fbpx

Därför ska du plocka nyttiga nässlor – tips till mat, dryck, hud och trädgård

Tänker du, liksom jag länge gjort, främst på nässlor som ett obehagligt och irriterande ogräs? Tänk om! Det finns flera anledningar till varför du ska glädjas åt nässlorna i trädgården. Utrusta dig med handskar och sax och spring genast ut för att plocka nässlor.

nässla

Den fruktade brännässlan

Jag och nässlor har en ganska otrevlig histora i ärlighetens namn. Vi har absolut inte varit goda vänner och ett av mina starkaste barndomsminnen involverar just nässlor.

Jag var kanske 5 år gammal (referensram är före mina föräldrars skilsmässa, minns inte exakt ålder). Jag skulle följa med min storebror och en annan äldre granne på cykeltur.

Det hela började bra och jag cyklade glatt efter.

Plötsligt.

En brant nedförsbacke (jag har kollat denna backe som vuxen, den var egentligen inte så brant) med ett abrupt slut där man kan svänga antingen vänster eller höger. Storebror och granne cyklar glatt nedför och väjer snyggt åt ett håll. Och cyklar ifrån mig.

Jag cyklar nedför men lyckas inte väja åt något håll. Istället cyklar jag rakt fram i full fart och rätt in i ett buskage med bara nässlor.

Jag minns så väl att jag ensam och gråtandes gick hemåt med min cykel alldeles röd på hela kroppen av brännässlor. Den brände och kliade överallt. Ja, ni hör ju. Ärrad för livet. När vi sedan flyttade hit till huset så tog jag min revansch och drog upp varenda brännässla jag kunde hitta vilket var väldigt många. Och jag njöt av det!

Ett nytt perspektiv

Med denna tragiska bakgrund har det tyvärr dröjt länge innan jag upptäckte det fantastiska med nässlor. Jag har tidigare varken använt nässelpulver eller ätit nässelsoppa och har inte velat förstå hur nyttig nässlan faktiskt är.

Nu när jag har nästan 25 års distans till denna fruktansvärda barndomshändelse har jag däremot fått ett nytt perspektiv till nässlan.

Nu är jag tacksam över detta lilla ogräs som dyker upp överallt. I år blev jag till och med glad när nässlorna började dyka upp lite här och var eftersom jag äntligen visste vad jag skulle göra med alla nässlor.

Därför vill jag också dela med mig av detta till dig och hoppas på att du, liksom jag, kan upptäcka nya sätt att få glädje av ditt ogräs.

Vad är brännässla?

Brännässla, eller urtica dioica, är en perenn ört som har använts för medicinalbruk under lång tid. Du hittar den växande nästan överallt och gärna där du egentligen inte vill ha den. Brännässlor kan växa sig närmare 1,5 meter höga (talar av erfarenhet…) eller bara breda ut sig som ett täcke på marken.

nässla

De flesta som tänker på brännässla förknippar det med så kallade nässelutslag. När huden kommer i kontakt med brännhåren på nässlan uppstår en brännande och kliande smärta. Denna är ofarlig men obehaglig. Anledningen till att det bränner är på grund av att nässlan innehåller myrsyra, histamin och acetylkolin.

Vanligast är att man använder sig av bladen och stammen, men även roten har farmaceutiska egenskaper. Brännässlan sägs ha anti-inflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att läka flera olika hälsoproblem. Ovanjordsdelen är blodbildningsökande, urindrivande och svagt blodsockersänkande. Den används också gärna till att lindra allergiska besvär och ledvärk.

När ska nässlan plockas och hur?

Nässlans unga skott innehåller mest nyttigheter och därför ska du gärna plocka dessa under våren eller på hösten efter slåtter.

Om du ska torka nässlorna till nässelpulver kan du däremot gärna även använda lite grövre nässelblad. Till matlagning är de unga skotten att föredra, exempelvis till stuvning eller soppa.

nässelpulver

Tänk på att använda handskar när du ska plocka och undvik att plocka nässlor utmed med vägkanten eller nära besprutade fält m.m.

Använd med fördel en sax och klipp av bladen.

4 nyttiga egenskaper hos nässlor

 • Rik på C-vitamin
 • Rik på järn
 • Blodbildande och blodrenande
 • Anti-inflammatorisk

10 åkommor som kan lindras med hjälp av nässlan

 1. Urinvägsbesvär genom att agera urindrivande.
 2. Sägs kunna lindra symptom vid godartad prostataförstoring
 3. Artrit och ledvärk genom att agera anti-inflammatoriskt
 4. Allergiska besvär, reaktiooner och hösnuva genom att agera anti-inflammatoriskt och som anti-histamin
 5. Eksem och hudåkommor både genom invärtes och utvärtes behandling
 6. Lindra huvudvärk
 7. Lever- och gallåkommor
 8. Magkramp
 9. Magsår
 10. Minska slembildning i luftrören
 
Gör din egen nässeldetox

Ett sätt att kicka igång våren är genom en nässeldetox. Det går helt enkelt ut på att dricka en kopp nässelte varje morgon minst 30 minuter innan frukost, sedan gärna 1-2 koppar till under dagen.

Brygg bara ca 2 tsk torkade nässlor med 2,5 dl kokt vatten och låt dra i ca 5 minuter eller brygg i kaffebryggaren

Du kan med fördel dricka 1 kopp nässelte varje dag under året i förebyggande syfte och som extra läkekraft vid sjukdom.nässelpulver

10 användningsområden för nässlor

 1. Det absolut enklaste sättet att förvara nässlor är genom att göra nässelpulver av torkade nässlor. Du hittar instruktioner för detta här.
 2. Brygg nässelte genom instruktionerna för nässeldetox ovan.
 3. Gör din morgonsmoothie extra näringsrik genom att tillsätta 1 msk nässelpulver.
 4. Tillsätt nässelpulver i dadelbollar eller Rawbollar för ett näringsrikt mellanmål och snacks. Recept på Gröna energibollar med nässelpulver hittar du här. 
 5. Testa att göra nässelsoppa istället för grönkålssoppa eller spenatsoppa. Ersätt bara grönkålen med nässlor.
 6. Använd nässelvatten som naturligt bekämpningsmedel för skadedjur och gödsel i trädgården. Samla bara in en massa nässlor och lägg i en spann. Häll över vatten så det täcker helt och låt stå några dagar. Använd sedan detta vatten för att vattna i trädgården. För att påskynda processen kan du klippa sönder nässlorna först. Du kan även använda dig av torkade nässlor eller nässelpulver för att göra nässelvatten.
 7. Gör en ansiktsmask med nässlor genom att blanda samman 1 dl honung, 1/2 avokado och 1 tsk nässelpulver. Smeta ut i ansiktet och låt torka, ca 15 minuter. Skölj sedan av.
 8. Gör nässelolja genom att låta färska nässlor få stå och dra i olja (förslagsvis olivolja, rapsolja eller kokosolja). Tänk dig ungefär 2 dl nässlor i 2-2,5 dl olja. Låt stå i 3 veckor veckor och rör om dagligen så att bladen täcks väl av oljan. Om du använder kokosolja måste det stå lite varmt eftersom den annars stelnar. Sila bort nässlorna efter 3 veckor. Effektivt mot eksem, hudutslag, torr hy eller som hårinpackning.
 9. Tillsätt nässelpulver i bröd nästa gång du bakar för en god smak och extra näring.
 10. Gör nässelpesto istället för vanlig pesto, tillsätt färska nässlor i sallad (tänk på att ha gnuggat dom först så de slutar brännas), tillsätt i pajer eller omelett. Tänk på det ungefär som spenat så kan du nog hitta flera sätt att använda dom. 

Om du inte kan eller vill göra ditt eget nässelpulver kan du även köpa nässelpulver.

Vi rekommenderar detta

5 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Katarina Paulsson

  Tack för tipset. Tror Ni att astma kan lindras? Läkarna skriver ut endast mediciner som lindrar symptom på något som inte är bra I kroppen men säger inget om hur kosten påverkar våra kroppen. Mycket tråkigt.
  Mvh Katarina Paulsson

  Svara

  • Hej Katarina,

   Absolut tror vi att astma (liksom allergier) kan lindras genom kost och livsstil. Det skadar aldrig att testa sig fram med kosten och se om besvären lindras och om behovet av medicinering kan minska. Jag har mycket mindre besvär av mina allergier och astmatiska besvär numera och har egentligen bara medicin hemma för eventuella “nödsituationer” då vi bor en bit från sjukhus. Det är en trygghet att ha men inget jag använder förebyggande så att säga.

   Svara

 2. gravatar Katarina Paulsson

  Tack Rebecca, jag tror absolut på kraft från naturen. Och tack för att Ni delar med Er av goda recept och Era kunskap. Det är synd att man inte används mer från naturen och se till helheten. Ofta behandlas symptom, men man glömmer resten av kroppen.

  Mvh Katarina Paulsson

  Svara

 3. gravatar Karin Bhy

  Hur förvarar jag bäst nässelpulvret.Glasburk?Papperspåse?

  Svara

  • Hej Karin, jag förvarar det bara i en glasburk med lock och på så vis håller det hur länge som helst 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*