fbpx

Tyngdtäcke: Vad är det bra för och vilket är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Med hjälp av tyngdtäckets tryck mot kroppen kan kroppen frisättas hormoner som har positiva effekter på sömnen.

Många som testat upplever bättre och djupare sömn men det har även förekommit viss kritik kring tyngdtäckets verkliga effekter.

I det här inlägget kan du läsa om tyngdtäckets olika användningsområden, för- och nackdelar och ett test där jag undersökt vilket tyngdtäcke som är bäst just nu.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

När man använder tyngdtäcke kan man säga att man lurar hjärnan att frigöra hormoner som gör det enklare att somna och förbättrar sömnkvaliteten.

Funktionen i tyngdtäcken bygger på så kallad Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI).

 • Deep Pressure Tissue Stimulation innebär att dina kroppsvävnader svarar på tryck, vilket kan jämföras med när de stimuleras under massage.
 • Sensory Integration är en teori som går ut på att kroppen har olika intrycksmottagare. När det taktila sinnet uppfattar tryck och beröring skickas intrycket till intrycksmottagare i kroppen som förmedlar det vidare till hjärnan. Kedjereaktionen fortsätter med att hjärnan reagerar med att frigöra lugnande hormon som exempelvis sömnhormonet melatonin.

Med andra ord, det som händer i kroppen när du använder ett tyngdtäcke är att frisättningen av ”må-bra-hormonerna” oxytocin och serotonin stimuleras. Även nivån av sömnhormonet melatonin ökar.

Samtidigt minskar nivån av stresshormonet kortisol i kroppen. Detta kan leda till att du får en effektivare djupsömn.

Dessutom sänks blodtrycket och du får en lugnare andning som gör att du känner dig trygg och har lättare att falla i sömn.

Vad är ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcket består av ett vanligt vadderat täcke med skillnaden att det har insydda tyngder som omsluter dig när du sover. Det tunga täcket ger ett behagligt tryck mot kroppen som kan jämföras med massage.

Tyngdernas vikt varierar för att matcha kroppsvikten och kan bestå av kedjor, bollar, glaspärlor, polyestertrådar eller specialbehandlad textil.

Att sova med tyngdtäcke eller vikttäcke har blivit allt mer populärt efter att det fått mer uppmärksamhet den senaste tiden.

Anledningarna till att använda tyngdtäcket varierar. Oftast är grunden någon form av oro/ångestproblematik eller sömnsvårigheter.

Du använder ditt tyngdtäcke varje natt eller tar till det de nätter när du känner dig extra orolig.

En fördel är att det tack vare dess tyngd ligger på plats och fortsätter att omsluta dig och följa dina rörelser om du rör på dig under natten.

Om du, precis som jag, sover oroligt och rör dig mycket hjälper täcket dig också att ligga stilla mer vilket jag tycker gör att jag sover djupare.

Tyngdtäcken behöver inte nödvändigtvis användas enbart under natten, de kan även fungera som lugnande filt när du kopplar av i soffan inför sänggåendet efter en stressig dag.

Tyngdtäckets historia

Motsvarigheter till tyngdtäcken har använts under större delen av mänsklighetens historia.

För att hålla värmen har man använt tyngre djurhudar och täcken så fenomenet är inte så nytt, och egentligen är det inte så märkligt att det skapar en trygghetskänsla hos så många.

Senare började man forska på hur man materiellt kunde återskapa ett tryck mot kroppen som ger de lugnande känslor som exempelvis hudkontakt och en varm kram kan ha.

Man började utforska och utveckla tyngdtäcken som inledningsvis innehöll kedjor för att få det tunga täcket att sluta sig tätt kring kroppen.

beenhere

Visste du att?

Tyngdtäcken har använts inom vården och psykiatrin sedan många år tillbaka. Det har även skrivits ut till personer med svår smärta, ångest och oro eller neuropsykiatriska besvär.

Tyngdtäcken har använts inom vården (ofta för personer med demens) och psykiatrin sedan mer än ett decennium tillbaka så sannolikt ligger det någonting i den påstådda lugnande effekten. De har skrivits ut till personer med svår smärta, ångest och oro eller neuropsykiatriska besvär.

Även idag kan vården föreskriva tyngdtäcken som en kognitiv behandlingsmetod för patienter med sömnstörningar eller olika former av psykisk ohälsa. 

tyngdtäcke

Hur hjälper tyngdtäcket mig?

När det gäller effekter har tyngdtäcket en positiv inverkan på sömnen för många.

Ett täcke som väger flera kilo hjälper dig att känna dig trygg vilket kan bidra till en förbättrad sömn. Det finns inte några etablerade medicinska studier som bevisar att tyngdtäcken hjälper.

Vissa undersökningar har dock visat att tyngdtäcken har en positiv effekt på testpersoners sömn och att de har sovit både djupare och inte rört sig lika oroligt under natten.

Användare upplever att andningen lugnas när de omsluts av det tynga täcket – de upplevda effekterna är dock subjektiva. Tyngdtäcken kan bidra till att du:

 • Blir mer avslappnad och får enklare att somna
 • Får en djupare och mer sammanhängande sömn

Tyngdtäcken med sin trygga och närmast omfamnande känsla sägs kunna dämpa oro, ångest och stresskänslor.

Med en bättre och djupare sömn får du mer energi under dagen vilket uppskattas särskilt av personer som har lidit av långvariga sömnsvårigheter som tenderar att ha negativ inverkan på energinivån i vardagen.

Bland tyngdtäckets styrkor vill vi särskilt lyfta fram att det är ett naturligt alternativ till alla preparat som erbjuds för att motverka sömnsvårigheter idag.

Omkring en miljon svenskar tar läkemedel för sömnsvårigheter idag.

Omkring en miljon svenskar tar läkemedel för sömnsvårigheter idag och det finns en risk att du fastnar i ett beroende. Dessutom är tyngdtäcket fritt från negativa biverkningar som ofta kommer med medicin.

Då är ett tyngdtäcke ett betydligt mer naturligt alternativ. Dessutom avgör du själv när du vill använda det och inte vilket gör det mycket flexibelt.

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Beckasin Svalt Tyngdtäcke i Bambu – Bäst i test

Vikter2,6-12 kg
Storlek150×210

100% naturmaterial – temperaturreglerande bambu

Beckasins tyngdtäcken är exklusiva och helt fria från polyester och mikroplaster vilket jag ser som ett stort plus.

Täcket har fack som är fyllda med hypoallergena, gift- och luktfria kristalliserade sandkristaller som gör att täcket formas tätt intill kroppen för ett skönt och omfamnande tryck. Täcket från Beckasin är certifierat av Oeko Tex Association och kvalitetssäkrat genom CE-certifiering med klassificering 93/42/EEC Medical devices (MDD).

Bambu är ett väldigt smart material som är både temperaturreglerande och antibakteriellt vilket gör det till ett väldigt lämpligt material till just sängen.

För att underlätta vid tvätt är Beckasins tyngdtäcken delbara, det går en dragkedja längst med som du öppnar och på så vis får två delar att tvätta. Detta är särskilt hjälpsamt ju tyngre täcket blir för att din tvättmaskin ska klara av tyngden.

Finns i flera vikter, vanligast är 7 eller 10 kg.

Nackdelen med detta tyngdtäcke är att det helst ska tvättas i handtvättsprogram eller motsvarande program i tvättmaskinen. Alla nya tvättmaskiner har skonsamma tvättprogram och det bör därmed inte vara ett problem. Därefter ska det med fördel plantorkas, ej i tumlare.

Köp med fördel till ett skyddande fodral i bomullssatin eller bambu, som ger en sval och skön känsla mot huden och enkelt går att tvätta.

Det är alltså lite känsligare vid tvätt än övriga täcken i jämförelsen. Å andra sidan räcker det oftast att täcken vädras istället för tvättas.

Om du har småbarn eller djur i sängen kan det vara värt att ha just detta i åtanke vid val av täcke.

För barn: Beckasin

Vikter2,6-5 kg
Storlek90×120

Tyngdtäcke i låg vikt lämpligt för barn

Beckasin har också specialiserat sig på tyngdtäcken för barn i bambu som är ett temperaturreglerande och antibakteriellt material.

Det betyder att det håller värmen när det är kallt och svalkar när det är varmt, vilket är mycket lämpligt till barn.

Täcket är ekologiskt certifierat och helt fritt från miljöfarliga ämnen. Finns i två vikter:

 • 2,6 kg – från 6 månader upp till 3 år
 • 5 kg – 4-12 år

Detta täcke kan tvättas i maskin på ett program med låg centrifugering och temperatur vid behov. Priset ligger mellan 999-1699 kr.

Observera att tyngdtäcke bör användas med försiktighet för barn under 2 år. Rådfråga alltid din BVC innan du börjar använda tyngdtäcke för små barn.

Vilken vikt ska jag välja på mitt täcke?

När det kommer till tyngdtäcke vilken vikt ska du egentligen välja?

Jo, för att hitta rätt vikt på ditt täcke kan du utgå från din egen kroppsvikt. Rekommendationen är att välja ett täcke som väger ungefär mellan 10–15 procent av din kroppsvikt.

Det vill säga att om du väger 60 kilo är ett täcke på 6 kilo ett lämpligt val för dig. Ta gärna hjälp av tabellen nedan.

Täckets vikt (kg)Din kroppsvikt (kg)
2,617-26
320-30
530-50
640-60
750-70
855-80
955-90
1065-100
1175-110
1290-120
1386-130

Om du har allvarliga sömnproblem eller stor oro kan du testa ett täcke som motsvarar 15–20 procent av din kroppsvikt.

Därtill är det även individuellt vad du trivs med. Vissa vill ha ett ordentligt tungt täcke för att kunna sova bra medan andra känner sig kvävda av ett för tungt tyngdtäcke.

Om ni är fler som sover med tyngdtäcke i hemmet kan ni med fördel testa och rotera så att alla blir nöjda.

Hur väljer jag tyngdtäcke?

När du har landat i tyngdtäcke vilken vikt som verkar lämplig för dig kan du även fundera kring materialet.

Man brukar dela upp tyngdtäcken i olika typer:

 • Bolltäcken – de täcken som är stoppade med bollar kallas helt enkelt för bolltäcken.
 • Kedjetäcken – de täcken som innehåller långa kedjor av tyngder som ligger i samma riktning som kroppen benämns som kedjetäcken.
 • Fibertäcken – den återstående typen kallas för fibertäcken och är det som liknar vanliga fluffiga täcken mest. Vanligtvis gjorda av exempelvis polyesterfibrer. Fibertäcken är den svalaste typen av tyngdtäcken.

Om du är en person som ofta fryser på natten kan du kombinera ditt tyngdtäcke med ett helt vanligt täcke ovanpå. Det behövs i regel inte men det är en fullgod lösning för den frusne eller på vintern.

Det finns också täcken i olika tjocklekar och vissa har två olika sidor med olika tryck.

Om du väl har bestämt dig för att satsa på att investera i ett tyngdtäcke är det klokt att satsa på kvalitet redan från början så att du får ett täcke som du kan ha glädje av på lång sikt.

Tyngdtäcken kan vara ganska dyra så handla gärna hem ett täcke med bra återlämningsvillkor eller låna ett täcke som du kan prova under en period innan du bestämmer om du vill investera i ett eget täcke.

Tyngdtäcken går även i regel att tvätta så att du kan fortsätta att använda och sova gott under det år ut och år in.

För vem är tyngdtäcke ett bra alternativ?

Även om alla som vill såklart kan testa och använda tyngdtäcke finns det en rad grupper som kan ha särskilt stor nytta av tyngdtäcke. Dessa är personer med:

 • Diverse sömnproblem och sömnsvårigheter
 • Varianter av psykisk ohälsa
 • Ångestproblematik – en undersökning har visat att 63 procent av deltagarna upplevde minskad ångest efter användning av tyngdtäcke.
 • Hög stressnivå
 • Smärta eller värk – särskilt kronisk smärta
 • Diagnoser som ADD eller ADHD – flera landsting skriver ut tyngdtäcken på recept till personer med exempelvis ADHD

Är tyngdtäcke lämpligt för barn?

När det gäller tyngdtäcken och barn har det visat sig att även barn ofta uppskattar dess effekter.

När barn lider av sömnproblem används tyngdtäcke som en första åtgärd eller steg i behandling eftersom tyngdtäcket inte har några negativa biverkningar.

Du behöver dock välja en lägre vikt på tyngdtäcke till barn. Här ska man inte använda samma procentuella riktlinje för val av tyngdtäcke eftersom täcket fördelas på en mindre kropp.

Utgå istället för riktlinjer utifrån barnets ålder och rådfråga försäljaren om du känner dig osäker.

Tyngdtäcke barn brukar väga mellan 2 och 5 kilo.

Tyngdtäcken rekommenderas att inte användas av barn under 2 års ålder. Detta eftersom de är för små och inte kapabla att ta av sig täcket på egen hand. Låt alltid säkerheten gå först!

Kritiska röster om tyngdtäcken

Som med det mesta finns det både för- och nackdelar. Den främsta kritiken kring tyngdtäcken handlar om dess verkliga effekter.

Trots att en del studier har gjorts är forskningsunderlaget ännu förhållandevis svagt och det finns inga vetenskapliga studier som ses som bevis på att det faktiskt hjälper.

Bland kritikerna hörs röster om att tyngdtäcke inte hjälper för den som inte har några sömnproblem och att det mest handlar om effektiv marknadsföring som används för att profitera på folks problem.

Alternativ till tyngdtäcke

Om du vill testa andra alternativ innan du investerar i ett tyngdtäcke finns det flera metoder som du kan ta till för att utvärdera om du kan påverka dina sömnsvårigheter på andra sätt.

Det kan du göra exempelvis genom att skapa en bra sovmiljö, dra ner på skärmtiden inför sänggåendet och öka din fysiska aktivitet under dagen.

Läs gärna mer i vår artikel med tips för bättre sömn om vad du kan göra för att förbättra din sömn genom livsstilsförändringar.

En annan metod om du sover i samma säng som en partner kan vara att ligga nära intill denna för att få motsvarande effekt tack vare hudkontakt och fysisk närhet.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Tack för inspirationen! Vilket bra inlägg!

  Svara

 2. Det var intressant att läsa om dessa filtar och deras fördelar, tack. Jag tänkte köpa en sådan filt.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*