fbpx

Q10 – Vad är det och vilket är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Q10, även kallat coenzym Q10, är en antioxidant som stärker hjärtat, ger energi och boostar immunförsvaret.

I den här artikeln går jag igenom vad Q10 är bra för och jämför fyra kosttillskott med Q10 för att du enklare ska kunna hitta ett bra alternativ för dig. 

De tillskott med Q10 jag anser är bäst just nu är:

Vad är Q10?

Coenzym Q10, ibland förkortat CoQ10, är en antioxidant som är bra för hjärtat, energinivån och hälsan i övrigt. Q10 är en substans som finns naturligt i kroppen från födseln, dock minskar de naturliga halterna med åldern. 

Q10 finns i alla kroppens celler, men framför allt i hjärta, lever och andra organ som kräver mycket energi. Coenzymet liknar ett vitamin och stödjer många viktiga processer i kroppen, varav energiproduktionen i mitokondrierna är en av de viktigaste. 

Visste du att…

Mitokondrier är organceller som ofta kallas för ”cellens kraftverk”. Det är nämligen i mitokondrierna som näring och syre omvandlas till energi som cellerna därefter kan använda, till exempel i samband med fysisk ansträngning. 

Q10 fungerar också som fettlöslig antioxidant och skyddar mot fria radikaler samt mot skador som orsakas av UV-strålar.

Vad är Q10 bra för?

Q10 är har många hälsofördelar som kan vara bra att känna till. Nedan listar jag några av de främsta. 

1. Stärker hjärtat

Svenska studier från Linköpings universitet och Karolinska Institutet visar att ett intag av kosttillskotten Q10 och selen minskar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 54 procent. Studien genomfördes på 444 patienter mellan 70 till 88 år som fick en daglig dos av coenzym Q10 tillsammans med selen. 

Q10 i kombination med selen visade sig vara extra bra för personer med hjärtsvikt eftersom dessa kosttillskott motverkar den oxidativa stressen. Studien har fått uppmärksammats över hela världen och publicerats i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften International Journal of Cardiology. 

2.  Hjälper vid fibromyalgi 

Q10 kan minska smärtan vid hos personer som lider av fibromyalgi, en sjukdom som bland annat ger ökad smärtkänslighet och värk i musklerna. Sjukdomen är extra vanlig bland kvinnor. 

En spansk studie visar att kosttillskott med Q10 kan minska smärtan och besvären hos patienter med fibromyalgi. Resultatet visar att fibromyalgipatienter har lägre nivåer av Q10 än friska personer och att en daglig dos med 300 milligram Q10 minskar kan minska både smärta och trötthet. 

3. Kan lindra utmattning och depression

Personer med depression och trötthetssymptom har ofta mycket låga naturliga halter av Q10, vilket ofta ger besvärliga symptom i form av utmattning och trötthet. Det finns forskning som visar att inflammationer och oxidativ stress är vanliga vid dessa tillstånd.

Forskning visar att coenzymet Q10 är en viktig antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa vid utmattning och depression. Detta gäller framför allt personer som inte får önskat effekt av antidepressiva läkemedel.

4. Föryngrande effekt på huden

Coenzym finns i många hudvårdsprodukter, framför allt i antirynkkrämer. Detta eftersom Q10 är en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler som kan skapa tidiga ålderstecken.

Studier visar att Q10 kan motverka bildandet av rynkor från exempelvis solexponering och åldrande. Dessutom kan denna antioxidant hjälpa hudcellernas energiomsättning och cellernas förnyelse inifrån, vilket kan förbättra hudkvaliteten. 

5. Förbättrar syreupptagningsförmågan

Q10 är bra för personer som tränar hårt eftersom kosttillskottet förbättrar syreupptagningsförmågan. Hårt fysiskt arbete sänker kroppens naturliga nivåer av antioxidanten vilket kan orsaka muskelsvaghet och utmattning. 

Den ökade muskelaktiviteten hos idrottare kräver högre energiproduktion och således högre nivåer av Q10. Då kan tillskott vara ett bra alternativ, framför allt eftersom det inte klassas som doping då substansen är naturlig. 

Även rökare kan må bättre av Q10-tillskott eftersom deras syreupptagningsförmåga ofta är låg. 

6. Ger mer energi 

Q10 är en antioxidant som enligt vissa studier kan ge en uppiggande effekt och mer energi. Den naturliga produktionen minskar med åldern, vilket även gör att energiproduktionen minskar. Tillskott med Q10 kan ge mer ork och energi i vardagen. 

Vem bör äta kosttillskott med Q10?

Alla behöver coenzym Q10, men framför allt följande grupper: 

 • Personer som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Patienter med kronisk hjärtsvikt har ofta reducerade Q10-nivåer och därför kan ett extra tillskott av detta coenzym förbättra deras hälsa. 
 • 40-åringar och äldre. De naturliga halterna minskar gradvis från 20 års ålder, men det är först i 40-50 årsåldern som många känner ett behov av kosttillskott med Q10. 
 • Personer lider av fibromyalgi, utmattning eller depression
 • Personer som önskar att få mer energi
 • Rökare
 • Idrottare som vill förbättra syreupptagningsförmågan
 • Personer som äter blodfettssänkande mediciner, så kallade statiner

Vem bör undvika tillskott med Q10?

Det finns även visa grupper som bör undvika att ta tillskott av coenzym:

 • Gravida och ammande kvinnor. Det finns för få studier för att säga att det är helt säkert för gravida eller ammande kvinnor att ta tillskott med Q10. Avstå hellre för att vara på den säkra sidan. 
 • Patienter med receptbelagd medicin. Om du äter andra mediciner och är osäker på om du kan äta kosttillskott bör du alltid rådgöra med en läkare först.

Dosering och biverkningar av Q10

Det finns inga officiella rekommendationer för hur mycket Q10 som behövs för att uppnå hälsofördelarna. Olika studier visar dagliga doseringar av 50-1200 milligram för en vuxen människa. Vissa av dessa studier delar upp intaget vid flertalet tillfällen under dagen. 

Generellt sett är en daglig dos 100-200 milligram. Eftersom det inte finns en rekommenderad dosering som gäller för alla är det viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen. Kom ihåg att olika varumärken och produkter kan ha olika ingredienser och styrka. 

Q10 anses vara ett ofarligt ämne med några få milda biverkningar. Några av de vanligaste biverkningarna är illamående, huvudvärk och minskad aptit. Det finns dock inga studier som visar att tillskottet kan utgöra en hälsorisk. 

Är du i övrigt är frisk kan du kan ta Q10 utan att rådfråga någon läkare. Du bör dock alltid följa instruktionerna på förpackningen och aldrig överdosera. 

Innan du köper Q10-tillskott – Tänk på detta 

 • Förvaring. Eftersom Q10 är ljuskänsligt bör du alltid förvara tillskottet i ett mörkt, torrt och svalt utrymme. 
 • Dosering. Läs alltid instruktionerna på förpackningen och följ rekommendationerna för den specifika produkten. 
 • Koncentration av Q10. När du köper Q10 -kosttillskott bör du dels titta på vilken koncentration av Q10 som kapslarna innehåller. Vissa innehåller även andra vitaminer, vilket kan minska koncentrationen av Q10. 
 • Övriga ingredienser. Eftersom Q10 är fettlösligt är de flesta kosttillskotten kapslar med olja i. Detta gör det lättare för kroppen att ta upp ämnet. Tänk dock på att olika märken har olika sorters olja. 
 • Om du är vegan. Q10 intas vanligtvis i kapselform. Är du vegan, se till att kapslarna är tillverkade av ett vegetabiliskt material. 
 • I kombination med läkemedel. Rådgör alltid med din läkare om du är osäker på om du kan kombinera kosttillskott med andra läkemedel.

Vilket Q10-tillskott är bäst?

För att komma fram till vilka produkter som är bäst har jag tittat närmare på de q10-tillskott som finns tillgängliga i vanliga svenska webbutiker.

Jag har sedan jämfört innehållet, priset och läst vad andra användare sagt för att hitta de bästa tillskotten.

1. Pharma Nord Bio-qinon Q10 gold – Bäst i test

Pharma Nord Bio-qinon Q10 Gold har fått utmärkelsen bäst i test av flera anledningar. En mjuk kapsel per dag i samband med måltid ger minskad trötthet och bidrar till ökad energiomsättning. 

Eftersom coenzymet är fettlösligt krävs det en liten mängd fett för att kroppen ska kunna ta upp det. Tack vare den tillsatta vegetabiliska sojaoljan är detta kosttillskott extra lättupptagligt. Q10 i detta tillskott är dessutom identiskt med det Q10 som kroppen naturligt producerar.

Trots det relativt höga priset får du mycket produkt för pengarna. Tillskottet innehåller nämligen 100 milligram ubikinon per kapsel.

Det säljs dessutom i två olika förpackningsstorlekar; 60 respektive 150 kapslar. För 439 kronor får du en förpackning med 60 kapslar. 

Kunderna själva upplever att tillskottet ger dem extra energi och förbättrar fysiska prestationer – detta redan efter fyra dagars användning. 

Se aktuellt pris

2. Healthwell Q10 300 3-pack – Mest prisvärd

Healthwell erbjuder ett prisvärt Q10-tillskott med tillsatt MCT-olja och vitamin C. Här kan du välja mellan tre olika storlekar: 60 kapslar för 349 kronor, 120 kapslar för 629 kronor och 180 kapslar för 889 kronor. 

Produkten innehåller 300 milligram per kapsel, vilket gör det till det mest högdoserade Q10-tillskottet på marknaden. För optimalt upptag har MCT-olja från kokosnöt tillsatts. De mjuka kapslarna innehåller även c-vitamin som är bra för nervsystemet och immunförsvaret. 

Eftersom kapslarna är ljuskänsliga bör du förvara dem i ett torrt, svalt och mörkt utrymme. Den rekommenderade dosen är en kapsel per dag i samband med måltid. Vill du ha mycket Q10 för pengarna kan detta vara ett utmärkt alternativ. 

Se aktuellt pris

3. Elexir Pharma Coenzyme Q10 100 mg – Bästa budgetvarianten

En värdig budgetvinnare i denna jämförelse är Coenzyme Q10 100 mg från varumärket Elexir Pharma. De mjuka små kapslar är berikade med coenzym Q10 samt vitamin C och riboflavin. Tillsammans ger de mer energi och skyddar cellerna mot oxidativ stress. 

Vitamin C är särskilt bra för att boosta immunförsvaret och riboflavin, även känt som vitamin B2, är viktigt för ämnesomsättningen. Trots att denna produkt är testets billigaste håller den hög kvalitet och fyller sin funktion.

Den dagliga rekommenderade dosen är i vanlig ordning en kapsel i samband med måltid. Om du vill testa kosttillskott med Q10 utan att spendera för mycket pengar är detta en produkt värd att testa. 

Se aktuellt pris 

4. Bättre Hälsa Q10 200 mg + Selen + E – Utmanare

Q10 200 mg + Selen + E från Bättre Hälsa är ett bra kosttillskott för dig som vill ha kapslar med både Q10 och selen. Det finns studier som visat att just denna kombination är särskilt bra för personer med hjärt- och kärlsjukdomar. 

KiSel10-studien visar till exempel att en testgrupp som fått selen- och Q10-tillskott minskade risken för hjärtdöd med så mycket som 54 procent. Dessutom fick deltagarna betydligt förbättrad hjärtfunktion. OBS! Även om resultaten är intressanta är studien fortfarande för liten för att kunna fastslå vetenskapliga bevis. 

Likt övriga produkter innehåller även dessa kapslar från Bättre Hälsa en vegetabilisk olja för att göra coenzymet mer lättupptagligt. För 395 kronor får du en förpackning med 60 kapslar, vilket ändå är ett rimligt pris med tanke på att du både får Q10 och selen.  

Se aktuellt pris

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*