fbpx

Bäst i test: Så väljer du rätt ashwagandha

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Ashwagandha är en indisk medicinalväxt, även känd som indisk ginseng, som har många goda egenskaper som främjar en hälsosam kropp och själ. Några av dess mest kända födelar är att ashwagandha kan hjälpa till att stärka kroppens försvar mot stress och motverka ångest. 

I den här artikeln kommer vi gå igenom fördelarna med Ashwagandha men också vad du ska tänkta på innan du väljer ett tillskott och vilka vi rekommenderar.

Topplista: Bästa Ashwagandha 2021

 1. Solgar Ashwagandha – 229kr, 60 doser – Bäst i test
 2. KSM-66 – 219 kr, 60 doser – Mest studerat och ekologiskt odlat
 3. Healthwell Ashwagandha – 139kr, 60 doser – Billigast

Läs mer om jämförelsen i vår köpguide längre ner i artikeln.

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha är en medicinalväxt som nog främst är känd för sin användning inom Ayurveda, indisk medicin, där den använts under tusentals år.

Växten producerar små röda bär som påminner om physalis, dock är bären giftiga och går inte att äta. Den del på ashwagandhabusken som främst används är roten men även bladen kan användas ibland.

Roten torkas och mals ner för att producera ashwagandaextrakt. Det färdiga extraktet innehåller högre koncentration av de aktiva substanserna vilket gör att det krävs mindre mängd för att få de hälsofrämjande effekterna.

Några av de mest kända användningsområdena är för att motverka stress och för att öka koncentrationsnivån.

Namnet ashwagandha har en intressant betydelse, på sanskrit betyder det nämligen enkelt uttryck:

gör dig redo…

doft av häst

Ashva betyder häst och gandha betyder doft. Men varför detta konstiga namn kanske du undrar? Det är egentligen väldigt logiskt, ashwagandha har en hästliknande doft.

Vad är ashwagandha bra för?

Ashwagandha har studerats flitigt, även om det återstår mycket forskning på ämnet finns där redan flera bekräftade fördelar med att använda tillskott  för att hjälpa kroppen att läka och återhämta sig.

1. Reducera effekterna av stress och motverka ångest

Ashwagandha är nog mest känt för sin lungnande förmåga och att minska stress.

När forskare tittade närmare på hur det hela hängde ihop i en studie på råttor kunde de se att ashwagandha påverkade den kemisk signalering i nervsystemet som gjorde råttorna mindre mottagliga till stress.

Det finns också flera studier gjorda på människor som bekräftar att ashwagandha effektivt kan motverka ångest och andra stressrelaterade symtom.

I en 60-dagars studie gjord på 64 personer med kroniska stressproblem rapporterades en minskning på 69% av ångest och sömnlöshet, jämfört med 11% i placebogruppen.

I en annan liknande studie rapporterade hela 88% av de som tog ashwagandha en minskning av ångest jämfört med 50% av dem som fick placebo.

2. Hjälper till att normalisera dina kortisolnivåer

Stresshormonet kortisol utsöndras från dina binjurar som ett svar på stress. Detta händer även om din blodsockernivå blir för låg.

Tyvärr kan kortisolhalterna i vissa fall bli kroniskt förhöjda, vilket i sin tur kan leda till förhöjda blodsockernivåer och ökad fettlagring kring buken, detta är klassiska tecken på utbrändhet och utmattningssyndrom.

Studier har visat att ashwagandha kan bidra till att minska och balansera kortisolnivåerna, de som tog den högsta dosen hade också den största minskningen av kortisol.

3. Det kan sänka och balansera blodsockernivån

I flera studier har ashwagandha visat sig sänka blodsockernivån bland annat genom ökad produktion av insulin och förbättrad insulinkänslighet i muskelceller.

Studier har även bekräftat förmågan att sänka blodsockernivån hos både friska människor och personer som lider av diabetes.

När sex personer med diabetes typ 2, tog ashwagandha i 30 dagar sänktes deras fastande blodsockernivåer lika effektivt som med en oral diabetesmedicinering. [Källa]

4. Egenskaper som skyddar dig mot cancer

Apoptos, eller programmerad celldöd som det också kallas, är ett sätt som kroppen skyddar sig själv mot skadliga cancerceller.

I djur- och provrörstudier har forskare funnit att ashwagandha hjälper till att framkalla apoptos av cancerceller. Det kan också hjälpa kroppen att motverka tillväxten av nya cancerceller. [Källa]

Det sättet som ashwagandha antas förhindra uppkomsten av nya cancerceller är genom att det generera reaktiva syrearter (ROS) som är giftiga för cancerceller men inte normala celler. Detta tros också bidra till att cancercellerna blir mindre motståndskraftiga mot den programmerade celldöden.

Djurstudier har visat positiva resultat på att ashwagandha kan hjälpa till att behandla flera olika typer av cancer, däribland cancer i bröst, lunga, hjärna, äggstockarna samt tjock- och ändtarmscancer.

5. Kan hjälpa till att motverka depression

Det finns några studier som pekar på att upp emot 600 mg ashwagandha per dag kan hjälpa till att motverka depression. [källa]

Det finns i dagsläget endast ett fåtal studier som tittat närmare på förhållandet mellan ashwagandha och depression men det ser lovande ut.

6. Ökar produktionen av testosteron och förhöjd fertilitet hos män

Tillskott av ashwagandha och visat sig ha starkt positiva effekter på testosteronproduktionen och den reproduktiva hälsan hos män. [källa, källa]

Ökat intag av medicinalväxten har i studier visat på ökat antal och förbättrad motolitet (rörlighet) hos spermierna.

7. Kan göra dig starkare, öka din muskelmassa och bränna fett.

När forskare skulle studera vad som är en säker och effektiv dos av aschwaganda upptäckte de att personer som tog tillskott på mellan 750 – 1250 mg per dag hade en betydande förbättring i muskelstyrka efter 30 dagar. [källa]

I en annan studie som tittade närmare på hur ashwaganda påverkade kroppen i kombination med styrketräning såg forskarna också en signifikant förbättring av muskelstyrka, muskelmassa men även en minskning av mängden kroppsfett.

8. Motverkar inflammation

Aschwagandha har visat sig sänka kända testmarkörer som är kopplade till inflammation.

Det ökar också antalet NK-celler, som är en del av det ospecifika immunförsvaret. NK-cellerna  hjälper kroppen att skydda sig från infektioner och hjälper till att hålla dig frisk.

9. Kan förbättra ditt minne

Aschwaganda har länge använts inom ayurveda för att förbättra minnet och det finns faktiskt några studier som har tittar närmare på just detta.

I en studie fick 50 vuxna människor ta 300 mg två gånger om dagen under 8 veckor. Resultatet visade på tydliga förbättringar av minnet och andra områden kopplade till koncentration.

Vilket tillskott av ashwagandha är bäst i test?

Jag rekommenderar främst ashwagandha i kapselform eftersom det är lättare att dosera. Det finns även att köpa i pulverform om du tycker bättre om det.

Om du vill blanda ner ashwagandha i en smoothie eller bara inte gillar att svälja kapslar kan du köpa ett pulver eller bara öppna kapseln.

Av de märken vi tittat närmre på rekommenderar vi följande tre eftersom samtliga är fullspektrumtillskott vilket är det du vill ha.

Ett fullspektrumtillskott innebär att det bara är roten som har använts för att producera extraktet, i vissa fall används bladen vilket inte resulterar i ett lika effektivt tillskott.


1. Solgar ashwagandha

*Bäst

De ashwagandhakapslar som vi tycker är bäst är av märket Solgar.

Solgar ashwagandha innehåller en patenterad pulverblandning specifikt framtagen för att ashwagandhan ska bibehålla sin färskhet och effekt.

 • Kostar ca 3,9 kr/dag
 • innehåller 400 mg/kapsel

Du hittar produkten här


2. KSM-66

KSM-66 är ett populärt ekologiskt tillskott som har använts i ett flertal studier där man undersökt effekterna av ashwaganda.

Det enda negativa med detta tillskott är att du behöver ta 2 kapslar för att komma upp i en rekommenderad dos på omkring 400 – 600 mg vilket då gör att det blir dyrare än exempelvis Healthwell.

OBS! Tänk på att det KSM-66 innehåller mjölk så om du vill undvika det bör du välja ett annat märke.

 • Kostar ca 3,6 kr per dag
 • innehåller 300 mg / kapsel

Du hittar produkten här


3. Healthwell ashwagandhakapslar

*Mest prisvärt

Healthwell innehåller ett rent ashwagandha rotextrakt och är det som är mest prisvärt.

Det saknar dock någon form av stödämne som gör att tillskottet bibehåller sin effekt även när det lagrats en längre tid. På den här punkten är Solgar ett bättre alternativ.

 • Kostar ca 2,9 kr/dag
 • innehåller 400 mg/kapsel

Du hittar produkten här

Rekommenderad dosering

Ashwaganda som kosttillskott tas oftast i form av ett rotextrakt. 1 gram rotextrakt motsvarar ca 6 gram av ashwagandaroten.

Den största effekten av ashwagandha märks av vid högre doser upp emot 6000 mg per dag som vanligtvis delas upp i tre mindre doser utspritt under dagen, så höga doser är dock sällsynta.

De doser som normalt studeras ligger mellan 125–1250 mg per dag.

Den dos som lämpar sig för de flesta ändamål och som också är mest kostnadseffektiv ligger på omkring 400 – 600 mg per dag vilket också är i där som de flesta kapslar av ashwagandhatillskott ligger.

Om du vill prova ett högdoserat tillskott av ashwagandha kan vi rekommendera Ashwagandha Premium. En kapsel innehåller 800 mg ashwaganda vilket innebär att en burk räcker väldigt länge.

Du kan dock märka av positiva skillnader redan vid 50-100 mg för vissa tillstånd så som vid stress och ångest.

När du tar ashwagandha som pulver eller kapslar bör du göra detta i samband med måltid.

Finns där några biverkningar av att ta ashwagandha?

Små till medelstora doser av ashwagandha anses generellt som säkert och det finns inga indikationer på att det orsakar några biverkningar. Det saknas dock studier som undersökt effekterna av långvarig användning.

Var dock försiktig om du använder höga doser då det kan ge biverkningar så som orolig mage, diarré och i vissa fall även kräkningar.

Det finns väldigt motstridig information när det kommer till om ashwagandha är säkert för gravida kvinnor.

Vissa artiklar menar att det är bra att ta under graviditet eftersom det ger extra vitalitet till barnet medan det finns andra källor som skriver att det kan orsaka förtidig födsel av barnet.

När där är så här motstridig information brukar sanningen ligga någonstans mitt emellan men var försiktig om du är gravid.

8 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Bittan

  Hej!
  Tack för bra info om Ashwaganda!
  Men undrar, vad händer om man tar örten och redan har LÅGT kortisol?

  Svara

  • Hej!
   Jag har hittat viss (osäker) information om att ashwagandha i ett sådant fall skulle kunna höja kortisolnivån som en del av dess adaptogena egenskaper. Jag kunde dock inte hitta några vetenskapliga bevis för detta och inte heller hitta några källor till de artiklarnas påstående så därför har jag inte skrivit med det.

   Personligen tror jag inte att ashwagandha kan höja kortisolnivån med tanke på att det finns tydliga bevis på att den gör motsatsen så har man lågt kortisol hade jag undvikit att ta det.

   Svara

 2. gravatar Bittan

  Tack för svar! ?

  Svara

 3. gravatar Marie Rönnberg

  Kan man få magkatarr av ksm 66?
  Tar 1 tablett ksm 66 och 1 magnesium 250mg morgon och kväll, dock svårt sova tagit i 1 vecka snart

  Svara

  • Det vet jag tyvärr inte. Kanske är du känslig mot någon av ingredienserna. I just KSM 66 är där mjölk vilket inget annat märke har så kanske prova ett annat märke?.

   Ashwagandha kan dock vara lite lurigt just när det gäller sömn. Personligen när jag tar det på kvällen så kan jag inte heller sova. Om jag däremot tar det på morgonen funkar det bra. För vissa är ashwagandha uppiggande medan andra får motsatt effekt.

   Svara

 4. gravatar Johan

  kan man ta Ashwagandha om man tar blodförtunnande medicin (Waran)

  Svara

  • Det kan jag tyvärr inte svara på, är bäst om du frågar din läkare.

   Svara

 5. gravatar Katarina

  Hej, o Tack för Bra info!! Jag har börjat använda ksm66 för 3dje gången, de andra två, fick jag influensasymptom, o slutade efter ca 2 veckor, nu undrar ju jag då, om det är vanligt med dylika utrensningar i samband med medlet? Jag undrar eftersom på mitt jobb inom omsorgen, får vi inte komma vid något som helst symtom 😕

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*