fbpx

MSM – För huden, håret, lederna och mycket mer.

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Du har kanske hört talas om MSM tidigare. Detta ämne har blivit ett mycket populärt kosttillskott de senaste åren eftersom det har väldigt många användningsområden i kroppen.

MSM är det samma som organiskt svavel vilket är ett livsviktigt näringsämne. Fortsätt läsa för att få reda mer om varför det är viktigt och varför det kan vara bra att se till att du får i dig tillräckligt.

Sammanfattning

 • MSM är en förkortning för Metylsulfonylmetan vilket är det samma som organiskt svavel.
 • Svavel är ett essentiellt näringsämne som finns i kroppens alla celler.
 • MSM är bra för hud, hår, naglar, matsmältning, avgiftning med mera.
 • Kan hjälpa till att motverka pollenallergi
 • Hjälper till att reparera huden och motverka hudproblem
 • Motverkar matsmältningsbesvär och kan hjäpa till att reparera en läckande tarm
 • Förbättrar återhämtningen efter träning och stressiga perioder.
 • Hjälper till att stärka lederna – motverkar ledvärk och artros.
 • Kombinera gärna MSM med C-vitamin för bättre effekt.

MSM finns i ett antal olika former, pulver, kapslar och krämer och de har olika användningsområden.

Vi rekommenderar detta MSM-pulvret

Om du inte gillar smaken  eller inte gillar pulver är kapslar ett bättre alternativ. MSM i kapslar kan du hitta här.

EMS-salva kan vara ett bra alternativ vid hudproblem, komplettera dock gärna med pulver ändå för att få upp mängden organiskt svavel. EMS-salva (är en salva som innehåller bland annat MSM) kan du hitta här.

Vad är MSM?

Organiskt svavel, Metylsulfonylmetan, är som mest känt som förkortningen MSM. Svavel är ett kemiskt ämne som naturligt finns i alla levande varelser men även i gröna växter.

Svavel är ett essentiellt näringsämne, vilket betyder att kroppen inte själv kan producera det. Svavel kan alltså endast upptas via kost eller kosttillskott.

Organiskt svavel har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat hjälper det till att förbättra immunsystemets funktion, dämpa inflammation och stödja reparation av kroppens vävnad.

Du får naturligt i dig det genom att äta en varierad kost bestående av diverse grönsaker, frukter och animaliska produkter. Du får i dig som mest organiskt svavel om du äter färska och oprocessade livsmedel.

Nedan listar vi några livsmedel där organiskt svavel finns naturligt men det finns såklart många fler exempel:

 • Mjölk
 • Tomater
 • Mangold
 • Alfalfagroddar
 • Äpplen
 • Hallon
 • Spannmål (fullkorn)
 • Baljväxter
 • Kål (blomkål, grönkål, etc.)

Vad är MSM bra för?

Svavel finns i varje cell i människokroppen och är involverade i en rad olika biokemiska processer. Nedan hittar du en lista över några processer där svavel är involverat.

 • Produktion av hud, hår och naglar.
 • Cellulär energiproduktion / metabolism.
 • Behåll en jämn blodsockernivå.
 • Antioxidantskydd – neutraliserar fria radikaler.
 • Blodflöde – producerar både blodkoagulationsfaktorer och antikoagulantia.
 • Produktion av glykosaminoglykaner (GAGS), kondroitinsulfat och hyaluronsyra.
 • Avgiftning.
 • Matsmältning – produktion av saltsyra.
 • Stöder sund balans mellan lipoprotein – kolesterol, LDL och HDL.
 • Hormonproduktion – kortisol, testosteron etc.
 • Välfungerande immunsvar .
 • Skyddar mot slembildning i lungorna.
 • Motverkar grå starr.

1. Kan motverka pollenallergi

MSM hjälper till att reducera histamin i kroppen vilket är det inflammatoriska ämne som framkallar allergiska symtom så som andingssvårigheter, kliande ögon och rinnsnuva.

Tillskott av MSM har därför blivit en behandlingsform som rekommenderas av vissa naturläkare för att behandla allergiska besvär.

I en studie fick 50 personer ta 2600 mg MSM dagligen under totalt 30 dagar. När studien avslutades rapporterade deltagarna minskade andnings- och nasala symtom och en ökning av den upplevda energinivån [källa].

2. Hjälper till att reparera huden och motverka hudproblem såsom rosacea

Det finns studier som visar på att applicering av kräm innehållande MSM och mariatistel hjälper till att minska den inflammation som bidrar till rosacea, missfärgning av huden, allergier och långsam sårläkning.

MSM kan hjälpa till att minska hudens rodnad och känslighet i samband mer rosacea [källa]

Eftersom organisk svavel är nödvändigt för kroppens kollagenproduktion har det en indirekt påverkan på hudens utseende. Kollagen är mycket viktigt för att huden, håret och naglarna ska hålla sig starka och fina, det bidrar även till starka leder.

Genom att ta extra tillskott av MSM hjälper det kroppen att producera mer kollagen och på så sätt även bidra till att huden ser ung ut. I takt med att vi blir äldre förlorar vi kollagen vilket är en anledning varför huden förlorar sin elasticitet.

Genom att kombinera MSM med andra antioxidanter såsom C-vitamin, E-vitamin och A-vitamin kan du få ännu bättre resultat vad gäller att bygga upp friska hudceller.

3. Hjälper vid matsmältningsbesvär såsom läckande tarm

MSM kan hjälpa till att återuppbygga tarmslemhinnan och minska allergiska reaktioner mot viss mat. MSM är också hjälpsamt för att läka läckande tarm då det kan hindra partiklar från att läcka igenom.

4. Lindrar smärta och kramp i musklerna

MSM har visat sig fungera som naturlig smärtlindring och kan hjälpa dig som har besvär av värkande muskler. MSM hjälper till att lindra smärta, svullnad och ökar på så vis rörligheten.

Det kan också hjälpa musklerna att återhämta sig snabbare efter träning och skador. Alltså kan MSM minska återhämtningstiden efter ett hårt träningspass samt medföra lindrigare träningsvärk och muskelkramper.

5. Hjälper kroppen återhämta sig från stress

MSM har visat sig kunna hjälpa kroppen med att återhämta sig från träning och sårskador. Genom att ta MSM innan träning kan du reducera muskelnedbrytning och andra stressmarkörer. Det kan även även hjälpa till med att minska återhämtningstiden efter stressiga perioder och bidra till ett bättre humör, högre energinivåer och förbättrad matsmältning.

Just humör och matsmältning är annars två saker som kan påverkas negativt av överdriven stress. Extra tillskott av MSM kan därför vara bra att ta om du känner dig stressad eller inför en stressig period. [källa 1, källa 2]

6. Främjar tillväxten av hår

Om du lider av att du tappar hår kan MSM hjälpa dig. MSM har visat sig öka mängden av både kollagen och keratin i kroppen. Detta är två viktiga näringsämnen i produktionen av nya hårstrån. Det gör håret starkare och att håret ser friskare ut.

7. Hjälper till att motverka ledvärk och artros

MSM har visat sig hjälpa till att minska inflammation i leder, förbättra rörlighet och som nämnt ovan även hjälpa kroppens kollagenproduktion. Studier har visat att flera patienter med artros, ledvärk, stelhet, knä/rygg problem och begränsad rörlighet upplevde minskade symtom när de tog extra kosttillskott av organiskt svavel [källa]

Tillskott av MSM hjälper kroppen att skapa ny led och muskelvävnad samtidigt som det minskar inflammation som medför svullnad och stelhet.

Det är ett naturligt och effektivt anti-inflammatiorisk tillskott som gärna bör kombineras med glukosamin för att motverka just artros.

Så här använder du MSM

Du bör inte tas det före läggdags då det kan ge ökad energi och göra det svårt att somna.

Precis som att gurkmeja bör tas tillsammans med svartpeppar för förbättra upptaget bör MSM kombineras med C-vitamin för att dra nytta av synergieffekten och förstärka effekten.

Om du tycker att smaken av pulvret är obehaglig kan du röra ut det i ett glas juice eller pressa i lite citron för att på så sätt förbättra smaken samtidigt som du också maximera upptaget.

OBS! Personer som tar blodförtunnande mediciner bör samråda med sin läkare innan de tar MSM.

Vilket MSM-tillskott är bäst?

Pulverform

Pulverform är det vanligaste och mest populära sättet att ta MSM som kosttillskott. Fördelen med pulver är att det är lättare att dosera än exempelvis kapslar och salva. Du kan lätt öka eller minska mängden med hjälp av kryddmått, tesked eller matsked.

Pulvret kan blandas ut i all vätska och smaken kan upplevas något bitter men annars är det inte svårdrucket. Speciellt inte om du tillsätter pulvret i juice eller annan smaksatt vätska.

Dosering:

 1. Första veckan: 1 kryddmått per dag
 2. Andra veckan: 2 kryddmått per dag
 3. Tredje veckan: 3 kryddmått per dag
 4. Fjärde veckan: 1 tesked per dag

Om du inte upplever effekt vid 1 tesked kan du fortsätta att öka upp till ett par matskedar per dag.

Det pulver vi använder och föredrar är Health Well från Svensk Hälsokost som innehåller ren metylsulfonylmetan, men kombinera det gärna med c-vitamin för bästa upptag.

Du kan hittar MSM-pulver här

Kapslar och tabletter

För den som upplever att pulver är svårt att dricka kan det vara värt att testa kapslar eller tabletter. Tänk på att det är lite svårare att dosera kapslar och tabletter utifrån individuella behov då det inte är lika flexibelt.

Dosering:

Följ anvisningar på förpackningen då dos per kapsel eller tablett varierar. För de som har behov av att ta högre doser av  är pulver mer lämpligt.

Vi rekommenderar kapslar från Great Earth som innehåller både MSM och C-vitamin för bästa upptag

Salva, gel eller spray

Du kan göra din egen spray genom att blanda MSM-pulver med vatten, använd dig av förhållande 1:6. Alltså 1 del MSM-pulver till 6 delar vatten.

Häll över blandningen på en liten sprayflaska eller en tom behållare till nässpray och använd vid nästäppa eller för lokalbehandling på ömma kroppsdelar. Kan också hjälpa mot snarkningar.

MSM i salva finns i några olika varianter utblandat med exempelvis aloe vera eller som i denna EMS-salva. EMS-salva kan hjälpa dig som har besvär med eksem, psoriasis och rosacea.

Observera att EMS-salva innehåller animaliskt fett och lämpar sig därför inte för veganer.

Använd salva i kombination med pulver eller kapslar för snabbare resultat. EMS-salva kan också användas för smärtlindring och för att minska svullnad.

Gel innehållande MSM och tea tree olja kan användas för att behandla hemorrojder. Det lindrar den smärta och svullnad som hemorrojder medför.

Dosering:

Applicera på utsatt område under så lång period som du upplever behövs. Salva eller gel är lämpligt att använda på ett begränsat område där du exempelvis lider av smärta eller svullnad.

Kan jag använda MSM när jag är gravid?

Vi har inte hittat någon information som indikerar att det kan vara ett problem om du är gravid eller ammar. Till mängd räknat är svavel den sjätte största mineralen i bröstmjölk vilket indikerar att det är en viktig mineral även för spädbarn.

För att vara på den säkra sidan är det dock bäst att börja ta MSM i små doser och långsamt trappa upp samtidigt som du är vaksam på ditt och ditt barns välmående.

Ta kontakt med din barnmorska eller läkare om du känner dig osäker.

Finns det några kända biverkningar?

MSM anses vara mycket säkert för de flesta personer att inta, även under långa perioder. Det finns väldigt lite uppgifter om direkta biverkningar, men vissa upplever utrensningssymtom såsom huvudvärk, illamående, uppsvälld mage, trötthet, värk, finnar, sömnsvårigheter och diarre i början.

Det hjälper levern att avgifta kroppen vilket kan medföra att existerande symtom kan förvärras under en period.

Om du upplever sådana utrensningssymtom rekommenderas att du trappar ner dosen ett par dagar eller upp till ett par veckor innan du sakta trappar upp dosen igen. Tänk på att dricka mycket vatten för att hjälpa kroppen rensa ut.

14 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Susan

  Hej!
  Om man har eller haft amalgam samt har “ärvt” kvicksilver Hg från sin mor som haft många amalgam (det lagras i fostrets organ) så kan MSM som det ej tillräckligt starkt bindande ämne det är föra med sig Hg från ett till ett annat ställe i kroppen. Det anses inte så lyckat. Det är säkert riktigt att MSM kan ha goda effekter och egenskaper på många sätt i kroppen.
  Man anser att ens kvicksilver behöver bindas till endast ett fåtal starkt bindande ämnen som dmsa, dmps och ala men i mkt låga doser o i särslild ordning och efter speciella tidsscheman enligt ACC metoden så det kan långsamt föras ut ur kroppen.. Alla andra ämnen med svagare fåtal bindande -sh eller andra svavelgrupper anses EJ kunna binda så starkt att Hg (o andra tungmetaller) kan föras UT ur kroppen utan de komplexen valsar runt och dumpas i hjärnan kanske t.o.m. om komplexet kan komma in där. Men det finns många andra känsliga organ i kroppen dit MSM kan hjälpa till att dumpa Hg. Så man bör veta med sig att man chelaterat och detoxat färdigt på rätt sätt efter att man amalgamsanerat innan man tar den typen av svavelföreningar.
  Att ge det till gravida och små barn känns därför än mer vanskligt även om dagens mammor ej haft eget amalgam utan kanske “bara” fått Hg av sin egen mor via placentan om hon i sin tur hade amalgam.
  Man får ta sig en funderare. Vi lever ju inte i en ren miljö. Vi får ju alla i oss nya föroreningar från maten vattnet och luften. Vart tar dessa vägen? Att försöka detoxa då och då med svaga bindare som alger och annat jox kan orsaka en oönskad spridning i kroppen istället för den utrensning man hoppats på. Man mår dåligt plötsligt och då kallas det för att man “detoxat”. Istället har fler tungmetaller än förut hittat upp till hjärnan med hjälp av delar av chlorella eller ämnen i cilantro t.ex. En del kanske går ut också men det finns inte farmakokinetik beskrivet för vad dessa svaga bindare tar sig för inne i kroppen och vart de går.
  Läs på Andy Cutler chelation group eller Livingnetwork. Och har ni möjligtvis amalgam kvar så låt ta bort dem på ett säkert sätt enligt Tandvårdskadeföreningens riktlinjer eller IAOMS.
  Det är möjligt att detta också är fel i långa loppet men just nu verkar dessa ideer mer trovärdiga och många detoxgurusar inordnar sig i ledet mer och mer.

  Svara

 2. gravatar Ayad

  Susan.
  Har du ide hur man tar bort tungmetaller i kroppen om inte MSM hjälper binder till för att föra ut? Vad har du förslag?

  Svara

 3. gravatar Skylilin

  Hej!
  Nyss börjat med MSM, började med 1/2 krm och 1 krm c vitamin (båda i pulver) i två veckor. Tar nu 1 krm men får huvudvärk, blir trött och seg, konstig i magen. Testade utan och mådde mkt bättre då. Ska jag ta så lite som 1/2 krm ännu längre kanske?

  Svara

  • Hej,
   Du kan behöva en längre period för att vänja dig och öka upp. Men om du mår dåligt av det även efter några veckor så bör du kanske undvika det helt. Personligen kan jag börja på 1 tsk efter ett långt uppehåll och inte märka av några besvär alls men det är individuellt. Trappa upp så långsamt att du inte behöver må dåligt av det men samtidigt kan du behöva “gilla läget” ett par veckor i början för att det sedan ska avta.

   Svara

 4. gravatar Sofia

  Hej!

  Jag har ätit MSM till och från, när jag började upplevde jag väldigt mycket påverkan på mina drömmar. Specifikt att de var väldigt verkliga och att jag kom ihåg dem tydligt, efter en tid blev det ännu starkare så att det nästan kändes som att jag inte sovit utan varit vaken. Känslan var alltså att jag inte sovit och jag fick lite svårt att förhålla mig till om jag drömde eller var vaken på grund av detta. Ganska obehagligt.

  Det slutade med att jag avbröt och nu bara äter tillskottet då och då med mellanrum.

  Har läst på nätet på engelska sidor att detta är vanligt, alltså att drömmar blir mer klara och en minns dem tydligt.

  Skulle vara intressant att höra om andra här haft samma upplevelse? 🙂

  Svara

  • gravatar Louise

   Tack för din info. Det förklarar varför jag börjat drömma helt plötsligt…

   Svara

  • gravatar Anne Svenson

   Samma här med drömmarna och jag brukar aldrig annars minnas drömmar.
   Dessutom så har jag blivit seg och trött så jag kommer sluta nu när jag läst detta.

   Svara

 5. gravatar Mevlude

  Hej

  Jag använder methotrexat samt plaquinel för reumatism. Kan jag ta MSM kapslar utan att det påverkar medicineringen?

  Svara

  • Hej,
   Jag varken kan eller får svara på saker som rör medicinering – fråga gärna din doktor om det.

   Svara

 6. gravatar Cecilia

  Hej
  Jag vill fortsätta med MSM nu när jag blivit gravid men är osäker. Finns det inga studier alls på gravida som tagit MSM?

  Svara

 7. gravatar Jan Grönberg

  Hej
  Jag medicinerar med Madopark mot Parkinsons sjukdom Går det att kombinera med MSM

  Svara

  • Hej Jan, det kan tyvärr inte vi svara på men fråga din läkare nästa gång så det inte blir något tokigt med din medicinering.

   Svara

 8. gravatar A-K

  Hejsan!
  Jag upplever att jag vid införandet av msm får som pirrningar och klåda på hela hudkostymen. Pirret pågår inte hela tiden utan försvinner ‘efter tag’ men återkommer varje dag. Första gången jag testade msm var för några år sedan och då uppkom klådan / pirret efter tre månaders intag av msm. Slutade då med msm men åter testat vid några nya tillfällen och upplever då att klådan / pirret kommer bara efter ett par dagars intag. Ska jag bita ihop och fortsätta med msm eller är det rakt av inte bra för mig? Tror du det är övergående? Ett slags utrensningssymtom?
  Känner att msm gör skillnad i övrigt för min onda kropp och önskar verkligen att jag kunde nyttja det men blir lite förbryllad och lite orolig över kli-symtomet

  Svara

 9. gravatar Johanna Å

  Min erfarenhet av MSM är att jag fått en förstförsämring, speciellt under upptrappningen. Det är helt naturligt och går över. Jag blev zombie-trött, fick huvudvärk under första veckorna och mådde lite illa.
  Mitt råd är att stå ut och bara ta sig i genom det, för det går över.
  Jag började med 1 krm om dagen i två veckor och trappade sedan upp till 2 krm osv. Drick mycket (minst 1,5 liter) vatten så underlättar du utrensningen för kroppen.
  MSM har hjälpt mig få bättre hud, hår och naglar och min ledvärk har försvunnit. Ge inte upp! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*