fbpx

9 bästa hjälpmedel mot snarkning

Det finns många orsaker till varför snarkningar uppstår. Som tur är finns det många hjälpmedel mot snarkningar du kan testa för att hjälpa dig att bli kvitt snarkningen.

Nedan tipsar jag om 9 olika hjälpmedel mot snarkning som kan hjälpa till att minska oljudet här och nu och få dig och din partner att sova bättre. 

De hjälpmedel jag tipsar om bör ses som temporära lösningar, för bästa resultat bör du kombinera dessa hjälpmedel med en sund livsstil det det ofta är livsstilsfaktorer som ligger till grund för snarkningar.

1. Snarkdämpande spray 

Anti-snarksprayer finns både för hals och näsa. De är enkla att använda – du behöver bara använda sprayen strax före sänggåendet – och ofta relativt billiga.

bästa snarkspray

Halssprayen sprutas i gommen för att fukta slemhinnorna längst bak i svalget där snarkljuden uppstår. När vävnaderna fuktas och stramas ut reduceras vibrationerna som skapar snarkningarna. Halssprayen passar personer med regelbundna snarkningar.

Nässprayen sprutas in i näsborrarna och hjälper mot snarkningar som uppstår vid täppt näsa, exempelvis vid allergier eller förkylning.

Det finns dock ingen spray som hjälper mot sömnapné, det vill säga andningsbesvär under natten.

Vilken snarkspray är bäst och mest effektiv? Du hittar en jämförelse av 6 olika snarksprayer här.

2. Snarkskena

Ett trångt svalg är en av de vanligaste orsakerna till snarkningar. I detta fall kan en bra snarkskena, även kallad apnéskena, vara lösningen på problemet.

Snarkskena bäst i test

Skenan hjälper till att skjuta fram underkäken för att hålla andningsvägarna fria. Den håller dessutom tungan på plats under hela natten, vilket gör det lättare att andas.

De flesta snarkskenor är mjuka så kallade “boil-and-bite”-skenor. Detta innebär att du värmer upp dem i varmvatten för att anpassa passformen efter dina tänder och bett.

Om du vill prova en snarkskena har jag gjort en jämförelse av ett antal olika snarkskenor för att hjälpa dig hitta den bästa.

3. Sömntejp

Sömntejp, även kallat sovtejp, hjälper dig att andas mer kontrollerat under natten. Genom att sätta en bit sömntejp över munnen kan du främja näsandningen, vilket gör att du sover lugnare.

När munandningen begränsas främjas även syreupptagningsförmågan och du vaknar mer utvilad på morgonen.

Det finns få vetenskapliga bevis på att sömntejp minskar snarkningar. Samtidigt menar många användare att tejpen har förbättrat deras sömnkvalitet. 

4. Snarkplåster

Snarkplåster är en typ av näsvidgare som kan hjälpa till att öppna upp och vidga luftvägarna.

Ett bättre luftflöde kan i sin tur minska snarkningarna. Snarkplåster är främst ett hjälpmedel mot snarkningar orsakade av allergi, förkylning eller täppt näsa.

Fördelarna med snarkplåster är att de är billiga och lätta att använda. Plåstret appliceras utvärtes på en ordentligt rengjord och torr näsa och verkar under natten. Det finns dock för få studier för att säkerställa att snarkplåster verkligen fungerar.

5. Näsvidgare

En näsvidgare är en mjuk plastskena som du sätter i näsan för att vidga näsborrarna. Detta underlättar andningen eftersom luften kan passera enklare, vilket i sin tur kan minska snarkningarna.

Näsvidgare lämpar sig bäst för snarkningar orsakade av trånga näsgångar eller täppt näsa.

6. Luftfuktare

Även luftfuktare kan hjälpa till att minska snarkningarna.

En luftfuktare är en maskin som förbättrar inomhusluften genom att motverka torr inomhusluft. Detta kan lindra astma och allergi och därför passar maskinen även för personer som lider av snarkningar på grund av täppt näsa.

Om snarkningarna däremot beror på medicinska problem, exempelvis trånga näsgångar, hjälper det inte med en luftfuktare. 

7. Ställbar säng 

Snarkningar och andningsuppehåll är extra vanligt bland de som sover på rygg. Om du inte kan undvika ryggläge kan du testa hjälpmedel som håller huvudet i en position som ger dig fria luftvägar, till exempel en ställbar säng.

Du kan också testa kuddar som håller huvudet i en viss position.

Det finns nämligen studier som visar att huvudets position kan öppna upp luftvägarna och minska snarkningar.

8. Snarkmask

En snarkmask sägs kunna reducera snarkningar med hjälp av ett vibrationslarm.

När du börjar snarka på natten sätter larmet igång, vilket gör att du ändrar din sovposition och slutar snarka. Via en app kan du sedan analysera din sömndata för att få en bättre förståelse för hur du sover om natten.

Snarkmasken är ett något annorlunda hjälpmedel som tyvärr inte har fått särskilt bra recensioner. Många användare tycker inte att masken hjälper mot snarkningar över huvud taget. 

9. Öronproppar

Om inget av ovanstående hjälpmedel minskar dina snarkningar kan du alltid testa att ge omgivningen öronproppar.

Det finns olika sorters öronproppar som dämpar olika mycket i olika frekvenser, till exempel enklare skumproppar, flergångsproppar och silkonproppar.

Nackdelen med öronproppar är att de kan vara svåra att sätta i och obekväma att sova med. För att kunna använda dem regelbundet är det därför viktigt att du köper en modell i rätt storlek med god passform. 

Andra saker du kan testa

Snarkningar kan bero på många olika saker, bland annat trånga luftvägar, täppt näsa eller övervikt.

För att ta itu med snarkningen måste du alltså förstå varför du snarkar. Livsstilsförändringar, till exempel viktnedgång, är oftast den mest effektiva lösningen, men du kan även prova följande:

  • Sluta dricka alkohol
  • Sluta röka
  • Gå och lägga dig samma tid varje kväll
  • Sova på samma sida av sängen
  • Inte äta innan läggdags

Om inget hjälper kan det vara en bra idé att uppsöka läkare som kan hjälpa dig att bättre förstå de bakomliggande orsakerna. 

Sammanfattning

Det finns tyvärr ingen magisk lösning som hjälper mot snarkningar, men det finns många olika hjälpmedel som som kan hjälpa. Jag rekommenderar att du testar dig fram för att hitta den lösning som passar bäst just för dig.  


Har du provat någon av hjälpmedlen mot snarkningar ovan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*