fbpx

Blomkålsbröd

Blomkålsbröd

Här kommer ett matbröd för den som vågar prova något lite annorlunda. Ursprungsreceptet kommer från Magnus & Jennys jättegoda morotsbröd på Under vårt tak. Idag när jag skulle baka bröd hade jag däremot inga morötter hemma, men istället hade jag en massa blomkål.

Våra läsare är nog väl bekanta med att vi tycker att blomkål fungerar utmärkt att baka med, vi har tidigare gjort blomkålspizzahamburgerbröd på blomkål och blomkålstortilla. Så varför inte också prova att göra ett matbröd med blomkål i?

Grundreceptet på morotsbrödet är i sig redan väldigt bra då det inte innehåller annat än frön (tänk på att förbereda fröna) och ägg. Alltså ett recept som passar de som inte kan äta nötter. Jag har därför bara bytt ut morötter mot en mindre mängd blomkål.

Det ger en helt annan smak än morötter (som ju är lite sött) och passar kanske inte den som inte gillar smaken av blomkål. För det smakar att det är blomkål i, men vi tycker det är väldigt gott att ha till frukosten med pålägg på utan att smaken av blomkål tar över.

Men det enda sättet att veta om det är gott är helt enkelt att prova det. Saftigt, luftigt, nyttigt, enkelt och matigt är det utan tvekan!

Blomkålsbröd

Portioner: 1 limpa | Tid: 1 h 40 min

Ingredienser

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finriv blomkålen på rivjärn eller i matberedare. Pressa ut den mesta vätskan ur blomkålsrivet.
  3. Mixa frön och salt i en matberedare till ett frömjöl. Tillsätt den rivna blomkålen och mixa samman. Häll över i en stor bunke.
  4. Vispa äggen i en skål och häll sedan över bunken med fröblandningen. Blanda för hand till en jämn smet.
  5. Tryck ut smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Strö lite pumpafrön över och baka i ca 80-90 minuter. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*