesta receptfria tabletterna innehåller ska gravida och ammande vara lite försiktiga med

Där finns inga studier som menar att ingredienserna är farliga för spädbarn eller foster men det är just bristen på bevis att det är säkert som gör att man inte rekommenderar dessa ingredienser till gravida eller ammande.

Har du svårt att sova under graviditeten eller under tiden du ammar rekommenderas istället ett antihistaminpreparat, samma som används i allergimedicin. Dessa läkemedel har funnits länge på marknaden och utgör ingen risk för skador på fostret. Men rådgör med din läkare för säkerhets skull.  

Hur ofta och hur många tabletter ska jag ta varje dag?

Hur många sömntabletter du kan ta varierar beroende på behov och produkt. Starka receptfria sömntabletter tas oftast i mindre dos, medan du kan behöva ta fler av svagare varianter.  

Tänk på att överdosering av sömntabletter kan vara farligt. Därför ska du alltid följa anvisningarna på förpackningen.

Kan barn ta receptfria sömntabletter?

De flesta receptfria sömntabletter rekommenderas för personer över 12 år. Om barn under 12 år har sömnsvårigheter är det viktigt att besöka en läkare för att utreda bakomliggande orsaker.

Summering

Receptfria sömntabletter kan förbättra din sömnkvalitet och ge dig mer energi i vardagen. Idag kan du hitta mängder av naturläkemedel med rogivande ingredienser, till exempel valeriana och ashwagandha, som gör det enklare att sova genom hela natten. 

Utöver sömntabletter finns det flera andra tips du kan prova för att sova bättre, så som att varva ner i god tid innan, ha riktigt mörkt i ditt sovrum, testa ett tyngdtäcke med mera.

Idag kan du beställa receptfria sömntabletter online och de är inte beroendeframkallande. Biverkningar är ovanliga, men magbesvär och illamående kan förekomma.

Är du osäker på om du kan ta receptfria sömntabletter bör du alltid rådgöra med läkare först.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*